Tere, kuna ise seda teemat ei valda, ja netist üritasin otsida, leidsin vaid seda, et osad vallad maksavad Tsernõlis käinutele hüvitist, aga mul töökaaslane käis tsernobõli katastroofi likvideerimas, ja palus et ma uuriksin netist, kas mingit toetus Eesti riik maksab ?
Et ehk on siin teadjamehi ?
Ette tänades GGDag !
Tsernobõli veteranide toetus Eestis ?
Uurisin täna ühelt tuttavalt sealkäinud mehelt, kes on oma tervisega vägagi kimpus.
Eesti riigilt saab tema nn. represseeritu hüvitist.
Ma ei uurinud täpsemalt, mis asi see selline on, aga tundub et vastuse saad siit: http://wlex.lc.ee/list/ReprS.htm
...ja siit: http://www.ensib.ee/toetused/represseer ... s2008.html
Summa on nii tilluke, et pole isegi kõneväärt mitte.
Lisaks langetati tema pensioniiga teistest omaealistest viis aastat varasemaks.
Ja see on kõik!
Eesti riigilt saab tema nn. represseeritu hüvitist.
Ma ei uurinud täpsemalt, mis asi see selline on, aga tundub et vastuse saad siit: http://wlex.lc.ee/list/ReprS.htm
...ja siit: http://www.ensib.ee/toetused/represseer ... s2008.html
Summa on nii tilluke, et pole isegi kõneväärt mitte.
Lisaks langetati tema pensioniiga teistest omaealistest viis aastat varasemaks.
Ja see on kõik!
[i]Last thing I remember, I was Running for the door
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
Ise olen ka osaliselt Tšernoobõli veteran.
Sai NA 'garantiinsõdurina' satutud juba paar päeva enne plahvatust 30km kaugusele katlast.
Peale õnnetust hooldasime kaasteenijatega u kuu aja jooksul helikoptereid mis saalisid kohaliku varulennuvälja ja AEJ vahet.
Kogu selle aja jooksul saime ühe süsti radiatsiooni tagajärgede vastu.
Pärast jätkus teenistus õppekeskuses 1 kuu jooksul u 50km kaugusel tuumareaktorist ja siis põhiteenistus 24 kuud ca 150 km kaugusel.
Peale NA-st naasmist sai üksjagu vaeva nähtud, et enda staatust Tš-i veteranina kinnitada kuna tervis hakkas endast elavalt märku andma hammaste lauslagunemise & juuste väljalangemisega ning sagedaste haigestumiste näol.
Üritus, seoses ametliku templi puudumisega sõjaväepiletis ning segaste aegadega 80-ndate lõpus/90-ndate alguses, läks paraku vette vedama.
Praegu olen Tš-i veteran vaid valimiste ajal, kui Savisaar & co mu postkasti valimisreklaami poetavad
Sai NA 'garantiinsõdurina' satutud juba paar päeva enne plahvatust 30km kaugusele katlast.
Peale õnnetust hooldasime kaasteenijatega u kuu aja jooksul helikoptereid mis saalisid kohaliku varulennuvälja ja AEJ vahet.
Kogu selle aja jooksul saime ühe süsti radiatsiooni tagajärgede vastu.
Pärast jätkus teenistus õppekeskuses 1 kuu jooksul u 50km kaugusel tuumareaktorist ja siis põhiteenistus 24 kuud ca 150 km kaugusel.
Peale NA-st naasmist sai üksjagu vaeva nähtud, et enda staatust Tš-i veteranina kinnitada kuna tervis hakkas endast elavalt märku andma hammaste lauslagunemise & juuste väljalangemisega ning sagedaste haigestumiste näol.
Üritus, seoses ametliku templi puudumisega sõjaväepiletis ning segaste aegadega 80-ndate lõpus/90-ndate alguses, läks paraku vette vedama.
Praegu olen Tš-i veteran vaid valimiste ajal, kui Savisaar & co mu postkasti valimisreklaami poetavad
TÕDEONAJATÜTAR
Tänu foorumile sai väheke asja uuritud.
Selgub, et dokumendid minupoolsest osalusest NA sõdurina Tš-i AEJ avarii likvideerimisel on täiesti olemas ja alles.
Ametliku veterani ja represseeritu staatuse kinnitamiseks tuleb nüüd valmis kribada vaid avaldus.
Toetusi represseerituile, riigi ja eraettevõtete-poolseid, pole küll palju, aga siiski neid on, millest tähtsaimaks ilmselt 5 a-t varem pensile pääsemine.
Selgub, et dokumendid minupoolsest osalusest NA sõdurina Tš-i AEJ avarii likvideerimisel on täiesti olemas ja alles.
Ametliku veterani ja represseeritu staatuse kinnitamiseks tuleb nüüd valmis kribada vaid avaldus.
Toetusi represseerituile, riigi ja eraettevõtete-poolseid, pole küll palju, aga siiski neid on, millest tähtsaimaks ilmselt 5 a-t varem pensile pääsemine.
TÕDEONAJATÜTAR
Mul taat käis ka Tš. katuseid vahetamas ja nüüdseks vist kõik sellest pundist manala teele läinud. Taadil pole tervis küll eriti kiita. Erisoodustustest on tasuta transport bussides-trammides, aastas nädal Värska sanatooriumit, ravimite kompensatsioon ja vist mingi pisku mitte märkimisväärne pension.
Huvitun maisest rasketehnikast.
Olen ise Tšernobõli veteran ja asjavärk on sama kui represseritutel. Sest mingine aeg tagasi (mitte ammu) meid võrdsustati selle kontingendiga ja anti represseritu pilet. 5 aastat varem pensile on jah praegu kõige vingem asi. Ise hoian hinge kinni, et mõnele jobule ei tuleks pähe seaduse muutmise seaduse muutmist teha. Otsest toetust Eesti riik ei maksa, kuni 2000 aastani maksti 60 krooni kuus. Siis vaadati, et sealt saab aastas kolm milli kokku hoida ja lõpetati ära. Viidi asi kaudsetele värkidele, oli segamini nagu pudru ja kapsad kuni viimaks represseritutega võrdsustati.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist