Siis kui kaob vool!

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta

Kas te majapidamises on generaator?

On olemas, koos küttevarudega
38
14%
On olemas, kuid kütet napib
33
12%
Plaanin hankida
32
12%
Ei ole, kuid võiks olla
130
48%
Ei ole, milleks - see on mõttetu
36
13%

Hääli kokku: 269

pwn13
Liige
Kontakt:

Re: Siis kui kaob vool!

Postitus Postitas pwn13 »

Lihtsam masinal käies kraan kinni keerata ja kui ära surema hakkab siis toorega veel viimanegi tilk bensiini sealt välja meelitada. Neid test käivitamisi võiks üldse eraldi välise paagi pealt teha. Siis ei ei teki originaal paaki ka mingit solki. Või siis vähemasti paak tühjaks pärast lasta.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Minu hinge piinab kahtlus, et pooled, kui mitte enamus, "karpa" laialivõtmised saaks ära hoida, kui õhufilter puhtaks puhuda/vahetada. Empiiriline järeldus, kuna 0 karpa läbipuhumist(9 aastat vana Echo saag, 8 aastat vana Stiga võsakas, 7 aastat vana CubCadet muruniitja). Kui käima ei lähe või käib sitalt, vaata kõigepealt õhufiltrit. Okei, sae membraan vahetati ära 1,5 aastat tagasi. A see läks ka käima, äind, et suri välja, kui gaasi anda.
Teisalt, tuttava aasta vana MTD muruniitja. Kuna bensiinidel ju vahet pole siis odavam on valada 95 ja kohe oli mingi karbussi .uss - hakkas ilgelt ebaühtlaselt käima. Ka vist membraan vahetati ära pärast. Ja, kui hooldusmeestega vestelda siis 95 mainimisel läheb nägu kõveraks ja asutakse kätega vehkima. Niiet minevõtakinni, kas õige on kütusemüüjate väide, et benssudel kvaliteedi vahet pole või lihtsalt liiga väike valim ja ebausk. Ma igatahes jätkan 98 kasutamist.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

Rebane11 kirjutas: 10 Okt, 2025 11:00 See sodi on midagi vaigu ja katlakivi vahepealset oma konsistentsilt ja ei allu ei suruõhu ega süsihappegaasiga puhumisele. Ma kevadel mullafreesi karpat pidin 2 korda torkima enne kui korralikult tööle sai. Genekal seda enam, lötutava mootoriga ei saa sealt ka korralikku voolu.
diesel kirjutas: 10 Okt, 2025 11:40 karpa jaoks on spets puhastussprei olemas.
lahustab kiirelt ja hästi neid igasugu vaike.
Karpapuhastusvahendid reeglina ei toimi selle kõige hullema sodi jaoks, korduvalt ise vaeva näinud. Kopeerin siia Doktor Neeme, aastatepikkuse kogemusega tsiklimehaaniku õpetuse antud teemal:
...Esiteks on seda poolkivistunud megahaisvat ollust kaht erinevat. Materjaliteadlased ja keemikud võivad uurida, mis meie bensust lühema või pikema aja jooksul välja settib - las see teema jääb... Nimetagem teda edaspidi hellitusnimega "vaik". Aga eksisteerib roheline vaik ja pruunikas vaik. Teemaga kokkupuutunud isikud on proovinud alguses brake cleaneriga, siis carb cleaneriga, siis nitrolahustiga, siis lennukikütuse, diisli ja kes teab millega veel. Isegi kõik järgi proovinud - EI toimi! Ka ultrahelipesur mitte!

Tuleb naasta rohujuuretasandile ja abi on hoopis lihtsamatest asjadest. Sead sammud suvalise kaubanduskeskuse suunas ja ostad sealt 30% söögiäädika rohelise vaigu eemaldamiseks või praeahjupuhastaja pruuni olluse eemaldamiseks. Nii lihtne see ongi. Mõlemad keemiad on suht ohutud kätele (v.a ülitundlikud ja allergikud) ja teevad oma töö suurepäraselt. Muide - ahjupuhastaja võtab ära ka kuumaga kinni kõrbenud õli mootori kolvigrupi piirkonnast. Sellega saad puhtaks kolvid, klapid ja kõik, mis kõrbenud õliga kaetud....
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Kui kütus seisab juba kümmekond aastat paagis siis võib sellest misiganes välja settida ning sellise seisu tekkimisel tuleks esimese asjana süüdlast peeglist otsida. Oma kogemustest talihooajaks usaldusväärse 98-ga seisma pandud igasugune tehnika käivitub kevadest paari tõmbe/jalalöögi tulemusel probleemideta.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

wolfgang kirjutas: 10 Okt, 2025 10:39
Umbes aasta aega tagasi kasutasin, paaki jäi laiskuse pärast tanklast toodud 95 sisse.
Selleks ma kasutangi bensiini tarbijates vaid 98-t. Muruniitja/saag/võsakas lähevad peale seismist, hooaja alguses käima laksust. Mõnel peab kütust peale pumpama.
See sõltub ikka väga palju kütusemüüjast.

Enda kogemus: muruniiduk seisab kogu aeg suvilas. Iga sügis jäi nii nagu oli seisma ja kevadel sa käima pandud, ei mingeid lisandeid ja erilist bensiini, tavaline 95. Kütust tankisin alati Statoilis/Cirkle K-s. Ja nii aastaid.
Üks kord aga juhtus, et aasta viimase niidu tegemiseks oli kütus otsa lõppenud ja ei olnud enam endal ka kanistrit kaasas. Läksin siis ja võtsin kõige lähemast tanklast, mis oli Krooning, kütuse ära. Ja atagjärg oli see, et järgmine kevad pidin karpa lahtivõtmise ja pesemisega tegeleme. Terve karpa oli mingit kallerdist täis. Enam mitte kunagi ei vaata ise selle tanklaketi poolegi.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

wolfgang kirjutas: 10 Okt, 2025 11:48 Minu hinge piinab kahtlus, et pooled, kui mitte enamus, "karpa" laialivõtmised saaks ära hoida, kui õhufilter puhtaks puhuda/vahetada. Empiiriline järeldus, kuna 0 karpa läbipuhumist(9 aastat vana Echo saag, 8 aastat vana Stiga võsakas, 7 aastat vana CubCadet muruniitja). Kui käima ei lähe või käib sitalt, vaata kõigepealt õhufiltrit. Okei, sae membraan vahetati ära 1,5 aastat tagasi. A see läks ka käima, äind, et suri välja, kui gaasi anda.
Teisalt, tuttava aasta vana MTD muruniitja. Kuna bensiinidel ju vahet pole siis odavam on valada 95 ja kohe oli mingi karbussi .uss - hakkas ilgelt ebaühtlaselt käima. Ka vist membraan vahetati ära pärast. Ja, kui hooldusmeestega vestelda siis 95 mainimisel läheb nägu kõveraks ja asutakse kätega vehkima. Niiet minevõtakinni, kas õige on kütusemüüjate väide, et benssudel kvaliteedi vahet pole või lihtsalt liiga väike valim ja ebausk. Ma igatahes jätkan 98 kasutamist.
95 ja 98 baasbensiin on täpselt üks ja sama. Erinevus on oktaanarvu tõstvate lisandite hulgas. Enamuses lisatakse need lisandid alles terminalis paakauto tanki.
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

AMvA kirjutas: 10 Okt, 2025 12:34
wolfgang kirjutas: 10 Okt, 2025 11:48 Minu hinge piinab kahtlus, et pooled, kui mitte enamus, "karpa" laialivõtmised saaks ära hoida, kui õhufilter puhtaks puhuda/vahetada. Empiiriline järeldus, kuna 0 karpa läbipuhumist(9 aastat vana Echo saag, 8 aastat vana Stiga võsakas, 7 aastat vana CubCadet muruniitja). Kui käima ei lähe või käib sitalt, vaata kõigepealt õhufiltrit. Okei, sae membraan vahetati ära 1,5 aastat tagasi. A see läks ka käima, äind, et suri välja, kui gaasi anda.
95 ja 98 baasbensiin on täpselt üks ja sama. Erinevus on oktaanarvu tõstvate lisandite hulgas. Enamuses lisatakse need lisandid alles terminalis paakauto tanki.
Osaliselt aiatehnika remondiga seotult ei ütleks, et 98 vs 95 kuidagi aiatehnika tööd mõjutab. See on pigem see biolisandite legend, et 95 sisaldab biolisandeid. Mingil ajal oli see teemaks, kuid hetkel küll mitte..
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Minu kogemus 5 aastat väikemootorite töökojas. Bensiinide vahle vahet ei oska teha. Oma trimmid, niitjad saed ja freesid - jäävad seisma nii nagu jäävad. Üldjuhul aasta hiljem käivituvad laitmatult. Ei hoolda neid, kui ei käivitu või ei käi korralikult, siis tuleb asja uurida. Õhufiltri asja ka ei usu väga, see on harviktõbi. Selle saab selgeks, kui filtrit kergitada. Hakkab paremini tööle, siis ilmselt vaja filtriga tegeleda, aga seda on haruharva. Seda kohtab rohkem betoonilõikuril ja muudel jube tolmuses keskonnas töötavatel asjadel. Sael pesed või puhud filtri läbi ja korras.
Üldiselt enne hooaega või pärast hooaega hooldusse viimine on jama. Mis sa tast näpid, kui töötab? No õli taset 4 taktilistel võiks vahel vaadata.
jaak2
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas jaak2 »

krossipart kirjutas: 10 Okt, 2025 12:41 Osaliselt aiatehnika remondiga seotult ei ütleks, et 98 vs 95 kuidagi aiatehnika tööd mõjutab. See on pigem see biolisandite legend, et 95 sisaldab biolisandeid. Mingil ajal oli see teemaks, kuid hetkel küll mitte..
Sõltub ketist. Circle K, Olerex, Alexela ja Terminal ei kasuta 95 biolisandeid, samas Neste kasutab.
krossipart
Liige
Kontakt:

jaak2 kirjutas: 10 Okt, 2025 14:12
krossipart kirjutas: 10 Okt, 2025 12:41 Osaliselt aiatehnika remondiga seotult ei ütleks, et 98 vs 95 kuidagi aiatehnika tööd mõjutab. See on pigem see biolisandite legend, et 95 sisaldab biolisandeid. Mingil ajal oli see teemaks, kuid hetkel küll mitte..
Sõltub ketist. Circle K, Olerex, Alexela ja Terminal ei kasuta 95 biolisandeid, samas Neste kasutab.
Vaatasin üle ja nii ongi.. https://www.neste.ee/ee/futura-95
Jap seda bensiini ma ületalve paaki ei jätaks.. :?
Eelnevalt mainiti, et karpa kuivaks talveks.. Paraku kuivavad kummitihendid ära ja mul lumepuhuris jms seadmetes Aspen kasutusel..Isegi muruniitja jätan talveks Aspeniga hoiule ja kevadel esimesest tõmbest käima. Hooajal Alexela 95..
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

praeahjupuhastaja pruuni olluse eemaldamiseks.
Kaminaklaasi puhastusvahend teeb sama
Oma trimmid, niitjad saed ja freesid - jäävad seisma nii nagu jäävad. Üldjuhul aasta hiljem käivituvad laitmatult.
Sama siin. Samas, üle aasta pole mul vist bensiin kusagil seisnud... kui siis max 1,5 aastat mõnes kanistris vbl.
Linnas kasutan Olerex-i bensiini (niiduk, trimmer, el.genekad), maal (niiduk, trimmer, mootorsaag) mingi nimetu kohaliku tankla oma (ma ei tea, millise suurema kütuseketi bensiini seal müüakse).
krossipart
Liige
Kontakt:

isakene kirjutas: 09 Okt, 2025 19:22
krossipart kirjutas: 09 Okt, 2025 18:51 Nõus. 40 meetrit põhjasügavus(mõõdetud) ja vee tase "põhjast" ca 20m (umbes). Milline oleks käsipump mida soovitaksid?
Ma ei usu, et sellist pumpa kusagil kodumaises kaubandusvõrgus letist võtta oleks. Aga kui paned otsingusse "submersible hand well pump" või "deep well hand pump", on lahendusi paksult. Esimene ettejuhtunud näide: http://www.clean-water-for-laymen.com/d ... pumps.html . Kaevumeistritelt küsida, keegi kindlasti midagi pakub.
Tänud mõtete eest, kuid mu algne teema püstitus oli.. Veevarustus süvaveepumba rikke puhul, kui alternatiivset veevaru ei ole.. Kuidas korraldada kodune veevarustus mõistlikult ja mitte sõltuda puurkaevust.
*Generaatoritest rääkisime 3-10kw.., kuni karpa puhastamiseni (Tänud, et Neeme karpapuhastuse nipid välja tõid ja toimib) :) Geneka ma valiks diisli, kuid mitte alla 3,5kw (labelil kirjas 3,5=3kw) :)
*Varupump kriisiolukorraks?
*Keegi mainis hüdrofoori 5L? Mul endal majapidamises 200L hüdrofoor (äkki ca 130 eur ostuhind) ja elektrikatkestuse puhul vähemalt mingiks ajaks joogivesi olemas (kas on paremaid mõtteid?)
* Mul on salvkaev kus saan vett ämbriga võtta..

Jah mul on need võimalused kodus. :wink:

Kuna mu küsimus oli reaalsest olukorrast rahuajal (5päeva veeta) puurkaevu rikke osas (näide elust).. Palun keskendume joogivesi teemale kriisiajal.. :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

krossipart kirjutas: 10 Okt, 2025 14:56* Mul on salvkaev kus saan vett ämbriga võtta..

[...]

Palun keskendume joogivesi teemale kriisiajal.. :)
Joogiveeks salvkaevust ei piisa või milles õieti küsimus?
krossipart
Liige
Kontakt:

Fucs kirjutas: 10 Okt, 2025 14:28
praeahjupuhastaja pruuni olluse eemaldamiseks.
Kaminaklaasi puhastusvahend teeb sama
Oma trimmid, niitjad saed ja freesid - jäävad seisma nii nagu jäävad. Üldjuhul aasta hiljem käivituvad laitmatult.
Sama siin. Samas, üle aasta pole mul vist bensiin kusagil seisnud... kui siis max 1,5 aastat mõnes kanistris vbl.
Linnas kasutan Olerex-i bensiini (niiduk, trimmer, el.genekad), maal (niiduk, trimmer, mootorsaag) mingi nimetu kohaliku tankla oma (ma ei tea, millise suurema kütuseketi bensiini seal müüakse).
Kusjuures.. Ma kasutan karpade puhastamiseks ühe toidutehnikakaubamaja toodet.. Odav ja toimib.. See kaminaklaasi puhastaja tootja on W5 (ei maksa midagi). Mingi 6-7 aastat tagasi avastasin, kui odav ja tõhus on..Ca 300 puhastatud karpat ja kliendid rahul.. :D Ilmselgelt kliendile ütelda, et praeahjupuhastajaga või kaminaklaasi puhastusvahend (samad asjad koostisega), seda tegime... Aga naudin, et mõtteid(loogika) liigub. :)
krossipart
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 10 Okt, 2025 15:01
krossipart kirjutas: 10 Okt, 2025 14:56* Mul on salvkaev kus saan vett ämbriga võtta..

[...]

Palun keskendume joogivesi teemale kriisiajal.. :)
Joogiveeks salvkaevust ei piisa või milles õieti küsimus?
Kuna mu küsimus oli reaalsest olukorrast rahuajal (5päeva veeta) puurkaevu rikke osas (näide elust).. Siis "kliendil" vett ei olnud.. Tal puudusid alternatiivsed veevõtukohad ja ainus veeallikas oli-on puurkaev..

Kirjeldasin oma kodused võimalused veevarustuse osas lahti näitena, mida "kliendil" ei olnud..
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 21 külalist