Ukrainas hukkus juba neljas eestlasest vabatahtlik.
Postimehe andmetel hukkus 25aastane Alo Klaassepp 25. juunil Harkivi oblastis Borova linna lähedal Oskoli jõe piirkonnas.

Tänavu märtsis jäi teadmata kadunuks Ukraina võõrleegioniga liitunud 31-aastane Pärnu mees. Suure tõenäosusega on ka tema hukkunud.
https://maailm.postimees.ee/8281212/put ... uterrorigaUkrainas hukkus viies seal vabatahtlikuna Vene vägede vastu võidelnud eestlane, 25-aastane Alo Klaassepp, kes langes 25. juunil Harkivi oblastis Borova linna lähedal Oskili jõe piirkonnas.
Ukraina relvajõududega tänavu talvel liitunud Pärnust pärit Klaassepa hukkumisest teatas sel nädalal tema vennale üksusekaaslane 3. ründebrigaadist. Antud brigaadis kuulus eestlane alles sel aastal loodud nn rahvusvahelisse pataljoni ning oma esimesele lahingmissioonile, mis pidi kestma kuu aega, suundus ta 27. mail, oma sünnipäeval.
Alo Klaassepa vanem vend Timo rääkis Postimehele, et üksusekaaslase sõnul ründasid Vene sõdurid nende taganevat rühma ootamatult selja tagant. Alo sai pihta droonilt visatud granaadi kildudest ning tema elu ei suudetud kahjuks päästa. Kuna venelased ründasid nii ootamatult, polnud üksusekaaslastel võimalik Alo surnukeha kaasa võtta. Ametlikult loetakse teda seetõttu teadmata kadunuks.
Alates Venemaa täiemahulisest kallaletungist 2022. aasta veebruaris on Ukrainat kaitstes hukkunud nüüdseks viis Eesti vabatahtlikku sõdurit. Klaassepp, kes polnud elukutseline sõdur, oli neist kõige noorem.
Kust sa selle välja lugesid et afd arvates suur viga? Mina lugesin et afd partei liige võitles vattide vastu Ukrainas.diesel kirjutas: ↑26 Juul, 2025 18:47 afd arvates suur viga.
https://x.com/NOELreports/status/1949132309145243905
nukkel kirjutas: ↑26 Juul, 2025 18:59Kust sa selle välja lugesid et afd arvates suur viga? Mina lugesin et afd partei liige võitles vattide vastu Ukrainas.diesel kirjutas: ↑26 Juul, 2025 18:47 afd arvates suur viga.
https://x.com/NOELreports/status/1949132309145243905
42-aastane T-Bone on kõige kauem Ukrainas võidelnud Eesti vabatahtlik sõdur. Ukraina Võõrleegioniga liitus ta 2022. aasta kevadel ning kuulub siiani selle kolmandasse eriüksuse pataljoni. Korduvate haavatasaamiste tõttu pidi ta pärast 2022. aasta sügise edukat Harkivi vastupealetungi rindel sõdimisest loobuma, kuid ta töötab siiani pataljoni tagalaüksuses. Ukraina armee ridadesse on ta kuulunud juba üle kolme aasta, tema teenistust on Ukraina riik hinnanud üheksa erineva aumärgiga.
https://maailm.postimees.ee/8298294/ees ... oigil-tujuHarkivis ukrainlannaga abiellunud T-Bone lõi hiljuti oma väikse meeskonna, mille eesmärk on aidata kohalikke elanikke evakueerida lahingute piirkondadest ning anda esmaabi Harkivi elanikele, keda Vene väed terroriseerivad juba aastaid õhurünnakutega. «Abistame kui Shahedid või raketid tabavad elumaju,» rääkis T-Bone. «Anname ise esmaabi, sest päästjad kohe reageerida alati ei taha, sest värdjad (peab silmas Vene vägesid – J.P.) annavad tihti teise löögi samasse kohta.»
Ma ei istunud kaevikutes selleks, et kapituleeruda kodus geopoliitiliste kirjaoskamatute ees.
22-aastane kohalik poliitik tekitab AfD-s parasjagu elevust. Tim Schramm, kes oli Wuppertali ringkonna ühingu endine asejuht, võitles selle aasta märtsist juunini Ukraina armee vabatahtlike üksuses. Nüüd soovib võimsa Nordrhein-Westfaleni liidumaa ühingu juhatus Schrammi parteist välja visata – ja on juba tema liikmeõigused kohese jõustumisega ära võtnud.
Martin Vincentzi juhitud liidumaa täitevkomitee otsustas üle-eelmisel laupäeval algatada väljaviskamise menetluse. Sellest oli varem teatanud AfD-ga seotud ajaleht "Junge Freiheit ". WELTi andmetel esitati Schrammile isiklikul kohtumisel kiri, milles paluti tema allkirja.
Selle järgi oleks teda kohustatud:
- „AfD liikmelisuse ajal mitte osalema välisriikide relvajõudude sõjalistes operatsioonides;
- Hoiduma loengute pidamisest (sealhulgas parteisiseselt), intervjuude andmisest ja avalike avalduste tegemisest Venemaa-Ukraina konflikti kohta kuni 31. oktoobrini 2026;
- Tagasi astuma kõikidelt parteiametikohtadelt ja mitte kandideerima uutele parteiametikohtadele kuni 30. septembrini 2026.“
Schramm vormis Ukraina lipuga
Juhatuse liikmed põhjendasid tähtaegu väitega, et Sachsen-Anhalti ja Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa valimised on selleks ajaks läbi. Schramm keeldus allkirjastamast. Telefonivestluses WELT-iga viitas ta „suukoristuskäsule“. „Ma ei näidanud üles kahetsust, sest võitlesin selle eest, mille eest seisan, ja ma ei kahetse seda,“ ütleb ta. Ta võitles miinipildujana ja lendas luurelennukiga droonipiloodina. „Me tulistasime, meid tulistati ja droonid ründasid meid,“ ütleb ta.
Liidumaa täitevkomitee koosolekul esitati Schrammile väited, mida ta oli teinud intervjuudes väljaannetele "Junge Freiheit" ja "Nius ". Lisaks motivatsioonile Venemaa peatada tahtis ta "JF-ile" ka "näidata AfD-sse kuuluvatele Vene buumeritele keskmist sõrme". Seda tõlgendati parteile kahjulikuna.
Väljaviskamisprotsessi juhtis Euroopa Parlamendi liige Hans Neuhoff. WELTi andmetel üritas Neuhoff Schrammi veenda loenguga Ukraina sõja ajaloost. Schramm omakorda süüdistas teda "Vene propagandas" ja "Euroopa genotsiidi relativiseerimises".
Liidumaa juht Vincentz hääletas samuti Schrammi vastu väljaviskamise menetluse algatamise poolt. Liidumaa aseesimees Sven Tritschler hääletas vastu. Schrammi palkas Tritschler õpilasassistendina, kes on ka liidumaa parlamendirühma aseesimees.
"Märgitud vaenlaseks"
Nüüd esitab Tritschler WELT-ile nähtud kirjas liidumaa parlamendirühma ja AfD föderaalparlamendi esimeestele Alice Weidelile ja Tino Chrupallale tõsiseid süüdistusi. „Härra Schrammi õhutati oma nooruslikus naiivsuses minu vastu, ta veendi minuga igasugusest kontaktist loobuma ja talle pakuti rea ebaproportsionaalselt kõrge palgaga töökohti – 22-aastase tudengi kohta – erinevate Bundestagi liikmete juures ja meie parlamendirühmas,“ väidab Tritschler. Ühel hetkel pakuti Schrammile isegi „palgavaba sissetulekut“.
AfD aseesimees Sven Tritschler
„Kõrgepalgaliste töökohtade väljavaatega avaldati hr Schrammile tohutut survet, et ta hankiks minu vastu kompromiteerivat teavet,“ jätkub kirjas. Tritschler kuulub liidumaa täitevkomitees vähemusse, kes ei toeta enam paremäärmusliku Bundestagi liikme Matthias Helferichi väljasaatmismenetlust.
„Mitme vestluse põhjal on mul jäänud mulje, et inimesed panevad mulle süüks selle, et ma ei liitunud „džihaadiga“ partei osade vastu, mis on kuude kaupa meie riiklikku ühendust halvanud ja hävitanud,“ seisab kirjas. „Ilmselt piisab vaenlaseks tembeldamisest, kui sa ei järgi tingimusteta „ülalt“ ette antud liini.“
Põhja-Reini-Vestfaali (Nordrhein-Westfalen) AfD parlamendifraktsiooni pressiesindaja ütles: "Need on alusetud süüdistused, mida me sisemiselt uurime ja mille kohta me praegu mingit teavet anda ei saa."
Seitsmeleheküljeline kiri sisaldab ekraanipilti Telegrami vestlusest liidumaa juhi Vincentzi ja Schrammi vahel. „Väga kena artikkel,“ kirjutas Vincentz 24. juunil „Niuse“ intervjuu kohta. „Nüüd tahab ta mind erakonnast välja visata. See on silmakirjalik,“ ütles Schramm WELT-ile.
Kirjale on lisatud ka Vincentzi kontorijuhi 20. juuli vestlussõnum Schrammile. Liidumaa juhatuse liige Neuhoff sõnastaks partei distsiplinaarmenetluse algatamise taotluse nii, et „see tooks kaasa kokkuleppe ja parteist väljaheitmine ei tule kõne alla“, seisab kirjas. Selleks on parlamendifraktsiooni töötajal „3000 euro suurune ja osalise tööajaga töö liidumaa parlamendis. Aga nad ootavad sinult täna õhtuks kella 23-ks midagi kasulikku – rohkem ma sealt välja pigistda ei saanudki“ (kirjapilt nagu originaalis).
