311. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 11:55
Postitas Kriku
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 11:38Teatavasti müüakse tänapäeval sea (tissidega)kõhuliha beicon'i nime all.
"Klondaiki" kõrtsis või?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 11:59
Postitas AMvA
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 11:38 Pühade puhul kõlasid riigiraadios ka meenutused arhiivilintidelt tollest tähtsast päevast.
Mäluvärskenduseks tolle aja lihahindade suhtest oli reportaaz turult, kus lihamüüja ütles ilusa lihatüki hinnaks 7,50rbl/kg ja kõhulihal 1,50rbl/kg.

Teatavasti müüakse tänapäeval sea (tissidega)kõhuliha beicon'i nime all.
Esiteks, mis asi on beicon ja teiseks vähemalt peekoni tehaksegi kõhutükist. Seda on sulle juba vist miljon korda seletatud, ikka ei võta õppust.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 12:00
Postitas Kapten Trumm
Olen peekonit ostnud ka turult selliste suuremate tükkidena ja seal tisse ja asju küll täheldada pole :D

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 12:01
Postitas AMvA
Kapten Trumm kirjutas: 21 Aug, 2025 11:41
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 11:21 Ma nimetan neid muid Provansaali nime kandvaid asju majoneesilaadseteks toodeteks. Need sisaldavad nii palju igasuguseid asju, mis ei peaks korralikus majoneesis olema, et neid sööb vaid enda peale tige inimene.
Ise majoneesi teha on nii lihtne ja kui ei ole selline, kes igapäev purgitäie ära sööb, siis on mõistlikum teha iga kord enda vajaduseks ise seda.
Need isetehtud majoneesid (olen ka natuke teinud) on ka tavaliselt selline vedelam lurr. :dont_know:
Tööstus kasutab siin paksendajaid, ise vist neid ei tahaks panna.
Tavaline isetegemine eeldab toore muna kasutamist, see on nüüd igaühe omal vastutusel, sest aeg-ajalt on kanalates salmonella.
Mul on üldiselt see isetehtud majonees alati isegi paksem tulnud, kui poe oma, vahest isegi liiga paks. Ju siis on sul valmistamise tehnoloogias midagi valesti.
Ja kui kardad salmonellat võib alati kasutada vutimune.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 12:34
Postitas OLAVI
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 11:59
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 11:38 Pühade puhul kõlasid riigiraadios ka meenutused arhiivilintidelt tollest tähtsast päevast.
Mäluvärskenduseks tolle aja lihahindade suhtest oli reportaaz turult, kus lihamüüja ütles ilusa lihatüki hinnaks 7,50rbl/kg ja kõhulihal 1,50rbl/kg.

Teatavasti müüakse tänapäeval sea (tissidega)kõhuliha beicon'i nime all.
Esiteks, mis asi on beicon ja teiseks vähemalt peekoni tehaksegi kõhutükist. Seda on sulle juba vist miljon korda seletatud, ikka ei võta õppust.
Jah, ma olen sellest juba ammu aru saanud, et "puuduliku ajaloolise mäluga" isiku usku ei ole mõtet pöörata ja valet õppust ei olegi mõtet märgata, sest olenemata vale kordamise arvust ei muutu vale tõeks.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 13:02
Postitas AMvA
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 12:34
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 11:59
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 11:38 Pühade puhul kõlasid riigiraadios ka meenutused arhiivilintidelt tollest tähtsast päevast.
Mäluvärskenduseks tolle aja lihahindade suhtest oli reportaaz turult, kus lihamüüja ütles ilusa lihatüki hinnaks 7,50rbl/kg ja kõhulihal 1,50rbl/kg.

Teatavasti müüakse tänapäeval sea (tissidega)kõhuliha beicon'i nime all.
Esiteks, mis asi on beicon ja teiseks vähemalt peekoni tehaksegi kõhutükist. Seda on sulle juba vist miljon korda seletatud, ikka ei võta õppust.
Jah, ma olen sellest juba ammu aru saanud, et "puuduliku ajaloolise mäluga" isiku usku ei ole mõtet pöörata ja valet õppust ei olegi mõtet märgata, sest olenemata vale kordamise arvust ei muutu vale tõeks.
Mida on peekonil tegemist "ajaloolise mäluga", ah? Kelbast oskad sa edukalt ajada.
Diagram-of-the-different-types-of-pork-cuts-920.jpg

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 13:04
Postitas davidsoniharald
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 12:34
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 11:59
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 11:38 Pühade puhul kõlasid riigiraadios ka meenutused arhiivilintidelt tollest tähtsast päevast.
Mäluvärskenduseks tolle aja lihahindade suhtest oli reportaaz turult, kus lihamüüja ütles ilusa lihatüki hinnaks 7,50rbl/kg ja kõhulihal 1,50rbl/kg.

Teatavasti müüakse tänapäeval sea (tissidega)kõhuliha beicon'i nime all.
Esiteks, mis asi on beicon ja teiseks vähemalt peekoni tehaksegi kõhutükist. Seda on sulle juba vist miljon korda seletatud, ikka ei võta õppust.
Jah, ma olen sellest juba ammu aru saanud, et "puuduliku ajaloolise mäluga" isiku usku ei ole mõtet pöörata ja valet õppust ei olegi mõtet märgata, sest olenemata vale kordamise arvust ei muutu vale tõeks.
On olemas erinevad peekoni määratlused: ameerika peekon, inglise peekon. Need kaks erinevad nagu öö ja päev. Aga seda oleme sulle siin juba mitu ringi kirjutanud.

Inimene on vana siis, kui ta enam uusi asju ei õpi.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 13:08
Postitas wolfgang
Kapten Trumm kirjutas: ↑21 Aug, 2025 11:41
AMvA kirjutas: ↑21 Aug, 2025 11:21
Ma nimetan neid muid Provansaali nime kandvaid asju majoneesilaadseteks toodeteks. Need sisaldavad nii palju igasuguseid asju, mis ei peaks korralikus majoneesis olema, et neid sööb vaid enda peale tige inimene.
Ise majoneesi teha on nii lihtne ja kui ei ole selline, kes igapäev purgitäie ära sööb, siis on mõistlikum teha iga kord enda vajaduseks ise seda.
Need isetehtud majoneesid (olen ka natuke teinud) on ka tavaliselt selline vedelam lurr. :dont_know:
Tööstus kasutab siin paksendajaid, ise vist neid ei tahaks panna.
Tavaline isetegemine eeldab toore muna kasutamist, see on nüüd igaühe omal vastutusel, sest aeg-ajalt on kanalates salmonella.
Mul on üldiselt see isetehtud majonees alati isegi paksem tulnud, kui poe oma, vahest isegi liiga paks. Ju siis on sul valmistamise tehnoloogias midagi valesti.
Ja kui kardad salmonellat võib alati kasutada vutimune.
Tavaline, millega eksitakse(ise näiteks, aga olen veel kuulnud), et pannakse mant korraga anumasse või siis munavalget jääb liiga palju külge. kui kollased heast puhtaks saab ja õli sisse niristada siis läheb ikka nii paksuks, et võtab miksri tooni muutma ja kui topsik ümber keerata siis mingit liikumist ei tähelda. A päris palju õli tuleb valada, enne kui see juhtub. Vbl. sellest ka.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 13:15
Postitas AMvA
Õli tuleb jah väga vaikselt sisse nõristada. Ma olen siiani käsitsi teinud. Teinekord proovin mikseriga

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 13:23
Postitas AMvA
davidsoniharald kirjutas: 21 Aug, 2025 13:04
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 12:34
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 11:59

Esiteks, mis asi on beicon ja teiseks vähemalt peekoni tehaksegi kõhutükist. Seda on sulle juba vist miljon korda seletatud, ikka ei võta õppust.
Jah, ma olen sellest juba ammu aru saanud, et "puuduliku ajaloolise mäluga" isiku usku ei ole mõtet pöörata ja valet õppust ei olegi mõtet märgata, sest olenemata vale kordamise arvust ei muutu vale tõeks.
On olemas erinevad peekoni määratlused: ameerika peekon, inglise peekon. Need kaks erinevad nagu öö ja päev. Aga seda oleme sulle siin juba mitu ringi kirjutanud.

Inimene on vana siis, kui ta enam uusi asju ei õpi.
Lisaks veel siis Itaalia peekon pancetta, mida samuti tehakse kõhutükist

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 13:56
Postitas Fucs
Fucs kirjutas: 16 Jaan, 2017 9:32
Majoneesidest rääkides antud teema kontekstis.....
Kunagist Hollandi hittmajoneesi "Summer" sealt aga enam ei leia, sest seda lihtsalt ei toodeta enam...
See "Summer" oli maitselt väga sarnane praeguse "Hellmansiga".
Coop võrgus on müügil näiteks Leedu firma "Kitchen Masters" (UAB Kedainiu konservu fabrikas) majo "Kitchen Original", mis on maitselt omakorda väga sarnane Hellmansiga kuid umbestäpselt poole odavam.
.
Kitchen majo.jpg
Kitchen majo.jpg (81.82 KiB) Vaadatud 321 korda
Hellmans Original koostis
rapsiõli (76%), vesi, äädikas, suhkur, munakollane (3%), SINEP (vesi, sinepiseemned, äädikas, sool, lõhna- ja maitseained, vürtsid), sool, lõhna- ja maitseained, antioksüdant: kaltsiumdinaatrium-EDTA, toiduvärv: karoteenid.
Kitchen Original koostis
rapsiõli (73%), vesi, piirituseäädikas, suhkur, munakollane (3%), sinep (vesi, sinepiseemned, piirituseäädikas, sool, vürtsid), sool, lõhna- ja maitseained, paksendajad (guarkummi, ksantaankummi), värvaine – karoteenid, antioksüdant – kaltsiumdinaatrium EDTA.
8)

Nõuka ajal valmistati majoneesi üldjuhul päevalilleõlist, mis annab majoneesile teistsuguse maitse kui igasugused rapsi- , oliivi- jms õlid, mis tulid koos majoneesidega meie poodidesse hiljem. Nüüd on osad tootjad (ja paljud nt Ukrainast sisse toodavad) hakanud valmistama ka majoneese uuesti päevalilleõlist.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 14:07
Postitas AMvA
Ega nõukogude liidus muud õli, kui päevalilleõli ehk posla-masla, eriti ei olnudki.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 14:34
Postitas krossipart
Coop võrgus on müügil näiteks Leedu firma "Kitchen Masters" (UAB Kedainiu konservu fabrikas) majo "Kitchen Original", mis on maitselt omakorda väga sarnane Hellmansiga kuid umbestäpselt poole odavam.

Sõitsin Coopist läbi Teie jutu peale ja kg hind 6,31.. Jäi hetkel ostmata ja proovin Lidl 62% majoneesi ära kg hind 3,62.. :dont_know:

Kasutan majoneesi vast kord aastas ja liha marineerimisel. Muus osas majoneesi meie pere ei tarbi.. :)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 15:53
Postitas Rebane11
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 11:59
OLAVI kirjutas: 21 Aug, 2025 11:38 Pühade puhul kõlasid riigiraadios ka meenutused arhiivilintidelt tollest tähtsast päevast.
Mäluvärskenduseks tolle aja lihahindade suhtest oli reportaaz turult, kus lihamüüja ütles ilusa lihatüki hinnaks 7,50rbl/kg ja kõhulihal 1,50rbl/kg.

Teatavasti müüakse tänapäeval sea (tissidega)kõhuliha beicon'i nime all.
Esiteks, mis asi on beicon ja teiseks vähemalt peekoni tehaksegi kõhutükist. Seda on sulle juba vist miljon korda seletatud, ikka ei võta õppust.
Coopis on vahel saada Maks&Mooritsa kõhuliha. Ca 2,5 kg. pakk, seal kuskil 2,5 X 45 X 5 sm. kamakas. Hind 2.95. Olen ikka ostnud, kui peale trehvan. Nöpsid saab koer, ülejäänust annab igasuguseid põnevaid asju teha. Ja kui põnevusi hetkel ei taha,siis olen Selverist ostnud juurde suure pätsi Rakvere kaelakarbonaadi, läbi hakklihamasina ja õhukeste lapikute pätsidena sügavkülma. Siis on aimu, mis mu hakklihas on ja saab kiirelt kasutada.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Aug, 2025 16:21
Postitas retti
AMvA kirjutas: 21 Aug, 2025 14:07 Ega nõukogude liidus muud õli, kui päevalilleõli ehk posla-masla, eriti ei olnudki.
Oot - kuskohast kalakonservivabrikud,meditsiin ja parfümeeria oliivõli said ?