Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 05 Nov, 2024 18:30
No ikka tarbib küll vahest

Samamoodi nö "kriisivarudest" mis hakkavad aeg-ajalt oma säilivusaega saavutama.
Sai siin mingi kaks nädalat tagasi siukest asja tehtud

Sisse läksid täiteks mingi väiksem kogus mujalt üle jäänud Rakvere LK minifrikadelle/lihapalle (lõikasin pooleks), peo täis Combino Stelline di semola makarontšikuid... midagi analoogset

ja törts ketšupit (et oleks kergelt tomatine see vahelduseks tavalisele).

Suppe söön üldse isuga, igasuguseid.
Keegi siin eespool rääkis hapukapsasupist, et kuidas teete...
No viimati sai seda teha mulgikapsastest

Ei mäleta enam, kust sai ostetud letist mulgikapsaid aga need olid nii tohutult hapud, et süüa ei kannatanud.
Lõin siis potti ja 50/50 kogusest vesi peale, ning keetsin hapukapsasupiks
Päris hea sai

Tea kuidas herr rebasel see Krakowi tegu ka lõppes... on teine kuidagi kole vaikseks jäänud.
Just eile tõi üks jahimees mulle ühe rõnga veel sooja Krakowi vorsti mis oli küll väga hea... aga rebane see igatahes polnud.
Kolm päeva tagasi toppis kallis abikaasa ahjupotiga tavalisse puiduga köetavasse plekk-kestaga ahju hunniku kuubikuteks lõigatud sealiha, sibulat, porgandit, riisi ja tomatipastat ning sellest sai ülihea plovi/pilaffi sarnane toode. No üldiselt ükskõik mida sa sinna ahju ahjupotiga paned, sellest saab alati mingi hea asi.
Ma olen siin viimasel ajal (sest kõigest igapäevasest on siiber saanud) vaaritanud ja oma maitse järgi timminud ise endale sellist normaalsemat guljašši kastet. Noh, poe ja söögikohtade omast IMHO "normaalsemat", mis on IMHO parem (maitse asi muidugi). Ega mulle meeldib ka see hapukoorega (ma nimetan seda "ENSV aegse söökla retseptuuri järgi") tehtud variant, mida meil üldiselt söögikohtades ja valmistoidu lettidel pakutakse.
Umbes 2h läheb sealihast tehes ja lihtsustatud variandi puhul aega ja kõige tüütum on sibulate hakkimine

Ostan valmis guljaššikuubikud. Lidl pakub nii sea, kalkuni kui loomalihast 500gr "guljašši" pakke.
Frank Kutter 500gr pakke, Maks ja Moorist pakub 400gr pakke, Grossil olid vist kas 300gr või 350gr pakid.
Maks ja Mooritsa või Grossi tükid on väiksemad, teised suuremad ja need (suuremad) lõikan vajadusel pooleks. No ühesõnaga "klassikalisest" guljaššist väiksemad tükid teen.
Kui võtan 500gr liha siis hakin peeneks ca 700gr mugulsibulaid (pigem olgu rohkem kui vähem).
Vaja läheb veel
* puhast tomatipastat (95...100% mitte lahjem mögin ja ilma tärklise jms täiteaineteta).
500gr liha kohta läheb ca üks ca 300gr purk tomatipastat.
Kasutan kas 300gr Salvesti oma (ei sisalda lisatud suhkrut)
https://www.selver.ee/tomatipasta-salvest-300-g
265gr Felixi oma (sisaldab lisatud suhkrut)
https://pood.orkla.ee/toode/felix-tomatipasta-265g/
või Maadlex, 350 g (ei sisalda lisatud suhkrut)
https://www.barbora.ee/toode/tomatipast ... dlex-350-g
* jahvatatud maguspaprika pulber (läheb 2....2,5 supilusikat kuhjaga) või kaks pakki (2x40gr) guljašimaitseainet (Santa Maria)
* jahvatatud musta pipart näpuotsaga
* soola (kogust ei oska ütelda, n.ö. maitse ja tunde järgi - hiljem saab alati lisada kui vaja)
* 1-2 teelusikat suhkrut
* natuke toiduõli
* 1-2 küünt küüslauku (kui pole, võib ka ilma teha, või kui kasutada Santa Maria valmis maitseainet võib välja jätta)
* vett
* kannatust
Liha tuleb soola ja jahvatatud musta pipraga ära maitsestada, maitsestan tunde järgi. Hea oleks kui seisab paar tundi jahedas niiviisi enne, aga olen ka ilma seismiseta teinud.
Võtta vähemalt 2 liitrine kaanega pott (no ma ei tea kui suur see pott on mida kasutan aga 2l on vähemalt, vbl on 2,5l), soovitavalt paksu põhjaga.
Poti põhja toiduõli nii palju, et katab kogu põhja ära.
Pott tulele ja õli kuumaks ajada. Ma teen elektripliidil max kuumusel, gaasipliidi kohta ei oska ütelda mis nüansid võivad tekkida.
Kui õli kuum, siis liha sinna sisse kaane alla moorima. No tuleks väikeste vaheaegadega seda seal siis ka liigutada, kuniks lihatükid hakkavad mõnest küljest juba veidi pruunikamaks minema. No nii 10-15 minutit vbl, pole aega võtnud. Gurmaanid teevad selle protsessi eraldi panni peal - pruunistavad liha ära, aga mina ei viitsi nõusid pläkerdada ja teen lihtsustatud meetodil.
Edasi läheb sinna peale peeneks hakitud sibul ja hakitud või läbi küüslaugu pressi pressitud küüslauk. Mida peenemaks on hakitud, seda parem ja rutem saab valmis. Segab paari minutiliste vaheaegadega kogu seda gemüüset seal läbi ja sibul hakkab vaikselt n.ö. kristalliseeruma. Kaane all, et vedelikke võimalikult vähe välja auraks.
Samal ajal panna eraldi keema ca 0,7-1l vett nt kannuga.
kui vesi läheb keema lisada seda törts potti... no ma ei tea, umbes 200ml vbl? Nii, et kogu see hauduv gemüüse seal oleks vedeliku sees.
Hautada kaane all ca kolmveerand tundi kuni tund, vahepeal liigutades ja vett lisades, et ei hakkaks poti põhja kinni kõrbema vaid ikka hauduks kõik seal ja muliseks keeda.
Edasi läheb sisse tomatipasta. Gurmaanid, kes pruunistasid liha pannil eraldi, panevad tomatipasta alguses tulisele pannile ja küpsetavad seda seal pidevalt liigutades paar minutit. See võtab tomatipastalt hapususe ära... aga mina ei viitsi jännata ja saab ka väikese suhkru lisamisega selle ära.
Segab siis tomatipasta sinna sibula-liha mögina sisse ja kui on segatud siis läheb sisse kas 2...2,5 supilusikat kuhjaga maguspipra pulbrit, või kaks pakki Santa Maria guljašši maitseainet ja segab ka selle sinna sisse. Üldiselt kui tomatipasta sisse panna läheb kohe kogu gemüüse paksemaks ja tummisemaks, seega võib olla vajadus pidevalt endiselt lisada ja 100...200ml vett vastavalt sellele, kuidas see vesi sealt ära aurab ja seda vett see gemüüse seal seob. No kui väga paksuks läheb selles etapis, siis hakkab põhja kinni võtma + enam ei kee see asi seal ilusasti vaid hakkavad kuumaõhu mullid välja purskama ja see kaste mööda kööki laiali lendama. Seega tuleks hoida kogu sousti konsistentsi piisavalt vedel veel selles etapis.
Nüüd kui kasutada Felixi tomatipastat milles natuke on juba suhkurt sees, siis tuleks lisada segades nüüd ca 1 teelusikas suhkurt, või kui on lisatud suhkruta pasta, siis läheb ca 2 teelusikat suhkrut. Nüüd võib soovi korral ca 5 minuti pärast võtta lusikatäis kastet, jahutada ja maitsta mis värk on. Kui on mage, võib vähe soola lisada. Kui tundub liiga hapu, siis võib veel teelusika täie suhkrut panna.
Edasi keerata tuli/kuumus väiksemaks (umbes pool eelnevast) ja lasta kogu sellel asjal seal vaikselt podiseda umbes 1 tund. Oluline on, et sibul kõik sulanduks ühtsesse massi. Ma olen ikka ka lisanud vajadusel vahepeal jälle ka törtsu vett, et asi oleks nii palju vedelam, et ei hakkaks need keemise õhumullid "pauguga pinnal lõhkema". Päris lõpus umbes viimane 15 ...20 minutit lasen keeda ilma vett lisamata ja vahel ka veidi veel kuumust vähendades, pidevalt segades kuniks kaste läheb paksuks möginaks ja valmis ta ongi.
Nüüd kes tahab mahedamat (see maguspipar või Santa Maria teevad lkastme üsna vürtsikaks), see või proovida kusagil eraldi kausikeses segada mingile kogusele valmis kastmele maitse järgi ka hapukoort sisse... siis saab selline heledamat värvi "poekastme" sarnasema maitsega. Mina aga just naudin seda, et seal pole seda hapukoort ega toidukoort sisse pandud.
Sobib väga hästi nii igasuguse kartuli (keedu, prae, frii, pudru), keeduriisi kui makaronidega.