TTT kirjutas: ↑18 Juun, 2024 10:50
Medalil on alati kaks külge, mõtleme nüüd teistmoodi - kui droonid võtavad peale lennukiradari sisselülitamist kursi lennukile, on sidekeskus juba päästetud. Et lendur tuli eluga välja droonide rünnakust ja kaotati mitte moodne sidekeskus vaid vana veneaegne lennuk...
Mis valesti läks?
MiG-29 on väga hea manööverdamisvõimega ja see ületab terve suurusjärgu Iraani drooni, näiteks vertikaaltasapinnas.
Sedasi rünnata otserünnaku korras lõheainet täis tuubitud drooni, omades tohutut ülekaalu igal tasapinnal, tundub mulle natuke...käepärane.
Mis puudutab radari kasutamist, selmet kasutada IRTS-i (mis emiteerib ainult laserkiire), ma hinnangut ei hakka andma, ei tea nähtavust tol hetkel.
Lihtsalt antud olukord tulnuks lahendada droonide allatulistamise ning terve lennuki/lenduri koju jõudmisega. Läänes pingutatakse väga palju just selle nimel, et tervena koju tagasi. MiG-29 läheb sellel Shahedil igast asendist eest ära ja see võimaldab valida soodsa rünnakupositsiooni.
Ka mulle tundus alguses irriteeriv, et mida kuradit nad seal väristavad põlve lennukite andmisega. Mida aeg edasi, seda rohkem olen aru saanud, et läänlased ei taha ukrainlasi saata nii õhusõtta 10 korda suurema vastasega, et nad esimestel lendudel hävivad. UKR õhukaotused on ju samasuured kui tõendatud vene õhukaotused (märksa väiksemad UKR enda claimidest).
UKR õhuväge on venelased rüüstanud ka päris korralikult, seda UKR propaganda eriti ei maini. Ilmselt on see NATO riikides samuti suurepäraselt teada, kui venelased neid samas tempos hävitaks edasi, on need kingitud lennukid peagi otsas (ja palju piloote kah).
Urmas Salo kirjutas sel teemal Sõduris sel aastal, kas eelmises või üleeelmises. Põhimõtteliselt, kui Poola, Slovakkia ja Bulgaaria poleks neile vene lennukeid andnud, oleks UKR lennuvägi tänaseks eksistentsi lõpetanud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.