Mõned jalutuskäigu pildid Sinimägedes

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
Kasutaja avatar
Mustpilv
Liige
Kontakt:

Mõned jalutuskäigu pildid Sinimägedes

Postitus Postitas Mustpilv »

Siin on küll teisigi sarnadeid teemasid, kuid mõtlesin, et ei hakka neid enda jutuga soperdama. Samas eelmiste postitajate pildiseeriaga illustreeritud reisijutud olid väga huvitavad ja kuna ise ka sai pilte tehtud ja veidi rännatud siis otsustasin ka üritada. :)
Värk nimelt selline, et käisin ükspäev sõbraga niisama Sinimägedes ringi vaatamas. Lihtsalt käisime mööda radu ja nautisime vaadet, mida maastik pakkus. Ausamba juures olin ka varemgi käinud aga metsaradadel mitte, seepärast tuli üllatusena, et seal nii selged kaevikuliinid veel alles, aga see selleks. Olen veel üsna algaja ja see oli esimene kord sõjaradadele sattumine üldse, seega on rumal vaimustus vist lubatud. Et siis põhiliselt on mul igasugu imelikke küsimusi pildistatud asjade kohta :)
Metallikola vedeles küll põhimõtteliselt igal mäel. Ringlemist metsas alustasime Põrguhauamäelt, mille idapoolsest otsast leidsime mingi imeliku vidina maa seest. Keegi ei oska selle kohta midagi öölda?
Pilt
Idapoolsest otsast ausamba poole tagasi tulles leidsime otse tee pealt igasugu juppe, mis tõenäoliselt on suht mõtetud, ühe suvalise nööbi ja tõenäoliselt mitte sõjaaegse mõlkis kruusi.
PiltPilt
PiltPilt
PiltPilt
Suht risti lähedalt aga sattusime täiesti juhuslikult ühe varisenud koopa peale.
PiltPilt
Ja muidugi veel mingit metallikola teepeal.
Pilt
Seejärel suundusime Lastekodumäele, kus me põhimõtteliselt mitte midagi huvitavat ei näinud. Mäe otsas oli ainult mingi vana veehoidla vist ja siis üks kahtlane betoonist kanalisatsiooniluugi alust meenutav asjandus, mis oli mäe serval uppi vajunud. Milleks see küll seal vajalik oli? Viimasest on mul muidugi väga imelik pilt.
PiltPilt
Tagasi Tornimäepoole liikudes leidsime vahepealt ühe mälestusmärgi, mis päris tee ääres asus ja vist küll kellelegi kahe silma vahele ei saa jääda.
Pilt
Tornimäele jõudes hakkas aga vastu tulema iga nurga peal midagi. Kohe alguses leidsime väikse eksponaadi kellegi poolt välja panduna. Mingid rauakolakad - meenutasid millegipärast roomikulülisid, kuigi võin väga suure tõenäosusega eksida ja ühe labida.
PiltPilt
Samas lähedal vedeles veel mingi imelik jurakas. Huvitav küll mille küljest?
Pilt
Veidi maad lääne poole kõndides oli teepervele juba järgmised eksponaadid ritta laotud.
Pilt
Samas lähedal oli taolisi konservikarpe nagu viimasel pildid kohe päris hunnikus. Prügimägi või söögikoht? Ning paar meetrit veel eemal vedeles ka kellegi mingisugune kont.
Pilt
Tagasi põhilisele metsateele liikudes leidsime aga ühe kivi ümbrusest terve hunniku igast vidinaid. Kateloki kaasi, gaasitorbikuid, gaasimaski osi ja kes teab mida veel.
PiltPilt
Pilt
Oskab keegi mind parandada?
Vahepeal liikusime juba mäest alla, et Tornimäele ring peale teha põhjapoolt tagasi tulles. Idee oli leida märke kunagistest mäes paiknevatest punkritest. Enne seda aga sattusime mingile laudteele, mis viis Tallinn-Narva maanteele välja. Tagasi mäe jalamile jõudes leidsime mingisuguse raudtala ja ühe kesta. Oskab keegi kesta kohta midagi targemat öölda? Tagumise otsa läbimõõt peaks olema 47mm.
PiltPilt
Siis aga leidsime ühe koopasuu. Taskulampi meil kaasas pold ja seega ei näinud me seal midagi. Õnneks oli fotokas ja välguga sai pildile jäädvustatud käik mida palja silmaga eriti ei seletanud. Nagu näha oli see sisse varisenud.
PiltPilt
Pilt
Huvitav oli see siiski. Pold enne midagi taolist ju kohanud. Samas keegi juba foorumis enne rääkis sissekäikudest sel mäel. Meie leidsime aga ainult selle ühe, mis tundus ka pigem mingi käigu ots olevat, mitte sissekäik. On selliseid Sinimägedes veel palju millele me peale ei sattunud ja mis veel praegu näha on? Kuskilt olen kuulnud, et üks pidi vist isegi trellitatud olema. Kahjuks seda ei näinud kuskil ja ei teadnud ka otsida.
Mõned kümned meetrid ida poolt leidsime aga jälle labidaid. Ühel oli veel isegi natuke vart küljes.
PiltPilt
Pilt
On need labidad üldse sõjaaegsed või on need sinna rüüstajate käest pudenenud?
Kõige imelikum asi, mis seal põhjapoolsel küljel aga silma hakkas oli u. 15m pikkune kivitee. Ma saan aru et kohe põhja pool mäe jalamit on soo ja kivitee tõenäoliselt oli vajumise takistamiseks rajatud, aga midagi muud seal silm lähedal küll tähelepanuväärset ei märgant, et seda teed vaja oleks olnud. Teab keegi midagi kivitee kohta rääkida?
PiltPilt
Kui nüüd keegi viitsib ja vaevub üldse mu mõtetut rauakola kommenteerida või küsimustele vastata, siis oleks see väga tore. Meil oli igastahes Sinimägedes päris huvitav päev. :wink:
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Kontakt:

sinimäed

Postitus Postitas istorik »

Eks kunagi on ikka esimene kord ja täiega jagan sinu vaimustust. Endalgi veel meeles esimene Sinimägede külastus ammuaega tagasi aga selle vahega, et sai nii mõnigi ese võsaalt kotti pandud ja koju toodud, polnud vaja isegi kaevata, kiivrikoori vedeles siin- seal jne. Ja muidugi sellist kõikehõlmavat kaevetööd polnud mägedel tehtud nagu viimastel aastatel või ei torganud see lihtsalt tolajal silma?
Metalli ei tunne, seega ei kommenteeri. Aga kivitee, mille leidsid, peaks teoreetiliselt kulgema poolkaares ümber 69,9, sest kohalike eestvedamisel puhastati välja vaid näha olev jupp, tee oli mõeldud rasketehnika jaoks.
Need trellitatud "koopad" asuvad tegelikult Lastekodumäe idanõlval. Kui mööda nõlva liikudes ümber mäe tiiru teed, leiad need lihtsalt, tegemist I maailmasõjaaegsete rajatistega.
Järgmine kord soovitan võtta ette kogu Sinimägede matkarada, avastamisrõõmu peaks jätkuma küllaga!
jrgen20
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jrgen20 »

Labidaid olen ka ise seal näinud, nii rüüstajate poolt sinna jäetud kui ka sõjaaegseid.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist