Eesti Vabariigi isikutunnistus

Üksused, relvad, tehnika. Autasud ja vormid. Kõik teemasse puutuv.
Vasta
huntmees
Uudistaja
Kontakt:

Eesti Vabariigi isikutunnistus

Postitus Postitas huntmees »

Leidsin eile vanaisa peidetud dokumendipaki. Kõige muu huvitava hulgas oli tema Eesti Vabariigi isikutunnistus aga miskipärast olid sealt eemaldatud leheküljed 3-8. Oskab keegi öelda millist infot võisid nimetatud leheküljed sisaldada ja mitu lehte üldse tolleaegses isikutunnistuses oli?
Peremees omal maal
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Mul praegu üks laual ja üllatus-üllatus!- nummerdatud lehekülgi oligi vaid 8, ülejäänud nummerdamata valged lehed. Info, mis neil puuduvatel lk.-l leidub, on järgmine: nimi, rahvus, sünniaeg jne., info laste kohta, foto või sõrmejälg, dokumentide nimistu, mille alusel IT välja antud, väljaandja asutus, muudatused perekonnaseisus, märkused. Valgetel lehtedel sissekirjutused jms.
Гив Ми Мани
huntmees
Uudistaja
Kontakt:

Dokumendil millest jutt on esimesel lehel muidugi uhkelt kirjas, et tegemist Eesti Vabariigi kodaniku Isikutunnistusega, seejärel perekonnanimi, nimi ja siis isanimi. Lehekülg kaks: sündimisaeg (vanadus), kus seisab elanikkude nimekirjas, rahvus, elukutse (amet), perekonna seis. Siis ongi lehed puudu, ehk järgmisena tuleb lehekülg number üheksa, kus pealkirjaks- Teated ja muudatused kaitseväe kohustuse kohta:. Number 10 ja 11 on samasugused, siis 12. ülaservas- Märkused:. Viimasena kaks nummerdamata valget lehte, millest esimene klambri alt rebitud servaga (teine pool siis välja tõmmatud). Teine valge leht on aga paaris lehekülgedega 1 ja 2.
Peremees omal maal
huntmees
Uudistaja
Kontakt:

Kõikidel lehtedel võrreldes muu kirjaga tagurpidiselt vesimärgis tähed EVR.
Peremees omal maal
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kõige tundlikum teema oligi teenistus. Pole ka hetkel vanaisa isikutunnistust käepärast, et lehekaupa ette lugeda. Üks kentsakamaid sellelaadseid asju oli VR kavaleri isikutunnistus, kes ise oli 1939 loomulikku surma surnud ja komnooreks hakanud poeg oli vist see tegelane, kes surnud isa dokumendiga paari saapataldu nõukogude kaubandussüsteemi kaardimajanduse keerdkäikudest välja võlunud(vastav tempel tagumistel tühjadel lehtedel). Ära kulutada ta neid siiski vist ei jõudnud, sakslased tegid 41-sel talle ühe augu Võlsi metsas juurde :(
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Arnold kirjutas: tegelane, kes surnud isa dokumendiga paari saapataldu nõukogude kaubandussüsteemi kaardimajanduse keerdkäikudest välja võlunud(vastav tempel tagumistel tühjadel lehtedel).
Punase aasta veidruseid ei jõua ää imestada: mu "passi" viimastel lk.-l suisa suisa kolm sissekannet jalatsite-pooltaldade soetamise kohta :shock: Tea, millest selline (tundub, et) seaduspära tulenes?
Гив Ми Мани
huntmees
Uudistaja
Kontakt:

Dokumentide hulgas oli ka vanaisa kaitseväeteenistuse tunnistus. Välja antud Tallinna Garnisoni Komandantuur ja Vahipataljon poolt. Sundajateenistus siis seal reamehena, eriala k.klp. rivis, hilisem täiendõpe Sakala Partisanide Pataljonis. Eriti ju midagi varjamisväärset pole? Iseasi kui isikutunnistusse tegid oma sissekande ka saksa okupatsioonivõimud. Vanaisa mobiliseeriti 1944. a veebruaris. Tema toimikus on punavõimud talle vastava märgi külge pannud-teenistus SS Leegionis ja olnud relva käsundusohvitser. See viimane on küll minu arust natuke uskumatu.
Peremees omal maal
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Iseasi kui isikutunnistusse tegid oma sissekande ka saksa okupatsioonivõimud.
Vist olid eraldi isikutunnistused, vanaema valge paberileheke kahes keeles on kusagil alles, aga sõjaväelastel oli soldbuch.
Reppin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Reppin »

See viimane on küll minu arust natuke uskumatu.
See viimane võiks olla kontrollitav, kui vanaisa nime teaks...
huntmees
Uudistaja
Kontakt:

Martin Kais oli minu vanaisa nimi.
Peremees omal maal
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Riigiarhiivi kartoteegis on sedeldatud:

Kais Martin m 1909 - R-165 (fond: Relva-SS Hooldusohvitser Eestis)
Kais Martin m 1909 - Eesti SS Leegion, R-67

Täpsema viite (säilik, toimik) saab kohapeal (Madara tn lugemissaal) küsides. Waffen-SSi hooldusohvitseri fondis on andmeid sõjväelaste ja nende pereliikmete kohta.

Fondi sisust saad ülevaate: http://ais.ra.ee , trüki otsingusse Relva-SS Hooldusohvitser Eestis
huntmees
Uudistaja
Kontakt:

Vaata aga! Sünniaasta on õige. Tundub, et on palju, mida ma oma vanaisast ei tea. Ilmselt ei teadnud tema peregi. Vanaisa suri 1973, olin siis alles aastane, kõik mida tema kohta kuulnud olen on räägitud kolmandate isikute poolt. Aga isegi see, mida siiani tean on tekitanud austuse selle mehe vastu. Olles nüüd tagasi ostnud tema talu, mida jõudumööda taastan, leian tihti jälgi sellest, et vanaisa ei olnud päris see mees nagu arvati. Igatahes aina põnevamaks läheb siiani.
Peremees omal maal
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

AISi otsingusse võiksid trükkida ka: Martin Kais .
huntmees
Uudistaja
Kontakt:

Estoloog kirjutas:AISi otsingusse võiksid trükkida ka: Martin Kais .
Jah, olen seda teinud ning osade dokumentidega tutvunud.
Peremees omal maal
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline