Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Vasta
Roamless
Liige
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Roamless »

Artikkel tänasest Delfist, võite nimetada mind paduoptimistiks, kuid ikka ei usu Eesti hõivamisse paari päevaga, ega T-80 pole Ferrari ja Javelin peaks ikka natukene hoogu maha võtma :D , aga see on lihtsalt kõrvalteema. Paistab, et rootslased hakkavad reaalselt vaikselt ikka järjest rohkem NATO suunas kalduma ja nagu sai siin oponeeritud Trummile teises teemas, juhul, kui Rootsi ja Soome astuvad NATO-sse, saab Venemaa poolt näha palju kõvatamist, hirmsat kisa ja ähvardusi, kuid mingit "väiksemat relvatäristamist" vaevalt tuleb.
Raport: Rootsi astumine NATO-sse võib ära hoida Venemaa sõjalise agressiooni

Matti Aivar Lind
Matti Aivar Lind, toimetaja
www.DELFI.ee

Rootsi Kuningriigi NATO-sse astumine võib ära hoida Venemaa-poolse sõjalise agressiooni Läänemerel, seisab värskes raportis, mille tellis Rootsi valitsus.

Raport, millega uudisteagentuuril TT õnnestus enne selle avaldamist tutvuda, ei võta seisukohta, kas riik peaks allianssi astuma, aga toob välja liikmelisuse positiivse ja negatiivse poole, vahendab uudisteportaal The Local.

Diplomaat Krister Bringeus, kes määrati vasaktsentristliku valitsuse poolt mullu raportit koostama, leidis, et NATOga ühinemine kaotaks ennekõike igasuguse ebakindluse selles osas, kuidas otsustaks Rootsi käituda, kui Läänemere regioonis peaks puhkema sõjaline konflikt Venemaaga.

Kuigi suurem osa rootslastest on jätkuvalt NATOga liitumise vastu, selgus hiljutisest küsitlusest, et toetus alliansiga liitumiseks kasvas juba mitmendat järjestikust aastat.

Raport praktiliselt välistab võimaluse, et Venemaa võiks Rootsit sõjaliselt rünnata. Tõenäoliseima stsenaariumi kohaselt ründab Venemaa sõjaliselt Baltikumi, misjärel tõmmataks sõjalisse konflikti ka Rootsi, leiab raport.

Venemaal on sõjaline võimekus saavutada Balti riikide üle kontroll loetud päevadega, misjärel võib riik üritada paigalda õhutõrjesüsteeme ka Gotlandi saarele, et NATO lennukitel ei oleks võimalik Läänemere kohal lennata.

Bringeus viitas selle valguses Rootsi kaitsevõime tõsistele puudustele ja rõhutas vajadust kaitsekulutusi suurendada. Tema hinnangul ei aitaks NATOga liitumine kuningriigi kaitsevõime puudujääke automaatselt tasa teha.

Raporti hinnangul saaks Rootsi soovi korral alliansi liikmeks 12-15 kuuga. Sellega kaasneks aga poliitiline kriis Venemaaga, mis tooks kaasa „karmisõnalise retoorika, mõjutusürituste, majanduslike meetmete ja sõjalise ähvardamisega“.

Rootsi taotlus võib lisada Venemaa relvastumist Läänemere regioonis, aga ühtlasi toimida ka hirmutusvahendina, mis omakorda vähendaks konfliktiriski, hindas raport.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Artikli refereering väidab midagi vastupidist:
Raport praktiliselt välistab võimaluse, et Venemaa võiks Rootsit sõjaliselt rünnata. Tõenäoliseima stsenaariumi kohaselt ründab Venemaa sõjaliselt Baltikumi, misjärel tõmmataks sõjalisse konflikti ka Rootsi, leiab raport.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Chupacabra »

Venemaal on sõjaline võimekus saavutada Balti riikide üle kontroll loetud päevadega, misjärel võib riik üritada paigalda õhutõrjesüsteeme ka Gotlandi saarele, et NATO lennukitel ei oleks võimalik Läänemere kohal lennata.
Gotland pole Rootsi?
HeiniR
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas HeiniR »

Mida lahedat meestele moti tõstmiseks :twisted:

https://www.youtube.com/watch?v=h4pP7njp9zk
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

Kus on meie strateegilise kommunikatsiooni vastulöök?

Biden: Balti riigid tunnevad Venemaa ja Trumpi ees "surmahirmu"

http://uudised.err.ee/v/valismaa/4262d4 ... surmahirmu

Asi selles ongi, et väga raske on vastu lüüa, sest sellest võib kinni haarata Trumpi meeskond ja kui seal USA-s samamoodi selgeks teha, et mingit muret polegi, siis on raske nuiata neilt kohaloleku suurendamist. Parem vestelda peatoimetajatega, kes on taas vale uudise läbi lasknud.

Aga vist tundubki nii, et lahkuv presidendihärra on tunduvalt rohkem mures, kui poliitjenka tantsimisega parasjagu hõivatud kohalik parteipoliitiline eliit. Kui ikka mures oleks, siis ehk paneks pisut rohkem raha juurde.

Paras ilkumine muidugi mu postitus, pigem soovin jõudu Põhjakonnal olijatele!
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

HeiniR kirjutas:Mida lahedat meestele moti tõstmiseks :twisted:

https://www.youtube.com/watch?v=h4pP7njp9zk
Päris hea.
Aint ei mäleta, et KVs/KMINis teavituse/avalikesuhete/promomise eest palka saavad kaadrid midagi sarnast oleks valmis saanud..
Parandage mind, kui ma eksin...
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Päris hea.
Aint ei mäleta, et KVs/KMINis teavituse/avalikesuhete/promomise eest palka saavad kaadrid midagi sarnast oleks valmis saanud..
Parandage mind, kui ma eksin...
Hiljutisi arenguid selles vallas on:

https://www.youtube.com/watch?v=oEbriH80Zoo

8)

EDIT: Ahjaa. Lisage sinna ka mõni positiivne kommentaar. Küll siis rohkem selliseid videosid tekib.
Viimati muutis nimetu, 03 Sept, 2016 14:34, muudetud 1 kord kokku.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

... et KVs/KMINis teavituse/avalikesuhete/promomise eest palka saavad kaadrid ... igapäevaselt KV tegemistest infot meediasse saadavad, ei saa vist nimetada mingiks asjalikuks tegevuseks ... Ärge parandage mind, kui ma eksin :)
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Martin Herem kirjutas:... et KVs/KMINis teavituse/avalikesuhete/promomise eest palka saavad kaadrid ... igapäevaselt KV tegemistest infot meediasse saadavad, ei saa vist nimetada mingiks asjalikuks tegevuseks ...
Ma võin ka teisiti küsida - kas see paar korda nädalas "igapäevaste tegemiste" püüdlikkandiliste nupukeste meediasse saatmine ongi STRATKOM :? ..või tähistab see sexikas võõrsõna siiski midagi oluliselt enamat :?:
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Borja ma saan aru, et statistilised näitajad sulle ei loe - loeb mingi mulle hoomamatu "laiem mõte". Kuid "paar korda nädalas" on ilmne ülekohus. Kummalisel kombel on just hetkel mil.ee lehekülg kuidagi sassis, kuid sa võiksid selle põhjal mingi nädala keskmist arvutada. Hollywoodi actionit sealt muidugi ei leia ... Kuid peamiste sõnumite edastamine minu arvates siiski toimub.
Info on relv ja sellega saab ka kaitsta. Kas võiksime teha hoopis nii Borja, et sina paned siia kirja oma mõtted, mida SKO peaks tegema. Noh et KV tegemised oleksid paremini näha ja mõte paremini kohale jõudev. Mina omakorda vaatan, mis teha saab?
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Martin Herem kirjutas:Info on relv ja sellega saab ka kaitsta. Kas võiksime teha hoopis nii Borja, et sina paned siia kirja oma mõtted, mida SKO peaks tegema. Noh et KV tegemised oleksid paremini näha ja mõte paremini kohale jõudev. Mina omakorda vaatan, mis teha saab?
That´s the easy one - neid mõtteid on küll ja küll 8)

Et mida ma siis tahaks neilt SKO tydrikutelt (loe: et nad oma palga välja teeniksid):
- KV/KL/riigikaitset teadvustavaid kinkeraamatuid-fotoalbumeid (NB! regulaarselt ilmuvaid ja mitmekeelseid - nagu meie kultuuriruumi armeedes üldiselt kombeks)
- regulaarse tihedusega ilmuvat sõjandusajakirja - mitte seda pidevalt hilinevat SÕDURit, kuhu maaväelased ei viitsi kirjutada ja mis tihti rohkem pseudoväeliikide reklaamilehte meenutab (siin ongi muuseas PS ülema roll, kes saab lihtsalt KOHUSTADA maavägilasi rohkem ajakirja panustama!)
- vähemalt kord kuus toimuvat riigikaitsealast telesaadet raffustelevisioonis
- pidevalt juurdetoodetavaid efektseid riigikaitsealaseid klippe - armee tegemisi, põhilisi õppuseid ja uut relvastust tutvustavaid-promovaid (eelkõige vastukaaluks idanaabri meie riigikaitsealast tegevust pidevalt moonutavale-halvustavale propagandale)
- jne jne jne
- jne jne
- jne

See ongi minu silmis StratKom.. Ja need püüdlikkandilised mittekedagihuvitavad meedianupukesed, mida see tänane SKO üllitab, ei ole minu silmis StratKom (vähemalt ei ole see täiendav "relv" millega saaks "ka kaitsta").. Ja ammugi ei teenita nii uimase tegevusega välja vanemohvitseride auastmeid :lol:

Lihtne, eks..
Mudakoon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mudakoon »

Esimeses neljas punktis absoluutselt nõus. Hetkel on eestikeelne militaarajakirjandus muidugi kah "heas" seisus,haruldusi ju kollektsioneeritakse.....(ausalt)
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Borja kirjutas: - vähemalt kord kuus toimuvat riigikaitsealast telesaadet raffustelevisioonis
Siin peaks pöörama pilgu esmajärjekorras Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) poole ja tegelikult veel enne seda Rahvusringhäälingunõukogu poole.
SKO peaks olema siin (ERR) koostööpartner nr.1, kui ON ellu kutsustud projekt millega koostööd teha, aga kust peaks tulema algatus? Kes peaks ERR nõukogule pinda käima??
Borja kirjutas: - pidevalt juurdetoodetavaid efektseid riigikaitsealaseid klippe - armee tegemisi, põhilisi õppuseid ja uut relvastust tutvustavaid-promovaid (eelkõige vastukaaluks idanaabri meie riigikaitsealast tegevust pidevalt moonutavale-halvustavale propagandale)
Alati, kui vidioasjandusest juttu tuleb, lähevad mul kohe silmad särama :mrgreen:

Ma ütleks (kõrvalseisjale tundub), et potentsiaal on ju täiesti olemas, aga (vist?) pädevalt või vajalikus mahus kasutamata/suunamata/rakendamata ? Teised prioriteedid? Teised strateegiad? Teistsugune arusaam vajadustest?

Nt. need Sõdurilehe SinuTuubi asjad on ju tegelikult suhtkoht päris head asjad (kui veel mõelda, millisest kogusest mustast materjalist need lühikesed klipid on kokku lõigatud, siis seda musta materjali toodetakse (jällegi- minule tundub nii) ju reaalsuses päris usinasti. Noo jaa ma olen paaril korral sattunud mõne KV kaameraga "rindereporteri" lähedusse ja ka tehnikapark tundub ka olevat nitševoo (on millega üles võtta). Keegi lõigub seal Sõdurilehes neid asju kokku ka, seega ka tarkvara ja oskused ja inimene või inimesed tundub on ju olemas.

Samas valdav osa Sõdurilehe SinuTuubi materjalist on just selline (sedasi kokku monteeritud ja üles ehitatud), et kõlbaks just eeskätt mingisse ETV vastavasse saatesse, kus neid "uudistenuppudena" oleks kohane näidata ja juurde kommenteerida. Eeskujuks teabe edastusel videopildiga on siin vist võetud NatoChannel?

AGA just sellist visuaalselt kaasakiskuvat effektset montaaži ja produktsiooni on meil vähe. Viimane oleks n.ö. universaalne ja kõlbaks näidata nii SinuTuuberitele kui kasvõi ETV-s pädevas TV saates vahepalaks. Ei mõtle siin ainult mingeid heavy metal muzooniga tärr-tärr-babahh actionmuuvisid, vaid eeskätt huvitava moodsa arusaadava kaasakiskuva videograafikaga teabe edastamist (graafikud, (relvade jms)tutvustused, vahekõllid, saatepead jne + kogu presenteeritava huvitavat-mõjusat ülesehitust).

P.S. No see tegelikult puudutab enamus Eesti telesaateid (nende visuaalset külge) ja nende saadete ülesehitust, mitte spetsiifiliselt ainult militaariat. Rahvale on paraku vaja ka tõsiste teemade ning saadete puhul üldiselt rohkem Tivolit ja (kvaliteetset)show`d, et see asjast huvituks, ning enam silmi ekraanilt maha ei saaks.
Borja kirjutas: - jne jne jne
- jne jne
- jne
JAH 8)
Miks mitte (kasvõi korra kuus, kui korra nädalas oleks liiga kulukas) ei võiks olla mõne üleriigilise ajalehe vahel süsteemselt nädalalõpus üks "Riigikaitse lisa"? Kasvõi ühel lehel. (Vajab raha muidugi)

Miks mitte, ei võiks olla lehtedes vähemalt vastav väike rubriik (tsivilistidele)? (Jälle vaja raha, et erameediasse pinda osta).

Raadiosaade Vikerraadios (või ka mujal)? (Vajaks pädevat saatejuhti ja veidi eetriaega)
Koolide n.ö. "šefflus"? (vajab muidugi inimesi, raha ja aega, mida pole :cry: )

Alati, kui ressursse juurde pole võimalik saada tekib küsimus, et mille arvelt?
Ei oska miskit tarka kosta, sest puudub ülevaade ja teadmine asjade tegelikust seisust täpsemalt.
Kui keegi mulle selle eest palka maksaks, küllap siis mõtleks välja ka valdkonnad, lahendused, mingi strateegia, sihid ja eesmärgid, ning üritaks nende poole püüelda/tegevusi suunata..... 8)

Ma siinkohal natukene ikka kiidaks ka.
Võrreldes aastate taguse ajaga, on telekanalites täna siiski rohkem kajastusi EKV-st.
Üha enam satuvad KV tegemised nii uudistesse, kui mõnesse telesaatesse vaheteemana.
Mingi edasiminek, kuigi teosammul ja vaevaline, on siiski toimunud. Vajadust EKV-d rohkem pildil hoida on tundub teadvustatud.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

No vaatame siis üldist seisu.

Sõdurileht on igakuine, peamiselt Eesti Kaitseväe tegevusi kajastav väljaanne (mahult vast mingi Pärnu Postimehe või Sakala mõõdus). Kuna kajastab tihedalt ajateenijate elu, siis mõeldud pigem just ajateenijatele/kaitseväelastele ja nende lähedastele.
Seevastu Sõdur on üldisemaid uudiseid ja pikemaid analüüse sisaldav mahukas ajakiri, mis avaldatakse umbes iga kahe kuu tagant. Mõeldud just fanattidele ja sõduritele, kes tunnevad sõjanduse/riigikaitse vastu sügavamat huvi.
Peale nende on veel Postimehe lisana avaldatav Riigikaitse, mis käsitleb üldisemaid teemasid ja esitab lihtsakoelisemat infot (sealhulgas säravate infograafikatega) ning mida avaldatakse viis korda aastas. Mõeldud laiemale rahvale.
Ilmumise sagedust piirab pigem materjali olemasolu (hapukurgi hooajast pole mõtet kirjutada). Näiteks Sõduris kirjutab arvestatava osa artikleid üks ja sama inimene, kes pole minu teada isegi kaitseväelane. Ja ta käsitleb täiesti seinast seina teemasid. Sellist asja kus kaitseväelased oma valdkonnast kirjutavad on pigem vähem (maaväelased on siiski esirinnas). Ja kui kirjutavad, siis äärmiselt mahukalt. Tuleb muidugi arvestada, et sellised kirjatükid hõlmavad ikka oluliselt rohkem tööd kui mingi keskmine arvamuslugu või reportaaž kusagil ajalehes.

Mis puudutab teisi meediavahendeid, siis nt. youtube-i videod, KV fotod ja uudisnupud leiavad tavaliselt kajastamist suuremates Eesti portaalides (postimees, delfi etc). Sellepärast nad ilmselt ongi veidi ajakirjanduslikumad kui änksad. Tegu on päevakajalise infoga, mis on suunatud laiemale publikule. Asja kavalus peitubki vast selles, et Kaitsevägi ei pea ise oluliselt ressursse kulutama, et see info jõuaks laiema publikuni, sest portaalid teevad selle töö nende eest ära.

Üks asi, mis on selles pildis puudu minu arust on sotsiaalmeedia ära kasutamine. Sõdurilehel on Facebooki leht, kuid sealsed postitused tunduvad pigem suunatud ajateenijatele (ja edastavad valdavalt seda sama kraami mis portaalid). Aga see sihtgrupp on juba niikuinii süsteemis sees. Vaja oleks kasutada sotsiaalmeedia kanaleid uudishimu tekitamiseks. Mingid kommuunid või lehed mis siis pakuks just sellist ägedat või kergelt propagandistliku meediat, noorematele apelleerivat tuunitud videosid ja pilte mida nad saaksid siis omavahel jagada. Ja kindlasti tuleks pidada dialoogi võimaldavaid kommuune, mis siis toimiks sellise vabama pool-ametliku infokanalina. Selle kaudu siis saaks korraldada igasuguseid kampaaniaid, anda teada kaitseväe üritustest (harjutused, demod jne) ning vastata huviliste küsimustele. Minu arust PPA-l on see mingil määral õnnestunud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline