Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
stennadi
Liige
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas stennadi »

2korda2 kirjutas: 03 Sept, 2025 17:21 Jääb ainult imestada kuidas oluliselt kehvemates majanduslikes tingimustes (10, 20, 30 aastat tagasi) sündis meil rohkem lapsi. MOTT?
Olukord oli tookord küll vilets, aga kõik uskusid, et läheb paremaks. Seda eriti 1980ndate teises pooles, kui sündivus oli rekordiline. 1990ndate algusega saabunud mitte nii helge reaalsus ka kärpis kõvasti sündivust.
Praegu on raske uskuda, et midagi paremaks läheb.

Samuti polnud toimunud veel sündimise kõige suurem pidur - täielik linnastumine. Suurem osa Eestit polnud veel Tallinnasse ja Harjumaale kokku vajunud.
Linnastumine ongi ülemaailmselt sündivuse suurim pidur, kuna see tekitab eelkõige probleeme kinnisvara kättesaadavusega.

Tallinna kohati absurdsusesse ulatuvad kinnisvara ruutmeetrihinnad tulevad ju selle arvelt, et kuskil Valgas ja Ida-Virumaal ei maksa kinnisvara sisuiliselt midagi. Kui riigi keskmine arvutada siis tuleb vast täiesti mõistlik number :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

stennadi kirjutas: 08 Sept, 2025 16:03Samuti polnud toimunud veel sündimise kõige suurem pidur - täielik linnastumine. Suurem osa Eestit polnud veel Tallinnasse ja Harjumaale kokku vajunud.
Viimase rahvaloenduse andmete alusel elab Eesti 1,33 miljonist elanikust suurim osa ehk 61% linnalistes piirkondades. See on vaid protsendi võrra enam kui 2011. ja 2000. aastal. Väikelinnalistes piirkondades elab 9% elanikkonnast, mis on protsendi võrra enam kui 2011. aastal ning 3% võrra rohkem kui 2000. aastal.
https://stat.ee/et/uudised/linnastumise ... use-naitel

Kui ma õigesti mäletan, siis vene aja lõpus loeti linnastumise protsendiks ca. 70.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

stennadi kirjutas: 08 Sept, 2025 16:03
2korda2 kirjutas: 03 Sept, 2025 17:21 Jääb ainult imestada kuidas oluliselt kehvemates majanduslikes tingimustes (10, 20, 30 aastat tagasi) sündis meil rohkem lapsi. MOTT?
Olukord oli tookord küll vilets, aga kõik uskusid, et läheb paremaks. Seda eriti 1980ndate teises pooles, kui sündivus oli rekordiline. 1990ndate algusega saabunud mitte nii helge reaalsus ka kärpis kõvasti sündivust.
Praegu on raske uskuda, et midagi paremaks läheb.

Samuti polnud toimunud veel sündimise kõige suurem pidur - täielik linnastumine. Suurem osa Eestit polnud veel Tallinnasse ja Harjumaale kokku vajunud.
Linnastumine ongi ülemaailmselt sündivuse suurim pidur, kuna see tekitab eelkõige probleeme kinnisvara kättesaadavusega.

Tallinna kohati absurdsusesse ulatuvad kinnisvara ruutmeetrihinnad tulevad ju selle arvelt, et kuskil Valgas ja Ida-Virumaal ei maksa kinnisvara sisuiliselt midagi. Kui riigi keskmine arvutada siis tuleb vast täiesti mõistlik number :)
Kui 80date lõpus oleks inimestele näidatud praeguse keskklassi või ka lihttöölise elatustaset, siis oleks vist 10 last valmis vorbitud ;)
Auto, suur telekas, arvuti ja imetelefon + iga päev võib liha süüa... impossiiibel !
Nõudmised kasvavad pidevalt aga areng võiks toimuda ka inimeste peas, monkeymind on keskmisel inimesel liiga domineeriv.
stennadi
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 08 Sept, 2025 16:20
stennadi kirjutas: 08 Sept, 2025 16:03Samuti polnud toimunud veel sündimise kõige suurem pidur - täielik linnastumine. Suurem osa Eestit polnud veel Tallinnasse ja Harjumaale kokku vajunud.
Viimase rahvaloenduse andmete alusel elab Eesti 1,33 miljonist elanikust suurim osa ehk 61% linnalistes piirkondades. See on vaid protsendi võrra enam kui 2011. ja 2000. aastal. Väikelinnalistes piirkondades elab 9% elanikkonnast, mis on protsendi võrra enam kui 2011. aastal ning 3% võrra rohkem kui 2000. aastal.
https://stat.ee/et/uudised/linnastumise ... use-naitel

Kui ma õigesti mäletan, siis vene aja lõpus loeti linnastumise protsendiks ca. 70.
See linnastumise protsent võis olla 70 aga siis elati linnadest ka Valgas, Võhmas, Mõisakülas jne.Täna võib see protsent olla väiksem, kuna Rae ja Viimsi valla uusarendused tehniliselt pole linnas. Fakt on aga see, et elu käib ja töökohad asuvad Tallinnas või selle lähiümbruses. Pisemate keskuste hääbumine samuti mõjutab ümberkaudseid külasid. Tallinnas elab praegu vähem inimesi kui 1989 rahvaloenduse ajal, küll aga elab rohkem inimesi Harjumaal(sisaldab ka Tallinnat)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Linnastumist mõjutas ka muulaste väljaränne üheksakümnendatel. Nood elasid peaaegu kõik linnades.

Miks peaks Tallinna lähiümbrust praeguses kontekstis linnastunuks pidama?
stennadi
Liige
Kontakt:

Probleem on selles, et kogu elu Eestis käib ümber ühe asula. (Lätis on olukord Rahvastiku paiknrmisega ümber Riia veel hullem) ja tahes tahtmata mõjutab see kinnisvarahindasid ka Tallinna lähiümbruses, mis tehniliselt ei ole linn, aga majutab tööjõudu selle ühe ja ainsa linna jaoks.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Väike ekskurss Eesti linnastumismaastikule

1863-1913
Pilt

Pärnu Kommunist 19 juuli 1966
Rahvastikuprobleemidest Pärnu rajoonis

Nõukogude võimu ajal on Eesti rahva arv kasvanud 21 protsenti (1939. a. 1 052 000, 1965. a. 1 272 600). Tootlike jõudude arenguga kaasnev urbanisatsioon (linnastumine) on põhjustanud linnaelanike arvu 2,2-kordse kasvu ja raskuspunkti kandumise Põhja-Eesti poole. Kui linnarahvastik tervikuna kasvas mainitud aastail Eesti NSV-s 2,2-kordseks, siis Pärnu rajoonis koos Pärnu linnaga suurenes see samal ajal 2,45-kordseks. See on tingitud asjaolust, et vaadeldavas piirkonnas on linnaliste asulate arv kasvanud kolmelt üheteistkümnele. Kui võtta arvesse ka elanikkonda, kes sõjaeelseil aastail paiknes külades ja asulates, millest on moodustunud uued linna tüüpi asulad, siis kujuneb järgmine pilt: elanikkond suurenes Pärnu-Jaagupis 5,4, Tootsis 4,3 ja Vändras 2.2 korda. Lavassaaret tuleb lugeda täiesti uueks asulaks, sest üksikud hooned, mis paiknesid seal enne sõda, ei moodusta veel asulat. Samal ajal on elanike arv Pärnus kasvanud 1,9-, Sindis 1,7- ja Kilingi-Nõmmes 1,4-kordseks. Maarahvastiku vähenemine, mis kajastab põllumajanduse mehhaniseerimisega kaasnevat tööviljakuse kasvu, ei ole kõigis külanõukogudes ühesugune. 1959. a. rahvaloendusest kuni 1966. aastani ei kahanenud, vaid suurenes rahvaarv Aluste, Kihnu, Ruhnu ja Tali külanõukogus; Audru ja Sauga külanõukogus on rahvastiku vähenemine olnud minimaalne (vähem kui 5 protsenti). Ülejäänud külanõukogudes on see protsent suurenenud. Rahvastiku mehaanilist liikumist saadavad tema struktuuri seaduspärased muudatused. Need seisvad eeskätt selles, et piirkondades. kus elanike arv väheneb, langeb ka tööealiste (eriti meeste) hulk. Seal aga, kus rahvastik suureneb, tööealiste arv kasvab. Nii töötab maal eakaid inimesi rohkem kui linnades.
Spordileht, nr. 129, 28 oktoober 1966
Kaht viimast aastakümmet iseloomustab elanikkonna väga intensiivne linnastumine ja rahvamajanduse tööstuslik arenemine. Praegu elab meil linnades üle 62% elanikest (1939. a. aga ainult 1/3).
Kodumaa nr. 19, 9 mai 1979
Eesti NSV on olnud püsivalt üks NSV Liidu kõige linnastunumaid vabariike. Meie rahvastiku struktuur ületas tasakaaluseisundi, kus linna- ja maainimesi on võrdselt, juba 1951. aastal, sellal kui kogu NSV Liidu rahvastiku struktuur jõudis selle piiritulbani alles 1961. aastal, s. o. kümme aastat hiljem. Praegu elab loendusandmete alusel linnades 70% Eesti rahvastikust ja maal veel ainult 30%. (Kogu NSV Liidus vastavalt 62% ja 38%.)
Meie Elu nr. 52, 26 detsember 1986
Eestlased on just nagu soomlasedki, harjunud individuaalsusega ja seepärast taoline projekteerimine ei vasta inimeste soovidele. Heino Veldi ütles, et linnastumine on nüüd peatunud ja praegu keskmiselt tuhat inimest aastas kolib tagasi maale: "Ja sellest oleme väga rõõmsad."
Koit, nr. 85, 22 juuli 1989
Eestis oli maarahvastik 1989. a. algul 446 000 inimest ning moodustas 28% kogu rahvastikust. Maarahvastiku hulk ei vähene küll enam viimased 5 aastat, kuid (seni) pidurdamatu migratsioon linnades suure riigi avarustelt põhjustas maarahvastiku osatähtsuse vähenemise 30%-lt 28%-le.
Võru Teataja nr. 114, 29 september 1994
Eestis loetakse üle 70 % elanikest linlasteks.
Kokkuvõttes on linnarahvastiku osatähtsus kasvanud: 1897. aastal oli see 19,2%, 2000. aastal 69,2% (67,4% tolleaegsete omavalitsuslinnade järgi) ja 2010. aastal 69,5% (64,5% omavalitsusega linnades). 1951 oli maa- ja linnaelanike arv Eestis võrdne. 2000. aasta loenduse andmeil elas linnades 68,0, alevites 1,15 ja alevikes 10,06% kogurahvastikust.
http://entsyklopeedia.ee/artikkel/eesti ... arahvastik
2013 Gümnaasiumi õpik
Ka Eestis on toimunud viimase sajandi jooksul linnastumine. 1920ndatel elas Eesti rahvastikust linnades 30% ja maal 70%, aga praegu on arvud vastupidised – maal elab umbes 30% ja linnades 70% inimestest. Viimasest rahvaloendusest selgus huvitav tendents, mis on iseloomulik Eesti maakohtadele. Nimelt on maakohtadest lahkunute hulgas olnud rohkem noori naisi kui mehi ning see on viinud uue peremudeli tekkele – emaga koos elav poissmees. Vanuserühma 20–34 kuuluvaid mehi elab maal tunduvalt rohkem kui samasse vanuserühma kuuluvaid naisi. Sellel teemal saab lugeda Mikk Salu artiklit „Haridus ja töö tõi noored naised maalt linna”: Artikkel Postimehes.
https://www.opiq.ee/kit/256/chapter/14432
Eesti elanike paiknemine asustustüübi järgi, 2021.

Linnaline asustustüüp 61,2%
Väikelinnaline asustustüüp 9,1%
Maaline asustustüüp 29,7%

Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole käesoleva sajandi jooksul rahvas rännanud suurematesse linnadesse: linnaliste asustuspiirkondade elanikkond on koguni poolteise protsendi võrra kahanenud. Seevastu väikelinnaliste asustuspiirkondade elanikkond on kasvanud enam kui 40% võrra. Maalise asustuspiirkonna elanike osatähtsus on vähenenud 14% võrra. Tõenäoliselt pole siiski inimesed enamasti otse maalt väikelinna rännanud, vaid tegemist on kahe protsessi – linnastumise ja valglinnastumise koosmõjuga.

https://rahvaloendus.ee/sites/default/f ... _ETiit.pdf
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

stennadi kirjutas: 08 Sept, 2025 17:13Probleem on selles, et kogu elu Eestis käib ümber ühe asula.
Miks see demograafia kontekstis probleem on?
klemm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas klemm »

Kilo Tango kirjutas: 08 Sept, 2025 9:29
klemm kirjutas: 03 Sept, 2025 21:22

Kui raha ei ole on sex ainus meelelahutus, isegi tühja kõhuga on lõbus :D
Ja vaestel pole ka kaitsevahenditeks võimalusi.
Niiet kui iivet vaja tõsta tuleb raha ära võtta ja tasuta alkoholi jagada.
Ei tööta. Odavaimad kondoomid maksavad 13 senti tükist. Eeldusel, et külamehel "Kange Kargaja" kulub 3tk päevas läheb tal ikkagi kuu aja peale ca. 12€. Normaalse liibidoga inimesel on muidugi summad kordades väiksemad. Arvestades, et alkohol on ka mängus, siis jääb igakuine kogukulu ilmselt ca. 2€ tuuri. Nii rikas on Eesti küll, et selle raha leiab kasvõi pudeleid ära viies.
Noortega võibolla ei tööta.
Ja see 13 senti on minujaoks üllatus, pole muidugi kunagi ostnud ka.
Ma sellisest põlvkonnast kes kindaga tööd ei tee ja sex käib ka puhtalt :lol:
Kristo 53980192
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kriku kirjutas: 08 Sept, 2025 19:05
stennadi kirjutas: 08 Sept, 2025 17:13Probleem on selles, et kogu elu Eestis käib ümber ühe asula.
Miks see demograafia kontekstis probleem on?
Ilmselt on mõeldud seda, et see on linnastumise väljendus ühe linna kaudu. Ajalooliselt on linnastumine olnud kaua aega sündimuse pidurdamise üheks veduriks. Linnakeskkond paraku ei soosi paljulapselisi perekondi, mida märkasid maalt linna tehasetöölisteks kolinud inimesed juba 19 sajandi lõpus tööstusrevolutsiooni aegu.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Kõik õige, aga valglinnastumine peaks jälle teistpidi töötama. Ta mainis Tallinnat ja selle lähiümbrust koos ja ma ei saanud sellest aru.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kriku kirjutas: 09 Sept, 2025 9:27 Kõik õige, aga valglinnastumine peaks jälle teistpidi töötama. ...
Miks? Valglinnastumine ei too kaasa vajadust tasuta lisatööjõu järele põllul. Suurem osa põhjustest ja kogu linnas omandatud kultuur jääb valglinnastumisel alles.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Ümbritsev keskkond on aga peresõbralikum. Need ajad, mil lapsi tehti selleks, et oleks, keda põllule saata, on Eestis kõikjal ammu möödas.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Maailma suurriigid ja rahvastiku jaotus
Russia ranks first in the world by share of female population: 63% versus just 37% men.

Demographics clearly show how wars, vodka, and the system have “optimized” the male population of the Russian Federation.
Pilt
https://x.com/nexta_tv/status/1969379690281353711
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Sattus juhuslikult ette selline kurb lugu: https://www.levila.ee/tekstid/ma-tahan-last-saada .
Olen millennial ehk Y-põlvkonna liige, sünniajaga aastal 1988.

Olen ainuke laps, uskumuselt eestlasest kristlane, range kasvatusega. uba rinnapiimaga sisendati mulle, et enne laste saamist tuleb minna ülikooli, leida töö ja luua kodu. Et elu ikka kõigile osapooltele võimalikult lihtne oleks ja kõik oleks soodne ka järelkasvule. Kas kõlab tuttavalt?

Ei olnud ju võimalik, et pere mulle valetab. Seetõttu ma seda mantrat vankumatult ja kindlameelselt järgisingi. Tegin kõik täpipealt õigesti kõige lähemate tungival soovitusel: käisin koolis, võtsin mehe, sain tasustatud töö avalikus sektoris, ostsin kodu ja autod. Puhkan minimaalselt kolm korda aastas välismaal ja ostan toidupoest seda, mida tahan. Samas tunnen, et olen kõige vaesem inimene maailmas, sest mul on puudu midagi, mida ma raha eest mitte kunagi osta ei saa – laps.

Selleks ajaks, kui ma olin oma mõttes „valmis“ lapse saamiseks, olin saanud kolmekümne nelja aastaseks. See on karm, kuid bioloogilises mõttes oli minu kell täis tiksunud. Ühtäkki ei saanud ma enam aru, mis ma valesti tegin. Kuhu see aeg kadus, mida mul varem nii laialt käes oli olnud? Aga paberil oli ju kõik korras ning majanduslikus plaanis lausa ideaalne.

Ma lihtsalt lükkasin selle ühe olulise osa elu planeerimisest edasi, mõistmata, et selle juures ma aega tagasi keerata ei saa. Samal ajal kui kodu ostu ja reisimist saab ajastada absoluutselt igas vanuses. Laps kuulus mu plaanidesse ja on alati kuulunud, ent tuleb välja, et vales järjekorras.
Kommentaar:
Väga valus lugemine. Tegin seda kõike väga mitu aastat tagasi, olles siis 28 ja samamoodi ilma igasuguse diagnoosita. Mul ei õnnestunud ükski kolmest katsest (kuid jõudsin siiski siirdamiseni) ja siis loobusin. Läksime teist teed. Panime end kirja lapsendjatena ja vaid mõni kuu peale enda "üles andmist" sain ma emaks vastsündinud lapsele. Ta on nüüd 7, aga 2 aastat tagasi otsustasime siiski ka need alles jäänud katsed ära kasutada ja veelkord proovida! Aga see oli esimene kord kui sain samasuguse kõne- kahjuks pole midagi siirdada. Ütlesin aitäh ja panin punkti. Aga mul on laps. Minu väikene laps. Ja kuigi see valu ei kustu minus tõenäoliselt mitte kunagi, olen ma siiski ema.

Lihtsalt, et sa teaksid. On veel võimalusi.
Toksilise õhkkonna ohvrid :( .
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist