Nimede tähendused?
Nimede tähendused?
Tekkis selline huvitav küsimus, et kas oleks kudagi võimalik kuskilt teada saada, mida kellegi kas ees- või perekonnanimi tähendada võiks? Gümnaasiumis kunagi ajaloo õpetaja midagi rääkis, aga kahjuks ma ise sellest tunnist osa ei võtnud.
Ikka saavad, näiteks on Leo ladina keeles "lõvi", aga Felix "õnnelik. Margarita-pärl, Larissa-kajakas, Vera- vene keeles usk, Nadežda-lootus, Ljubov-armastus, Anna-samuti armastus. Adolf, Aadu-vana-germaani keeles oli vistist "võitlev hunt". Vanas ENE-s oli artikkel Nimed, vaata sealt
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Paljude välismaa nimede kohta saab infot siit: http://www.behindthename.com/
Mis eesti eesnimesid puudutab, siis suur osa on tulnud laenudena mujalt lääne ruumist - Michael - Mihhail - Mihkel jne... Osad on ka lihtsalt vanast soome-ugri keelest tulnud, näiteks Tarvo/Tarmo tuleneb loomanimest Tarvas ja osad on ka mõne kirjaniku fantaasiast sündinud ja siis lihtsalt käiku läinud. Perenimed sõltuvad rohkem riigi traditsioonidest, eesti maarahvas sai nime talukoha järgi, ülejäänud nimed tekkisid saksa perenimede eestistamisel. Vene perenimed tulenesid sellest mis nimelisele mõisnikule talupoeg nimede omistamise etapil juhtus kuuluma - Ivani nimelise mõisniku talupojad said nimeks Ivanov. Hollandis oli perenimeks jällegi kohanimi - van der Linden - Lindenis sündinud jne... Puhtalt traditsioonides kinni
Mis eesti eesnimesid puudutab, siis suur osa on tulnud laenudena mujalt lääne ruumist - Michael - Mihhail - Mihkel jne... Osad on ka lihtsalt vanast soome-ugri keelest tulnud, näiteks Tarvo/Tarmo tuleneb loomanimest Tarvas ja osad on ka mõne kirjaniku fantaasiast sündinud ja siis lihtsalt käiku läinud. Perenimed sõltuvad rohkem riigi traditsioonidest, eesti maarahvas sai nime talukoha järgi, ülejäänud nimed tekkisid saksa perenimede eestistamisel. Vene perenimed tulenesid sellest mis nimelisele mõisnikule talupoeg nimede omistamise etapil juhtus kuuluma - Ivani nimelise mõisniku talupojad said nimeks Ivanov. Hollandis oli perenimeks jällegi kohanimi - van der Linden - Lindenis sündinud jne... Puhtalt traditsioonides kinni
Minul on juhtunud nii, et mu eesnime tähendus on täpselt sama mis mu perekonna nimel.
Ning see ei olnud mu vanemate taotlus. Nad said seda mida mu eesnimi tähendab teada alles kümmekond aastat tagasi, kui olin juba üle 20.
Ning see ei olnud mu vanemate taotlus. Nad said seda mida mu eesnimi tähendab teada alles kümmekond aastat tagasi, kui olin juba üle 20.
Me oleme ju siin, et isamaad kaitsta. Aga prantslased on ju ka siin, et oma isamaad kaitsta. Kellel siis õigus on?
Erich Maria Remarque “Läänerindel muutuseta”
Erich Maria Remarque “Läänerindel muutuseta”
'Adolf' = 'õilis hunt' vana-germaani keeles.Lemet kirjutas:Adolf, Aadu- oli vistist vana-germaani keeles "võitlev hunt".
Minu tgshl andmetel panid muistsed esiisad oma lastele sageli nimesid, mis pidid maimukeste iseloomu hääs suunas kujundama: Õnnelemb (õnnelik), Tõelemb (tõsimeelne/tõearmastaja), Lembitu/Lembetu (armastusväärne), Mehis (mehine), Tarmu/Tarmo (tarmukas-energiline), Virge (vilgas) jne.Some kirjutas:...Tarvo/Tarmo tuleneb loomanimest Tarvas
Tarvi ja Tarvo on aga tõesti tuletatud legendaarsest ja hästi tugevast loomast tarvast
Viimati muutis Sollmann, 23 Sept, 2008 6:41, muudetud 1 kord kokku.
TÕDEONAJATÜTAR
Jaanus - Vana-Rooma päritoluga nimi.LeBon kirjutas:Aga oskab keegi öelda, millised praegu laiemalt kasutusel olevad eesti eesnimed on nö. traditsioonilised nimed, ehk siis mitte mugandused võõramaistest ? Bornhöhe ja Kippeli raamatutes toodud (Jaanus, Meelis,Villu) ilmselt nende alla ei käi?
Villu - ilmselt mugandus Williamist-Wilhelmist
TÕDEONAJATÜTAR
Sõltub sellest, kui kaugele vaadataAbramis kirjutas:Piiblist on me enamuse nimed pärit.
Piibel pole sugugi asjade algus.
Kindlasti valiti nimesid ka piiblist või teistest juturaamatutest, kuid nimede päritolu on ikka palju ürgsem.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Eesti eesnimedega on asi suht lihtne, jagunevad laias laastus:
rahvusvahelised või nende mugandused (Johannes, Jaan, Mihkel, Jüri jne.)
muinaseesti nimed, niipalju kui neid allikatest leida oli - Lembitu, Vootele...
tehislikud - Neinar, Karmo, Karpo jne.
soome ja läti nimed - Aivar, Tarmo jne.
Enamus nimesid on kunagi midagi tähendanud, tähendus on lihtsalt ununenud. Lembitu tähendas näit. "armastatu" või midagi sellist.
rahvusvahelised või nende mugandused (Johannes, Jaan, Mihkel, Jüri jne.)
muinaseesti nimed, niipalju kui neid allikatest leida oli - Lembitu, Vootele...
tehislikud - Neinar, Karmo, Karpo jne.
soome ja läti nimed - Aivar, Tarmo jne.
Enamus nimesid on kunagi midagi tähendanud, tähendus on lihtsalt ununenud. Lembitu tähendas näit. "armastatu" või midagi sellist.
Some soovitatud lehekülg http://www.behindthename.com oli päris huvitav, aga ei aidanud mind ikkagi edasi. Wikipediast pold ka hetkel kasu. Teen väikse täpsustuse, et ma algselt mõtlesin perekonnanimesid, kuid põhimõtteliselt huvitavad ka eesnimed. Probleem nimelt selles, et perekonnanimi Lahi ei ütle esmapilgul midagi. Mainitud kunagises gümnaasiumi ajalootunnis olevat õpetaja väitnud, et nimi Lahi on kudagi seotud karuga. Ei oska kohe kuskilt midagi tarka oma peaga leida 
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist