Pean natuke selgitama oma arusaama konventsionaalsest sõjast.
Põhimõtteliselt jagatakse lahinguvälja kolmeks. Terminoloogia on tõenäoliselt lonkav ... Järgnev tuleb peast, sest ei viitsi aega raisata mõne määrustiku korrektsele tsiteerimisele.
Järgnev kehtib põhimõtteliselt iga üksuse puhul, igas lahinguliigis.
Eesmine ala (deep area) - seal sa kujundad vastast, ka luurad. Kujundamine seisneb selles, et sa nõrgestad VA-d mingis võimekuses või suunas või ajavahemikus. Seal on sul vastase alas tegutsevad üksused, mis tegutsevad koordineeritult põhijõududega. See ei tähenda pidevat sidet ja käskimist.
Põhilahingute ala (close area) - seal otsustad sa VA tegevuse edukuse või nurju(a)mise. Seal sunnid sa VA kas loobuma kavatsusest või muutma selle täideviimist. Põhimõtteliselt võib VA saada seal vastuvõetamatud kaotused aga ei pea. Põhimõtteliselt võib põhilahingute alas toimuv tegevus ja kujundatud vastane loobuda ka ilma suurte kaotusteta oma plaanidest.
Tagala ala (rear area) - seal toimub kõik see, mis toetab tegevust eesmises- ja põhilahingute alas. Seejuures tuleb vältida VA tegevust tema eesmises alas.
Miks ei peaks KL oma erinevate üksustega suutma tegutseda samade põhimõtete järgi? Kas ainult seepärast, et mõni pole seda omale selgeks teinud?
Trumm - ka konventsionaalses lahingus kasutatakse vastase tagalas tegutsevaid üksuseid (stay behind, raid). Meie tingimustes, kus sõdime omal maal, ühtib see sissidega lahinguüksuste mõistes. Kuna see on siiski lühiajaline, max nädalad, siis ei ole see põrandalune vastupanuliikumine, sest enamuse tagalast, lahingutoetusest (N:luure) ja juhtimistoetusest (N:side), korraldavad konventsionaalses sõjas üksused ise. Onu Ago tädi Ritaga, kes rahuajal olid luureks, sidepidamiseks või transpordiks ettevalmistatud, ei pruugi paar nädalat pärast alade hõivamist vastase poolt, mõnda aega kodus olla. Pealgi on sel ajal VA tegevus muutuv, ja keeruline on oma rünnaku teravust nende abiga suunata. Samas on see piisavalt prognoositav tänu põhilahingutele ning sissi lööki saab Ago ja Ritatagi efektiivselt planeerida.
Väljaõppest. Mees, kes 1992 AK47 käes hoidis ja nüüd kolme tunniga AK4 (isegi mitte Galili) selgeks ei saa, ei kuulu vaimse tervise poolest üldse rivvi.
Setu - pärast sellist väidet:
Väljaõppe komponendi leidmine (Poola, Soome, Rootsi, Norra, Taani, Saksamaa) peaks ka lihtsam olema kui EKV-l, kuna pole nii kammitsas klantsjupijumalatest ja nende silmaklappidest ning suutroppidest.
, mis positsioneerib KL isikkoosseisu oluliselt kõrgemale EKV-st, ei ole sinuga enam millegist rääkida. Me elame lihtsalt erinevates maailmades, erinevate mõõtühikutega? Või sain ma valesti aru. Minu jaoks on see troppimine, klappimine jms nendes organisatsioonides üsna võrdne.
Ja lõpetuseks minu hirmust ja hoiakust. Ma olen kohanud lapsikuid seisukohti, kus malega tutvust teinud isik, räägib pikka aega malega tegelenud inimeste üllatamisest "uut moodi" ja "ootamatu" avanguga. Praktika toob aga alati teooria ülekaalu originaalsuse ees esile.