Õhutõrje

Sõjaväelised erialad. Elutsükkel väljaõppest kuni reservist kustutamiseni. Nii nippidest kui ka relvadest/vahenditest.
Vasta
Peeter
Liige
Kontakt:

Re: Õhutõrje

Postitus Postitas Peeter »

isonts kirjutas: 09 Okt, 2025 13:37 Peeter, ÕT ei ole eesti kaitseväes eraldi väeliik.
Tahan teha siia veel ühe selgituse, mis päeval kirjutamata jäi.
Tahan lugejatele ära märkida, et selle ÕT-teema siinsed minu postitused ei olegi ju üldse Eesti Kaitseväe alusel kirjutatud. Kirjeldan tehnikat, selle struktuuri ja toimimist üldiselt. Kogu teema minupoolne osa hakkas vaatamata juba aastaid varasematele episoodilistele postitustele siiski sellest, et siin Ukraina-sõja teemades hakkas korduvalt läbi jooksma vaidlusi (ja sealhulgas ka tuliseid mõttetuid vaidlusi) Ukrainas toimuvatest episoodidest nii Ukraina, kui ka vene ÕT tehnika kasutamisest, paiknemisest, hävitamisest, makettide hävitamisest jne jne jne. Kuna meil pole ei sellist relvastust, ega kogemust, ega muud (kokku jällegi sedasama laiapõhjalist know-how-d, mida ma korduvalt olen maininud), siis aeti siin ikka väga ibarat kelbast juba ja asi läks küljelt vaadates ikka väga rumalaks ja tobedaks. Nagu Šveikist pärit leitnant Dub-id ja kadett Bieglerid vaidlesid siin kas oli ikka makett või ei olnud, tuginedes mingitele iseleiutatud argumentidele, mis olid vähemalt samalollakad, kui maketijutud. Täpselt samamoodi hakati leiutama erinevate ÕT-komplekside masinatele külge nimesid ja ülesandeid millel polnud tegelikkusega suurt midagi ühist. Selline luuletamine ja "asjade-oma-päi-kokkuarvamine" on tegelikult täiesti mõistetav, kui nende asjadega üldsegi kokku puutunud pole, aga see näitab ka olematut taset.... Ja ma leidsin, et kui mina seda tean, siis ma pean teistele seda tegelikkust ka selgitama. See oli ca kaks aastakest tagasi, kui ühe sellise järjekordse lolluse peale siin foorumis kirjutasin: "Mulle tundub, et ma pean tegema siia ühe selgitava postituse, kuidas töötab üks õhutõrjekompleks. .... Aga see tuleb pikk."
Ja tuleb tunnistada, minu käsitluse põhiosaks on olnud tõsine tehnika, selline, millel kokkupuutepunkte Eesti Kaitseväega ongi suht vähe.... aga see ei tähenda, et sellist tehnikat maailmas olemas ei ole, nii siin, kui ka sealpool rinnet. Ma olen selgitanud siia juurde ju millalgi kah, et kui näiteks minu postituste lugemise järel kuskil meie mingites "struktuurides" on võetud läbitöötamisväärseks teema "Kuidas kahjustada kõige mõjusamalt vastase ÕT toimimist ja millised on nende haavamiseks võimalikud tugevad või nõrgad aspektid jne", siis kah on juba teema asja ette läinud. Nagu ütles omal ajal Hašek: "Kui ma olen ka ainult toonud tšehhi keelde uue sõimusõna "Sa oled loll nagu Šveik!", siis pean ka selle üle õnnelik olema."

Midagi pole teha, me oleme väikesed. Me teeme siin oma õppuseid, G-Mersudele ja Unimogidele ja Dafidele tõmbame maskeerimisvõrke peale ja olemegi "maskeerimis-tegijad". Aga et mõista tõsise ja/või keskse väejuhatuse seisukohast olulise ÕT-tehnika (või mõne muu erilise lahinginstrumendi) pelgalt transa ja toimise ja logistika ja "suporti" olemust, võiks meie õppustel kaasata mõne suure tehnikafirma masinaid. Näiteks võtta Kevadtormi-laadsele õppusele kolm mingit "Pekkaniska"-laadset masinat, üritada maskeerida neid loodusesse, liigutada neid pidevalt mööda positsioone ringi, pakkida lahti sooritada kuskil mingi tõste (imiteerimaks ÕT-lahingvalvet), siis pakkida uuesti kokku ja kaduda piirkonnast, üritada leida mingeid suuri hooneid ja pressida end kuskile varjualla garaaži peitu, uuesti väljuda ja ümberpaikneda, kohtuda mõne teise spetsiifiliselt märgistatud transportmasinaga "rakettide laadimiseks" või tankimiseks vmt jne jne olles samas sellel Kevadtormil pidevalt vastasmeeskonna kõrgendatud otsingu all. Kes näeb, annab info edasi, kui 5-10 minuti peale info andmist pole kraana tuvastatud lokeeringust kadunud, siis ongi õppus läbi jne. Ka see oleks üks osa "konw-how" omandamisest ja päris paljud saaksid mingigi maitse sellest suhu ja enam vähemalt nii lolli juttu ei ajaks ja ei mõtleks.
Täpselt samamoodi arutelu, milliseid kompleksi osiseid kui lihtne kahjustada oleks ja kui suure töö halvamise mingi sellise instrumendi osise hävimine kogu kompleksile tuua võiks- milline oleks kasutegurilt kõige lihtsamalt teostatav mõjus samm. jne. Täna vast on paremini mõistetav, kui selgitasin sõja algul, et lastes ära transpordimasinad TZM-kad võib väga lihtsalt saavutada olukorra, kus laadimine osutub nii probleemseks, et halvab kogu vastase ÕT-divisjoni või isegi polgu töö. Neil on spetsiaalhaaratsid ja päris iga HIAB-i või Palfingeriga ikka niisamalihtsalt hakkama kohe kah ei saa. Nüüd võib näiteks ilmneda, et TZM-iga-kiire-laadimine asendub "ilge-keberniidiga", mille ajal on mõlemad masinad pikka aega väga kergelt tabatavas olukorras jne. Võtad sellegi komplekti maha, siis võib selguda, et vastasel polegi võtta pädevat personali laadimiseks asendama neid (eriti kui neid hakkliharünnakusse on otsustatud saata...), isegi kui kraana veel leiaks. jne jne.
See on üks vaatenurk, mille käsitlemist olen kah vajalikuks pidanud, aga mille käsitlemiseni seni lihtsalt jõudnud pole. Just meie võimalike erioperatsioonide-meeste vastutegevuste aspektist.
Viimati muutis Peeter, 10 Okt, 2025 8:57, muudetud 1 kord kokku.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Vanasti öeldi: "Pikk jutt, sitt jutt"...
Muidugi täidab õhutõrje ka absoluutselt iseseisvaid ülesandeid. Strateegiliselt oluliste objektide või kasvõi mõne linna kaitstes. Näiteks Itaalastel on õhuturbe missiooni raames oma õhutõrje võimekus kaasa taritud.
Aaga lõppude lõpuks toetavad ka need tegevused üksusi eesliinil.
Ei ole vist väga palju video materjali sellest, kuidas Ukrainas pikamaa õhutõrje üksused reaalselt positsioone vahetavad. Mina pole ühtegi näinud, aga ma pole ka neid spetsiaalselt otsinud. Kas nad üldse vahetavad ja kui sageli? Kas sellesse kaasatakse mingid maaväe üksuste tegevused? Ma ei tea, aga mina ei usu. Kui siis mingi koordineeriv tegevus ilmselt sellega kaasneb ainult juhul, kui liigutakse kellegi vastutus alast kellegi teise vastutusalasse. Parandage mind kui ma eksin, aga pikamaa õhutõrje toimetab ilmselt nii kaugel, et sellise tegevuse järgi pole ilmselt vajadust. Lähikaitse tagatakse oma julgestus meeskonnaga.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Õhuvaritsusest venelaste AWACS-i vastu on Ukraina sõja teemades juttu olnud.
diesel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas diesel »

kui kiievi ümber patriotid paigal seisaks, siis tuleks esimese asjana neile hulgim ballistilisi korraga lagipähe.
isonts
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 10 Okt, 2025 8:53 Õhuvaritsusest venelaste AWACS-i vastu on Ukraina sõja teemades juttu olnud.
Samamoodi toodi alla ilmselt ka need pommitajad, kes liiga julgeks läksid ja liiga lähedale lendasid.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Väeliikidest ja relvaliikidest. Meie tähenduses.
NSVL (ja natuke ka "uue venemaa" ajal) oli eraldi väeliik - õhukaitsevägi(PVO Strany)
Sinn alla kuulusid relvaliigid nagu õhukaitse hävituslennuvägi (IA PVO), õhukaitse raketivägi (rakennõje voiska PVO) ja raadiotehnilised väed, mis tegelesid siis õhuseire, side ja juhtimise tagamisega.
Teine koht, kus "õhutõrjet" kohtas, oli relvaliik maaväe õhutõrje (maavägi ehk suhhuputnõje voiska oli väeliik). See on ka täna alles. Lihtsalt see PVO on täna muutunud väeliigi "kosmose-õhuväe" (VKS) all olevaks relvaliigiks (kas nad jagavad seda ka kolmeks nagu vanasti, ei tea). Vähemalt lennuväe osas mingit "jagamist" PVO ja muidu hävituslennuväeks, ei toimu.

Kuni Iris-T tulekuni oli meil kogu õhutõrje (Sergeid ja Mistralid) relvaliik õhutõrje maaväe koosseisus (umbes nagu 120 MP või tankitõrje). Mulle arusaadavalt tuleb Iris-T ÕV koosseisu, kuhu tekib uus relvaliik (enne seda ÕV-s polnudki). Vähemalt nii olen aru saanud. Mitte maaväe relvaliigina.
Viimati muutis Kapten Trumm, 10 Okt, 2025 9:38, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

isonts kirjutas: 10 Okt, 2025 9:30
Kriku kirjutas: 10 Okt, 2025 8:53 Õhuvaritsusest venelaste AWACS-i vastu on Ukraina sõja teemades juttu olnud.
Samamoodi toodi alla ilmselt ka need pommitajad, kes liiga julgeks läksid ja liiga lähedale lendasid.
Põhiline "teema" on selles, kas neid vene ala sügavuses lendavaid kõrgväärtuslikke sihtmärke pihtati 100 km laskekaugusega Patrioti raketikasti seiklustega rindel või mingi kindla peale välja ja tehti seda nõuka aegse S-200ga, mis lendab 200++ km. Tol perioodil olid Lancet droonid venelastel kasutusel ja 30 km rindest algas väga ohtlik ala. Mina isiklikult arvan, et seda tehti S-200ga, liigseid riske võtmata.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Peeter
Liige
Kontakt:

Ma ju ise kah kirjeldasin võimalikke meetodeid. Väljendid "Oskus mõelda kastist välja" jne. Selgitasin oma väljaõppes omandatud teadmiste alusel mismoodi ja kuidas miskit trikk teha saaks jne. Mäletad ju küll, üks teema-areng tookord oli ju ka selles, kuidas ma pidin selgitama kui palju ja milleks üldse A-50 laadsel lennukil sekundeid põgenemiseks jääb, kui ta juba konksu on jäänud. Keegi siin üritas väita, kuidas viraaži tehes viskab ZRK-l sihitamiselt ehk välja, ja siis ma pidin selgitama ühe märgijälgimis- ja sihitamisradari suunadiagrammi et ülejäänud lugejad mõistaksid, kui ebareaalne selline arvamine on... jne
Viimati muutis Peeter, 10 Okt, 2025 12:07, muudetud 1 kord kokku.
Peeter
Liige
Kontakt:

diesel kirjutas: 10 Okt, 2025 8:53 kui kiievi ümber patriotid paigal seisaks, siis tuleks esimese asjana neile hulgim ballistilisi korraga lagipähe.
See mees jagab asja, kohe näha, et asjaga kokku puutunud.
Peeter
Liige
Kontakt:

isonts kirjutas: 10 Okt, 2025 8:49 Näiteks Itaalastel on õhuturbe missiooni raames oma õhutõrje võimekus kaasa taritud.
Nad pole ainsad olnud. Lihtsalt nad said aru, et meil ei ole mitte midagi arvestatavat, millega seda nende paiknemise baasi kaitsta. Hindasid olukorda ja riske ja võtsid oma kaasa, kaitsevad oma asju. Nad pole ainsad olnud.
Viimati muutis Peeter, 10 Okt, 2025 12:31, muudetud 1 kord kokku.
isonts
Liige
Kontakt:

diesel kirjutas: 10 Okt, 2025 8:53 kui kiievi ümber patriotid paigal seisaks, siis tuleks esimese asjana neile hulgim ballistilisi korraga lagipähe.
See tähendab seda, et kui õhtune raketisadu peale hakkab siis liiguvad relvad välja ja võtavad positsioonid sisse. Mina pidasin silmas seda, et rünnaku jooksul nad ilmselt positsione ei vaheta. Kui rünnak saab läbi liigutakse tagasi oma algpositsioonile, mis ei pruugi ka sama olla, kus välja sõideti...
Peeter
Liige
Kontakt:

isonts kirjutas: 10 Okt, 2025 12:20
See tähendab seda, et kui õhtune raketisadu peale hakkab siis liiguvad relvad välja ja võtavad positsioonid sisse. Mina pidasin silmas seda, et rünnaku jooksul nad ilmselt positsione ei vaheta. Kui rünnak saab läbi liigutakse tagasi oma algpositsioonile, mis ei pruugi ka sama olla, kus välja sõideti...
Patrioti kompleks ei saa tööperioodi jooksul ümber paikneda. Isegi mitte kohapeal asimuuti korrigeerida. Erinevalt Tor-ist, Bukist, Pantsirist, S-300-400 PVO SV versioonist, mis võivad ennast kohapela kasvõi 360 kraadi ringiratast kruttida ja seejärel raketi välja lasta ka sõidu pealt (nb täiendav jutt eraldi versioonide võimekuse kohta). Ka siin tuleb märkida, et mitte kõik kompleksi osised ei ole reaaltööajas ümber paigutatavad.

Aga.
See tähendab seda, et kui õhtune raketisadu peale hakkab siis liiguvad relvad välja ja võtavad positsioonid sisse.
See on hästi lihtsustatud käsitlus. Siis võib juba hilja olla. Sest rakett võib suvalisel hetkel tulla, ka keset päeva, otse lagipähe. Mäletame ju küll, kuidas Kiievis kaubakeskus ühe pauguga ribadeks lasti, kuna päeval laaditi selle kaubaalal varikatuse all "Grad"-e.
Peeter
Liige
Kontakt:

Teen vist õhtul veel ühe postituse just teemal kes kellele millele allub ja kes kui tähtis on või ei ole. Sest tundub, et veel ei saada oma rollidest aru. Ja ma ei taha sellega kedagi isiklikut solvata, vaid olukord vajab selgitamist. Mõtlen veel õhtuni, aga kui ma seda teen, siis tõenäoliselt kasutan ka karme/räigeid sõnu ja mõtteid ja väljendeid (ja osa veel bold-is). Mulle tundub, et teisiti ei tule välja. Kuigi mulle ei meeldi ei niimoodi kirjutada ega rääkida.
Nagu telesaadete eel siis: Olge hoiatatud: Antud postitus on iseseisvalt lugemiseks alla 12(14)(16) aasta vanustele keelatud ja vajab vanemlikke selgitusi.
Viimati muutis Peeter, 10 Okt, 2025 12:50, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Jäägem soliidseks.
Peeter
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 10 Okt, 2025 12:45 Jäägem soliidseks.
Ma ei kavatse roppusi kirjutada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 13 külalist