Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 22 Aug, 2025 11:18
AMvA kirjutas: 22 Aug, 2025 7:19 Sulle on juba seletatud, et on olemas ameerika peekon ja inglise peekon. ...
Härra filoloog võiks siis vist oma "laiade teadmiste" taustal teha omale selgeks ka, et mis toode on "Eesti peekon" ja vähem eputada võõrkeelsete sõnade tundmisega, kui ise eestikeelseid sõnu ei tunne? :dont_know:
Peekoni probleemarutelu tõusiski tõdemusest, et Eesti peekonit enam müügil ei ole ja selle asenduseks pakuti võõraste toodete analooge.
(Kui korbaajal müüdi meil poes ja veremaal pakuti restoranis söögiks looma kopse, siis see ei tee kopsu mitte kuidagi "väärt lihakraamiks.)
Paluks siis härra kõiketeadjal ka teistele foorumikasutajatele avaldada saladuse, mis asi on siis see müstiline Eesti Peekon (tootena, mitte seatõuna).

Vaevalt sa poest otsid Eesti Entsüklopeedia poolt antud peekoni määratlusele vastavat toodet
peekon, nuumsea töödeldud (puhastatud, pea, jalgade, selgroo ja sabata) ja soolatud (mõnikord ka suitsutatud) poolkere. Peekonit saadakse noorelt, harilikult 70–105 kg kaaluvalt sealt (peekonisealt).
.
Aga see on kah ainult lihtsalt peekon, mitte eesti peekon. Seega asi jääb ikka segaseks.
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas vanahalb »

Kõige odavam kala ongi Norra kalakasvatuse lõhe. Need on meres, suurtes sumpades ja odav pidada. Soomes on tegelikult kohalik vikerforell natuke odavam. Aga samuti kalakasvatuse projekt.
Neil pole muud viga kui kasvades on tihedalt koos nagu puurikanad. Vahel pääseb mõni parasiit sisse ja siis läheb kogu laar hukka.
Valge kala, olgu või Läänemerest püütud, on ikka kallim kui punane.

Mis sellesse kalatoitude reklaamimise puutub siis on see harilik europrojekt. Mingil õilsal eesmärgil on vaja fondist raha kätte saada. Kui asjaks läheb on seal niipalju rasvaste lõugadega projektijuhte ja konsultante ümber et 1.3 miljonist jääb alles alla 100 000. Selle eest trükitakse flaiereid mida studentid poe uste peal jagama hakkavad.
Vaevalt et see inimeste toitumisharjumusi muudab. Aga vähemalt mingi seltskond sai mõnda aega elada ilusalt.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wolfgang »

Oliiviõli puhul jääb mind häirima selle kõrvalmaitse (selline kibe), mis majoneesis on tugevalt tunda.
Need extra virginid kipuvad olema jah. Ma kasutan nn. oliivijääkõli. Eelkõige praadimiseks(virginid selleks ei sobigi ja kannatab kõrgemat kuumust, kui nt. rapsiõli), aga ka salatitesse.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

retti kirjutas: 22 Aug, 2025 11:55
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 16:26
retti kirjutas: 21 Aug, 2025 16:21
Oot - kuskohast kalakonservivabrikud,meditsiin ja parfümeeria oliivõli said ?
Ega seda oliivõli väga vabalt müügil ei olnud
Kas üldse oli ? Mina ei mäleta,et oleks poest saada olnud.
Ma mäletan uduselt, et miskit ikka liikus, aga väga harva
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

wolfgang kirjutas: 22 Aug, 2025 12:08
Oliiviõli puhul jääb mind häirima selle kõrvalmaitse (selline kibe), mis majoneesis on tugevalt tunda.
Need extra virginid kipuvad olema jah. Ma kasutan nn. oliivijääkõli. Eelkõige praadimiseks(virginid selleks ei sobigi ja kannatab kõrgemat kuumust, kui nt. rapsiõli), aga ka salatitesse.
Justament.
Inimesed tihti ei saa aru nende oliiviõlisortide vahest.
Neitsioliiviõli ehk külmpressitud on mõeldud salatitesse ja mujale, kus ei kuumutata (sisaldab palju vett, kuna pressimine on külmalt).
Jääkõli on kuumpressitud, seda pressitakse eelmise sordi jääkidest ja see on mõeldud kuumtöötlemiseks (ei sisalda eriti vett ja ei praksu).
Aga sellele ma tähelepanu ei pööranud, teen järgmine kord siis ka jääkõlist, tänud vihjamast.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

wolfgang kirjutas: 22 Aug, 2025 12:08
Oliiviõli puhul jääb mind häirima selle kõrvalmaitse (selline kibe), mis majoneesis on tugevalt tunda.
Need extra virginid kipuvad olema jah. Ma kasutan nn. oliivijääkõli. Eelkõige praadimiseks(virginid selleks ei sobigi ja kannatab kõrgemat kuumust, kui nt. rapsiõli), aga ka salatitesse.
Kvaliteetse oliivõli üks tunnuseid on selline kerge terav järelmaitse, aga minu mellest teebki see just oliivõli heaks
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

AMvA kirjutas: 22 Aug, 2025 12:11 Ma mäletan uduselt, et miskit ikka liikus, aga väga harva
Kellel oli kalatööstuses käpp sees, see sai. Kasutati nt "sprotid õlis" jne õliste toodete tegemiseks. Kas tehti vahet ekspordil ja sisemaisel, kahjuks ei tea ja kes teadis, on juba taevastel radadel. Kes ehk mäletab, siis raps oli nõuka ajal siin veel üsna haruldane nähtus ja sestap rapsiõlist teati vähe. Nõuka toiduõli tuli peamiselt Ukraina päevalilledest (nn posla-masla).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AndresTy
Liige
Postitusi: 1396
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

retti kirjutas: 22 Aug, 2025 11:55
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 16:26
retti kirjutas: 21 Aug, 2025 16:21
Oot - kuskohast kalakonservivabrikud,meditsiin ja parfümeeria oliivõli said ?
Ega seda oliivõli väga vabalt müügil ei olnud
Kas üldse oli ? Mina ei mäleta,et oleks poest saada olnud.
Noh, nõukaajal oli oliiviõliga sedasi, et...seda polnud olemaski. Juhul, kui seda ei õnnestunud just mingil kummalisel käänulisel moel hankida. Ise mäletan, et meie perel õnnestus 80ndate algusek kuskilt läbi ussiemmi hankida rafineeritud kookosõli. Mingites valgetes, nii umber 5 liitristes kanistrites ja vedelas olekus (kuigi see peaks olema kuni 25 kraadini tahke?). See oli ikka väga kõva sõna!
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 22 Aug, 2025 12:14
wolfgang kirjutas: 22 Aug, 2025 12:08
Oliiviõli puhul jääb mind häirima selle kõrvalmaitse (selline kibe), mis majoneesis on tugevalt tunda.
Need extra virginid kipuvad olema jah. Ma kasutan nn. oliivijääkõli. Eelkõige praadimiseks(virginid selleks ei sobigi ja kannatab kõrgemat kuumust, kui nt. rapsiõli), aga ka salatitesse.
Justament.
Inimesed tihti ei saa aru nende oliiviõlisortide vahest.
Neitsioliiviõli ehk külmpressitud on mõeldud salatitesse ja mujale, kus ei kuumutata (sisaldab palju vett, kuna pressimine on külmalt).
Jääkõli on kuumpressitud, seda pressitakse eelmise sordi jääkidest ja see on mõeldud kuumtöötlemiseks (ei sisalda eriti vett ja ei praksu).
Aga sellele ma tähelepanu ei pööranud, teen järgmine kord siis ka jääkõlist, tänud vihjamast.
Extra Virgin Oliivõli sobib väga hästi kuumtöötlemiseks. Itaalia köök ainult selle baseerubki. Lihtsalt on vaja osata leida õige temperatuur toiduvalmistamiseks. Paljude inimeste köögis toimetamise viga on see et arvatakse, et panen pliidi kuumuse põhja ja küll siis tuleb hea.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No igal juhul hommikuseks munapraadimiseks on jääkõli lihtsam.
Kes füüsika tunnis viitsis kuulata, siis vee keemistemperatuur on 100 kraadi, siis 100 kraadiga ei prae ega küpseta suurt midagi. Äkki kala võibolla teeks, näiteks kanaliha küpsetustemperatuur on juba 175 kraadi.
Viimati muutis Kapten Trumm, 22 Aug, 2025 12:35, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Üldiselt oliiviõli on vist Euroopa enim võltsitud toiduaine. Suur osa selle tootmisest on maffia käes.

https://maaleht.delfi.ee/artikkel/80693 ... trolli-all
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/87933 ... -kullaaugu
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ma siiani teadsin, et võltsingute % osas juhib mesi. Aga õli võib olla palju suurema kogusega.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AndresTy
Liige
Postitusi: 1396
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

Kapten Trumm kirjutas: 22 Aug, 2025 12:33 Kes füüsika tunnis viitsis kuulata, siis vee keemistemperatuur on 100 kraadi, siis 100 kraadiga ei prae ega küpseta suurt midagi. Äkki kala võibolla teeks, näiteks kanaliha küpsetustemperatuur on juba 175 kraadi.
????? Kas keegi on siin midagi veega praadimisest rääkinud?
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Jaanus2
Liige
Postitusi: 4563
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Jaanus2 »

Veega saab liha ilusti söödavaks, liiga palju kuumutatud rasv ongi kahjulik. Juba u. 80 kraadi juures muutub söödavaks (aega kulub rohkem). Suppi ei saakski muidu keeta, vesi ju üle 100 kraadi ei lähe... Oliiviõlist - nõukaliidus isegi natuke kasvatati neid puid aserite maal Apšeroni poolsaarel.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wolfgang »

Extra Virgin Oliivõli sobib väga hästi kuumtöötlemiseks. Itaalia köök ainult selle baseerubki. Lihtsalt on vaja osata leida õige temperatuur toiduvalmistamiseks. Paljude inimeste köögis toimetamise viga on see et arvatakse, et panen pliidi kuumuse põhja ja küll siis tuleb hea.
No praadimisega nii ongi. Üldjuhul peetakse eesmärgiks, praadimisel, väljast krõbe, seest mahlane/pehme vms.. A selleks on äkilist ja korralikku kuuma vaja ja teras või malm panni. Muidu läheb hautamiseks, mis pannil tehtuna tähendab, lihast vesi välja ja tulemuseks kuiv hall kamakas.
Kusjuures tavaköögi pliitide põletid/keedualad kipuvad lahjaks jääma, et korralikult praadida. Näiteks vokkimisel.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 4 külalist