Paljudel eestlastel on võib olla raske tsehhide tolle aegset käitumist mõista. Minu arvates oli sakslane eestlasele sõja ajal rohkem liitlane, kui okupant. See on mu isiklik arvamus, mis kindlasti paljusid siin vihale ajab. Kuid tsehhide juures oli olukord hoopis teine.
Arensburger minu arvates siiski SS Eesti ja SS Ukraina olukord ei olnud sama. Eestlastel oli kõva lootus, et kodumaa saab vabaks, taastatakse sõjaeelsed piirid. Oldi ju kindel, et liitlased peale lääne euroopa vabastamist liiguvad edasi itta. Ukrainlased teatsid KINDLALT, et kõik on läbi. Mingit juttugi ei saanud enam olla, et Ukrainast saab vabariik. Sammuti teatsid ukrainlased palju paremini, mida kujutab endast Stalini venemaa. Mis palk ootab reetureid. Eestlastel oli sellest vaid ähmane ettekujutus, kui sedagi. Pealegi ei olnud me venemaad reetnud, me olime vaenlased.
Miks pidime me kartma tsehhe

Samasugune euroopa väikerahvas nagu meiegi(suurem küll), kuid sammuti suurteläbi palju kannatada saanud. Meil ei ole nendega kunagi ühtegi probleemi olnud.
Mis puutub sellessse, et prantslased olid sel ajal veel hullemad sõjavangide mõnitajad kui tsehhid, julgeks ma vastu vaielda.
Olen ka lugenud sellest, kuidas prantslased loopisid vange kividega 5a sai süüa ainult peedisuppi, arstiabi puudus ja raske töö. Kuid sellist massilist veristamist nagu tsehhimaal ei tehtud, küll kusagil, inimeste piinamine. See oli minuarust hullem, kui punaarmee. On ju rääkitud, et isegi punaarmee sõduritel, kes olid kõike julmust näinud läksid silamd punni, kui tsehhimaale jõudsid.
Kasakad jah neist on tõesti kahju, neil ju oli nagu meilgi Hitlerist üks puha. Võideldi Stalini võimu vastu. Olen kuulnud, et kasakad paljud lasti samal päeval maha, kui nad kätte saadi, ei viitsitud isegi üle kuulata.
Vlassov ja tema mehed, samasugune tragöödia. Milles tegelikult on süüdi Hitler, kes neid kõiki üle kutsus aga ei kasutanud. Vlassovi abiga oleks Saksamaal olnud kõva võimalus sõda võita. Ülejooks Vlassovi juurde oleks kindlasti vene poolelt väga suur olnud. Ei antud neile korraliku võimalust õigel ajal.