Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
mongol
Liige
Postitusi: 1793
Liitunud: 13 Aug, 2008 21:58
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas mongol »

Proovin homme ühe 2018 või taolise tähtajaga paki ära. Võin juba praegu kindel olla, et täpselt sama okei kui ta 2018 oleks olnud. Seisnud pimedas ja kuivas.
professional retard
nukkel
Liige
Postitusi: 1647
Liitunud: 30 Aug, 2014 15:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas nukkel »

mongol, tee pilti ka ja kui saad jaga siin koos hinnanguga.
MeelisV
Liige
Postitusi: 326
Liitunud: 12 Mär, 2022 8:30
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas MeelisV »

Ma teen marinaadi nii et alguses teen marinaadi põhja.
Ja siis peenhäälestan lopuni.
edasi loevad kõik omal vastutusel. Mõni saab kõhukrambid.
Sama marinaadi kasutan ka sibula marineerimiseks grilltoitude kõrvale salatiks.
Eelmainitud 2spl äädikat liialduseks nimetamine 1L vee kohta oli minu jaoks nali.

1l vee kohta panen ma 4 spl äädikat, 8 spl suhkurt ja 2 spl soola.
Ja siis seda hakkan natuke timmima siia sinna kuidas seekord tuju on.
Marinaad peab olema minu jaoks "tugev" sest seened ise on ju maitsetud käsnad.
Sibulate läheb ainult see.
Seentele läheb jah lisaks porgand, nelk,sibul...

Seene marinaad on suht sama nagu kartulisalat. Igal ühel on oma tõde.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

MeelisV kirjutas: 28 Aug, 2025 6:25seened ise on ju maitsetud käsnad.
:shock:
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wolfgang »

Seene marinaad on suht sama nagu kartulisalat. Igal ühel on oma tõde.
Täpselt nii, aga tänud mõlemale! Ma ise pigem seente(tavaliselt mingi assortii tõmmu-, männi- ja kaseriisikatest) hapendamise fanaatik, aga vbl. proovin midagi ka teie marinaadide ainetel.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Mismoodi sa neid hapendad?
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Ei tea nüüd kuidas on täpselt õige : "1l vee kohta panen ma 4 spl äädikat, 8 spl suhkurt ja 2 spl soola ." , minu arvates on suhkrut liiast ning ka soola , aga , inimeste maitsemeeled on erinevad , parem laske mõni seenekoht "rahvamajandusse" .
krossipart
Liige
Postitusi: 255
Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas krossipart »

parkija kirjutas: 28 Aug, 2025 9:34 Ei tea nüüd kuidas on täpselt õige : "1l vee kohta panen ma 4 spl äädikat, 8 spl suhkurt ja 2 spl soola ." , minu arvates on suhkrut liiast ning ka soola , aga , inimeste maitsemeeled on erinevad , parem laske mõni seenekoht "rahvamajandusse" .
Seetõttu ka oma retsepti saatsin variatsioonivõimalustega. Mida kasutan koostises ja mida mitte on juba maitseasi. :)
Sakkeus
Uudistaja
Postitusi: 2
Liitunud: 23 Aug, 2025 16:18
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Sakkeus »

tsivi_list kirjutas: 21 Aug, 2025 18:37 Kuna Hellmans on endiselt müügil veremaal, siis ise seda enam ei osta. Ukraina äpiga ikka uurin poest, et milline tootja agressorit toetab ja kes mitte.
Mis rakendusega tegemist on?
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wolfgang »

Mismoodi sa neid hapendad?
Sisuliselt nagu kurkegi, aga soola läheb 2 spl KUPATATUD SEENTE liitri kohta. Kurnad seened ära, paned kuskile kaussi, soola peale, segad ära ja siis purki koos mustsõstralehtede, küüslaugu mädarõika lehtede, tillivartega jms.. Siis mingi alustass sellele massile peale(suure suuga purk oleks abiks) selle peale spetšomm kivi(mul üks purgisuust sisse mahtuv graniitkivi kamakas, mille nõudepesumasinas puhtaks pesin ja nüüd ongi spetšomm kivi). See kivi pressib nüüd seened kokku ja vee välja ja massi peale tekib soolveekiht. See veekiht on tähtis, kuna seened mis välja jäävad lähevad mädanema ja hallitama jms.. Siis hoian päevakese või kaks soojas, kuni vedelik halliks tõmbab(nagu kurkide puhulgi) siis külma ja kui varem ära ei söö kestab vabalt järgmise aastani. Äind, et kui vahepeal neid sealt nillida, ja vedelikku kaotsi läheb, tuleb soolvett peale valada. Kogu aeg peab kerge kiht peal olema!

Kasutamine käib nii, et võtad seened välja ja loputad kraaniveega sõelas need läbi. Ja siis peenekshakitud sibul ja hapukoor sekka ning vanakooli seenesalat, prae lisandiks või leivakorvikeste täiteks, olemas.
Õnnestunud seened tunneb ära meeldivast lõhnast. Kui ikka häiriv lebra ninna lööb siis karta on, et ebaõnn, midagi läks valesti.

See oli nüüd mu ema retsept, Ingerimaalt, Volossovo kandist, aga soovitan Rain Kuldjärv, "Fermentatsioonist ausalt ja avameelselt. Hapendamise aabits". Seal on palju nippe.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

On see hapendamine või soolamine?
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Postitusi: 1042
Liitunud: 28 Dets, 2008 22:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wolfgang »

Õige termin on ikka hapendamine, kuigi tõesti meie nimi oli neile soolaseened. Ent see, mida laiem Eesti üldsus soolaseeneks peab, on hoopis soolasem kraam. Ikka tulisoolane. Selleks, et sellist seent süüa/kasutada peab seda pikalt vees leotama.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2027
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Suurtootmine ja varustuskindlus. Keegi siin kiitles, et olla hää ja tänu sellele hinnad taskukohased.
EKSEKO poegimissigala taustal hindasin kodust ladustamisvõimekust, et võtaks ühe rümba 3.60 EUR/kg, nagu Vasula lihatööstuse kodulehel kirjas. Eile saatsin tellimuse, vaikus.Täna helistasin. Nemad septembrini ei väljasta enam 1/4, 1/2 ega 1 rümpi. Ja siis hind juba teisem, arvatavasti.
Suurtootmise juures üks plõks ja pool Eesti tootmisvõimekust küsimärgi all. Teine plõks ja?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Ülejäänud pool vist on rohkem hajutatud...?
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

Kupatatud ja vajutuse all olnud seentele 3,5 % jämedat soola + tilli ms lehti ja küüslauku.Segad kõik läbi,lased mõned tunnid soolduda ja purki.Pudrunuiaga vajutad seened kokku ja õhu välja.Kaan peale ja keldrisse.Parim on kuldkukeseentest või männiriisikatest
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist