Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Majapidamismured

Postitus Postitas AMvA »

Sai kunagi ühes tehnilise kallakuga ülikooli ühikas samakat tehtud kiirkeedupotist ümber tehtud destilaatoriga ja tavalise väikese elektripliidiga.

Ei ole vaja asju liiga keeruliseks mõelda ja mingeid kiilusüsteeme induktsioonipliidi alla aretada.
Peeter
Liige
Postitusi: 3660
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Majapidamismured

Postitus Postitas Peeter »

AMvA kirjutas: 02 Sept, 2025 7:35 Sai kunagi ühes tehnilise kallakuga ülikooli ühikas samakat tehtud kiirkeedupotist ümber tehtud destilaatoriga ja tavalise väikese elektripliidiga.

Ei ole vaja asju liiga keeruliseks mõelda ja mingeid kiilusüsteeme induktsioonipliidi alla aretada.
Igatsugu sodi saab loomulikult teha, tuleb välja kuidas tuleb, kõrist ikka alla läheb. Mõnikord on mingit atsetoni või muu naftaprodukti maitset juures, mõnikord midagi muud. Mõnikord hakkab mõnel pärast nägemine ära minema..... mõni läheb üldse ära.... Me tegime NA-s tulekustutis õunaõlut, et peame ise hakkama saama, ainuke variant tol hetkel mis kääris ja käepärast oli, olid õunad, no paras pask tuli aga kõrist alla ikka läks nooruses...
See "sai kunagi tehtud" on väga meelevaldne väljend. Täpselt samamoodi nagu liha grillimisegagi. Ühele "käib küll ja väga hea ja ega hamba all ju enam ei karju" aga teine jätab viisakalt kommenteerimata. Burksiputkast restoranini- igaühele oma (mis ei tähenda kohe, et burger peaks alati olema niru söök).
Kogu selle teema saab kokku võtta vana tuntud lausega- kellele ema, kellele tütar.
Kui ukrainlasega rääkisime samakast ja salast, siis ta võttis asja tõsiselt ja pidas tähtsa näoga kohe pika loengu, kuidas ikka õiged asjad valmivad, mis siis küll juhtub, kui kuskilt ülejala lasta. Ja kuidas üks endast lugupidav ukrainlasest samakameister sellist lihtlabast elektripliidpaska üldse ei teegi ja kuidas oma asjal tuleb taset hoida, et häbenema ei peaks jne. Justkui teadus ja religioon jne- gurmeevärk kohe. Aga oligi- tema sala oli väga hea, ja tema samakas oli justkui lõhnatu ja sametiselt pehme... kuniks ükshetk lihtsalt jalad alt läksid :lol: (toimus see kõik Ukrainas)
Siin läks justkui jutuks, kuidas käsitööna ise midagi teha, ja siis sealt edasi kuidas ikka head värki siis juba teha ja kuidas see välja peaks kukkuma, ja kuidas see protsess siis ikka käima peaks ja millised probleemid võivad olla... jne. Ja siis keegi tuleb ja ütleb, et lolliks olete läinud või ja milleks nii keeruliselt jne. Läheb ju niigi kõrist alla?

Justkui gurmeevärk kohe- kellele ema, kellele tütar.
Mõni sööb ka konni. :wink:
Aga leidkem kampas nüüd trikk, mismoodi need kuradima Hispaania teod delikatessiks muuta- siis saab kohe neist lahti.
isonts
Liige
Postitusi: 1282
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Majapidamismured

Postitus Postitas isonts »

Aga leidkem kampas nüüd trikk, mismoodi need kuradima Hispaania teod delikatessiks muuta- siis saab kohe neist lahti.
Kupatada ja võimas marinaad peale...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Kriku kirjutas: 28 Aug, 2025 9:12
MeelisV kirjutas: 28 Aug, 2025 6:25seened ise on ju maitsetud käsnad.
:shock:
Kui maitsetuks käsnaks keeta, siis loomulikult ongi. Ma olen nüüd katse ja eksituse meetodil tuvastanud, et minu jaoks on paras keeta paatjat pilvikut ja kamperriisikat 30 sekundit enne pannile panekut.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4831
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Majapidamismured

Postitus Postitas Some »

Õllemarinaadis on kõige lihtsam. Panime prooviks kandiku õllega ööseks roosipõõsa juurde ja hommikul leidsime 28 parmuks joonud tigu selles vedelemas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Majapidamismured

Postitus Postitas Kriku »

Üldiselt nälkjate marineerimine on kahtlane avantüür, neil on palju igasugu parasiite. Samas kupatama muidugi peab, et limast lahti saada. Ma olen ise ka selle peale mõelnud ja keedaks korralikult. Risk muidugi on, et desintegreeruvad...
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Majapidamismured

Postitus Postitas AMvA »

Peeter kirjutas: 02 Sept, 2025 9:26
AMvA kirjutas: 02 Sept, 2025 7:35 Sai kunagi ühes tehnilise kallakuga ülikooli ühikas samakat tehtud kiirkeedupotist ümber tehtud destilaatoriga ja tavalise väikese elektripliidiga.

Ei ole vaja asju liiga keeruliseks mõelda ja mingeid kiilusüsteeme induktsioonipliidi alla aretada.
Igatsugu sodi saab loomulikult teha, tuleb välja kuidas tuleb, kõrist ikka alla läheb. Mõnikord on mingit atsetoni või muu naftaprodukti maitset juures, mõnikord midagi muud. Mõnikord hakkab mõnel pärast nägemine ära minema..... mõni läheb üldse ära.... Me tegime NA-s tulekustutis õunaõlut, et peame ise hakkama saama, ainuke variant tol hetkel mis kääris ja käepärast oli, olid õunad, no paras pask tuli aga kõrist alla ikka läks nooruses...
See "sai kunagi tehtud" on väga meelevaldne väljend. Täpselt samamoodi nagu liha grillimisegagi. Ühele "käib küll ja väga hea ja ega hamba all ju enam ei karju" aga teine jätab viisakalt kommenteerimata. Burksiputkast restoranini- igaühele oma (mis ei tähenda kohe, et burger peaks alati olema niru söök).
Kogu selle teema saab kokku võtta vana tuntud lausega- kellele ema, kellele tütar.
Kui ukrainlasega rääkisime samakast ja salast, siis ta võttis asja tõsiselt ja pidas tähtsa näoga kohe pika loengu, kuidas ikka õiged asjad valmivad, mis siis küll juhtub, kui kuskilt ülejala lasta. Ja kuidas üks endast lugupidav ukrainlasest samakameister sellist lihtlabast elektripliidpaska üldse ei teegi ja kuidas oma asjal tuleb taset hoida, et häbenema ei peaks jne. Justkui teadus ja religioon jne- gurmeevärk kohe. Aga oligi- tema sala oli väga hea, ja tema samakas oli justkui lõhnatu ja sametiselt pehme... kuniks ükshetk lihtsalt jalad alt läksid :lol: (toimus see kõik Ukrainas)
Siin läks justkui jutuks, kuidas käsitööna ise midagi teha, ja siis sealt edasi kuidas ikka head värki siis juba teha ja kuidas see välja peaks kukkuma, ja kuidas see protsess siis ikka käima peaks ja millised probleemid võivad olla... jne. Ja siis keegi tuleb ja ütleb, et lolliks olete läinud või ja milleks nii keeruliselt jne. Läheb ju niigi kõrist alla?

Justkui gurmeevärk kohe- kellele ema, kellele tütar.
Mõni sööb ka konni. :wink:
Aga leidkem kampas nüüd trikk, mismoodi need kuradima Hispaania teod delikatessiks muuta- siis saab kohe neist lahti.
Esiteks oli see tegvus tollal illegaalne ja on ka jätkuvalt illegaalne. Lisaks ei olnudki plaanis mingit salaviinatööstust käima panna, pigem tudengite teaduslik eksperiment. Sai antud destilaat ka gaasimaski filtris läbi lastud ja kannatas täitsa juua.
Pildi kadumiseks peab küll tooraine mingi muu olema, mitte tehnoloogiline protsess. Seda võiks ikka teada.
isonts
Liige
Postitusi: 1282
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

Kriku kirjutas: 02 Sept, 2025 10:14
Kriku kirjutas: 28 Aug, 2025 9:12
MeelisV kirjutas: 28 Aug, 2025 6:25seened ise on ju maitsetud käsnad.
:shock:
Kui maitsetuks käsnaks keeta, siis loomulikult ongi. Ma olen nüüd katse ja eksituse meetodil tuvastanud, et minu jaoks on paras keeta paatjat pilvikut ja kamperriisikat 30 sekundit enne pannile panekut.
Mul ühel aastal juhtus nii, et sügavkülma tehtud seened muutusid järeltöötlemise käigus käsnaks. Panid panni peale, et seenekastet teha ja kõrist alla ei läinud. Hammas ei hakanud peale.
Ema siis ütles, et ilmselt ei praadinud enne sügavkülma panekut piisavalt läbi. Ja järgmine aasta läksin uuele katsele. Kuival pannil kuumutasin kogu vedeliku välja ning seejärel praadisin või sees läbi. Jahutasin ning sügavkülma. Ja nüüd võtad sügavkülmast ja seen nagu seen. Perfektne...
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Nutt ja hala

Postitus Postitas AMvA »

Lemet kirjutas: 05 Sept, 2025 15:10 See toiduainete käibemaksu teema- kõigis neis riikides, kus toimivad käibemaksuerisused toiduainetele, pole kuskil toiduained meist hullupööra odavamad. Nii et järsku võtaks seekord teiste toimetamistest õppust ja ei hakkaks omaenda tarkusest reha otsas trampima... Soomes on käibemaks toiduainetele 14%, üldine 25,5%, aga ostukorv on kallim kui meil 24% käibekaga. Või kui Soome ei sobi, siis Tšehhis on üldine maks 21%, toiduainetele 15%, aga piimaliiter on 1.10 (meil on COOPis 0.65), juustu hind sama mis meil, kanafilee maksab seal 9 raha kilo, Prismas on Rannamõisa broilerifilee kilohind kuus raha. Portugalis on toiduainetel kas 6 või 13% (üldine 23%), 6% käibega maksab piim neil euro liiter, kohalik juust10.25, tomatikilo 2.18 ( meil Selveris 0,79 raha kilo)
Mis tomat see 0,79 maksab?
See punast värvi täiesti maitsetu asi, mida Hispaanlased ainult ekspordiks kasvatavad? Hispaania toidupoes sa sellist tomatit müügilt ei leia.
krossipart
Liige
Postitusi: 255
Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas krossipart »

AMvA kirjutas: 05 Sept, 2025 15:46
Lemet kirjutas: 05 Sept, 2025 15:10 See toiduainete käibemaksu teema- kõigis neis riikides, kus toimivad käibemaksuerisused toiduainetele, pole kuskil toiduained meist hullupööra odavamad. Nii et järsku võtaks seekord teiste toimetamistest õppust ja ei hakkaks omaenda tarkusest reha otsas trampima... Soomes on käibemaks toiduainetele 14%, üldine 25,5%, aga ostukorv on kallim kui meil 24% käibekaga. Või kui Soome ei sobi, siis Tšehhis on üldine maks 21%, toiduainetele 15%, aga piimaliiter on 1.10 (meil on COOPis 0.65), juustu hind sama mis meil, kanafilee maksab seal 9 raha kilo, Prismas on Rannamõisa broilerifilee kilohind kuus raha. Portugalis on toiduainetel kas 6 või 13% (üldine 23%), 6% käibega maksab piim neil euro liiter, kohalik juust10.25, tomatikilo 2.18 ( meil Selveris 0,79 raha kilo)
Mis tomat see 0,79 maksab?
See punast värvi täiesti maitsetu asi, mida Hispaanlased ainult ekspordiks kasvatavad? Hispaania toidupoes sa sellist tomatit müügilt ei leia.

See selleks ja see 0,79 tomat ei ole vast parim näide.. Kuigi koduletsho tegemiseks sobib.. :wink: Lihtsalt mõte, et äkki võrdleme erinevaid tooteid (tomateid) :scratch:
https://www.selver.ee/tomat-kg
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas AMvA »

Ma olen tõsine tomatifänn ja minu poolt konsumeeritav tomat peab olema päriselt kvaliteetne.
Terve suvi olen ostnud Holstre aiandi tomateid kilohinnaga 3,90 kuni 5,90. See on meil reaalne hind tomatile mis on tomati moodi.
krossipart
Liige
Postitusi: 255
Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
Kontakt:

Nutt ja hala

Postitus Postitas krossipart »

AMvA kirjutas: 05 Sept, 2025 16:21 Ma olen tõsine tomatifänn ja minu poolt konsumeeritav tomat peab olema päriselt kvaliteetne.
Terve suvi olen ostnud Holstre aiandi tomateid kilohinnaga 3,90 kuni 5,90. See on meil reaalne hind tomatile mis on tomati moodi.
Tõingi enda poolt võrdlusmomendi välja. Oleneb milleks tomatit vaja..Bunolis tomatisõda jne jne.. 8)
Kui jutuks läks siis küll pigem toitlustusteemasse ja küsiks hinnangut Letšo, MINU, 680 g hetkel soodukaga 2,87 eur kg/ 1,95 tk.
https://coophaapsalu.ee/toode/letsho-minu-680g/
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas Manurhin »

Kui juba maitsetud tomatid jutuks tulid:
Uuring: lollisti tehtud sordiaretus viis poetomatitelt maitse
Sama põhimõte, mis viis tomatitelt maitse, võib selle ka tagasi tuua, kirjutab Science.
Tomatid on ühed maailma enim tarbitud ja suurima kasumimarginaaliga toiduained, milleta ei kujutaks me tõenäoliselt paljusid oma lemmiktoite ettegi. Ometi on vist kõik pidanud viimasel ajal tõdema, et päriselt maitsvaid tomateid leiab poelettidelt aina vähem ja vähem. Võrreldes vanaema kasvuhoones kasvatatud tomatitega on poetomatid kõvemad ja ühtlasemalt punased, kuid süüa kõlbab neid aina vähem.

Maitsetuse põhjus on 20. sajandi jooksul toimunud sordiaretus, mille käigus üritati teha tomateid võimalikult vastupidavaks, kauakestvaks ja punaseks, ehk siis anda neile kaubanduslikku välimust.

Nüüd näitab taimekasvatuse teadlaste uuring, et selle arendamise käigus jäi aga varju tomati kõige olulisem omadus – tema maitse.

Oma mitmeastmelises eksperimendis korraldasid teadlased kõigepealt inimuuringu, mille käigus selgitati välja maitsvamad tomatisordid. Seejärel tehti laborikatsetega kindlaks, millised maitsvates tomatites sisalduvad molekulid on seotud nende maitseomadustega. Lõpuks jäigi «sõelale» 13 ühendit, mille puhul täheldati tugevat seost maitsekusega.

Kui molekulid teada, oli järgmine loogiline samm põhjalik DNA uuring, et teha kindlaks «maitsekuse molekule» mõjutavad geenid.

Teadmine tomatite maitsekuse geneetilisest taustast annab lootust, et ehk saame kunagi taas osta poest tomateid, mis maitsevad nagu tomatid. Nimelt suutsid teadlased molekulaarsete meetodite abil teha kindlaks ka selle, milliste vanemate ja metsikute tomatisortide seas on maitsekuse geenid tugevamalt esindatud.

Nende sortide ristamine maitsetute poeleti-tomatitega võiks anda meile oluliselt maitsvamaid vilju. Kuna pärilike omaduste edasi kandumine võib võtta aega paar põlvkonda, oletavad teadlased, et maitsvate tomatite masstootmiseks võivad kuluda vaid mõni aasta. Küll aga ei ole head ilma halvata – nagu nende metsikud liigikaaslasedki, rikneksid sellised tomatid mõnevõrra kiiremini.

Uuring ilmus ajakirjas Science.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 2322
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas maksipoiss »

AMvA kirjutas: 05 Sept, 2025 16:21 Ma olen tõsine tomatifänn ja minu poolt konsumeeritav tomat peab olema päriselt kvaliteetne.
Terve suvi olen ostnud Holstre aiandi tomateid kilohinnaga 3,90 kuni 5,90. See on meil reaalne hind tomatile mis on tomati moodi.
Sel juhul peaks ikka ju ise kasvatama , siis tuleb kõikse parem :)
Lemet
Liige
Postitusi: 20795
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas Lemet »

Mis tomat see 0,79 maksab?
See punast värvi täiesti maitsetu asi, mida Hispaanlased ainult ekspordiks kasvatavad? Hispaania toidupoes sa sellist tomatit müügilt ei leia.
Üles
Täpselt sama tomat, mida siingi müüakse. Olen seoses tööga seal kuid elanud ja see köögiviljade hinna ja kvaliteedi suhe on mulle müstikaks jäänud. Ja pole tarvis Hispaania teemal väga sõna võtta, ka sealsetes ketipoodides on sellist tomatit piisavalt.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist