Teatavasti on 22lr standardpadruni (algkiirus ca 320-330m/s) ohtlik ala märgitud karbi peale enamasti 1.5km/1 miil. Täna otsustasin veits kangemat moona osta ja tõin poest mõned pakid kõige võimsama saadaoleva algkiirusega moona (385m/s).
Ja oh imestust, kodus avastasin et ohtlikuks alaks märgitud paki peal kõigest 1km/0.62 miili.
Olgu märgitud et tegemist on tavalise, mitte hollow point kuuliga, ja kaal kah tüüpiline standartpadrunite kuulidele - 2.6g/40gr.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
See oli tore teema, kuid antud juhul ta vägapalju edasi ei aita kahjuks.
Kõige hullem on just see, et selles asjas ei näi olevat mingit loogikat. St ma saan aru et suuremal kiirusel liikuval kuulil on suurem õhutakistus, kuid siiski peaks see kaugemale lendama kui väiksema algkiirusega samasugune kuul.
Muidu võiksin ju juhul kui tahan eriti kaugele lendava kuuliga padrunit teha kestast enamuse rohtu välja valada ja jätta ainult niipalju et kuul päris torusse kinni ei jääks. Pärast oleks kuuli kiirus nii väike et silmaga lend näha, aga lendaks oioi kui kaugele. Paraku see nii ei ole
Tore kui keegi viitsib täpselt välja arvutada. Maamehena arvan et kuna õhutakistus kasvab kiiruse tõustes väga järsult, siis laskekaugus suureneb üsna vähe. Suurema laskekauguse saavutamiseks oleks vaja muuta kuuli kaalu ja kuju. Sama mammut matsu suurendamisega palju kaugemale ei paiska. Oletame et meil on padrun 300m/s, mis lendab ütleme 1,5 km. Kui tahame et sama kuul lendaks 3 km, peaks teoreetiliselt algkiiruse andma 1200m/s! Praktikas peaks 22 kaliibri puhul vist terve raua rohtu täis lööma! Tulemuseks "lilleke" ja valgetes kitlites onudel on palju tööd. Algkiiruse muutus 330-380m/s ei tohiks lennu lõppfaasi väga oluliselt muuta. Ei midagi, mille pärast tasuks juukseid kitkuda. Kiirem kuul annab efekti ainult lähedalt lastes, läbitungimisvõime on suurem. Kunagi sai proovitud kahte erinevat padrunit vana Kamazi kabiini peal. Relvaks Margolin, kaugus oli vist 10-15m. Lahja padrun oli mingi 315m/s vist. Odav vene padrun oli. See ei löönud esiklaasistki läbi. Remingtoni 385m/s läks nagu sahin!
Ma ise ka ei usu eriti et vingema algkiirusega spordika kuul oluliselt kaugemale lendaks kui standardpadruni oma. Ilmselt mingil määral, aga mitte palju.
Kuid siin on küsimus selles, et miks väidetakse karbi peal et lendab hoopis oluliselt VÄHEM kui standardlaks...
Loogiline, et täpselt sama kuuli puhul annab suurem algkiirus ka suurema lennukauguse.
Kui kaugele .22 kuul lendab, seda võid lihtsalt teada saada. Pane Google päringuks Ballistics calculator ja vali pakutavate hulgast sobiv. Sisesta andmed ja saadki nii trajektoori kui jääkenergia erinevatel kaugustel.
Rusikareegel kuni 5 mm ümmarguste haavlite puhul on, et millimeeter läbimõõtu annab 100 m lennukaugust. See tähendab, et näiteks 3 mm haavel lendab 45 kraadise nurga all lastes 300 meetri kaugusele. Trajektoori lõpus ta kukub praktiliselt vertikaalselt ja eriti energiat enam järgi pole. Kuuli ballistika on muidugi parem ja lennukaugus suurem.
Nii raskus kui kuju on identsed standardpadrunitega.
Mul on näiteks ka olemas standardmoona (tootja S&B) algkiirusega 320m/s millel kuuli ots on lame. Sellisel peaks ometi lennukaugus väiksem olema, kuid siiski on karbi peal et ohtlik 1,5km.
Hakka või inimkatseid tegema - polügoonile üks mees täpselt 1 km kaugusele valli taha seisma ja siis selles suunas 45 kraadise nurga all üks pidemetäis neid kiireid kuule teele panna, et kas vurisevad üle
snaiper kirjutas:Ma ise ka ei usu eriti et vingema algkiirusega spordika kuul oluliselt kaugemale lendaks kui standardpadruni oma. Ilmselt mingil määral, aga mitte palju.
Kuid siin on küsimus selles, et miks väidetakse karbi peal et lendab hoopis oluliselt VÄHEM kui standardlaks...
Kurat, mul tuli samasuguse karbi seest peaaegu surmalaks Margolinile! See teema oli siin foorumis üleval ka kui keegi viicib lugeda: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?t=12287
Mul oli küll mahedam padrun, väiksema algkiirusega.
Aga et miks tootja arvates ohtlik ala väiksem on kui tavaliselt, selle pihta oskab ainult tootja ise midagi kosta, arvan ma. Kellegi parandamata jäänud näpukas, trükiviga karbil vms. Äkki kirjutad tootjale ja küsid, miks tal mammud nii lahjad on?