peidetud varustus

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
propatria
Moderaator
Kontakt:

peidetud varustus

Postitus Postitas propatria »

Tere!

On kellegil mingit informatsiooni 1944. aastal saksa üksuste poolt Tartu lähedale Lubja piirkonda peidetud varustuse saatusest?

Teada on see, et kraami peideti mitmeid autokoormaid, samuti on elus inimesed, kes elasid tollal seal piirkonnas ja andsid hiljem huvitavat ja väga täpset informatsiooni.
Samuti teada, et ligemale mitukümmend aastat tagasi metsatöödel leiti piirkonnast üks peidik, kust KGB viinud päris suure koorma asju minema.
Too leiukoht oli aga oletatavast kohast oluliselt eemal.

ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
juss000
Liige
Kontakt:

Re: peidetud varustus

Postitus Postitas juss000 »

propatria kirjutas:Tere!

On kellegil mingit informatsiooni 1944. aastal saksa üksuste poolt Tartu lähedale Lubja piirkonda peidetud varustuse saatusest?

Teada on see, et kraami peideti mitmeid autokoormaid, samuti on elus inimesed, kes elasid tollal seal piirkonnas ja andsid hiljem huvitavat ja väga täpset informatsiooni.
Samuti teada, et ligemale mitukümmend aastat tagasi metsatöödel leiti piirkonnast üks peidik, kust KGB viinud päris suure koorma asju minema.

ProPatria
Huvitav info.Mida või millist piirkonda nn.Lubja piirkonnaks sellel ajal???
propatria
Moderaator
Kontakt:

juss000 kirjutas: Huvitav info.Mida või millist piirkonda nn.Lubja piirkonnaks sellel ajal???
"Sellel ajal" (oletan, et kirjutaja peab silmas eelmise vabariigi aega?) oli kõnealuse piirkonna keskmes Lubja vesiveski. Kandis seda nime nii tolleaegsetel tsiviil- kui ka sõjaväekaartidel (1925-39).

Täpsemaks otsinguks on kolmnurk: Kilgi teerist - Väägvere - Korbatu - Kilgi teerist.

Tervitades, Propatria
Kasutaja avatar
ktamm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ktamm »

Teema pealkiri on üldine, seepärast arvan, et ei lähe teemast mööda pannes sellised küsimused arutamiseks.

Millistel asjaoludel varustust üldse peideti?
Loogiliselt arutades, arvan, et kiirelt pealetungiva vaenlase eest transpordivahendite puudumisel. Kohati võis olla ka plaan/lootus tagasi pöörduda ja varustus kasutusele võtta.

Kas peidetud varustust ka peitjate poolt arvele võeti ja peitmist dokumenteeriti? St. kas oli peitmiseks olemas üldtunnustatud reeglid?

Kuhu ja kuidas peideti? Kas maeti maha või pandi tallele ka heina või puuhunniku alla, varemetesse jms.

Millist varustust peideti?
See olenes sellest, mida üle oli ja millised oli peitjate enda vajadused hetkel. Samas pole ju mõtet ajapuuduses võitopse või muud sellist kraami maha matta...
canislupus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas canislupus »

Sealkandis tolleaegsete kaartide järgi ainult üks kõrgem ja kuivem koht. Vette ja mutta ei hakka ju midagi peitma, ega ju? Kui, siis ikka veest võimalikult eemale.
Kasutaja avatar
kolp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kolp »

Kas eelpool nimetatud koht pole suht lähedal paigale, kus peatusid Emajõe äärest taandunud üksused?
meesmetsast
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas meesmetsast »

canislupus kirjutas:Sealkandis tolleaegsete kaartide järgi ainult üks kõrgem ja kuivem koht. Vette ja mutta ei hakka ju midagi peitma, ega ju? Kui, siis ikka veest võimalikult eemale.
Oleneb mis eesmärgil nad ära peitsid?...
Kui taganemisel, siis ongi parem, et kuskile mutta ja vette, et varustus ära oleks rikutud.
Kõige lihtsam oleks lihtsalt oma silmadega seal asjad üle vaadata?...
plekkpea
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas plekkpea »

Olen ka üht juttu kuulnud. Kuid vist koht oli veidi edsi Vara poole. Koha teadja ei taha kuidagi infot anda. Ütles , et viib teadmised endaga hauda kaasa. Kardab vastu taevast lendamist.
Huvitun maisest rasketehnikast.
propatria
Moderaator
Kontakt:

canislupus kirjutas:Sealkandis tolleaegsete kaartide järgi ainult üks kõrgem ja kuivem koht. Vette ja mutta ei hakka ju midagi peitma, ega ju? Kui, siis ikka veest võimalikult eemale.
Minu osutatud alal on tõepoolest "ainult üks kõrgem ja kuivem koht" - nimelt 6 kvartalit metsa ja teine samapalju lagedat maad... :lol:
Korbatu ümbrus on tõesti vesisem.

Kena on unistada, et minu esitatud ning seni vastuseta küsimus aitab mõnel asjaosalisel mälu taastada ja ta viimasest ka meile siin teada annab...

Tervitustega, ProPatria
plekkpea
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas plekkpea »

[quote="propatria"]Tere!

Kus kohast peidik leiti?
Huvitun maisest rasketehnikast.
Kasutaja avatar
jaan59
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jaan59 »

Mina olen kuulnud juttu,et maaparandajate kraavimasin sõitnud maa sees peitunud voori sisse.Kui ma ei eksi oli see kuskil Põvvatu kandis...üritan järgi uurida.
juss000
Liige
Kontakt:

jaan59 kirjutas:Mina olen kuulnud juttu,et maaparandajate kraavimasin sõitnud maa sees peitunud voori sisse.Kui ma ei eksi oli see kuskil Põvvatu kandis...üritan järgi uurida.
Aga millest järeldada, et veel midagi kusagil peab peidus olema , kas peidikuid oli mitu ??
juss000
Liige
Kontakt:

plekkpea kirjutas:Olen ka üht juttu kuulnud. Kuid vist koht oli veidi edsi Vara poole. Koha teadja ei taha kuidagi infot anda. Ütles , et viib teadmised endaga hauda kaasa. Kardab vastu taevast lendamist.
Ta võiks ju eemalt kaugemalt näidata,ega näitamisega ju vastu taevast lendamist ei toimu.Tuleks osata inimesele läheneda ,selgitada ,ajaloohuvi üles näidata jne.
meesmetsast
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas meesmetsast »

juss000 kirjutas:
plekkpea kirjutas:Olen ka üht juttu kuulnud. Kuid vist koht oli veidi edsi Vara poole. Koha teadja ei taha kuidagi infot anda. Ütles , et viib teadmised endaga hauda kaasa. Kardab vastu taevast lendamist.
Ta võiks ju eemalt kaugemalt näidata,ega näitamisega ju vastu taevast lendamist ei toimu.Tuleks osata inimesele läheneda ,selgitada ,ajaloohuvi üles näidata jne.
No tea, äkki, et noored lapsed saavad ligi ja hakkavad laiali vedama jne.
Kasutaja avatar
jaan59
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jaan59 »

No krt,minu arust on ju oluisem selgeks teha kes,mis ja kuhu neil päevil liikus?Päris kiire oli ju värk??Kui Juss tahab irmsasti Emajõe kaldid väetada siis ma võin ju näidata talle ühtteist,vai nott.Vesi oli see aasta nõnda madal,et vähe granaatidest leidsin veel 3 söetrikrauda :lol: pauk ja viigid...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline