Kust ka ei tule välja algallikas, ning info on selline üsna üldine.croman40 kirjutas: ↑14 Mai, 2023 21:44 Vastavalt allikate loetelule lk 94 -Morzik, Frits, German Air Force Airlift Operations, Demjanski osa algab lk 137
See "varusid ei olnud" tundub äärmiselt kahtlane väide, lisaks, palju täpselt varusid polnud?croman40 kirjutas: ↑14 Mai, 2023 21:44
Varustamise küsimustest on juttu lk 53 (varusid ei olnud).
Mööda maad (Ramuševo koridori kaudu) hakati varustust tooma alates 22.04, lk 75.
Kogused, mis toodi maad mööda olid mai keskel 50-100 t päevas, mistõttu Luftflotte 1 jätkas 2/3 kogumahust varustamisega, tehes enamuse lende peale koti vabastamist. lk 56-57.
Luftwaffel võttis ligi 2 nädalat aega, et midagi hakkata kohale tassima veidigi arvestatavamas koguses (sealjuures ka seal tassiti kõigepealt muud kraami kui toitu). Märtsi alguses oli kusagil 70 töötavat JU52 üldse lennus. Samal ajal Demjanski kotis ei vähendatud isegi toidunorme (tuletan meelde, et Stalingradis tõmmati juba 4 päeval normid poolepeale). Kui poleks olnud varusid, oleks pidanud ka Demjanskis asi inimsöömiseni jõudma ... kuid ei jõudnud.
Kõigele lisaks, saksa allikates tuuseldades, läheb asi üldse segasemaks - esiteks palju kohale toodi, ei tulegi välja. Kogus on saadud lendude arv korrutades JU52 maksimaalne kandevõime. Kõigele lisaks pole võimalik leida isegi numbrit, mis toodi kotis olles kohale. Viidatakse sellele, et enamik kogusest saabus siis, kui piiramisrõngast oli läbi murtud ning kevadmuda tõttu polnud eriti võimalik tassida asju.
Venelased väidavad, et märtsis said sakslased mõnest kohast otsekontakti ning liikus läbi ka varustust.
Üleüldiselt, tundub mulle kõik info mis selle koti kohta leitav, selline kunagi kellegi poolt kirjapandud asja "ümberjutustuse sajas ümberjutustus" Kuid kõige enam häirib mind asjaolu, et kõik arhiividokumendid, stenogrammid ja muud Stalingradi koti ajal ülestähendatud kirjanduses ei leia ühtegi viidet Demjanski kotile.
Kõik mida mina olen leidnud, on hilisem kirjapandu. Seega, ei saa väga kindel olla, kas Demjanski koti "edukus" (ükskõik kuidas sellega ka oli) üldse mängis mingit rolli. Minu meelest on see hiljem mängu toodud, mingite muude agendade toetuseks.
Õhusilla kasuks Stalingradi varustamisel otsustati 2 päeva enne seda kui kott oli sulgenud ning olukorras, kus asjad olid üsna segased veel, ühesõnaga ei saanud selle taga olla nagunii mingit erilist olukorraanalüüsi. Peale selle, et ükskõik mida oleks otsustatud - kas kohapeale jääda, välja murda või mingi muu lahenduse kasuks. Poleks üheski midagi välja tulnud, ilma, et Paulus oleks saanud lisavarustust. Mida sai toimetada üksnes õhusilla teel.
Küsimus ongi selles, kas Stalingradi kott oli Hitleri poliitiline otsus (Mansteini väide), Punaarmee pealesunnitud olukord (TIK väide) või minu meelest nende kahe kombinatsioon, kaldu rohkem TIKi väite poole (Stalingradi väed jäeti kotti, sest vastasel juhul oleks terve lõunarinne kokkukukkunud).