Parlamendirühma aseesimees Tritschler väidab kirjas lisaks, et Schrammilt paluti "esitada koopiaid ja fotosid minu kabinetist". "Pärast mõningast uurimistööd pean järeldama, et meie esimehe ooteruumist sepitseti minu vastu kõige salakavalamaid intriige." Parlamendirühma pressiesindaja teatas: "Me ei kommenteeri privaatseid vestlusi."
Neuhoff eitab "kompromissi" saabumist ning koostab praegu väljaarvamismenetluse ettepanekut ja liikmeõiguste äravõtmise põhjendust.
„Ma ei istunud sõna otseses mõttes kaevikutes selleks, et kodus alistuda geopoliitilistele kirjaoskamatutele nagu Hans Neuhoff,“ ütleb Tim Schramm WELT-ile. Teda toetab AfD parlamendirühma kaitsepoliitika pressiesindaja Rüdiger Lucassen. 73-aastane mees nimetab liidumaa täitevkomitee otsust „täiesti arusaamatuks, poliitiliselt täiesti ebaloogiliseks ja juriidiliselt meelevaldseks“.
Neuhoffi kohta ütleb Lucassen WELTile: "Ma ei teakedagi, kes nii kirglikult seirab Vene Föderatsiooni võidu eest ja nõuab nii avalikult, et Ukraina heiskaks valge lipu. Tim Schrammi tee, toetada võitlejatega ukrainlaste vabadusevõitlust, seisab sellele loomulikult diametraalselt vastu."
Neuhoff nimetab Lucasseni väljaütlemisi "äärmuslikuks". Tema enda seisukoht Ukraina sõja suhtes olevat "mitte venemeelne, vaid analüütiline ja reaalpoliitikale tuginev". Tegelikult on Neuhoff pärast möödunud aasta valimist Euroopa Parlamenti korduvalt silma paistnud venemeelsete kõnede ja seisukohtadega, eriti viimastel kuudel.
"Venemaa sõda Ukrainaga on kaitsetegevus NATO vastu, mis on hiilnud tema idapiirini," postitas ta näiteks juuni lõpus. Mai lõpus väitis ta: "Venemaa ei ole Euroopa vaenlane, vaid kaitselise iseloomuga impeerium, mis kaitseb oma julgeolekuhuve." Ukrainat nimetab ta korduvalt "Selenskyj režiimiks".
Neuhoff ütles WELT-ile, et Schrammi teod olid "partei põhimõtete tõsine rikkumine". "Schrammi teod on kooskõlas väikese neonatsliku partei Kolmas Tee liikmete tegudega," ütles ta. Tõepoolest, on üksikuid juhtumeid, kus mõlemal poolel osalesid Saksa neonatsid võitlejatena Venemaa-Ukraina sõjas. "Vaba maailma kaitsmine koos Euroopa rahvaga on Hans Neuhoffi jaoks ilmselt juba natsionaalsotsialism," lisas Schramm. "Neuhoffi teod on kooskõlas Putini Ühtse Venemaa partei liikmete tegudega."
WELTi andmetel oli Ukraina võitleja, kes on AfD liige alates 2022. aastast, juba juuli alguses föderaalkomitee ja AfD liidumaade juhtide vahelise telefonikonverentsi teemaks. Aruande kohaselt olid toonased kommentaarid peaaegu eranditult kriitikutelt. Sachsen-Anhalti liidumaa asejuht Hans-Thomas Tillschneider nimetas Schrammi avalikult "hulluks" , kellel "pole AfD-s kohta" . Bundestagi liige Rainer Kraft kirjutas aga, et Schrammi parteist väljaviskamine oli "argpükslik". Tema parlamendikolleeg Torben Braga nimetas otsust lihtsalt "valeks".
https://x.com/nexta_tv/status/1953901514763714692Putin handed Witkoff an Order of Lenin during their meeting for senior CIA official Yuliana Gallina, CBS News reports, citing sources.
Earlier, it was reported that her 21-year-old son, Michael Gloss, died in 2024 while fighting on Russia’s side. According to sources, Gallina is currently the CIA’s Deputy Director for Digital Innovation. The exact circumstances of the award’s handover and its subsequent fate remain unclear.
Michael Gloss’s obituary states that he “tragically died in Eastern Europe” on April 4, 2024. His father, Iraq War veteran Larry Gloss, told The Washington Post that neither he nor Gallina knew their son was in Ukraine or that he was taking part in the war.
The Order of Lenin is one of the USSR’s highest honors, which has not been awarded since the country’s dissolution.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist