lennumudelist kirjutas: ↑05 Aug, 2024 15:40
Mõtlesin kuhja küsimusi välja, ennekõike droonitaja vaatenurgast. Kui juhtumisi oskad kommenteerida, olen väga tänulik:
- Kui suuri objekte sinu kogemuses ja teiste spetsialistide käest kuuldu põhjal N-aja tehnikaga reaalselt eristada suudeti? Kas tollel ajal varglennukite teema oli juba "kuum"?
- Teoreetiline küsimus, ühelegi konkreetsele süsteemile mõtlemata - olen võhik ja tean, et mõned süsteemid kasutavad Doppleri radarit, mis "näeb liikumist". Kas õhus paigal seisev sihtmärk muutub Doppleri radarile nähtamatuks, või näeb siis ainult rootorite labasid, ehk nähtavus langeb?
- Kuidas sina arvad, kas NSVL toodetud õhutõrje kompleksidele kujuneks probleemiks eristada aeglast märki parvest sama aeglastest peibutistest? Näiteks: "nelikopter peidab ennast õhupallide parves kus pallidele on fooliumi ribad külge riputatud, liikudes nendega sünkroonis". Olen lugenud, et BUK süsteemil on mingisugune spektrianalüsaator. Kas spektrianalüsaatoriga saaks säärasest asjast selgust, või peaks kõik õhupallid alla laskma?
Läks aega mis läks, aga aega läks! /Tsitaat ETV-st ammusest saatest
"Abistav käsi"/
Vastus.
*Eristamisel näiteks selge ilmaga võtsid lähimaa-ÕT-ga ka väiksema linnuparve ilusti välja. Eetrihäirete puhul oli kogu ringradari displei täis igatsugu sodi, mida siis mürafiltrite ja selekteerimissüsteemide abil välja puhtaks reguleeriti, et alles jäävaid märke (lennukeid/helikoptereid) leida. Üldjoontes olid peibutused võimalik välja olematuks reguleerida nii, et alles jäi ainult sihtmärk, suur metallkolakas. Lihtsalt osavus/kogemus/tunnetus. Sest oli täiesti võimalik ju ka nii välja filtreerida, et ka see "vajalik märk" jäi nii nõrgaks, et "automaatjälgimine" enam ei rakendunud. Signaal oli lihtsalt liiga nõrk. Täpselt sama pull oli ka seejärel
"dalnomer"-i displeil. Kõiksugu manti oli täis, aga reguleerisid võltssignaalid/peegeldused ja muu välja ja siis märk jäi alles. NB! siia juurde siis selgitus, et ringikujulise radari pildi loob "ringvaatlusradar", aga
"dalnomeri" signaal tuleb juba märgijälgimisradarilt. Ringvaatluse operaator vaatleb, kontrollib, tuvastab, ja seejärel võtab märgi jälgimise alla. Ja see tähendab, et kas "rutškast" keerab, või hiirega klikib, aga selle tegevuse/käsu peale keerab kogu antenni/stardi/jne pealisehitis ennast kästud asimuudile. Ja seepeale ilmub juba kitsama mõnekümnekraadise laiuse ja kõrgusega töösektoriga märgijälgimisradari displeile antud asimuudisektori signaal, mida siis märgijärgimisradari plokkides töötlema hakatakse, kas mehaaniliselt käsitisi, või automaatselt. Et nüüd siis sõltubki kõik operaatori või automaatika tööst. Kaugusdispleil mingid õhupallid on loomulikult "segajafaktor", samamoodi nagu need omaaegsed metallniidirullid, mida lennukeilt enese/teiste kaitseks ja ÕT eksitamiseks välja lasti, (ja mida Tartus tatid lennuväljalt hankisid, siis otsast puhudes kaugele välja lennutasid, ja mida siis hooti "terve linn" täis oli). Millele omakorda lisandusid pilved oma peegeldustega ja muu meteovärk. Aga nende kõikide võimekus oli lihtsalt mürafooni loomine, sest nende signatuur ja tugevus oli displeil oluliselt väiksema amplituudiga ja välja reguleeritav. Lihtsalt lööb ringvaatlusradarile virr-varri kokku, mida tuleb siis filtritega puhastama asuda. Operaatoritöö lihtsalt. Ainuke asi, mis
tehniliselt tõsiselt (aparatuuri) eksitas, oli lennukilt endalt välja lastav peibutusrakett, vat selle signatuur võttis päris paariks sekundiks displeil suurema ulatuse ja sellega koos ka üle märgijälgimisradari "automaadi" jälgimise, et see siis nii asimuudilt, kui ka kõrguselt lennuki jälgimisest võimalikult võssa minema vedada. Mäletan, et kui tuli Tor, siis oli teemaks, et sellel on ju uue põlvkonna tehnika ja ka spektrianalüsaator ja mälu ja muu taoline on nii vinge, et märk ära enam kuskile filtreerides ei kao. Ja igasuguste trikkide korral enam ära ei kao, sest signaalianalüsaator ja mälu jne on nii uuel tasemel ja vinge ja tundlik jne, et "näiteks kui helikopter isegi maha tagasi istub, siis kui mootor veel käib, siis ikka on displeil, et nagu üles tuleb uuesti 5-15 meetrigi peale nii on uuesti ka olemas, et ainuke variant oleks proovida seisva mootoriga minema vedada..." jne.
Aga nüüd minu tehniline kommentaar: kui on koht fikseeritud, olgu või maa peal, siis saab ÕT-kompleks raketiga sinna ruumipunkti ka ära lajatada. Ja siia teine kommentaar: minul seda radarite võimekust ja jutu vastavust tõele katsetada ei õnnestunud, selleks oli teine koht ja teised mehed- Emba. Minu õnnestus näha töötavat masinat ja tutvuda tehnilise kirjanduse ja demotöötamisega. Aga mul ei ole alust arvata, et see tehniline "müügijutt" tõele ei vasta(nud), sest Tor-i on juba pikka aega välisturgudele müüdud ja selline "valeplära" oleks ammugi kuskil kajastamist leidnud. Ja üldisemalt, mul ei ole ka alust arvata, et tehnilised lahendused selles aspektis neil ÕT-kompleksidel nirumaks oleksid jäänud, pigem ikka vingemaks. (Aga niipalju, kui infi on uute lahenduste ebaõnnestumiste vaatenurgast, siis on Pantsiril kasutatud tehnilised lahendused pidevalat mainimist leidnud, st seal toimuvad "arengut", so tegelikult olulisi tehnilisi vigade parandusi).
Varglennukitest: mäletan juttu sellest F-117-st, aga muud teemat küll ei mäleta, et oleks olnud. Ka siin kodus alles aastaid hiljem hakkas liikuma jutte sellest varglennundusest. Lugesin sellest artikleid ja mingi ehk 95-98 ka juba siis ka sellest venkude imelennukist Su-47-st mis kohe kohe valmis peaks olema ja mis siis kõike pika puuga löövat. Samas oli tookord ka teema nendest üliübersuper kiiresti lendavatest uue põlvkonna rakettidest ja torpeedodest, mis samamoodi kohe-kohe valmis saavat. Et jänkimehed tagurpiditiivakonstruktsiooni püsivaks ja vastupidavaks ei saanud ja loobusid, aga näe vene teadlastel on asi lahendatud jne jne. No Su-47-t siiamaani pole, vaid on teema maha maetud, aga uue põlvkonna rakettide ja torpeedode toimetamistest on tänaseks rohkem juttu ja teemat küll. Juba tol samal +/-95-ndal lugesin stealth-i kui olemuse ja tehnoloogia kohta oluliselt rohkem ja detailsemalt, kui NA-s üldse pealiskaudseltki kokku jutuks oli.
P.S. Eraldi teemaks on see, et mulle tundub, et see ÕT-teema hakkab lugejate jaoks ammenduma... (või lihtsalt ainult mulle tundub, et seda tehnilist juttu pole vaja enam, ja see kõik hakkab (nii minu kui uuema põlvkonna jaoks) ammenduma.....) Üks tahk on selles veel, et selline loengutesari tahab süvenemist ja kaasatöötamist, mis pole aga tänapäevases pealiskaudsusekultuses enam "ei huvitav ega ka seksikas". Ja sellest ka see värk, et kui mingi loenguteploki lõpetad ja küsid, et "kas küsimusi on?", siis on vaikus ja ei ühtki kätt, ega silmapaari ei tõuse....
Või mõtlen ma üle ja tglt on lihtsalt viga minus endas- järjekordne motivatsioonikriis...
Eks näis, kas ja mis edaspidi, aga mulle meeldib tsitaate kasutada:
"Suur aeg nõuab suuri inimesi. On olemas tagasihoidlikke tunnustamata kangelasi, ilma Napoleoni kuulsuse ja käekäiguta. Kuid nende kangelaste iseloomu lähem vaatlus jätaks varju isegi Makedoonia Aleksandri kuulsuse. Meie päevil võib....
....
Ja sellest piisab. Autor"
Kes ära tunneb, võib siia nii selle autori ja ka tema teose nime kirjutada. (NB! Guugeldada pole vaja, kes teab, see teab!)
Avatud mikrofon jätkub.