Majapidamismured

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Kontakt:

Re: Majapidamismured

Postitus Postitas AMvA »

Walter2 kirjutas: 15 Okt, 2024 12:00 Mikromeetreid saab uuesti kalibreerida, neil on komplektis selleks vastav etalonpulk kaasas. Muidugi mõõtmise õiged töövõtted on ka olulised.
Mõõtepulk on üle 25 mm mõõtvatel mikromeetritel kaasas.
0-25 mm mõõtevahemikuga mikromeetri kalibreerid nulli peale. Aga see vajab teatavat vilumust, et õnnestuks kohe.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 15 Okt, 2024 12:06
Sam Beaver kirjutas: 15 Okt, 2024 11:35 Minu meelest on nõukaegsete mõõteriistade täpsus tublisti ülehinnatud, mul on sellest ajast kolm suplerit ja kaks mikromeetrit, kõik näitavad sama asja mõõtmisel erinevat numbrit. Mikromeetrid kusjuures on täpselt ühesugused ja samast partiist, 12mm peal on näitude erinevus 0,02. Idee järgi tuleks koostada korrektsioonitabelid, aga selleks on vaja pikkusplaate.Pikkusplaate paraku ei jaksa osta sest need on ikka tõeliselt kallid.
Korralikul mikromeetril on karbis kontrollkeha (ka nõuka ajal oli) ja sellega saab ka nihikut kontrollida.
0-25 mm mõõtval ei olnud.
Suurematele vahemikele mõeldutel oli, aga põhjus oli selles, et nendel ei käinud enam mõõtepinnad kokku. Tavalise mikromeetri mõõtevahemik oli 25 mm. Mikromeetrid olid 0-25, 25-50, 50-75 jne.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

0-25mm mikromeetri skaala lõppu saab järgmise suurusega kaasas oleva 25mm pikkuse pulgaga kontrollida.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Sam Beaver kirjutas: 15 Okt, 2024 9:52
Kilo Tango kirjutas: 15 Okt, 2024 8:45 Kvaliteetse nihiku hankimine on tänapäeval ikka võrreldamatult lihtsam, kui see vene ajal oli.
Raha peab muidugi olema, ja mitte vähe.
39€ on palju korraliku tööriista eest? https://www.venten.ee/est/mitutoyo-manu ... 0-104.html
olavsu1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas olavsu1 »

Sam Beaver kirjutas: 15 Okt, 2024 11:35 Minu meelest on nõukaegsete mõõteriistade täpsus tublisti ülehinnatud, mul on sellest ajast kolm suplerit ja kaks mikromeetrit, kõik näitavad sama asja mõõtmisel erinevat numbrit.
oleneb suplerist. profi omad on kalibreeritavad. nood kaks mismull ülelviidatud pildil on kalibreeritavad ja näitavad nooniuse täpsusega. kui ma panen vahele asja mida nad mõõta savad siis seda nad ka näitavad.

mikromeetrid on kõik olnud kalibreeritavad. 9.kl tööõpetuses õpetatakse nende kalibreerimist ka. ainult üks asi oli mida ei õpetatud kalibreerimisel läheb vaja häid prille. selised tõved nagu keratokoonus ja asdigmatism tagavad et asi ei õnnestu.
Kilo Tango kirjutas: 15 Okt, 2024 8:45

Kes sind OÜ-tada käsib?
oi neid on palju. nad põhimõtteliselt keelduvad eraisikut teenindamast.
nende ühine tunnus on nad hosivad oma kodulehel ainult pildiraamatuid.
ja sageli on vajalik kaup ainult neil.
Viimati muutis olavsu1, 15 Okt, 2024 12:38, muudetud 1 kord kokku.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 15 Okt, 2024 12:26 0-25mm mikromeetri skaala lõppu saab järgmise suurusega kaasas oleva 25mm pikkuse pulgaga kontrollida.
Kui sul on see järgmise suurusega kodus olemas. Aga üldiselt piisab nulli peale reguleerimisest.
olavsu1
Liige
Kontakt:

Kilo Tango kirjutas: 15 Okt, 2024 12:27
Sam Beaver kirjutas: 15 Okt, 2024 9:52
Kilo Tango kirjutas: 15 Okt, 2024 8:45 Kvaliteetse nihiku hankimine on tänapäeval ikka võrreldamatult lihtsam, kui see vene ajal oli.
Raha peab muidugi olema, ja mitte vähe.
39€ on palju korraliku tööriista eest? https://www.venten.ee/est/mitutoyo-manu ... 0-104.html
minu praak Scala maksiski umbes sama palju
https://www.stokker.ee/nihik-mudel-251- ... 1--x-scala

ma ei soovita neist ühtegi. niie selle raha eest võib eestis saata praak toote.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

olavsu1 kirjutas: 15 Okt, 2024 12:42 ...

Kui sa suudad kusagilt hankida praak Mitutoyo supleri, siis ilmselt suudad sa selle kallimalt maha müüa, kui ostuhind oli. Tegu oleks tõelise rariteediga.
Aga mille poolest see Scala praak oli?

Ja sellest viimasest lausest ei saanud aru. Mida sa ei soovita? Ühtegi nihikut? Või tahad sa öelda, et ainult NSVL aegsed nihikud on kvaliteetsed (loodan, et mitte)?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Walter2 kirjutas: 15 Okt, 2024 7:45 Vene ajal olid nihikud, mikromeetrid jm. mõõteriistad Moskvas, Leningradis (ilmselt ka mujal) täitsa vabamüügis. Esimese nihiku sain kui isa tõi sellise Moskvast rauapoest. Mikromeetri sain Jerevanist näiteks. Eestis neid tõesti sel ajal vabamüügis ei olnud. Aasta oli 84 või 85 umbes.
Nõuka defitsiidimajandusele täiesti omane probleem - provintsis hirmsaks defitsiidiks peetav kaup võis Moskvas olla vabamüügis (kui poe suutsid üles leida). Küsimus oli pakasuhhas - kuna suurtes keskuses käis rohkelt välismaalasi ja seal asusid ka saatkonnad, siis ei saanud seal mingit nähtavat vaesust ja puudust olla.

Umbes sama paralleel oli ka Tallinna ja rajoonikeskuste kaubandust võrreldes. Näiteks nõuka ajal olid mitmed mudelistidele vajalikud mootorid ja asjad (muidugi nõuka tooted) Tallinnas Noores Tehnikus täitsa riiulil olemas. Provintsikaubamajas polnud neid eales nähtud. Parimal juhul võis sealt saada neid viletsaid Norma mikromootoreid. Olen isegi klassiga Estonias etendusel käies, kui anti pool tundi aega "linna peale" sealt Luise tänavale jooksnud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Sam Beaver
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sam Beaver »

olavsu1 kirjutas: 15 Okt, 2024 12:29 oleneb suplerist. profi omad on kalibreeritavad. nood kaks mismull ülelviidatud pildil on kalibreeritavad ja näitavad nooniuse täpsusega. kui ma panen vahele asja mida nad mõõta savad siis seda nad ka näitavad.

mikromeetrid on kõik olnud kalibreeritavad. 9.kl tööõpetuses õpetatakse nende kalibreerimist ka. ainult üks asi oli mida ei õpetatud kalibreerimisel läheb vaja häid prille. selised tõved nagu keratokoonus ja asdigmatism tagavad et asi ei õnnestu.
Võib-olla olen ma millestki täiesti valesti aru saanud, aga skaala nullimine (elementaarne liigutus enne igat mõõtmist mikromeetriga) ja kalibreerimine on justkui kaks erinevat asja? Minuteada tähendab mõõteriista kalibreerimine ikkagi antud mõõteriista tegeliku mõõtevea kindlaks tegemist.
Putin destroyed the pro-Russian lobby in the world with his own hands. Now acting in Putin's interests would mean admitting that you fucked a goat
olavsu1
Liige
Kontakt:

Kilo Tango kirjutas: 15 Okt, 2024 13:05
olavsu1 kirjutas: 15 Okt, 2024 12:42 ...

Kui sa suudad kusagilt hankida praak Mitutoyo supleri, siis ilmselt suudad sa selle kallimalt maha müüa, kui ostuhind oli. Tegu oleks tõelise rariteediga.
Aga mille poolest see Scala praak oli?
Kirjas seal: https://militaar.net/phpBB2/viewtopic.p ... 52#p862452
Kilo Tango kirjutas: 15 Okt, 2024 13:05 Ja sellest viimasest lausest ei saanud aru. Mida sa ei soovita? Ühtegi nihikut? Või tahad sa öelda, et ainult NSVL aegsed nihikud on kvaliteetsed (loodan, et mitte)?
Jutt just nondest Scaladest. käisin neid kohapeal uurimas. Kõigil, mis nagis rippusid oli küljes miski viga. peamiselt tööpindade vilets lihv. nigu kogu partii oleks hukas.
ahto42
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ahto42 »

Kuna tegelen natukene mõõteriistadega(saksa hiinlastastega, mõnikord ka fritsude enda toodang) ja rahva tungival soovil odavuse tõttu sai valikusse võetud ka vene tavanihikuid. Igatahes passist feb 2021 Stavropolskii Instrumentalnõi Savod toodag 125mm, Liugpinnad karedad ja lihvimata, vajab suhteliselt suurt jõudu mõõteriista kohta. sellega see projekt lõppes.

Siin eelmistes postitustest olevad piltidel on ikka nõuka ajast mõõtevahend. Siis ikka tehti asju teistmoodi real riigis.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Okupatsiooniaegne mõõtetehnika oli pask. Väidan seda täie teadmise juures, mul oli terve sahtlitäis seda prahti.
Pikkusplaadid veel millekski sobivad aga nihikud ja mikromeetrid, mõõtekellad... ärge piinake ennast.

Ostke Mitutoyo, kasvõi kasutatud peast.
Mul on 6tk 10 aastat tagasi uuest peast ostetud Mitu nihikut, igapäev kasutuses, neist mõni freespingi juures löga käes. KÕIK on kvaliteetsed ja ristivõrdlemine pole kunagi ühtegi viga näidanud. Mitu mikromeetrid samuti, ideaalses seisukorras, kunagi ei valeta.
Igasugune noname sodi hiinast - pole mõtet raha raisata.

Kasutatud Mitutoyo ebayst.. ei maksa eriti midagi,

Ja uus ei maksa ka palju, arvestage et peab ainult ühe korra ostma

https://www.venten.ee/est/mitutoyo-digi ... 96-30.html

Mõne pikkusplaadi, nt 100mm, võite kusagilt ka hankida, hea aegajalt kontrollida nihikut.
olavsu1
Liige
Kontakt:

Vaadake ka mis firmat te siin promote. See nõuab ju OÜ-tamist.

https://www.venten.ee/est/customer/account/create/

Seal on kaks esimest lahtrit kuhu käivad ettevõtte andmed kohustuslikud. Järelikult eraklienti seal ei teenindata.

Peaks uurima kas Mitutoyo jaapani peamaja lubab sellist klientide fitreerimist või see on eesti poole omalooming.
(näiteks Fujitsu ei luba sedasi teha, kuid eestlased teevad nii ja saab neid aegajalt hirmutatud. Fujitsu balti suuna pealik küsis nimesid ja lubas anda hundipassi sellele, kes niisuguseid reegleid välja mõtleb).
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

olavsu1 kirjutas: 15 Okt, 2024 17:52
Vaadake ka mis firmat te siin promote. See nõuab ju OÜ-tamist.

https://www.venten.ee/est/customer/account/create/

Seal on kaks esimest lahtrit kuhu käivad ettevõtte andmed kohustuslikud. Järelikult eraklienti seal ei teenindata.

Peaks uurima kas Mitutoyo jaapani peamaja lubab sellist klientide fitreerimist või see on eesti poole omalooming.
(näiteks Fujitsu ei luba sedasi teha, kuid eestlased teevad nii ja saab neid aegajalt hirmutatud. Fujitsu balti suuna pealik küsis nimesid ja lubas anda hundipassi sellele, kes niisuguseid reegleid välja mõtleb).
AKF olavsu1
Mäletades väga ammustest aegadest (kui muru oli rohelisem jne :P ) Sinu tõmmet Jaapaniga seotu vastu olen hämmingus, et Sa kohe kuidagi ei taha nende Jaapani riistadega siin nüüd vedu võtta 8)

Odavama otsa MITUTOYO 530-122
https://www.venten.ee/est/mitutoyo-manu ... 0-122.html

*

AGA mul oli üks küsimus foorumlastele kah.
Kas keegi kes siin viimase kahe nädala sees on metsas käinud on näinud ka n.ö. "sügiseseeni"?
Krt terve suve siiani on mingi kukeseeneuputus aga ma tahan riisikaid!
Tobe on üle kolme-nelja päeva jälle kusagile metsa sõita lihtsalt "vaatama" kas mingeid männi-, tõmmu, jne- ja kaseriisikaid kah on tekkinud või on ikka ainult kukeseened....

:D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist