Sasha kirjutas:
Ma saan aru, et puudutan väga tundlikut eestlaste jaoks teemat, aga kas sul endal ei ole kahtlusi eesti poole motivatsiooni osas sõja puhul?
Mis asi on "eesti pool"? Kui riigi juhtkond, siis on asi selge: riigi juhtkond ei soovinud vastupanu osutada, kuna seda loeti kõige halvemaks tegevusvariandiks. Pole
mitte mingit tõestust, et juhtkond oleks sealjuures mõjutatud olnud väidetavast asjaolust, et demokraatiast ilmajäetud rahvamassid ei olnud valmis riigi eest sõdima. Need, kes taolisi asju väidavad, ei ole seda kuidagi tõestanud, vaid ainult neile "tundub" see nii (sageli on see "tundmus" seotud erapoolikusega).
Kui "eesti pool" on eesti rahvas tervikuna, siis on loomulikult selge, et oli ka mingi hulk neid, kes ei tahtnud sõja korral nliidule vastupanu osutada. Kordan: kuid väitele, et see hulk oli niivõrd arvestatav, et Eesti juhtkond oli oma otsuste tegemisel sellest mõjutatud, pole ma veel tõestust näinud. Vastupidi - üldiselt on allikatest näha, et see hulk ei moodustanud niivõrd olulist osa. Tõesta, et kõik valetavad!
Ma saan veel kuidagi aru kui keegi püüab väita, et oluline osa eesti rahvast ei soovinud sõda nliiduga, kuna kardeti veel rohkem Saksamaad. Aga soovin edu ka taolise kontseptsiooni tõestamisel. Kuid väita, et eesti rahvas ei soovinud sõda nliiduga, kuna Päts teda hirmsasti rõhus, on antinautšnõi.
Vastupanust totaalne loobumine juunis 1940 ei saa seletada üksnes Eesti tollaegse ühiskonna sisemise distsipliiniga.
Aga muidugi, ehkki see
on peamine tegur. Ülejäänud tegurid on: 1) nende inimeste olemasolu, kes ei soovinudki vastupanu osutada (näiteks vasakradikaalide toetusprotsent valimistel oli 20-te teisel poolel keskmiselt 5% ringis, kui ma ei eksi); 2) nende inimeste olemasolu, kes pole iseloomult niiöelda "kangelased". Sa vist ikka taipad, et mingisuguse partisanivõitluse alustamine olukorras, kus pole mingit organiseeritud keskust ega välist abi, on enesetapp?
Aga miks niiöelda "kangelased" vastupanu ei osutanud? Ilmselt sisemise distsipliini tõttu. Või sa väidad, et eestlaste seas neid üleüldse polnud (sinu loogika kohaselt on see ju tõestatud puhtalt sellega, et mitte keegi punaarmee suunas tuld ei avanud)? Tee, mis tahad, aga ei usu sellist väidet.
Igal juhul, jutt motiividest on täna, ca 70 aastat hiljem, puhas spekulatsioon.
Jah? Ei tea millega see väide tõestamist leiab?
Vastupanutahe ei leidnud väljendust, järelikult seda ei olnud. Punkt.
Demagoogia ja ebaloogika. Inimese puhul eksisteerib vastupanutahe juba ainuüksi sel puhul, kui inimene mõtleb, et ma tahan vastu panna kui selleks oleks reaalne/mõttekas võimalus. Aga taoline suhtumine oli tollal massiline. Eesti juhtkond oma otsustega võttis rahvalt taolise vastupanu osutamise võimaluse. Kuid jutustada sealjuures mingist juhtkonna "reetlikusest" ja rahva tohutust motivatsiooni puudumisest, saab ainult inimene, kes asja ei jaga.
Kui relvastamata inimene annab röövlile, kes teda relvaga ähvardab, ilma vastupanukatset tegemata vara ära, siis on sinu järgi tõestatud, et tal puudub tahe vastupanu osutada. Loomulikult see pole tegelikult nii.
d) Soome käitumine on absoluutselt loogiline. Soomlastel jätkus mehisust sügisel 1939 ja tarkust suvel 1944. Ülekaalukale vastasele nad panid vastu niikaua, kui see oli mõistlik. Ja kui see mõistlik enam ei olnud, nad andsid alla. Kordan: see on normaalne, loogiline käitumine.
Soome poliitiline juhtkond, kes 1939 Nliiduga kauples, ei uskunud, et nliit tegelikult ka ründab. Nliidu invasioon oli üllatus. Kui Eesti oleks samasuguses olukorras olnud (poleks uskunud, et Nliit ründab; kuid siiski oleks ootamatult rünnanud), siis vaevalt, et Eesti väejuhatus oleks käskinud vastupanu mitte osutada. Sest taolises olukorras oleks vastupanu olnud ainuke võimalus. Sellises olukorras, millises oli Eesti juhtkond 1939/40, nägi Eesti juhtkond veel teistki võimalust, mis tema arvates pidi andma paremaid tulemusi. Seda, kas vastupanu oleks lõppkokkuvõttes andnud paremaid tulemusi, on võimatu tõestada. Mõlemad variandid on võimalikult.
Muide, mulle tundub, et sa pole millegipärast seda diskussiooni viitsinud lugeda:
http://www.militaar.net./viewtopic.php?t=934
Pole mõtet siin kõike seda jälle korrata.