Lahingrobotid, droonid jms distantsjuhitav tehnika

Laevad, lennukid, tankid... Kõik sõjatehnikast.
Vasta
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Chupacabra »

Kogu droonindus seisab meil bürokraatia ja RKIK taga.
isonts
Liige
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas isonts »

Chupacabra kirjutas: 27 Juun, 2025 13:09 Kogu droonindus seisab meil bürokraatia ja RKIK taga.
Äkki selgitad, kuidas ta saab RKIKi taga seista? Ma pole väga oma karjääri jooksul ka näinud , et mingi hea idee kaitseväes bürokaatia taha seisma on jäänud. Ainukene takistus, millega ma kokku puutusin oli raha puudus. Täna ilmselt ka selle taha ei jää midagi..
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

Re: Lahingrobotid, droonid jms distantsjuhitav tehnika

Mina olen üks nendest, kes lennutas 2017 aastal õppustel drooni. Öeldi, et pane kotti tagasi ja teeme pärisasja edasi. Vahepeal tekkis natuke suurem vaimustus ja erinevad üksused hankisid ise droone. Lennati ja kasutati sihipäraselt, riigi toetus ning huvi null.

Bürokraatia:
Peale 2022 ei saanud riik enam droonindust ignoreerida ja hakati tegelema nii nagu meie riigile omaselt asjaga tegeletakse - reguleeritakse räigelt üle. Selle reguleerimise ja bürokraatia tipp pole veel saabunud, kuulen siit ja sealt, kuidas ametnikehordid mõtlevad pingsalt uusi regulatsioone välja.

RKIK
Erandkorras on teemasse näpuotsaga raha antud aga rohujuure (loe pataljon) tasandile pole see veel jõudnud. Süstemaatilist rahastamist pole siiani. RKIK vist kuulutas mingi hanke välja aga see pole jõudnud mitte kuhugi. RKIK hanked on nii kohmakad ja aeglased (R-20, 3:1, ÖVS jnejnejne), et kui ükskord asjaks läheb, siis on hangitav tavaar juba kaks põlvkonda vana. Täna proovib riik ka saavutada seda, et ettevõtjad hoiaks droonide varu, riik selle eest maksta ei taha. Näidake mulle ettevõtet, mis hoiab (kümnete)miljonite eest laovaru lootuses see võib-olla kunagi maha müüa.

Olen juba korduvalt kirjutanud milnetis, et sõjaks valmisolekuks peab riik tagama kriitiliste vahendite tootmise kiire käivitamise. Täna on nendeks näiteks suurekaliibriline laskemoon ja droonid. Selleks et asi oleks reaalne peavad tootmisvahendid valmis/kohal olema. Selleks et keegi seda teeks peab neile maksma valmisolekutasu. Seda saab teha kas läbi puhtalt rahalise kompensatsiooni või garanteeritud tellimuse. Näiteks ehitatakse Eestisse moonatehas. Kord aastas pannakse see käima ja toodetakse kogus X laskemoona. Riik ostab selle garanteeritul ära (regulaarne laovarude uuendamine/väljaõppemoon). Loota, et keegi investor/ettevõtja investeerib 25 miljonit ja siis peab osalema RKIK hankel... unistage edasi.
isonts
Liige
Kontakt:

Milleks süüdistada kedagi abstraktset ametniku. Kui te 2017 STV inspektorile selgitama hakkasite, et drooni on tulejuhtimiseks vaja varustustabelisse lisada siis on veidi ennatlik arvata, et 2018 hakatakse kohe droone ostma. Lisaks selle ajal tuli nvarustuselemedi saamiseks see läbi suruda , et rahad ka kuhugile "5 aasta hangete plaani" planeeritakse.
See ei seisa mingi ametiku taga. See on kaitseväelaste enda taga. Ja eei ole olemas mingit suvaline peastaabi "võlli" kes kõike pidurdavad. Need nn peastaabi "võllid" tulevad üksustest ja roteeruvad teatud aja tagant jälle üksustesse tagasi.
Ma ei tea millal esimesed droonid varustustabelitesse lisati ja milla need soetati.
Ma seda RKIKI teostatud hankeid ei kommenteeri. Ma ei tea neist midagi ja ma ei tea kui rahuolematu kaitsevägi sinu mainitud Rahe ja ÕVS`ga on? Samas olles ise hangetega tihedalt seotud olnuna ple minul neile küll midagi ette heita. Ülikond tuleb tellija materjalist ja tema raha eest. Kui tahad jama hankida siis saad ka jama. RKIKi selles küll ei ole vaja süüdistada. Jällegi hankeid panevad kokku KV enda ohvitserid ja allohvitserid. Pärsi suur osa RKIKi inimesi on ka endised kaitseväelased.

Seda ülejäänud müra ei ole mina õige inimene kommenteerima. Mitte midagi sinu poolt kirjapandud pole minu silmade alt infona läbi jooksnud ja minu jaoks uudis, mille paikapidavuses tahaks küll mingit kirjaliku infoallikat näha. Muidu kõlab nagu naised saunas rääkisid jutuna
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

Ela oma "kõik on korras" maailmas edasi.

https://forte.delfi.ee/artikkel/1203853 ... fpv-drooni

Probleemi lahendamine algab sellest, et tunnistatakse selle olemasolu. Me veel pole seal.
isonts
Liige
Kontakt:

Chupacabra kirjutas: 27 Juun, 2025 15:33 Ela oma "kõik on korras" maailmas edasi.

Probleemi lahendamine algab sellest, et tunnistatakse selle olemasolu. Me veel pole seal.
Kus kohas olen ma maininud, et "kõik on korras"? Mul pole õrna aimugi , mis tegelikult toimub. Sinul ka ilmselt ei ole. Härra raag ka tunnistab, et ta ei tea midagi..
Ma usun küll, et suurt probleemi ilmaasjata keegi kaitseväest ülessse ei puhu. Ilmselt selleks on ka põhjust. Probleemi ei ole. Töö käib nagu mainib sinu artiklis härra raag...
Samas instruktorite väljaõppe käib juba aastast 2024 ja väljaõppe keskus isegi sai see aasta valmis
Kasutaja avatar
Trips
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Trips »

Minu OT
Nagu akf Isonts juba mainis "Tark ei torma ...", jälgivad otsustajad seda, kuidas suurriigid (USA; UK ja eriti Iisrael jmt) investeerivad droonivastastase vahendite arendamisse (laserid, mikrolaine, emp, jumal teab mis veel) ja mis sealt välja tuleb, äkki tuleb sealt midagi, mis nullib kogu selle droonijama ära.

Kevatormi aeg oleks võinud kõik droonipundid kokku panna ja brigaadele vastu saata, huvitav kaua oleks aega võtnud kogu brigaadi tehnika "hävitamine" - 1-2 päeva ? Olen sselles suhtes samal arvamusel Sten Reimanniga 01.00
https://www.err.ee/1609695726/ukrainlas ... eg-on-labi

OT lõpp

Omalt poolt võin lisada, et minu kodumalevas on olemas nii fpv -d kui vaatlusdroonid, puudu on standardlaengud.
bluefox
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas bluefox »

Chupacabra kirjeldatud olukorrapilt on üsna korrektne, samalaadsed kogemused läbi viimaste aastate omalgi. RKIK-i ma ei süüdistaks, pudelikael pole hetkel seal. Aga probleem on päriselt ka olemas, ei ole mingi niisama üles puhutud teema. Midagi tehakse aga sellest ei piisa - saab teha rohkem ja me peame olema suutelised tegema rohkem. Raag sõnastab kohati üsna hästi, mis paljudele, kel teemaga mõningane kokkupuude, muret teeb.
isonts kirjutas: 27 Juun, 2025 15:57
Chupacabra kirjutas: 27 Juun, 2025 15:33 Ela oma "kõik on korras" maailmas edasi.

Kus kohas olen ma maininud, et "kõik on korras"? Mul pole õrna aimugi , mis tegelikult toimub. Sinul ka ilmselt ei ole. Härra raag ka tunnistab, et ta ei tea midagi..
Ma usun küll, et suurt probleemi ilmaasjata keegi kaitseväest ülessse ei puhu. Ilmselt selleks on ka põhjust. Probleemi ei ole. Töö käib nagu mainib sinu artiklis härra raag...
Samas instruktorite väljaõppe käib juba aastast 2024 ja väljaõppe keskus isegi sai see aasta valmis
seersant Angua
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas seersant Angua »

Droonijama nullimine peab algama mõtlemisest. Kangelaslikul linnarahva naeruks tehtud "Nahavabriku linnalahingut" imiteerival olengul tuiasid mingid töllid katusel ja teised kõlkusid lahtistel akendel ja ootasid neid neetuid rumalaid venelasi oma torude ette jooksvat. Ja nad tulidki, joostes, ilusti, püüdlikult, just nii nagu õppuste plaan ette nägi ja said kõik kenasti üsna surma... Seejärel tulid möirates hirmsad NATO tankid ja lasid katustel ja akendel töllerdavad venelased kõik ilusti surnuks...
See oli minusuguse tsivilistinäraka ilukirjanduslik vaatenurk võitmatu NATO õppusest. Tegelikkuses oleks venelastel piisanud mõlemal episoodil kolmest FPV tabamusest "tsuhnaade" karja elimineerimiseks...

Varjumise, maskeerimise koolitus ei maksa midagi...
Maastikul hajutatult hargnemise ja liikluseks kolonni pikaks venitamise vajaduse selgitamine, paar lauset sooja õhku kõigest...
Õppida lasketiirus sileraudsest taldrikut laskma, elementaarne luuredrooni kasutamise oskus... Selle kõigega saab Kaitseliit hakkama aga EKVl pole seda vaja, hirmsad NATO überrelvad lasevad ju kahesaja kildi pealt lollile vene droonile laseriga silma...

Kas korraldame riigihanke käsulaudade hankimiseks drooniajastu käitumismudelite muutmiseks?
seersant Angua
Liige
Kontakt:

Lahingrobotid, droonid jms distantsjuhitav tehnika

Postitus Postitas seersant Angua »

Ise küsisin, ise ka vastan: kuna kaitseväel droone pole siis "pole ka probleemi".
Endale üllatuseks avastasin, et ka virtuaaltugitoolikindralite kogunemise lemmikkohas milnetis ei ole teemaga tegeletud...

On viimane aeg avada Taktikate rubriigis uued alateemad droonitaktikate lahkamiseks, kuidas varjuda, tõrjuda, kasutada droone parimail moel. Ja võibolla ka targutada NATO ja Euroopa Liidu droonivägede loomise mõttekust ja strateegiaid.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

seersant Angua kirjutas: 28 Juun, 2025 5:56 On viimane aeg avada Taktikate rubriigis uued alateemad droonitaktikate lahkamiseks, kuidas varjuda, tõrjuda, kasutada droone parimail moel. Ja võibolla ka targutada NATO ja Euroopa Liidu droonivägede loomise mõttekust ja strateegiaid.
See teema on täiesti olemas: https://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?t=46493 .
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Teet Kalmus:
Valguskaabli otsas olevate droonidega seotud probleemidest rääkis Ukraina sõjaväelane, kes kirjutab varjunime Alex all. Eksisteerivat kaks suurt probleemide ringi.

Üks on valguskaabliga poolide kvaliteet. Riigilt saadud poolide defektsuse määr pidi olema umbes 50%. Erasektorist saadud poolide kvaliteet olevat tunduvalt parem, aga ikkagi on osa üksusi viimases hädas muretsenud ise vastavad seadmed ja hakanud valguskaablit poolidele kerima. Parem nii, kui mitte kuidagi.

Teine teema on oskus selliseid droone kasutada. Ukrainlaste sõnul on sellise drooni lennutamine spetsiifiline tegevus ning heaks valguskaabli otsas oleva drooni lennutajaks saamiseks on vaja pidevalt selliseid droone lennutada. Kui sa saad harva mõnd sellist drooni lennutada, siis oskusi ei teki ja tihtipeale kaotatakse ka need vähesed droonid ära.

Selles kontekstis on mõistetav, miks on mõlema poole kõige efektiivsemad valguskaabli otsas olevate droonide lennutajad spetsiaalsed drooniüksused, kus osa operaatoreid ainult selliste droonide lennutamisega tegelebki. Kogu rindejoone ulatuses sellisel tasemel oskuste arendamine on suur katsumus.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120387107 ... a-ulikonda
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Enne "motosportleseks" hakkamist peaks olema selge jalgrattaga sõitmine.

Nagu jalgrattaga sõitmise ja liikluse õppimine peaks olema tänapäeval elementaarse drooni kasutamise harjutamine kasvõi analoogse mänguasjaga.
https://kaup24.ee/et/lapsed-ja-imikud/m ... hfEALw_wcB
Pilt
(Ostsin omale analoogse ise õppimiseks, et valida lastelastele, nende tehnikahuvi rahuldamiseks.)
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
isonts
Liige
Kontakt:

bluefox kirjutas: 27 Juun, 2025 22:56 Chupacabra kirjeldatud olukorrapilt on üsna korrektne, samalaadsed kogemused läbi viimaste aastate omalgi. RKIK-i ma ei süüdistaks, pudelikael pole hetkel seal. Aga probleem on päriselt ka olemas, ei ole mingi niisama üles puhutud teema.
Jama jutt. Kui on mingid "kogemused" siis ole mees nimeta ka konkreetset kogemust ja julgem mees paneb nedne drooni pidurite nimed ka oma jutule taha. Kui konkreetset juhtumit ei ole kirjeldada siis tegeleb härra siin KV laimamisega.
Väga segane on probleemi olemusest aru saada kui ei tea kas suheldakse otse peastaabiga ja saadakse kogu aeg vastu kaalikat või mõni laskuri ametikohal oleval härral ei lubanud õppusel jaoülem drooni lennutada või eramaale rebaseurgu kaevata...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline