Kas peaksin ühe AM raadio spetsiaalselt hädaolukorraks hankima? Vändaga?
Alates 2021 aastast peavad kõik EU's müüdud autod olema varustatud DAB+ vastuvõttu võimaldava vastuvõtjaga, sest DAB saatjate kaudu edastatakse liiklusinfot.Kapten Trumm kirjutas: ↑10 Dets, 2024 15:44 ... 2024 VW auto raadiol on selline vastuvõtuvõimekus.
2017a autol seda polnud ja meile ostetud teisel 2024a auto raadio ei teadnud sellest ka midagi. ...
Ei, jutt on ikka inimeste informeerimisest mitte luurest.TTT kirjutas: ↑11 Dets, 2024 9:41Võtame eelduse, et need asjapulgad purulollid ei ole, ehk on hoopis nutikad. Sel juhul tekib minul küsimus, et mida nad seal tegelikult arendavad? Võimalusi ju teoreetiliselt leiduks, kui nö ristkasutus mängus on - mingi vaenlase tehnilise kola väljapeilimiseks kauge maa tagant nt. Kolm punkti selleks on ju hea. Meie esimene varajase avastamise süsteem? Vist serblased olid need, kes mobiilimastide abil nato nähtamatu lennuki kuvarile märklauaks tõid.
Ju sul siis on käsi sees ja avalikult pläkutada ei või. Aga AM saatjad oma konstantse sagedusega kandvaga oleks heaks lakmuseks nt. või ka majakateks nt.
Best Emergency Radio for Europe? FM, AM, SW, or DAB?
https://www.reddit.com/r/amateurradio/c ... sw_or_dab/
https://www.err.ee/1609783329/eesti-esi ... t-eetrisseAlates esmaspäevast, 1. septembrist alustavad Tallinnas, Tartus, Pärnus, Koerus ja Valgjärvel tööd digiraadio DAB+ saatjad, mille kaudu saab kuulata kokku 23 raadiokanalit, sh nelja Eesti Rahvusringhäälingu raadiojaama.
Võrreldes analoogtehnoloogial põhineva ultralühilaine ehk FM-iga pakub DAB+ paremat ja ühtlasemat helikvaliteeti ning suuremaid lisateenuste võimalusi. Digiraadio ekraanil saab edastada täiendavat sisu ja ka ohuteavitusi.
Vastuvõetavate jaamade arv sõltub ikka antennist ju. Ma tänaõhtusel kesklaine ringil lügesin ikka mitukümmend jaama, lühilainel sadu ja saduwolfgang kirjutas: ↑30 Aug, 2025 19:44 Otsisin pätakale väikest raadiot, mida ta saaks sahistada, aga need kuradi marketingi algoritmid hakkasid mulle igasugu Techsune ja Sangeane ette ajama. Lõpuks ostsin mingi pisikese mis võtab fm-ist vene ja lääne oma, am, sw, vhf, uhf, wb, air diapasoone. Kusjuures saab jahisagedused kuulata. Peab nentima , et am kaunis tühi, aga sw peal on kümneid jaamu. Weather band meil ka vist ei toimi. Pole veel kaasas olevat pikka antenni kasutanud. A õhtuti on õues lahe laineid sahistada. Kui kellelgi pätakale väikest raadiot pakkuda on, odavalt, andke teada!
Juba vist aasta olen levi testinud ja kui DAB+ statsionaarsel raadiokuulamisel veel kõlbab, siis taskuraadios või autoraadios tuleb järgmise jaama piirkonda teha uus jaamaotsing, mille käigus unustab eelmise linna jaamad ära.Porutšik kirjutas: ↑30 Aug, 2025 19:05 Midagi uut siia.
https://www.err.ee/1609783329/eesti-esi ... t-eetrisse....
Võrreldes analoogtehnoloogial põhineva ultralühilaine ehk FM-iga pakub DAB+ paremat ja ühtlasemat helikvaliteeti ning suuremaid lisateenuste võimalusi. Digiraadio ekraanil saab edastada täiendavat sisu ja ka ohuteavitusi.
Lisaks antennile sõltub väga palju ka igasugu segavatest faktoritest, mis häireid tekitavad. Oma Tecsun-iga saan maal olles igal ajal lühilainetelt suure hulga jaamu kätte, linnakorteris China Radio International on kuulda (sel muidugi röögatuvõimsad saatjad ka), üht-teist vahelduva eduga veel, aga muidu ei erilist midagi. Mõni aasta tagasi olid piirkonnas mingid suuremad plaanilised elektrivõrgu remonttööd ja seoses sellega mingi paaritunnine elektrikatkestus, millest juba tükk aega varem teada anti. Võtsin siis raadio ja passisin peale. Niipea kui vool välja lülitati, oli asi hoopis teine, igasugu jaamu oli selgelt kuulda. Ja niipea, kui elekter tagasi tuli - šahhhh... Jälle eeter suht tühismr kirjutas: ↑30 Aug, 2025 21:40Vastuvõetavate jaamade arv sõltub ikka antennist ju. Ma tänaõhtusel kesklaine ringil lügesin ikka mitukümmend jaama, lühilainel sadu ja saduwolfgang kirjutas: ↑30 Aug, 2025 19:44 Otsisin pätakale väikest raadiot, mida ta saaks sahistada, aga need kuradi marketingi algoritmid hakkasid mulle igasugu Techsune ja Sangeane ette ajama. Lõpuks ostsin mingi pisikese mis võtab fm-ist vene ja lääne oma, am, sw, vhf, uhf, wb, air diapasoone. Kusjuures saab jahisagedused kuulata. Peab nentima , et am kaunis tühi, aga sw peal on kümneid jaamu. Weather band meil ka vist ei toimi. Pole veel kaasas olevat pikka antenni kasutanud. A õhtuti on õues lahe laineid sahistada. Kui kellelgi pätakale väikest raadiot pakkuda on, odavalt, andke teada!
Tegelikult töötavad juba ammu.Porutšik kirjutas: ↑30 Aug, 2025 19:05 Midagi uut siia.
https://www.err.ee/1609783329/eesti-esi ... t-eetrisseAlates esmaspäevast, 1. septembrist alustavad Tallinnas, Tartus, Pärnus, Koerus ja Valgjärvel tööd digiraadio DAB+ saatjad, mille kaudu saab kuulata kokku 23 raadiokanalit, sh nelja Eesti Rahvusringhäälingu raadiojaama.
Töötavad ammu testrežiimis, piiratud võimsusega, madalate antennidega ja vägagi ebaühtlase signaalitugevusega.AMvA kirjutas: ↑31 Aug, 2025 11:14Tegelikult töötavad juba ammu.Porutšik kirjutas: ↑30 Aug, 2025 19:05 Midagi uut siia.
Ma ei tea, mis imelikku DAB autoraadiot sa kasutad, aga kõikides autodes, millega ma viimasel ajal sõitnud olen ja mille on DAB raadio, puudub igasugune jaamade salvestamine ja vajadus jaamaotsingut teha.. Sul on kogu aeg ees list kuuldavatest jaamadest ja see muutub pidevalt dünaamiliselt.OLAVI kirjutas: ↑30 Aug, 2025 23:13Juba vist aasta olen levi testinud ja kui DAB+ statsionaarsel raadiokuulamisel veel kõlbab, siis taskuraadios või autoraadios tuleb järgmise jaama piirkonda teha uus jaamaotsing, mille käigus unustab eelmise linna jaamad ära.Porutšik kirjutas: ↑30 Aug, 2025 19:05 Midagi uut siia.
https://www.err.ee/1609783329/eesti-esi ... t-eetrisse....
Ehk teekonnal Tall-Tart-Tall tuleb teha jaamaotsing jõudes Koeru masti piirkonda, Tartu lähedale jõudes järgmine otsing ja tagasiteel jälle kaks otsingut.
Moodne autoraadio lülib ennast ise FM peale DAB signaali kadudes ja kuna signaal tuleb erinevas süsteemis erineva viitega, siis sõnasaadetes võivad vahepealt terved laused kaduda või muusika vahepeal väga häirivalt venitab.
Kusjuures kaasaegsed laiatarbe FM ja DAB+ raadiote vastuvõtutraktid kasutavad samu standardseid mikroskeeme (ei ole eraldi mingeid lihtsamaid "odavaid" mikroskeeme) ja seega digiraadioaparaadi müügihind ei pruugi näidata digivastuvõtja enda signaali vastuvõtu kvaliteeti.
Ehk 30eur maksvas hiina odavraadios võib olla sama koodiga vastuvõtjatrakti mikroskeem, mis 1000eur maksvas telefonis.
Vastuvõetavate jaamade arv sõltub ikka antennist ju. Ma tänaõhtusel kesklaine ringil lügesin ikka mitukümmend jaama, lühilainel sadu ja sadu
Signaal tuleb muteada telemastist, väga kõrgelt. Ja autos olen saanud kindla levi kuni 50km kaugusel TallinnastTöötavad ammu testrežiimis, piiratud võimsusega, madalate antennidega ja vägagi ebaühtlase signaalitugevusega.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist