Kerge soomusauto FAI-M

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Sabonis
Liige
Kontakt:

Kerge soomusauto FAI-M

Postitus Postitas Sabonis »

Tere,
Minu senine mudeliehitus piirdus lapsepõlves kokku pandud nõuka lennukimudelitega. Viimasel paaril aastal olen kokku pannud mõned 1:72 mudelid, kuid ei värvinud neid.
Otsustasin nüüd "üle kolida" 1:35 seltskonda ning proovida ka maalritööd. Käisin eila Euromekkas olevas mänguasjapoes ning soetasin kergesoomuk FAI-M mudeli. Venelaste toodang, maksis vaid 115 krooni. Arvasin, et algajale paras, kui nässu läheb pole materiaalne laks nii suur. Nimetatud poes vajus suu muidugi lahti ning see ei jäänud ainsaks ostuks :)

Asjandus pakendatuna näeb väla nõnnamoodi:
Pilt

Tegu on siis Nõukogude Liidus toodetud kergesoomukiga, välja lastud aastal 1938.
Tehnilisi andmeid:
Kaal:200 kg
Soomuse paksus:6 mm
Relvastus: 7,62 mm kuulipilduja
Meeskond: 2
Mootor: GAZ-M 50Hj
Tegevusraadius (teel): 315 km
Tegevusraadius (maastikul): 250 km
Maksimaalne kiirus: 90 km

Siin siis aparaadist vaated:

Pilt

Masin ehitati GAZ šassii pääle. Soomus pidas kinni granaadikillud ning väiksemate käsitulirelvade tule. Suurtükituld ja raskekuulipilduja tuld ta kinni ei pidanud. Samuti ei lõppenud hästi miinile sõit.
Masin oli põhiliselt kasutusel sõja alguses Idarindel.

Lõpeks üks ajalooline pilt ka. Siin on aparaat küll langenud "veidi" valedesse kätesse:

Pilt

Mudeli osas on esimesed tööd alanud. Päris lõbus :D
Viimati muutis Sabonis, 16 Veebr, 2008 11:51, muudetud 1 kord kokku.
fossiil
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas fossiil »

Vaata aga, muudkui ilmuvad uued tegijad - see teeb tuju veel paremaks.
Mudel on alguse jaoks küll "raskevõitu", aga ega nüüd midagi ilmvõimatut ei tohiks kah asja juures olla, nii et anna minna. Ootan esimest fotoreportaaži.. :wink:
Aga et asi vähe lõbusamalt läheks, veidi pildimaterjali, kuigi arvatavasti oled need juba isegi üles leidnud:
http://serkoff.narod.ru/photoalbum50.html

Urmas.
Tsiknat
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tsiknat »

Tere uustulnukale.
Mina seda mudelit väga keeruliseks ei peaks.Kõik sõltub muidugi kui täpset koopiat tahetakse.Karbis on valikuvõimalus,FAI-M või BA-20.
Omal ajal valisin BA-20 ja tulemus tuli selline:
Pilt
See mudel on üks minu esimesi kokkupandavaid ja tol ajal värvisin ma alles pintsliga.Nii.et sobib algatuseks küll.

Tom
Kui kaks inimest suudavad pimedas teki all ilma abivahenditeta valmis teha kolmanda inimese, siis igasugune mudeli kokkupanemine peaks olema käkitegu.
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Panzergrenadier »

Eesti mudelistid on päris hakkajad. Sellised minu jaoks imemasinad on käsil. Eks ootan huviga pilte.

Selline küsimus ka, et vene tankide ja soomusautode tornidel on selline punktiirjoon. Kas sellel on mingi eriline ülesanne veel, peale markeeringuks olemise?
Sabonis
Liige
Kontakt:

Minu soetatud karp pakub vaid versiooni FAI-M. Näiteks aparaadi esiosas külgedel asuvad luugid originaalis (st., et küljejupp on tehtud ühes tükis) lahti ei käi. Absoluutsele ajaloolisele tõele ma oma "esiklapsega" pretendeerima ei hakka, üritan parimat :)
fossiil
Liige
Kontakt:

Tegelikult õigesti teed, et esiklast kohe viimase peal koopiaks punnitama ei hakka. Selle mudeliga tuleks siis igavene hunnik ümbertegemisi ette võtta, kui huvitama peaks, võin päris pika loendi valmis kribada... :wink:

Aga karbis peakski ainult FAI-M võimalus olema: BA-20 mõlemat versiooni(silindrillise ja koonilise torniga) tegi firma Start, FAI-M karbis on selle mudeli alumine osa, soomuskere on ühelt Dnepropetrovski tegijalt (hetkel ei tule firma nimi meelde), mistõttu need külgedel asuvad luugid lahti ei käigi. Makett lihtsalt võttis ja ristas omavahel mõlemad mudelid, mis oli põhimõtteliselt õige lähenemine - ka originaaliga toimus sama protsess - FAI soomuskere tõsteti ringi "Emka" veermikule.

Ainus mida võiks ette võtta, oleks astmelaudade peal oleva jubedalt sügava mustri madalamaks lihvimine.

Need värvilised triibud tornidel tähistasid masina kuuluvust: ülemine värviline pidevjoon tähistas pataljoni, alumine punktiir - roodu. Esimesele allüksusele (pataljonile või roodule) vastas punane värv, teisele valge, kolmandale must, neljandale sinine ja viiendale kollane värv. Seega kui ülemine pidevjoon oli näiteks punane ja alumine punktiir must, siis oli tegu esimese pataljoni kolmanda roodu masinaga. Seda, mitmes oli masin jaos, näitas ruudu sees olev number kas torni või kere kummalgi pool küljel.

Urmas.
Sabonis
Liige
Kontakt:

Masina kokkupanek on vaikselt alguse saanud:

Pilt
Tsiknat
Liige
Kontakt:

Asi liigub ju ilusasti edasi.Lase samas vaimus.
Urmast pean üllatama sellega,et minu mudel oli täpselt samasugusest karbist.Kui ei usu,tule vaata,karbi kaas on siismaani alles.Samamoodi
FAI-M kere mis komplektist üle jäi.

Tom
Kui kaks inimest suudavad pimedas teki all ilma abivahenditeta valmis teha kolmanda inimese, siis igasugune mudeli kokkupanemine peaks olema käkitegu.
Sabonis
Liige
Kontakt:

"Tööpäeva" lõpetuseks:

Šassii osa:

Pilt

Kere osa:

Pilt

Esimene nõudis päris hullult nikerdamist.
Viimati muutis Sabonis, 16 Veebr, 2008 11:52, muudetud 1 kord kokku.
fossiil
Liige
Kontakt:

Täiesti usun - kui ise kunagi BA-20 kokku panin (šassiid on neil ühed samad), siis oli mul üksjagu jama - raam oli algusest peale kõver, nii et rattad jäid diagonaalis õhku. Tüki aega mässasin, enne kui enam-vähem sirgeks sain väänatud.
Sinu mudel edeneb silmnähtavalt, ootan järge.
Aga kui pildistad, ehk leiad mõne suurema paberi või papilehe, soovitav mitte päris valge - heledam hall näiteks - kuna siis ei haju vaataja tähelepanu objektilt taustale, eriti kui see on kirjuvõitu.
Urmast pean üllatama sellega,et minu mudel oli täpselt samasugusest karbist.Kui ei usu,tule vaata,karbi kaas on siismaani alles.Samamoodi
FAI-M kere mis komplektist üle jäi.
Vaat sulle siis.... usun ikka, üle kontrollima ei tule.. :wink: , eks kindlasti olid igasugused komplektatsioonid võimalikud, kuigi sinu puhul oleks olnud loogiline, et karbile oleks märgitud kahe erineva variandi võimalus, või vähemalt midagi selles vaimus.

Urmas.
Sabonis
Liige
Kontakt:

Minu masinal ükski ratas "õhku rippuma" ei jäänud. Seega läks kõik õnneks.

Pilt

Tööd on jõudnud nüüd nii kaugele, et vaikselt on käsil korpuse kokkupanek:

Pilt

Nokitsemist on aga mujalgi:

Pilt

Üks küsimus: Kuskohast ja millist pahtlit hankida?
Kasutaja avatar
janno8
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas janno8 »

Kullost peaksid saama spetspahtlit
Aga ise kasutan teäiesti tavalist Sadolin Micro peentera pahtlit,mida saab igast ehituspoest
:wink:
joomise maha jätame jätame, selle peale võtame võtame
Tsiknat
Liige
Kontakt:

Soovitaks ikka mudelitele(plastile) sobivat pahtlit.Kullost saad kindlasti lisaks pahtlile ka adekvaatset infot.Sadolin Micro ei pruugi plastil korralikult kinni püsida,sest tegu on ehituspahtliga.

Tom
Kasutaja avatar
janno8
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas janno8 »

Soovitan isegi mudelitel mõeldud pahtlit, aga Sadolin Micro töötab ka palstiul perfektselt,ainult kuivab vista kauem kui ma ei eksi :roll:
joomise maha jätame jätame, selle peale võtame võtame
Sabonis
Liige
Kontakt:

Asi siis jõudnud siiamaani:

Pilt

Hallid osad pole veel omavahel kokku liimitud, samuti pole korpus veel veermikuga ühendatud. Paraku jõudis kätte see aeg, kus mudelile tuleb pahtlit tutvustada. Torni ja korpuse kallal on vaja vähe vaeva näha.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline