Mingi rist

Märgid, medalid, ordenid, embleemid, mis tahes muud märgid, mis Sinu vormile ei teki iseenesest... Nendega seonduvad dokumendid. Muud sõjaväeteenistuse ja lahinguautasud.
Vasta
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Mingi rist

Postitus Postitas gnadenlose »

Pilt

Saan aru, et tegemist mingi Poola skaudimärgiga. Aga kuna nende keel mulle pigem arusaamatu nõiakeelena tundub, ei saa ma nende saitidelt aru, mida need tähed ristil tähendavad. Mulle nimelt sattus kätte kadunud vanaisa sahtlist üks selline. Taga markeeringud: risti ülemisel harul- MP; vasemal- M; paremal- kaks loetamatut tähte või numbrit, nende all 62; alumisel harul vist seerianumber 6881. Lisaks on kinnitusmutril (või kuda seda keermega seibi üidagi) C.S.H. WARSZAWA (äkki tootja?). Kõige järgi otsustades on tegu ennesõja-aegse märgiga. Oskab keegi selle kohta midagi rohkem pajatada?
Гив Ми Мани
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

Czuwaj on juba keskajast tuntud Poola tervitus (umbes nagu meil Alati valmis!), mis võeti 1912 aastal Poola skautide (hartserite) poolt kasutusele.
CSH peaks olema Hartserite Keskliit (või midagi taolist).
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
valloon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas valloon »

Mul samasugune märk, ka saadud kadund vanaisa käest niipalju tean, et see on1938 aasta Poola Skautide märk. Mille eest ta antud on oleks endalgi huvitav teada.
Kes ajalugu ei mäleta,elab tulevikuta.
OveT.
Liige
Kontakt:

Olen lugenud, et 1939. aastast hakati taolist märki kasutama liikmemärgina.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Tänan vastamast! Eks ma muidugi imestan, kuidas selline märk mu vanaisa valdustesse sattus; ise ta skaut polnud ja Poolas pole kunagi käinud. Äkki osales Katõni "festivalil"? ;) Nali muidugi. Äkki on kellelgi oletus, mis asjaoludel selline märk Eestis vanaisade sahtleis leiduda võib?
Гив Ми Мани
OveT.
Liige
Kontakt:

gnadenlose kirjutas:Tänan vastamast! Eks ma muidugi imestan, kuidas selline märk mu vanaisa valdustesse sattus; ise ta skaut polnud ja Poolas pole kunagi käinud. Äkki osales Katõni "festivalil"? ;) Nali muidugi. Äkki on kellelgi oletus, mis asjaoludel selline märk Eestis vanaisade sahtleis leiduda võib?

Selle ülesande lahendamine on vaid Sulle endale jõukohane:)
Liiga palju tundmatuid tegureid.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

See saladus jääbki igaveseks saladuseks, sest taat juba mullas ja pole kedagi, kes võiks sellest märgist midagi rääkida. Kahju muidugi.
Гив Ми Мани
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

No et vanaisa skaut polnud, on Sinu teadmistest tulenev järeldus. Selles aga ei maksaks väga kindel olla - eks on ka ENSV Ülemnõukogu presiidiumis istunud "paadunud ss-lased" ja keegi ei teadnud.
Poolaga läbikäimine oli ju suhteliselt tihe enne viimast sõda ja skaudiliikumine üleilmaline. Värsked sõbrad vahetasid märke? Verevennad, nahksuka jutud jne.?
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Arnold kirjutas:No et vanaisa skaut polnud, on Sinu teadmistest tulenev järeldus. Selles aga ei maksaks väga kindel olla - eks on ka ENSV Ülemnõukogu presiidiumis istunud "paadunud ss-lased" ja keegi ei teadnud.
Poolaga läbikäimine oli ju suhteliselt tihe enne viimast sõda ja skaudiliikumine üleilmaline. Värsked sõbrad vahetasid märke? Verevennad, nahksuka jutud jne.?
Kes teab, kes teab. Ega ta nüüd ammu ka manalateele läinud, et ma tema minevikku ei tunneks. Sõjateest Laskurkorpuse ridades ta rääkis tõesti vähe ja nukral toonil, kõigest sõjale eelnenust aga suure entusiasmiga. Kes neid asju teab, äkki see tal juhuslikult muude kulinate manu sattunud.
Гив Ми Мани
OveT.
Liige
Kontakt:

See märk ei pea ennesõjaaegne olema. Sama kujundus säilis pikkadeks aastateks peale sõda.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

OveT. kirjutas:See märk ei pea ennesõjaaegne olema. Sama kujundus säilis pikkadeks aastateks peale sõda.
S.t. Poolas elas skautlus okupatsiooni ajal edasi??
Гив Ми Мани
OveT.
Liige
Kontakt:

Nagu ka NSVLiidus pioneeri (oktoobrilaste)- organisatsiooni näol.
Vaid ideoloogia muutus.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Mulle meenub, et mu isa käis seal korduvalt sportlemas, pean temalt küsima.
Гив Ми Мани
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline