Naljakas kogemus

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Vasta
linnavurle
Liige
Kontakt:

Naljakas kogemus

Postitus Postitas linnavurle »

Meenus üks lugu, mida ei oskagi kusagile teemasse liigitada.
Ühel kenal päeval kamandati terve meie rood leninskaja komnatasse, sest külla oli tulnud seltsimees korrespondent kohaliku ringkonna militaar-ajalehest (kandis vist nime Sovetskii Voijn või oli Sibirskii Voijn). Korrespndent pudrutas midagi ja siis anti kõigile sõduritele leht paberit ning kirjapulk kätte - pidi kirjutama "artikli" ajalehe jaoks. Teema oli kõigile üks, mis seotud sama päeva tegemisega - valasime nimelt autoboksile betoonist äärist, et vihmavesi ei pääseks vundamenti-seina uuristama. Oli ikka vägev teema küll, no mida tarka sa sellest kirjutad? :lol:
Midagi soperdasime siis valmis. Minu kirjatükk oli kindlasti suurte õigekirjavigadega, sest vaatamata üldiselt headele hinnetele läks vene keele tarkus küll minust keskkoolipäevil suure kaarega mööda. Suur oli aga minu üllatus, kui just nimelt minu nimega varustatud artikkel mõne aja pärast ajalehes ilmus. See oli muidugi tublisti ringi tehtud, aga ilmselt olid siis teiste vendade "esimesed trükiproovid" veel hullemad kui minu omad :lol: Ma sain oma "artikli eest isegi honorari, 1 rubla 71 kopikat, see fakt on tänaseni meeles. Artikli enda lõikasin lehest välja, aga kahjuks on see tänaseks päevaks kaduma läinud. Sain veel lehe toimetusest kirja, milles paluti mul ka edaspidi sarnaseid "teoseid" saata, aga rindekirjasaatjat minust siiski ei saanud.
Tagantjärgi olen mõelnud, et kuidas venelased julgesid selliseid ajalehti üllitada? Oli ju veel ka üleriigiline leht, Krasnoje Znamja või midagi sellist. Need ju puha "sõjasaladusi" täis - oli sõdalaste pilte ja väosade numbreid mainitud, samuti esines seal ohvitseride-soldati nimesid. Kas venelased arvasid, et vaenlane ei loe neid lehti? Muidu käis küll hirmus salastamine, aga lehtes võis kõik kirjas olla? Loogiline muidugi, et toimis kõva tsensuur, olulistest asjadest need lehed ei kirjutanud, aga ikkagi.
karrvik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas karrvik »

Eks see leht vast rohkem ,,kurja vaenlase,, jaoks vast oligi. Kui ise kirjasaatja olid siis....kui palju see lehes avaldatud ,,surematu suurteos,, sul reaalsusega kokku langes? Teenin Nõukogude Liitu, Krasnaja Zvezda jm. üllitised-kui AINULT neile allikatele tugineda siis tunduks see vene vägi ikka hirmus jõud olema-ainuke häda et ainsad tõesed faktid ses hülge unenäos vast ongi need et reamees piidorov teenib n polgu x roodus.....kõik muu on sarjast-loe ja värise, vaenlane!!!
voina k voinu, a obeb-po rasparjadku!
Kasutaja avatar
sammal.habe
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas sammal.habe »

meie vahva sapööribrigaadi ajalehte "Doblest" ei lubatud küll väosast välja viia. et muidu vainlane äkki saab teada, millega me tegeleme.
ennww
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ennww »

1984 aasta suvel oli Kaliningradi oblastis suur diviisiõppus. Terve diviis aeti välja, enamus polgud inimestest tühjad. Meie divisjon ka põllul, esimene ja ainumas kord anti õppustele täis mürsukomplekt peale, millest suur osa kõmmutati minema ka.

Valmistasime positsiooni ette, kaevasime masinate jaoks kaevikuid, mingil ajal siiberdas seal juures üks korrespondent ringi. Minuteada sõjaväeringkonna lehe juurest. Tegi pilti ka, sundis muu hulgas mind kusgil "C1 nina juures poseerima. Tegi pildi ära, läks edasi.

Paari nädala pärast kodust kisa, et "sa olid Õhtulehes". Ja tõesti. Nii eestikeelses kui venekeelses, viimases isegi jutt juures. Kogu lugu oli täielik muinasjutt, tegelikkusesle vastas vaid nimi. Muud polnud midagi, aga tuttavate ees oli häbi :D. Peale kõige muu oli mind komnooreks nimetatud...

Usun ka, et need varem mainitud "sõjasaldused" olid kokkuvõttes väljamõeldised, kus kõik mis võimalik segati ära. Sest tegelikke "saladusi" kindlasti tol ajal lehte ei pandud.
dude
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas dude »

Mul isal (63-66 Ukraina) juhtus selline lugu, et ta oli kõva keregejõustiklane ja siis toimusid üsna suured väeosade vahelised keregejõustiku võistlused, kus ta võitis ära krossijooksu. Esimesed 3 said igal alal autasu ja esikoha autasuks oli pildistamine väeosa lipu all automaat käes, teine ja kolmas koht said puhkusele... :lol: :lol: Seda teada saanuna, üritas ta ´´protestida´´, et tema kui võitja tahaks hoopis puhkusele minna ja las need teised pildistavad kui tahavad, aga talle tehti selgeks üsna kurjalt, et reamees, mis juttu te ajate, te ei tea kui suur au on sedamoodi pilti teha... ja kaevata polnud enam kuhugi... Oleks ta teadnud enne seda autasude jagamise korda, oleks sihilikult end teiseks jätnud... :lol: Aga puhkusele sai temagi kui oli 2 aastat ära olnud :)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline