Tehnika liikumine kolonnis

isonts
Liige
Kontakt:

Re: "Tankid EKV-le"

Postitus Postitas isonts »

No näed, ise ka saad lõpuks aru kui lihtne on sõdida. Tagalakolonnid 3-4 autot või jalgrattad ja rebaseurgu pole vaja kaevata vaid rünnatavad objektid tuleb hästi välja luurata. Hea, et venelased seda teemat ei loe, muidu oleks sõda juba ammu läbi :lol:
seersant Angua
Liige
Kontakt:

Sõda ilma tagalata

Postitus Postitas seersant Angua »

Tõstan esile Kapten Trummi lausungi:
"Veod ja liikumised toimuvad tsiviiltranspordi sisse ära kadudes või tsiviiltranspordi moodi näides - igasugu rohelised Unimogid pole enam tantsulõvid.
Uued tantsulõvid on punased ja hõbedased tsiviilkaubikud."

Nõus, militaarroheline veok 20 kilti rindejoonest võrdub enesele märklaua joonistamisega rinnale...

Viimasel õppusel jäi mulle silma paarikümnest väikebussist koosnev kolonn, enamus hõbedased. Kanäe, jõudsin rõõmustada, kaitsevägi harjutab kompanii liigutamist suurel kiirusel ja hulgakaupa! Sekundi pärast mu naeratus kustus... Sest mõte oli kahtlemata suurepärane, kuid teostus täiesti käpardlik:
Ma ei oleks ju tohtinud kaugelt vaadates üldse aru saada, et tegemist oli militaarkolonniga (vorme mu silm ei eristanud). Aga ühetüübilised, ühevärvilised ja ühel kiirusel ning piinlikult ühesuguste pikivahedega kolonn lihtsalt karjub silma! Mida te mõtlesite, et sõda on paraad? Paraku, see rividrill oli teie ajudele natuke haiget teinud...
Mis oli eriti valesti, olid valesti valitud pikivahed; vaevalt kakskend meetrit kolonnis kihutades omadega vahet hoida on topelthaige... Teoreetilise tabamuse korral on paratamatult mitu autot korraga puruks. Kakssada meetrit on turvaline ja ainuõige. See kehtib ju sõjaajal, võite öelda... Seda jõhkram oli vaadata rahuajal kolonnisõidu reeglitele vilistamist; ükskõik millise ootamatu takistuse tekkimisel oleks tagatulijad riskinud ahelkokkupõrkega.

Küll aga tuleb Kaitseliitlasi kiita: nende kolonn oli tsiviilsõidukitest eristamatu ja liikluskultuur kõrge.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Tehnika liikumine kolonnis

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Pehmete sõidukite puhul peaks vahe sõidukite vahel olema 150-200 m, kuid visuaalse nähtavuse kaugus (kurvilisel teel vahed väiksemad). Selliste kauguste puhul on vähevõimalik rohkem kui ühe auto korraga varitsussse (enamasti jaovaritsus) sõitmine, kuna sellise varitsuse pikkus piki teed ei ületa 100 m. Visuaalne seepärast, et sa näed, kui eesmise autoga midagi juhtuma hakkab ega sõida tapatsooni sisse ja sulle jääb tegevusvabadus manöövriks varitseja vastu. Kõik enda kogemustest (eri õppustelt off koors).

Sellega olen täitsa nõus, et meil KV-s demotakse aeg-ajalt uskumatut mõttelaiskust, tsiviiltranspordi moodi näimine ei piirdu ainult punase kaubikuga, vaid tsiviilkaubikud ei sõida ranges kolonnis (mis igasugusele õhuvaatlusele kohe silma torkab). Sellistele 50 m vahedega kaubikukolonnidele antakse hagu pikemalt mõtlemata.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline