Elias Kasak

Üksused, relvad, tehnika. Autasud ja vormid. Kõik teemasse puutuv.
Vasta
Kasutaja avatar
Mati
Liige
Kontakt:

Elias Kasak

Postitus Postitas Mati »

Selle mehe kohta on kirjutatud erinevaid arvamusi.
Minu äi, major Johannes Jalak, töötas tema alluvuses Raudteede Ekspluatatsiooniametis ja seal oli ta seotud luurega NSVL-i vastu.
Seepärast mõistis Sõjatribunal ta 1941.a. juunikuul surma.
Kolonel Kasak oskas ikkagi kuidagi veepeale jääda. Meie peres on Kasak`i kohta teatud eelarvamus, võib-olla on ka teil andmeid koloneli eluloost, sellisel juhul saab neid võrrelda?
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Kasak jättis endast seitse osa käsikirjalisi mälestusi alates I Ms kuni II ms aeg. Need on Hooveri (ainult I-VI), Balti Arhiivis Stockholmis, Eesti Arhiiv Ameerika Ühendriikides andis Kasaku fondi Minnesota ülikooli immigratsiooni uurimise keskusse (seal kirjeldatakse ta paberite ühe osana ka "inteligence services re: Esto R.R. system,"). Ma ei tea, et need oleksid ka Eesti pinnal loetavad kahjuks. Igatahes "Salakuulajana Soomes" on üks osa mälestustest. Eks nagu Kanepitki viimase asja pärast teda paguluses teiste sõjaväelaste poolt omaks ei võetudki enam. Saksa SD neid ometi süüdi ei leidnud 1941-1944.

Eestis viimati vist Hans Salm on neist "Viie luure agendis" kirjutanud (lk 48-51). Arreteeriti muide Hellati teate peale. Salm toob mitu väidet Kasaku (ja Kanepi) kasuks.
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

See, kuidas Hellat ise oma teadet kirjeldab, on ta KGB-le kirjutatud "mälestuste" järgi nii:

"Kindrali [Tõrvandi] tütre kaudu sain ühendust kolonel SOODLAga. Kohtusin temaga esmakordselt kino "Modern" ees ja hiljem käisin mitu korda tema juures kodus.

Me arutasime Soodlaga olukorda väga põhjalikult. Minu plaani põrandaaluse organisatsiooni moodustamise kohta pidas ta ebareaalseks ja läbikukkumisele määratuks. Ta andis mulle arusaadavat sõjalist informatsiooni (ise oli ta juba erus) ja kui ma rääkisin talle, et enne minu ärasõitu saabus Soome kolonel KANEP, muutus Soodla väga tähelepanelikuks, kuna ta pidas seda "põgenemist" nõukogude organite poolt organiseerituks. Tema järelduse aluseks olid Kanepi korduvad väljakutsed NKVD-sse ning seejärel ootamatu kadumine. Tema perekond, kes oli algul väga närveerinud, rahunes peagi maha, nagu oleks saanud teada, et ei ole põhjust muretsemiseks. [---]

Käisin mitmel korral külas oma nooremal õel, kes elas Kuusikul. Sealne lennuväli pakkus vähe huvi ja ma isegi otsustasin kolida sinna oma raadiosaatjaga, mille Pärel oli parandanud. Sealt lennuvälja külje alt andsingi ma edasi oma ainukese teadetepaketi, mille soomlased ka kinni püüdsid. Teatasin neile muuseas, et Soodla kahtlustab Kanepit. Nagu ma hiljem teada sain, õnnestus soomlastel selle põhjal Kanep paljastada, samuti kolonel KASAK ning keegi major VAHER, kes tulid Soome hiljem ning ilmselt samasuguse ülesandega."
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline