Palgad

Vasta
hmm
Liige
Kontakt:

Re: Palgad

Postitus Postitas hmm »

Kõrvale on kaldunud see teema...
Päris mitu inimest on KV-s uurinud baka ja mag töödes organisatsiooni kultuurist kuni rahulolu uuringuni välja... kuid ei midagi, sest need tööd jäävad KV mõttes KVÜÕA riiulitele seisma või tehakse need tsiviilülikoolides ning ei soovita eriti rakendada - pole piisavalt tugevalt tehtud/tegijal puudub huvi töö rakendamiseks. Mis ma tahan öelda - KV sisene "lesson learned" funktsioon puudub. Igasuguseid ettekandeid küsitakse, isegi tehakse ka mingisugune analüüs, kuid järelduste sisseviimisel tekib tõrge.

KV-lasest isiku rahulolu elamiseks võib laias laastus lüüa kolmeks:
Rahaline töötasu - Astmepalk, auastmetasu, ametipalgadif., lisatasu (väliõppused, asendamised, lisaülesanded), hüvitised.
Kõik see on otseses sõltuvuses struktuuriüksuse palgafondiga, mis on üldjuhul sama aastate lõikes või kuni +/- 10% erinevusega (peamiselt arvestamata isikute juurde-/äraminekuid, tehtavaid/lisanduvaid tööülesandeid (RÕKid ehk välja arvata, sest nende kohta peetakse head arvestust ka töötasude osas)

Mitterahaline seotus organisatsiooniga - kasutada olevad töövahendid (alates riietest, autost, ametitel. kuni relvastuse ja varustuseni välja), töökoht (keskkond, teenistuseks kasutatavad IT lahendused jne), teenistuskaaslased, tööülesanded (selgus, koormus, võimetekohasus jne), tasustatud teenistusvabade päevade kasutamise võimalus (kuupalk jookseb aga töökohal olema ei pea), arenemise võimalus, kindlus tuleviku ees (on teada teenistuskohad vähemalt järgneva 5a. lõikes)

Isiku enda huvid - teenistusväline sotsiaalne tegevus (pere, hobi, stressimaandus jne), arenemise soov jne...

Need olid lihtsustatud tingimused ja faktorid - neid on kindlasti veel, kui peenemaks minna.
Igal inimesel on rõhuasetused erinevates kohtades ja seega väita, et ainult palga tõstmine päästab oleks väär ja seda on eelkiribajad ka välja öelnud. Aga põhiline on see, et kõik kolm tegurit peavad vastama miinimum nõuetele Eesti keskkonnas ja uskuge või mitte nii see KV-s ka on (ülesanded saab ju täidetud...)
Fakt on ka see, et iga tasandi juht tahab organisatsioonis midagi muuta - pidev reformimine on selle nimi, ja muudetakse enne, kui eelmise mõju pole veel jõutud täielikult analüüsida.
Järgmine probleem on selles, et KV-s suunduvad otsustusprotsessid pideva tsentraliseerimise suunas, samas ei ole otsustajate käsutuses piisav hulk analüüsitud (otsustamiseks valmis olevat) informatsiooni ja otsuseid võetakse vastu kõhutunde pealt ja lähtudes omadest kogemustest (mis üldjuhul on aegunud). Siit on tingitud see, et ülesanded liiguvad ilusti täitjateni välja läbi erinevate tasandite, kuid ressursside haldamine ei liigu ülesannetega kaasa.... :wall:
Ressursside kohta on eesti keeles huvitavad sõnad: kasutamine ja käsutamine. Kasutada saad, kuid käsutada mitte, ehk käsutamise üle käib pidev kooskõlastamine ja paberite liigutamine - bürokraatia. Kooskõlastamise protsess teeb ülevate saamise hägusaks, sest puudub ka korralik süsteem ressurssi haldamiseks (excel? Axapta?). Siia on peidetud staapide suurus ja koormus.

Mida siis parandada saab?
Esiteks, ega midagi erinevat sellest, mida ohvitserid õppinud on - ülesande analüüs ja sellele tuginev toimimine.
Kõik oleneb, mida muuta saab ehk kas ülesanded viia vastavusse ressurssidega ja struktuuridega (mugav ja "laisk" organisatsioon) või arendada ülesande täitmiseks parim struktuur ja sellele tuginev ressurss.
Mina siinkohal ei ütleks, et milline struktuur peaks olema õige, sest selle üle otsustamiseks siin kribajatel puudub kindlasti piisav ülevaade - ja kui ongi selline isik siin olemas, siis nii väga tahaks teda näha koos oma asjakohase analüüsi kokkuvõttega.

Teiseks, peaksid ülemad ülesannete jaoks looma sobiliku grupi ja suunama täitmiseks ka ressursid - seda enne, kui ülesannet hakatakse alluvate poolt täitma (planeerimine on selle nimi).Ma olen kindel, et iga tasandi juht tahab parimat, kuid oskus ja teostamise võime on siin võtmetähtsusega. Üks asi, mida tehakse on küsitakse kohe 10% lisatasu juurde... see on lihtne lahendus, millega on hea alluvaid korraks rahustada, kuid sellega "hellitatakse" ja luuakse illusioon, et see ongi üks pidev töötasu osa. Lisatasud on ka üks asi, mis palgafondi mõnusalt kulutab, samas muuta teenistustasude suurusi ja vähendada lisatasude hulka (jällegi tupik struktuur vs töökoormus).

Kolmandaks, kindlustunde loomine ehk panna paika lähima aasta ja kahe jooksul tehtavad tööülesanded ja teenistuskohad.

Kui need asjad saaks vähemalt ära tehtud, siis nurin väheneks märgatavalt, kuid ei kaoks. Sest kindlasti on ka neid, kes loevad ainult raha ja muu ei huvita. Nende teenistusväline olukord on juba rahalises mõttes kehv - siin ei aita eriti mitte miski (isegi mitte palga tõus, sest ka selle suudavad nii ära paigutada, et puudugi jääb).

PS lühiajaliselt aitab hetkel KV-s ka lihtsalt rahaliselt töötasu suurendamine..., mis on kõige kergem lahendus...
Ärge saage valesti aru, et töötasu pole vaja tõsta ja asjad lahenevad ikkagi... kõik kolm faktorit peavad olema Eesti kontekstis head.
Vabadus on piiratud paratamatus...
Kui tõde üldse olemas on, on see võitluse küsimus.
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

Kallutan teemat veel rohkem kõrvale ja lähen tagasi kpt Trummi juurde.

Sain aru kpt Trummi vastukajast, et minu jutt on nagu hane selga vesi ning igasugu Trummi puudustale ja vassimisele osutamine lükatakse elegantse irvitusega lihtsalt kõrvale. Eitamine on ju üks esimestest etappidest probleemiga tegelemisel.

Kõigepealt Sveitsist. Palun püüa aru saada, et ma ei ironiseeri selle vahva riigi sõjaväe üle. Lihtsalt osutan selle erinevustele meie olukorraga. Sul on tuline õigus, et Sveits on osalenud nii Bosnias, kui ka Afganistanis. Oma raudsele teadmisteallikale, ehk Wikipediale, põhinedes sain teada, et esimeses osalesid nad ca 50 (viiekümne) relvastamata sõjaväelasega ja teises maksimaalselt 4 (nelja) staabiohvitseriga. Minu arust see ainult tõestab väidet, et meie ei saa sealt riigist selles küsimuses palju õppida - meie Riigikogu soovib hoopis erinevat osaluse protsenti. Kui siis täpsem olla ja meenutada aega mõned aastad tagasi, kus meil peale staabiohvitseride oli kaks kompaniid Afganistanis, laev merel ja rühm Balkanil, siis teeb see kokku nii 300 hinge, ehk siis üle 10% meie rahuaegsest suurusest mida Trumm üritab vist veel vähendada (?).

Edasi - see ei ole sõnademäng, aga venemeelsust ja nõukaihalust ei saa samasse patta panna, mida näitab ka fakt, et paljud avalikult nõukaihaluses elavad venelased ei ole sugugi venemeelsed. Nõukaihalus avaldub tavaliselt meenutustes "rohi oli rohelisem". Trummi puhul siis iharuses üksuste suuruse järgi (ja siit kaasatulev meie kaitseväelaste üle peaaegu et irvitamine, et mis ta sitt ikka teinud on, juhtis mingit näljast kompaniid, mida need narrid pataljoniks kutsuvad), nõukaajal valitsenud korra hindamises ning arvamuses, et see riik oli kuidagi hästi ja loogiliselt korraldatud/juhitud ja suutis majanduslikult mõelda (plaanikomitee rahalugemine) ning ka nõukaajal saadud kogemuste ülimustamises teiste kogemuste üle (eriti paistab silma see meie praeguse kaitseväe juhataja puhul). Niisiis - pole kordagi väitnud, et Trumm on venemeelne, kui nõukaihalusest täiesti läbi imbunud. Aga kallis inimene, mõtle vahepeal, mida ikka räägid! Siin tuleb mängu see teine teema, millest ma räägin ja see on süsteemi, kui terviku eiramine. Inimene, kes väidab, et mingi asi oli hea nõukaajal ja suleb silmad selle ees, kuidas see oli saavutatud peab ju täiesti soe olema. Et töötuid ei olnud tuli ju selle tagajärjel, et kõik inimesed olid ühiskonna orjad ja kellegile ei makstud väärilist palka, et sedasama lontruste karja ülal pidada. Et leib odav oli ei tulnud ju heast majandamisest vaid ikka sellest, et nafta ja tööjõud oli tasuta käes.

Nüüd süsteemist ja probleemist. Enamus inimesi (loomulikult ka mina ise) kipume tavaliselt koheselt probleemi lahendama enne selgeks tegemata, milles on probleemi sisu. Üritan anda ühe peaaegu kaitseväevälise näite. Oletame, et teie asutuses on kõigil mobiilid ja need lähevad aegajalt katki/kaovad jne. samuti tuleb kuidagi neid väljastada ja hallata. Mida teha? Esmalt tuleb muidugi pähe luua ladu mobiilide jaoks, ja siis laohoidja ja reeglid mobiilide väljastamiseks, siis remondimehed jne. Kuid tegelikult tuleb aru saada, mis on probleemi sisu. Selleks ei ole sugugi mitte mobiilimajanduse haldamine, vaid hoopis side tagamine inimeste vahel. Võttes arvesse käesoleva aja hinnataset tuleks äkki mobiile käsitleda samamoodi, kui harilikku pliiatsit? Et võta uus, kui katki läheb. Kuidas see näide siia sobib? Trumm on teistes postitustes kõvasti sõna võtnud meie kaitseväe olematu remondivõimekuse kohta. Sellest võimekusest midagi teadmata pakun, et probleemi sisuks on asjade edasitoimetamine, mitte autode käigushoidmine. Äkki saab ühe auto olemasolu garanteerida mitte ainult hea remondivõimekusega (mis maksab palju raha ja mille loomisel konkureerime tsiviilsektoriga), vaid hoopis nelja-viie varuauto olemasoluga? Siis poleks vaja ju raha raisata remondihallidele ja -meestele. See siin oli minu mõte ja mitte kellegi struktureeritud analüüs.

Kui sama probleemiasetust saab kasutada ju ka Hummeli pataljoni näite kohta. Küsimus pole selles, et Hummeli lahendus ei töötaks. Küsimus on selles, et Hummel oma liigutustega ei lahenda mitte probleemi "kuidas koolitada pataljon korraga?" vaid probleemi "kuidas koolitada pataljon korraga ajateenistuse jooksul ühes kohas?" ja siin on minu arust ju see põhimõtteline vahe. Miks me peaksime üleüldse proovima seda koolitada ajateenistuse jooksul? Tuleks ju ikkagi mõelda reservteenistusele laiemalt. Äkki, läbi targalt korraldatud reservteenistuse ja ajateenistuse kombineerimise, saaksime me koolitada kolme pataljoni üheaegselt ja see oleks äkki kvalitatiivne edasiminek? Siis oleks sellel pataljoniülemal iga aasta pataljoniõppus ning brigaadil kah kolm (miinusega) pataljoni, mitte aga üks ja märgid kaardil. Mida me selle sõnavahuga tahan öelda ei ole see, et aega edasi lükata (ja kujuteldaval soojal ametikohal edasi tiksuda), vaid see, et enne tegemist tuleb saavutada arusaam probleemist. Muidu tuleb jälle tüüpilise valemi teeme-teeme-pärast-mõtleme järgi. Ning lisaks täiesti müstilistele (ja olematutele) tankitõrjespetsialistidele ja miinipildujaspetsialistidele loome lisaks ka jalaväespetsialisti, sest koondame nood kõik kuhugi Võrru või teab kuhu.

Ühesõnaga tahtsin ütelda, et pealtnäha lihtsad probleemid ei ole sugugi lihtsad, kui pea ees sisse tormata. Selle pea ees sissetormamise tagajärjel oleme me seal (Tapa, Võru, Jõhvi), kus me oleme ja probleemid 2011 on samad, kui 1995. Siinkohal ütlen, et mulle meeldis väga eelmine postitus. Üks suuremaid probleeme on hetkel staapide arv ja instruktorite vähesus. Kahjuks ei ole võimalik üheaegselt staapide arvukuse vähendamisega suurendada instruktorite arvu. Muuseas, ka mina nõustun Trummiga, et kaitsevägi lasi viimase masu kuritegelikult mööda ning ei kasutanud seda muudatuste tegemiseks.

Kui detailidest rääkida, siis ametikorterid on minu arust jama, lollus ja kuritegu. Jällegi isiklik arvamus. Lihtsalt ei suuda mina aru saada, miks me kasvatame inimesi, kes peale 20 aastast teenistust Tallinnas elavad ikkagi riigikorteris. Millega see põhjendatud on? Ma saan aru, kui inimene saadetakse ühest kohast teise ja tal on vaja ajutist elamispinda (või siis maksimum 4-5 aastat), kuid mingi hetk peab ta ise enda eest hoolt kandma hakkama. Muidu on see mingi lumpeni kasvatamine. Olgu, võtan sammu tagasi - Jõhvis, Tapal, Võrus vist ei ole tõepoolest suurt üüriturgu, aga siiski.

Ja viimane asi mille teemal tahask sõna võtta on ajateenistus ja selle tõlgendamine Trummi poolt. Mina leian, et oleme nõukaajast saati teinud hiiglasliku arengu ajateenistuse tõlgendamisel. Ajateenistus nõukaajal oli riigiorjus, ehk tasuta tööjõud ja ma näen, et Trumm propageerib sama asja. Et kui on riviks kõlbmatu või asendusteenistuja, siis kõlbab laomeheks ja köögitööliseks ja autoremontijaks jne. raha kokkuhoidmise üllal eesmärgil. Mina sellest nii aru küll ei saa. Ajateenistus on õpe riigi kaitsmiseks. Köögitööline ei kuulu selle alla. Puhtfilosoofiliselt. Mina küll ei tahaks olla mingi arv kuid sisuliselt tasuta riigi käsutuses ja tegeleda mitte riigi kaitsmise õppimisega, vaid hoopis nõude pesemisega. Või hoonete koristamisega, või autode remontimisega. Selle viimase all ei mõtle ma mitte lahinguväljal tehtava remondi õppimisega vaid ikka seda head ja ausat ülemate autode eest hooltkandmist. Samm edasi ja siis võiks ju tagasi tuua ka väeosade kasvuhooned ja sigalad? Ikka odavam, kui poest osta. Ja tegelikult võiks kõik need köögitöölised lahti lasta ja reservõppekogunemiste sildi all mehi nõusid pesema panema? Ühesõnaga, minu arust üks lollimaid ja kahjulikumaid mõtteid mida ma siit kunagi üleüldse lugenud olen. Ja muuseas, mõni aeg tagasi käis siin foorumis läbi uus kaitseväeteenistuse seaduse eelnõu arutelu. Seal on asendusteenistuja vabastatud reservõppekogunemistest. Miks seda ma ei tea, aga näib kinnitavat ülalolevat mõttekäiku. Tahaks veel öelda, et kui selline Trummi mõte peaks meie riigis kasutusele võetama siis mina hääletaks küll ajateenistuse kaotamise poolt.

Pikk jutt, sitt jutt.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Ja viimane asi mille teemal tahask sõna võtta on ajateenistus ja selle tõlgendamine Trummi poolt. Mina leian, et oleme nõukaajast saati teinud hiiglasliku arengu ajateenistuse tõlgendamisel. Ajateenistus nõukaajal oli riigiorjus, ehk tasuta tööjõud ja ma näen, et Trumm propageerib sama asja. Et kui on riviks kõlbmatu või asendusteenistuja, siis kõlbab laomeheks ja köögitööliseks ja autoremontijaks jne. raha kokkuhoidmise üllal eesmärgil. Mina sellest nii aru küll ei saa. Ajateenistus on õpe riigi kaitsmiseks. Köögitööline ei kuulu selle alla. Puhtfilosoofiliselt. Mina küll ei tahaks olla mingi arv kuid sisuliselt tasuta riigi käsutuses ja tegeleda mitte riigi kaitsmise õppimisega, vaid hoopis nõude pesemisega. Või hoonete koristamisega, või autode remontimisega. Selle viimase all ei mõtle ma mitte lahinguväljal tehtava remondi õppimisega vaid ikka seda head ja ausat ülemate autode eest hooltkandmist. Samm edasi ja siis võiks ju tagasi tuua ka väeosade kasvuhooned ja sigalad? Ikka odavam, kui poest osta. Ja tegelikult võiks kõik need köögitöölised lahti lasta ja reservõppekogunemiste sildi all mehi nõusid pesema panema? Ühesõnaga, minu arust üks lollimaid ja kahjulikumaid mõtteid mida ma siit kunagi üleüldse lugenud olen. Ja muuseas, mõni aeg tagasi käis siin foorumis läbi uus kaitseväeteenistuse seaduse eelnõu arutelu. Seal on asendusteenistuja vabastatud reservõppekogunemistest. Miks seda ma ei tea, aga näib kinnitavat ülalolevat mõttekäiku. Tahaks veel öelda, et kui selline Trummi mõte peaks meie riigis kasutusele võetama siis mina hääletaks küll ajateenistuse kaotamise poolt.
Filosoofia, neh... Olen mõlemat süsteemi rohujuure tasandilt näinud ja sellega elama pidanud. Leian, et hetkel kasutuses olev on läbi mõtlemata, laristav ja igas mõttes ebaefektiivne. EKV-s pre 2002 kasutatud mudel oli vb kehvasti rakendatud, kuid põhimõtteliselt ikkagi toimivam. Mõlema samades tingimustes rakendamisel on sama tulemuse saavutamiseks praeguse mudeli kasutamise juures vaja kordades rohkem vahendeid.
Siinkohal mainin ära, et mu maailmavaade ei ole just eriti liberalistlik ning praeguste maalmamajanduse arengusuundade juures peaks kodanikke suuremal määral riigi teenistusse rakendama, selleks süsteemi looma.

Aga täpsemalt siis ajateenijate rakendamisest üksuse majanduselu toetamisel. Kuigi seda on siin foorumis mitmel korral juba lahti kirjutatud.
Esiteks, on vaja vähemalt kahte kutsumist aastas- jaanuaris ja juulis. Kas ja kuidas mingid eel- ja põhivõtmised tekitatakse, ei ole antud raamis oluline.
Mõlema kutsumisega võetakse koolitamisele mingi üksus ning nö tagamisjõud. Millised funktsioonid selle tagamisjõuga katta?
a) SBK jaoülemad- et rühmaülemad/vanemad ennast lolliks ei töötaks, läbi ei põleks ja lihtsalt vegeteerima ei jääks/reservi ei läheks. Probleemi olemasolu pole mõtet eitada.
b) Autojuhid, kes toetaks SBK läbiviimist- vt eelmine. Lisaks tagaks see ka sõiduvahendite pisut parema tehnilise hoole.
c) Pataljoni/KRK remondiallüksus- et mingi vähendatud koosseis oleks pidevalt olemas, kelle najal üksuste tehnilist taset vähemalt rahuldaval tasemel hoida. Paar alamakstud õli kuskil tagalakseksuses ei ole lahendus, kõrgema taseme hooldussüsteem ei ole toimima hakanud ja niipea ilmselt ei hakkagi. Siinkohal on vajalik eelselektsioon, et nimetatud kohta satuks mehed, kes asja jagavad. Tavaliselt on neid teatud hulk igas kutses.
d) Laomehed- õpivad selgeks oma laoarvestuse süsteemid, tegevuse sõjaajal jne. Nende koolitamine kuskil koondatult (ka ajalises mõttes) ei ole mõistlik, sest muidu tõstavad nad ainult liiva täis kaste ja tagavad virtuaalseid üksusi, samal ajal kui reaalsed üksused improviseerivad. STVP-s on see süsteem toimimas, vähehaaval tekitatakse mujale ka.
Esiotsa olekski see kõik, kokkuvõttes ehk kahe-kolme rühma jagu mehi täies kosseisus JVP juures lisaks.SA ametikohti sellele seltskonnale peaks ka jaguma.

Mida sellega võidetaks?
Töökeskkonna ja moraali paranemine kaadri hulgas. Mis pikemas perspektiivis peaks kaasa tooma suurema huvi KV-lase elukutse vastu.
Tehnika seisukorra paranemise- kommenteerimist vist ei vaja, täna on seis selline, et viimaste hangetega saadud masinad juba otsast seisma jäävad. Pole kohta, kus remontida; pole, kes remondiks; pole mida külge riputada; kohati pole isegi määrdeid/õlisid. Ok, kütust ka pole, seega probleemi nagu poleks.
Tagalapersonali kvaliteedi tõusu- kuna palgalisi ametikohti oleks vähem, saaks ehk kellegi hulgast valida ka. Teiseks ei oleks tagala ehk enam seisva veega tiik, mis muust maailmast sõltumata omasoodu hapneb. Aga eks siin ole igasuguseid konkse veel peidus.
Kokkuvõttes saaks likvideerida (või mitteluua) ca paarkümmend madalapalgalist ametikohta KRK/pataljoni tagalas.

Viimaks asi, mis ei ole küll selle foorumi teema, aga ajateenistusega seotud ikkagi- minu arusaamise kohaselt on riigi säilimise huvides vajalik taasluua päästekompaniid. Saaks tekkinud vaakumit kasvõi osaliseltki kompenseerida.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Kontakt:

Kui detailidest rääkida, siis ametikorterid on minu arust jama, lollus ja kuritegu. Jällegi isiklik arvamus. Lihtsalt ei suuda mina aru saada, miks me kasvatame inimesi, kes peale 20 aastast teenistust Tallinnas elavad ikkagi riigikorteris. Millega see põhjendatud on? Ma saan aru, kui inimene saadetakse ühest kohast teise ja tal on vaja ajutist elamispinda (või siis maksimum 4-5 aastat), kuid mingi hetk peab ta ise enda eest hoolt kandma hakkama. Muidu on see mingi lumpeni kasvatamine. Olgu, võtan sammu tagasi - Jõhvis, Tapal, Võrus vist ei ole tõepoolest suurt üüriturgu, aga siiski.
Paluks esitada võimaliku pere eelarve, võttes aluseks RV/nooreminstruktori (vbl) palgataseme ning eeldades ka nt 2a lapse olemasolu. Oletame, et perel on vedanud- lasteaia koht on olemas ning pere mõlemad täisealised liikmed saavad samasugust palka. Laps pole ka rohkem, kui üks nädal kuus haige. Eelarve peaks siis sisaldama korteri üürikulu/eluasemelaenu.

Advanced level- lisame peresse nt 7 aastase lapse ning muudame naise töötuks. Asja lihtsustamiseks võib KV-lase palgataset natuke tõsta, nt v-vbl tasemele.

NATO cosmic level- peres on kolm last, neist noorim 2a, kaks vanemat kooliealised. Naine on töötu II grupi invaliid (õnnetuse tagajärg), pereisa ametikoha auaste v-vbl, staaz 14 aastat.

Kõik näited elust enesest.

Ühes teises teemas kritiseerisin meie vanemohitseride taset. Pidasin silmas neid, kes on reaalsustaju kaotanud.
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Usun, kangelaspioneer, usun, et kõik näited elamispinna kohta on elust enesest. Lisan siis paar näidet ka omaltpoolt, ikka elust enesesr, et pilt täielik oleks.

Näide 1 - ohvitser, teeninud alates 90-ndate algusest Tallinnas, ametikorter Tallinnas, isiklik sõiduauto ostetud ca 300 000 EEK eest
Näide 2 - ohvitser, teeninud erinevates kohtades Eestis, kuid ametikorter Tallinnas viimased 15 aastat. Oli sunnitud selle ära andma seoses teenistuskoha vahetusega, solvunud - ma ju investeerisin nii palju raha sinna!
Näide 3 - ohvitser, läks välisteenistusse, säilitas korteri, üüris välja kaitseväe välisele inimesele
Näide 4 - ohvitser tuli tagasi välisteenistusest, enne seda teeninud 90-ndate algusest Tallinnas ning mingit märget ei ole, et teenistuskoht muutuks. Kogu oma karjääri elanud teenistuskorteris, millest siis loobus välisteenistusse siirdumisel. Nõudis (ja sai) teenistuskorteri, et jätkata teenistust Tallinnas. Auto? Ostis 2010 aastal uue, väärtusega ca 450 000 EEK.

Millegipärast Tallinnas ei ole just palju vbl ametikorterites ning millegipärast ei ole kerge leida elamispinda Tallinnasse toodavatele inimestele. Ei tea miks? Minu mõistus tõrgub aru saamast vajalikkusest leida riigi kulul elamispind inimesele, kes on end sidunud (eks teenistus kah muidugi seob) ühe paikkonnaga.

Ametikorter (mitte ühiselamu) liigitatakse palga hulka ning Sotsiaalministeerium seda niimoodi ka tõlgendab. Sinu postitus näitab, et ka Sina teed samuti. Kas me laseme ehitada kõikidele kaitseväelastele ametikorterid? Muidu ei ole ju asi väga võrdse kohtlemise põhimõtte moodi, või mis? Ja niikaua, kui kaitsevägi ei tee selles küsimuses asju enda seas korda, siis niikaua ei ole ka ju reaalne palka lasta suurendada - üks vastuväidetest on ikka see, et teie saate ju riigi kulul elada.

Kõik see eelpool öelduna võtan nüüd sammu tagasi. Veelkord - ma ei usu, et Tapal (Jõhvis) on, või tekib sellist turgu, et saaks normaalselt elamispinda leida.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Tohhoo pele, mis palka need ohvitserid said siis? 30 kilo kätte kümne aasta jooksul või kuidas see reklaam oligi?

Mul näiteks eluasemelaen korteri eest mägede paneelmajas 200 EUR-i kuus (sai heal ajal võetud,intress Euribor+0,5%), kommunaalid+elekter ca 120 EUR-i suvel, 250 EUR-i talvel. Sidekulud ca 60-70EUR-i kuus, 11 aastat vana Opeli liising (ostetud 3000EUR-iga kolme aastase järelmaksuga) 101 EUR-i kuus. Nii et juba vältimatuid kulusid 600EUR-i eest kuus. Riideid, toitu, bensiini, auto remondikulusid pole sisse arvestanud, pakuks et sealt tuleks veel üsna korralik summa juurde. Ja ma olen üksi elav vanapoiss. Ei kujuta ette kui peaksin veel lapsi riietama, toidurahaga varustama ja kooli saatma...

Nii et paistab et peaksin kah ohvitseriks hakkama et peret luua ja ennast ära majandada. Btw, kas need ohvitserid ostsid omale uued autod/korterid palgast või sissetulekutest?
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Kontakt:

On, mille üle mõelda.

Minu toodud näidetest kaks inimest ei kannaks eluaseme kulusid antud tingimustes lihtsalt välja. Ehk siis on küsitav nende jätkamine KV-s pärast turuhinna kehtestamist ametikorteritele.
Eks need autod ole lihtsalt märgiks väärtushinnangute kohta. Küsimus taandub ikkagi sellele, et kas KV-laseks olemine tähendab, et inimene peab elama peost suhu? Minumeelest ei pea. Hetkel peame/võime me rääkida ebavõrdsusest Tallinna ja perifeeriate vahel, Tallinna kasuks.

Surnud ring- võimaldame tasuta eluaseme, siis osad ostavad luksusautosid, teised elavad peost suhu, palgatõusu ei tule. Kehtestame korteritele turuhinna, luksusautosid enam ei osteta aga paneme sellega põlema süütenööri ääremaade sotsiaalsele pommile. Kunagi tuleb vb palgatõus ka.
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Polegi kunagi nii tihedalt netis olnud.

Minu postituse mõte ei olnud kaitseväelase palga suuruse üle hooplemine. Ma arvan, et 30k palka saab kaitseväes ehk vaid juhataja. Ja autodest rääkimise taga ei olnud kadedus, ning ausalt öeldes ei oska ma öelda, kas see raha pandi kõrvale palgast või kuidagi teist moodi. Selles ei olnud üleüldse küsimus. Eesmärgiks oli näidata prioriteetide seadmist ja seda, et antud juhtudel ei olnud eluaseme hankimisest loobumise taga rahaprobleem. Kallis auto on tähtsam, kui eluase.
hmm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hmm »

Võtame siis allohvitseri (keskmine on siis n-vbl K5 ja keskmine määr) teenistuse tasustamise:
teenistustasu 642,57 + auastmetasu 58,80 € kokku 701,37 - maksud ~20% ehk siis ~560€ kätte, kui ei ole kuus mitte ühtegi lisatasu ega palga diferentseeringut.

Üldjuhul makstakse allüksuse peal lisaks 10-30% diferentseeringut (instruktor, side, logistika jne) ja 10-20% ulatuses lisatasusid (asendamine, korrapidamine, lisaül. +/sh metsarahad...) ehk n-vbl peaks keskmiselt olema tasustatud 600-900€ juures.
Olukord võib muutuda, kui allohvitser asub teenima staapi... siis kaovad üldjuhul lisatasud ja dif muutuvad miinimumiks... samas võib olukord olla ka nii, et teenistustasu võib erineda K5 hulgas 2x

Ohvitseridega on nii, et staabis mjr ametikohal teeniv kpt saab ~950-1050€ kätte.

Kas on ikka palgad väga kehvad, on asi suhtumises või on tekitatud õpitud abitus?
Teisest küljest ega need palgad ka väga hiilgavad pole - ehk siis võteme nüüd need kolm tegurit ka...
Vabadus on piiratud paratamatus...
Kui tõde üldse olemas on, on see võitluse küsimus.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Ma kahtlustan et Hjelmar Njelk näevad Kangelaspioneeriga erinevaid ohvitsere... Miski ainult oma palgast elav nooremohvitser võrrelduna mõne teise ohvitseriga kes välismaal käies saab iga päev komandeeringurahasid, pluss võib-olla rikkad vanemad või hästiteeniv firmajuhist abikaasa. See teine tuleb jah iga skeemiga toime, samas ainult alamohvitseri palgast elav tegelane ei suudaks endale isegi eluasemelaenu sissemakset kokku kraapida. Tsiviilspetsialistil on näiteks see hea omadus, et kui silmad lahti hoida, siis saab alati paremini maksva konkurendi juurde ennast tööle lõpuks sokutada. Ei tea kuskohast ohvitserid paremini maksva armee peaksid leidma? :P
Tegelikult lahendavad rahapuuduses ohvitserid selle probleemi ka ära, iseküsimus kas riigile see lahendus meeldib...

hmm-ile - mina jääksin selle palgaga hätta. Aitaks vaid kui oleks vanematelt päranduseks saadud korter (või ametikorter) või siis naine kes teeniks vähemalt keskmist palka ja kataks osa eluasemekuludest.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Kontakt:

Eks see diffide maksmine on ringkondade kaupa erinev, isiklikult ei tea küll ühtki allohvitseri, kes 50% diffi ja lisasid saaks. Keskalluvusega väeosades ilmselt on asi vähe parem, ringkonna rahanduse kuri silm ei valva...
Tänapäeval makstakse asendamised, toimkonnad jms mitte kunagi realiseerimisele kuuluvate vabade päevadega. Ägedamatel vendadel on neid vabu päevi rohkem kui kuu, või lausa paari, jagu varuks.
Staabiohvitser (dif ainult magistrikraadi eest- näiteks) saab oma 1000€ kätte seoses kevadtormi või mõne muu piduliku sündmusega. Staaz sealjuures 10+ aastat.

Suurim küsimus on seejuures värbamine. On teada, et kaadri värbamine toimub ajateenistuses ning värbajaks on vahetud ülemad. Tänast noort on üsna keeruline pehmeks rääkida, kui ta näeb a) muidu asjalikku ja ägedat rühmaülemat, kelle tööpäevad kestavad reeglina 12+ tundi ning kuuleb sinna kõrvale tasunumbrit b) läbipõlenud ja kogu maailma suhtes ükskõikset rühmaülemat (põhjust ta küll ilmselt endale ei teadvusta, aga see pole ka oluline).
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Muideks täpselt samad majanduslikud probleemid on näiteks Päästeametis ja haridussüsteemis. Esimese puhul hakkame vaikselt jõudma järeldusele, et sadakond kutselist komandot, nagu hulk aastaid tagasi loodeti - ei ole meile kahjuks jõukohane. Juba täna on arvestatav arv vabatahtlikke komandosid - kuigi need ei tööta nii nagu peaks (ühe põhjusena muide rahade jagamisel teisejärgulise rollis olek). Koolisüsteemi "geograafia" pärineb meil suuresti ajast, kus sündivus oli 20 000 märgi taga, mida edaspidi ei ole ega tule (vähemalt hetke sotsiaalpoliitiliste suundumuste korral - kogu papp pensionäridele). Kahtlustan, et meie sõjaväebaaside geograafia põhineb analoogsetel lootustel 50 000 või 100 000 reservarmeest ning 100% ajateenistusest, mida täna keegi ellu viia ei kavatse (isegi KV ise ei usu enam selle reaalsusesse). Et sündivus langeb ja varsti jäävad koolid tühjaks, oli ammu teada olev fakt, ainult populistlikud kaalutlused segasid koolivõrgu õigeaegset kokkutõmbamist. Nii PA-s kui haridussüsteemis käärib suurem rahulolematus oma sissetuleku üle ja virinat jätkub pikemaks. Kahtlustan, et Aaviksoo saamine haridusministriks tuligi sellest, et kokku tõmmata on viimane aeg. Kokkuvõtvalt, kellelgi peab olema "two balls", et teha see aadrilaskmine ära, et 10a pärast jõuaks normaalsele õpetajale rahuldavat palka maksta.

Nagu on ebatõhus ja jätksuutmatu lahendus pidada ühe alakomplekteeritud klassikomplektiga igas astmes koole, täpselt sama ebatõhus on pidada üleval 200-300 mehega sõjaväebaase/üksusi. Seepärast kohtabki arenenud riikides selliseid väikebaase üksnes spetsüksuste puhul, jalavägi elab (sh Soomes) ikka brigaaditaseme baasides.

Palgakulu on enamikel tegevusaladel, sh riigihalduses kõige olulisem jooksvate kulude liik ja juba tühised võnked seal väljenduvad väga suurtes summades. Investeeringutes infrasse on paraku seaduspärasus, et poole suurem kasarmu pole poole kallim. Et toitlustada 300 või 600 nägu, pole vaja poole suuremat köögipersonali, ainult suuremad katlad ja võibolla 20% lisatööjõudu. Niiet kui jutt on palgarahast, siis peaks esimene mõte olema just taoline, mitte kuidas hakata ressursse ringi jagama status quo säilitamiseks, sest järgmised suuremad ressursside allikad (kust on võimalik näpistada vajalikus suurusklassis summasid) on investeeringud (nii infra kui relvastus-varustus). Sellise käigu tulemus on "Läti", kus on hulk palgafondi ja suured fantaasiad investeeringutest, Pandur soomukitest ja tont teab millest (mis ka fantaasiaks jäävadki).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Hjalmar Nelk kirjutas:Polegi kunagi nii tihedalt netis olnud.

Minu postituse mõte ei olnud kaitseväelase palga suuruse üle hooplemine. Ma arvan, et 30k palka saab kaitseväes ehk vaid juhataja. Ja autodest rääkimise taga ei olnud kadedus, ning ausalt öeldes ei oska ma öelda, kas see raha pandi kõrvale palgast või kuidagi teist moodi. Selles ei olnud üleüldse küsimus. Eesmärgiks oli näidata prioriteetide seadmist ja seda, et antud juhtudel ei olnud eluaseme hankimisest loobumise taga rahaprobleem. Kallis auto on tähtsam, kui eluase.
Mina jagan selle postituse mõtteid ja ka toodud näited olid (üli)head 8)

Täpselt nii ongi - ohvitseride sekka on kasvanud juba küllalt n-ö riigi kulul toimetavaid "lumpeneid", kes on valmis eluaeg tiksuma kroonu korteris (aga auto olgu viimase peal) - peaasi, et iseoma elamise eest mitte hoolt kanda (järsku kukub kroonu korter mingil ajahetkel sülle)... Ja manipuleeringud nendesamade kroonu korteritega ise pikaajalises välislähetuses olles on ka kaitseväes hästi teada :lol:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Katsetega luua mingit kommunistlikku laadi piiratud ressurssi kaasnevad vältimatult kommunistlikku laadi manipulatsioonid nt jagamine tutvusringkonna, parteipileti vms järgi. Heaks näiteks on siinkohal need ühe populistliku omavalitsuse "sotsiaalkorterid", kus majade ees seisnev autopark ei nõua teps mitte maksumaksja kulul soodukaid, kus on tohutud üürivõlad (sest keegi ei tegele selle probleemiga) ja kus on avalik saladus parteilised "korterikomisjonid". Kunagi maksti akadeemia kadettidele kinni kojusõitu, siis olid moes Misso või Värska bussipiletid (kõige pikemad bussiotsad Eestis) (siis oli akadeemia veel Tallinnas).

Mõistagi hüve kõigile ühtmoodi jagades tekib kihk kuritarvitada ja võttes eesmärgiks igale KV-lase oma ametikorter (jagub kõigile ja kaob nomeklatuura risk) hakkab toimuma see, et osadele meestele pole vaja ja asi üüritakse sujuvalt välja.

Sestap tundub kõige neutraalsema lahendusena piisav raharull palgapäeval (kuhu sisse on arvestatud mõistlik eluasemekulu) ja hädalistele minimalistlik ühikakoht. Kes tahab paremat, see võtab taskust rahakoti ja ostab. Ilmselt autode ostjad kasarmuvoodus magada ei taha, aga korter on juba arvestatavat mugavust lubav asi. Seepärast on maailmas kombeks soodushüvesid jagada askeetlikul moel ja ülejäänu maksta rahas.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
denis23
Liige

Postitus Postitas denis23 »

Olen igasuguse kommunaalmajanduse vastane.

Omal ajal jah, nõukogude armee oli huvitav moodustis, millel on olnud omad sigalad, jahimajandid, toidukauplused, korterelamud ja rahvatantsuansamblid.
Vastavalt ka ohvitseride sissetulekud jagunesid raha ning igasugu hüvede - toitu, tuusikute, küttepuude, tasuta korterite ja palju muu vahel. Lisaks sai nii sama armeest bensu, ehitusmaterjali aga ka orjasid ajateenijate näol.

Selle põhjusi on olnud mitu - üheks on näiteks see, isegi suurtes linnades tsiviilmajandus oli NLiidus allaarenenud, rääkimata sellest et paljudes garnisoonides lausa puudus.
Sellega, oli ainus alternatiiv see sama naturaalmajandus - tahad korterid - ehitad maja. tahad liha - hakkad sigalad pidada, tahad saematerjali - asutad metskonna, ning teed osal polügoonist lageraie.
Tööjõud oli tasuta ning piiramatult, ehk siis ajateenijatest orjad.

Nüüd on selge, et tänases eestis raha eest saab kõike, sellega puudub vajadus luua seda sama naturaalmajandus ning pakkuda ohvitseridele tasuta elamise, jpm asju.

Tuleb suurendada selle võrra palgad ning lasta inimestele otsustada - kas võtta laen või maksta seda 30 aastat, üürida või leida mõni muu alternatiivne lahendus.
Ostan kokku kõik võimalikud E.Savisaare kuju, nime, autogrammiga esemed (trükimaterjalid, aktifotod, raamatud, pastapliiatsid, toiduainepakendid) jne.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist