Au andmine

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Vasta
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

vast seekord andestavad

ja piirdud ainult mõne ustaaviraamatukese päheõppimisega

ja kes kus mis mida murdus ?

8)
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Naljakas, kuidas mingi vene kroonus kulbilöömise meenutus sellise pöörde on võtnud 8) Aga õpetlik igal juhul. Nüüd sain teada oma kibestunud "vabadusvõitlejalikust" õelusest ja eneseimetlusest, segatud blatnoiliku eneseväljendusega. Tänan peegli ulatamise eest! Eks jah surelik patune näeb ennast ikka vildakalt, millest aitab jagu saada lahkete kõrvalseisjate hea sõna :lol:
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

ja antud seltsimehed kes meile seda ajuloputust teevad

isegi mitte ei vandunud ega olegi kuulnud ühtegi vandesõna vene keeles

ja polkovnik andis iga päev isiklikult kätt ja päris kuidas läheb

(ma tean naiteks BMO mis asus Tsernjahovskis oli niiviisi)

aga üldiselt ütlesid isegi venelased et -ja na takuju armiju v rot jebal-

ja sellega oli kõik selge

paluks kommentaare poliitosakond :idea:
dude
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas dude »

ise mitte nõuka armees käinuna kuid meenutusi kogununa, võib siiski teha tõesti vähemasti ühe järelduse 70 - 80 ndatel teeninute kohta: teenistus kulges sõimu saatel ja enamsti tegeleti senitehtu ümbertegemisega.

A davaite rebjata shivjom druzna /minu vene keel/ :D
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

kalleb kirjutas:ja antud seltsimehed kes meile seda ajuloputust teevad

isegi mitte ei vandunud ega olegi kuulnud ühtegi vandesõna vene keeles

ja polkovnik andis iga päev isiklikult kätt ja päris kuidas läheb

(ma tean naiteks BMO mis asus Tsernjahovskis oli niiviisi)

aga üldiselt ütlesid isegi venelased et -ja na takuju armiju v rot jebal-

ja sellega oli kõik selge

paluks kommentaare poliitosakond :idea:

Aga sinul, kalleb, on ju see vene kroonu nagu kont ristipidi kurgus. Ei möödu päeva ka, mil sa ei avaks uut teemat vene kroonu kohta või ei täiendaks mõnda . Elad mingeid komplekse välja? :)
Minul on ta ammu unustatud ja nüüd siin lugedes tulevad mälust asjad esile ja kui mõttes kõike seda tagasi kerin, siis oli kõik nagu üks naljakas ja pisut põnevgi film. Noh, igal juhul kordumatu kindlasti. :D
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

1 postitus veel kui tohib :roll:
Au-andmise andmata jätmisel vanemate sõdurite poolt olid ka täiesti praktilised põhjused.
Ohvitsere auastmelt majorist ülespoole võis kohata suhteliselt harva.
Nooremaid ohvitsere aga sebis ringi igal pool ja kõikjal ja sõdureid nende ümber kordades rohkem.
Kujutab keegi ette ühe tavalise ltn-i tavalist tööpäeva, kui ta peaks kõigile ümbritsevaile ja vastutulevaile sõdureile kulpi viskama...?! :roll:
TÕDEONAJATÜTAR
komandör
Liige
Kontakt:

hr. Karl Sollmann

Postitus Postitas komandör »

Teadmata midagi lähemat Sinu ennastsalgavast opositsioonist kurja ja vaenuliku Nõukogude Armee ideoloogiale ja distsipliinile, ei jaga Sinu seisukohti ega lükka neid ümber. Igal omad mälestused . Ja pole minu mõte kellegi meenutusi kahtluse alla panna, nagu siin mitmed härrased on avalikult minu kirjutiste suhtes teinud . Aga see on nende meeste isiklik tragöödia ja mul ei liigu kulmukarv ka selle peale.
Aga kes mulle selgeks teeks, miks ma peaksin ammuseid aegu hõbekandikul kellelegi serveerima, kui see on sööjale vastumeelt. Kui ei seedi-ära söö!
Ma olen endale ja loodetavasti mõnelegi teisele siin arusaadavas keeles kirjeldanud (mitte mingil juhul ilustanud !!!) omi läbielamisi ajateenistuse päevil ( vt. komsomoli, sõdurimenüüd, esimest laskmist, viimast teenistuspäeva ). Ma ei ole üritanud ega üritagi luua idüllilist pilti nõuka-armeest, kui rahvaste sõpruse ja inimväärikuse hällist(Sinu sõnad!) .Tõsi- see oli piisavalt ammu ( 36 a. tagasi), tuleb arvata, et mõnigi asi toimis siis teisiti, mõnedki arusaamad olid teised, kui 20 aastat hiljem. Kummaline, aga ka Kalleb möönab, et "see võis siis ka nii olla". No tänu sellegi eest.
Loen ka loomulikuks, et hilisemad sõdurpoisid ei jaga minu arvamisi. Ei peagi jagama ega me selleks siin ei kirjuta. Näiteks mulle meeldib lugeda ooblää-d, tema on probleemidest lihtsalt ja rõõmsalt üle ja ei vingu ega virise. Tegemist on elu peremehega, mitte elu rentnikuga.
Aga ma ei usu, et noil hilisematel aastatel käis kroonus üks pidev valetamine, varastamine, kellelegi moldi andmine, omaenda ja teiste inimväärikuse lausa totaalne alandamine, terroriseerimine. Mis see siis oli- äpude kokkutulek ??? :oops: :oops:
No ei leia Sina minu kirjutistest "nii mõndagi, mis viitavad vihale, kibestumisele ning teistele ärategemisele" .(Sinu sõnad! :roll: )
Jäta meelde : mul POLE VAJA kellelegi midagi ära teha, mina ei meenuta omi sõduripäevi kibestumise ega põlgusega. POLE PÕHJUST !
vot tak
kapralheinz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kapralheinz »

kapralheinz kirjutas:NL armees tervitati "ustavi" järgi ainult "s golovnõm uborom" st. mütsiga...
Loll küsimus, aga pole kunagi Kaitseväe määrustikku lugenud, kuidas nüüd meil? Britid taovad küll siseruumides paljapäi kulpi...võibolla mingi CA jäänuk minus, aga kuidagi harjumatult kole vaadata...
Härrased militaarhuvilised!
Eksitaks Teie tulist mõttevahetust veel kord sama küsimusega:

Kas Eesti Vabariigi praegu eksisteeriva Kaitseväe Määrustiku põhjal antakse au - tervitatakse sõjaväelaslikult - "lüüakse kulpi" - siseruumides ilma peakatteta?
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Aga ma ei usu, et noil hilisematel aastatel käis kroonus üks pidev valetamine, varastamine, kellelegi moldi andmine, omaenda ja teiste inimväärikuse lausa totaalne alandamine, terroriseerimine. Mis see siis oli- äpude kokkutulek ???
Uskumine ja teadmine on erinevad kategooriad, uskumise/mitteuskumise kõigutamine aga üks eriti tänamatu tegevus :wink: Neljas Venemaa oblastis lugematutes väeosades käinuna tean, et kõik need asjad aset leidsid - igapäevaselt! Muidugi oli ka meeldivaid hetki ja inimesi, teisiti pole võimalikki - isegi Stalini koonduslaagritest pääsenutel oli helgeid hetki, mis aitasid argimõtetusest üle olla. Võidakse ka öelda, et mis Sa stroibati vodila oma allakäinud väeliigi tegemisi teistele üle kannad, aga sellele saan vastata oma teise rooduka hoholl Hižnjaki sõnadega: Varem arvasin, et see kuradi stroibat ei vääri vaeva, aga olles näinud, et selline "bezpredel" möllab kõigis väeliikides, ka kõige elitaarsemates, siis kusagilt tuleb ju pihta hakata ja teie vennikesed olete mul need, kellest teen ma sõdurid, mitte Kurski vaksali pätid! Aga selliseid mehi oli ehk tuhandest üks ja nende mõju piiratud. Kes selles tsirkuses äpud olid, ei oskagi arvata - Jažov?
Arnold (1985-87 Moskva 87-89 Prohladnõi)
P.S. Ei tõsta neid aastaid oma elust ei positiivselt, ega eriti negatiivselt esile - see on olnud lihtsalt osa minu ainukesest elust ja näiteks kibestuda oleks lausrumal :wink:
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

ok

ka minul oli asi ammu ununenud

lugedes militaar foorumit tulevad vanad ajad meelde

ja lihtsalt huvitav kuidas oli teistel poistel jne.

egas siis kõik ka halb polnud

oli ka helgeid hetki

nagu üks eelmine postitaja ütles
--hea ammuseid aegu meenutada ja seda

saab teha ainult siin militaar.net foorumis---
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Kontakt:

Re: hr. Karl Sollmann

komandör kirjutas:Teadmata midagi lähemat Sinu ennastsalgavast opositsioonist kurja ja vaenuliku Nõukogude Armee ideoloogiale ja distsipliinile, ei jaga Sinu seisukohti ega lükka neid ümber.
Kle, komandör, kas ma saan õigesti aru, et olid nagu ise ka NA-s üleajateenijaks ja seoses sellega pidid nii mõnegi mõru pilli alla neelama....?

'....ennastsalgav opositsioonist kurja ja vaenuliku kurja ja vaenuliku Nõukogude Armee ideoloogiale ja distsipliinile' - mida see peaks tähendama?! :evil:
Minu sõnad umbes-täpselt:
käitumisnormid olid sellised nagu nad olid ja meil, eestlastel, ei olnud kõige vähimatki mõtet okupatsiooni-armee (vaidled vastu?) tavasid hakata murdma. Ehk teisisõnu eriti tobenaljakas olnuks võõrväes iga hinna eest kannuseid teenida. Ehk kolmandat moodi - roomlaste seas käitusime roomlaste moodi, eriti veel kui arvestada, et me ei olnud roomlased.

Varastamise ja dedovtšiina asjus võiksin kasvõi terve raamatu kirjutada. Kui tahtmist oleks. Nägin oma silmaga, kui roodukomandör üleajateenijaist ja demblitest koosneva seltskonna naaberkolhoosi autoosasid varastama saatis :lol:
Ise ei kurda teenistuse üle CA-s, pole siin veel kaevelnud ega kavatsegi seda teha, kuna elasin noorpõlves suurema osa ajast omaette objektil ja vanaspõlves olin üle keskmise autoriteet.

Või püüad ikka vägisi solvata? Sellisel juhul pole mõtet siin ju vaielda. Nagu ennist kirjutasin, pakuks Sulle lahkesti sihukese võimaluse in live.
Vaatame siis, kes on mis v mis on kes.
Seniks aga, head tervist! :twisted:
Viimati muutis Sollmann, 15 Veebr, 2006 18:55, muudetud 2 korda kokku.
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

minu arust on teema ennast ammendanud ja asi selge

poisid aastatel 1975-1990

lõid kulpi alates majorist ja tuttavatele ohvutseridele tervituse asemel

omavahel eriti seda ei tehtud

poisid aastatel 1965-1975 tegid kõik po ustavu

kulpi löödi ka omavahel ja ohvitseridele

sõltumatult auastmest ja tuttavuse astmest
Himik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Himik »

kalleb kirjutas:poisid aastatel 1965-1975 tegid kõik po ustavu kulpi löödi ka omavahel ja ohvitseridele sõltumatult auastmest ja tuttavuse astmest
Ei me teinud kedagi po ustavu, omavahel pole vist kunagi kulpi löödud, utšebkas tagusid kõigile auastmelt kõrgematele kulpi juhul kui sul peakate peas oli "... к пустому голову рука не прикладывается..." kui peakatet polnud, võtsid niisamu valvelseisaku. Lineikas olenes väeosast ja tema kirjutamata seadustest. Võõrastele ohvitseridele käis kulbi viskamine territooriumil alates kaptenist-majorist, eks katse eksituse meetod tegi asja varsti selgeks, kellele pidi lööma, kellele mitte. Olen ise peale õhtusööki polgu prügihoovi koristanud, et ei jaganud õigel ajal välja, et augustis tuleb uue ja puhta mundriga koolist tulnud leitnantitele ka kulpi visata nii igaks juhuks. Septembris oli juba asi paigas ning võis neid ka ignoreerida. Linna peal tagusid kõigile, oli omal probleeme vähem.
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

no vat selge vastus et ega igalpool ka löödud kulpi ka eelnevatel aastatel

kas sinu väeosa oli utsebnoje podrazdelenie komandir et seal siuke ajukepp

oli?

või lihtsalt gvardija

kuigi nägin ka selliseid gvardijaid et hullemaid tsurkakarju polegi olemas

no vaata näiteks seda pilti

Pilt

kui sa neid urjukkide mordasid näed siis tuleb ju ahastus peale ju

see pilt on stroibatist nagu sa eraldusmärkide järgi näed

meil oli raketidivisjonis ca 80 meest

nendest eri aegadel ca 30-40 tsuurikut kindlasti

ja ma usun et ega teistes väeosades tsurkasid vähem polnud

ma tean gvardija suurtükipolku gagarini tänaval meie väeosa naabruses

kus oli ca 800 mees nendest 500-600 kindlasti allahi kummardajad

ja semjorka oli omal ajal selline kole koht kus oli 90% tsukasid

niiet suht kole
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Kontakt:

Himik kirjutas: Võõrastele ohvitseridele käis kulbi viskamine territooriumil alates kaptenist-majorist, eks katse eksituse meetod tegi asja varsti selgeks, kellele pidi lööma, kellele mitte.
1 väga oluline seik jäänud kahe-silma-vahele! :shock:

Kogu mu jutt au andmisest - mitteandmisest kehtis 'oma territooriumi' kohta, kus sõjaväelasi liikus ringi sadu ja tuhandeid ning kehtisid oma kindlad kirjutamata reeglid, millega olid sama hästi kursis nii sõdurid kui ohvitserid.
Ja tava, et vanemad sõdurid alla majori auastet ei tervitanud, oli elanud sex ajaks juba pikki aastaid.

Asjaolud muutusid aga 'territooriumist' väljaspool, ehk siis metsasel maastikul v 'töölistüüpi asulas'.
Mingil kummalisel põhjusel ei antud meie väeosades niisama linnalube vaid reeglina vaid eriti tähtsateks puhkudeks nagu arsti külastamine, fotografeerimine mingiks ametlikuks otstarbeks, telefoneerimine kodustele, saunas- v kinoskäik koos rooduga jne. Seetõttu liikus asulas sõjaväelasi väga vähe ringi.
Kohtumisel neil harvadel puhkudel linnas ohvitseridega (ltn-i, v-ltn-i v kapteniga ja ülespoole) viidi käsi kõhklematult kõrva äärde ja tervitati määrustepäraselt.
No doubt, ebaviisakus ei tulnud kõne allagi.
Külla aga jäid tervitamata üleajateenijad e allohv-id.
Miks?
Seepärast, et kirjutamata, v kui keegi soovib - blatnoiseadused, seadsid vanad teenistujad üleajateenijatega väärtuseskaalas ühele pulgale ja vanemsõdurid teatavasti teisi omasuguseid au-andmisega ei tervitanud :roll:
TÕDEONAJATÜTAR
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline