Majapidamismured

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
krossipart
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas krossipart »

Manurhin kirjutas: 21 Aug, 2025 16:24 Saepuruga pesemist ma ei mäletagi, aga liivaga küll. Siis oli veel olemas selline vahva asi nagu pimsskivi. Mul siiamaani vannitoas kapis olemas 8) . Käed ära seebitada, siis sellega nagu seebiga hõõruda ja sai lögased käed kaunis hästi puhtaks.
https://et.wikipedia.org/wiki/Pimss
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Muidugi, see kätepesu on juba tagajärgedega tegelemine. Meil töökojamehed ikka hoiatasid, et ära määri masinat, siis masin ei määri sind. :idea:
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Rebane11 kirjutas: 21 Aug, 2025 16:43 Muidugi, see kätepesu on juba tagajärgedega tegelemine. Meil töökojamehed ikka hoiatasid, et ära määri masinat, siis masin ei määri sind. :idea:
Õige. Kui pärast mingi jama oli, võisid rahuliku südamega öelda, et õli viga see kohe kindlasti olla ei saanud :lol: . Aga mis veel hügieeni puutub, siis kõik teavad, et toores muna paneb juuksed läikima ja muudab need tugevamaks. Omal ajal saunas mõned maadamid leidsid ka, et peaks õige proovima. Noh, mõeldud-tehtud, toores muna pähe ja siis kuuma leiliruumi. Pärast näinud hirmsat vaeva, et seda omletti juustest kätte saada...
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Kogu selle potsikutet-totsikute armee juures on üks aspekt veel, mida mitu-mitu korda omal nahal olen juba tundnud. Nimelt, ükshetk hakkas nägemine ära vajuma. No ei näe ilma prillita enam seda "miks ta nii kirbukirjas siin on?" stiilist teksti. No vat, aga vaadake ise- no ei leia sa topsikut, millel oleks suurelt "SEEP" või "ŠAMPOON" ükskõik mis keeles peale kirjutatud. Vastupidi, tihti on see veel kõige väiksem kiri sellel pakendil. Igatsugu "Hüper", "Uskumatu", "Max", "Power", "Stiil", "Kõige" jne stiilis reklaamiläga on suures kirjas küll kirjutatud, aga millega selle kõige juures tegemist on, vat seda pole. Mine või prille otsima, sest... on erinevaid juhuseid olnud. Viitsin ma jee neid kõiki totsikuid omale selgeks teha! Küll selgus, et šampooni asemele oli "selle minu koha peale" kellegi poolt mingine palsam sokutatud. Üksteinekord otsides millist võtta, siis jäi pihku üks selline nagu minu šampooni pudel. Hea oli, et kogemuste põhjal juba igaks juhuks kontrollisin. Läbipaistev läga, samasugune nagu ikka, läks veega reageerides kohe lillaks. Joppas, et pähe ei jõudnud panna! :lol:
Aga algas see kõik sellest, et minust kuus aastat vanem vend külas saunas olles ütles lihtsalt "kuule anna kraanikausi servalt see seep, millega käsi pesed, neid totsikuid.. ahh las nad olla..." . Et ta on seda sama asja juba minust varem täheldanud...
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Elunõks (lifehack) on võtta lastešampoone. Lõhnavad hästi ja pesevad räpased lapsed puhtaks, järelikult sobivad ka täismehele. Igas horisontaalselt võttes meie kandi riigis on see trikk mul töötanud.
professional retard
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Hästi aitab ka pirukate või saiakeste tegemine - pärast taigna sõtkumist kätukesed nii valged ja pehmed... 8)
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Manurhin kirjutas: 21 Aug, 2025 16:01 .... ja "lõppviimistlus" toimus trotüülibriketti meenutava pesuseebiga.
Ja seda kõike üldjuhul külma veega, hea, kui seegi kraanist tuli ja ei pidanud ämbri, kopsiku ja kausiga majandama. ...
Vana korstnapühkijate ametitarkus on, et musti käsi tulebki pesta külma veega, sest soe vesi avab nahapoorid mustusele ja siis saab naha seest musta välja pimsskiviga.

Kuna tänapäeval tavalisi latekskindaid musta töö jaoks vanasti ei olnud, siis enne õlise/musta töö tegemist hõõruti märjad käed seebiga kokku ja seep kuivades moodustas nahale õlis lahustamatu kaitsekihi ning siis oli käsi hiljem lihtsam pesta.
(Kuna kuiv seep ise õlis ei lahustu, siis pesuseebiga hõõrudes sai isegi auto kütusepaagi roosteauke ajutiselt lappida, et teepealt ära tulla.)
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Ei tulegi meelde et kas nõukaajal rohelist seepi inimeste peal kasutati. Mingi mälukild on et kui kuskil tingud või täid levisid siis sellega pesti pead. Tänapäeval on sellenimelist müüa küll, koos hoiatusega et ainult taimekaitseks.
Roheline seep tuli sellepärast meelde ei ükspäev ostsin "imekivi". Eestikeelses juhendis "universaalne kivi".
https://universalstone.fi
Puhastasin sellega kroomitud pindasid. Tegin paljakäsi ja käed said samuti imepuhtaks. Kusjuures jäid pehmeks. Selle kivi koostis peaks olema roheline seep, poleerimissavi ja glütseriin.

Aga nõukaajal olid töökoja nurgas vann diiselkütusega kus detaile pesti ja kast saepuruga. Enne lõunale minekut pesti käed samas vannis diisliga puhtaks ja hõõruti saepuruga kuivaks. Kolhoosi sööklasse lasti niimoodi sisse küll. Ega seep poleks asja eriti paremaks teinud ja pesupulbriga pestes hakkas iga kriimustus või haav kirvendama.
Juba siis oli hea mõte enne õliste tööde tegemist känd mingi kreemiga sisse määrida. Siis jäid küünealused ja nahapoorid puhtaks sest need olid kreemi täis ja musta õli sinna enam ei mahtunud.

Päris kuivalt puhastamiseks nii Hydroscandis kui Motonetis näinud tuubis müüdavat ollust. Hõõrutakse kätele, kuivab seal ära ja rullitakse koos mustusega maha. Nõuka analoog oli kummiliim. Bensiinis lahustatud toorkumm mumeelest. Samuti tuubis. Hõõruti kätele, lasti ära kuivada ja tõmmati tükkidena maha. Ilusad roosad käed jäid järgi. Karvad tulid ka kaasa. Peenemates butiikides nimetatakse sellist meetodit epilatsiooniks.
MeelisV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MeelisV »

AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 15:08 Ma olen tuvastanud kõige paremaks selle
https://www.stokker.ee/katepesuaine-sf- ... 098251-loc
Mõnus kuna saab kasutada nii veega, kui ka ilma
Ise kasutan ka seda. Autodes on väike "pudel" kaasas ja kodus see suur pumbaga. Olen neid läbi pumbatud oi kui palju juba. Peale iga natukenegi mustema töö tegemist kasutan ja seepi ei hakka selleks raiskamata nii kui nii ei toimi. Minu jaoks hea omadus on, et ei vaja veega loputamist.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Kuuldavasti saab tavotiseid või muude määretega koos käsi puhtaks nõudepesuvahendiga, "Fairy" vms.
Walter2
Liige
Kontakt:

Re: Majapidamismured

Postitus Postitas Walter2 »

Fairy on kätenahale väga karm kraam - kes on kasutanud see teab. Mul kaasa harvadel juhtudel kui peab nõusid pesema kasutab alati kummikindaid.
Vene ajal oli levinud kraam töökodade pesulates ka RS roheline seep, millesse oli pesupulbrit sisse segatud. Mida varustajal õnnestus kätte saada seda kasutati.
90-ndate levinud kvaliteetkraam töökodades oli Dreumex:
https://www.autokaubad24.ee/et/tooted/a ... 5l-kollane
Tänapäeval olen endale parima hinna/kvaliteedi suhtega leidnud selle:
https://espak.ee/epood/toode/pesuvahend ... atele-05l/
osta-st veelgi soodsam:
https://www.osta.ee/mayeri-oliste-kate- ... 77855.html
Suurema mustuse eemaldamiseks masinajuppidelt on garaažinurgas mannerg Plexu vesilahusega:
https://estko.ee/tooted/plex-u/
see sobib ka käte eelpuhastuseks hästi enne kui tsivilisatsiooni naased.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
erkilo
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas erkilo »

Fairy'ga saab kuidagi, aga mitte hästi. Kui on valida, kas tavaline vedelseep või Fairy, siis Fairy on loomulikult parem. Saab hakkama pigem kergelt kuni keskmiselt määrdunud kätega, raskelt määrdunutega jääb hätta või peab väga palju vaeva nägema. Samas kuna parem kraam on tihtipeale ära paigutatud e pole käepärast, siis garaazist tulles kipub Fairy olema esimene valik. Käenahaga pole probleeme.
retti
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas retti »

Rebane11 kirjutas: 21 Aug, 2025 22:10 Hästi aitab ka pirukate või saiakeste tegemine - pärast taigna sõtkumist kätukesed nii valged ja pehmed... 8)
Keraamikaga tegelemine üle kõige.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Nõudepesuvahend on saadanast.

Mul on lihtsam soovitus. Võtke tavaline seep ja vahutage oma käsi mitte paar sekundit aga paar minutit. Tulemused on üllatavad.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ehituspoodides on müügil "Õliste käte puhastusvahend" vedelseebi kujul. Kasutan. Mul on garaazis ka need kätepuhastuse zeleed olemas, aga ei pea neid mugavaks, see vedelseebi taoline puhastab samahästi ning on mugavam kasutada.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist