BOB, EDC, ellujäämiskomplekt...

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
OnuEnn
Liige
Kontakt:

BOB, EDC, ellujäämiskomplekt...

Postitus Postitas OnuEnn »

üllataval kombel on teema eestikeelses ruumis populaarseks muutunud, kui mõni aasta tagasi tuli otsinguga "ellujäämiskomplekt" ainsa vastena dragon.ee foorumi "maailalõpu kohvri" teema, siis paar päeva tagasi sama päringuga oli see nihkunud 13. lehekülje lõpuossa, eespool olid nii kahtlase väärtusega hiina kaupa pakkuvad pudukaupmehed kui tõsimeelsed matakafoorumid.

kas ja mis värk sellega on? lenduritel, päästepaatidel jne olid ellujäämispakid olemas ammu, aga laiatarbena on see teema peale rämbo filmi paisuma hakanud.

ma kahtlen sügavalt, kuidas saab üks odavatest oma funktsiooni kehvasti täitvatest komponentidest kellegi turundusinimese poolt komplekteeritud nutsakas kedagi elus võiks hoida. rääkimata sellest, et eesti oludes on väga keeruline kauem kui 3 tundi eksinud olla.

või mis?
seiklus
Liige
Kontakt:

Re: BOB, EDC, ellujäämiskomplekt...

Postitus Postitas seiklus »

OnuEnn kirjutas:kas ja mis värk sellega on?
Igasugu värke on, mul on 3 erinevat komplekti ja minu sõbral on ka. Ise komplekteerinud vastavalt oma vajadustele.

OnuEnn kirjutas:lenduritel, päästepaatidel jne olid ellujäämispakid olemas ammu, aga laiatarbena on see teema peale rämbo filmi paisuma hakanud.
Laiatarbena on see ikka igal asjalikul inimesel olemas olnud, lihtsalt kõigil on ta erinev. Mõnel on selleks toos tikke ja pakk soola, mõnel aga 100 eur maksev komplekt, kus palju muudki.
OnuEnn kirjutas:ma kahtlen sügavalt, kuidas saab üks odavatest oma funktsiooni kehvasti täitvatest komponentidest kellegi turundusinimese poolt komplekteeritud nutsakas kedagi elus võiks hoida.

Odavus ei tähenda veel, et see on kehva, kõik oleneb kasutaja oskustest. Asjad ise ei täida funktsiooni, ikka inimese kaasabil. Asju saab hoida nutsakus või panna veekindlasse plast/metall karpi. Elus hoiab ellujäämistahe, teisel kohal oskused, siis alles "nutsaku" sisu
OnuEnn kirjutas:rääkimata sellest, et eesti oludes on väga keeruline kauem kui 3 tundi eksinud olla.

või mis?
Igal aastal eksib Eestis nii lapsi, kui täiskasvanuid. Mõni ei jõua koju kunagi.
ekacariya
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ekacariya »

See "ellujäämiskomplekt" on sihuke...tinglik nimetus. Tegelikult on asja mõte ka selles, et vahest tuleb ette olukordi(metsas jalutades jne), kui sul läheb haaknõela vaja, või vahest juppi traati, vahest tekib kompassi järgi vajadus, väikest nuga...siis on sul see käepärast, kui kannad taolist komplekti kaasas.
OnuEnn
Liige
Kontakt:

"Igasugu värke on, mul on 3 erinevat komplekti ja minu sõbral on ka. Ise komplekteerinud vastavalt oma vajadustele"

räägi oma komplektidest, mis neisse kuuluvad ja kus/millal neid kasutad?

"siis on sul see käepärast, kui kannad taolist komplekti kaasas"

mul on autos nii tööriistakast kui nn "BugOutBag" kus magamiskott, muud vajalikud vahendid/riistad kui mõningane toiduvaru ja igapäevaselt kannan (see oleks siis "EveryDayCarry") vööl multitööriista ning enamasti on ka tuletegemisvahend ja kompass ligi, aga ma ei nimeta neid nii peente nimedega, mul läheb vastavat kooslust lihtsalt pidevalt vaja oma tegevuse tõttu.

kui asi läheb ellujäämisolukorraks, siis esmaste vajaduste rahuldamiseks ja enese elushoidmiseks piisab noast ja tulesüütamisvahendist, kõik muu on lisaluksus. ellujäämine on kinni oma peas ja oskustes, mitte selles kui peene nimetusega asja sa oled poest ostnud või ise komplekteerinud kellegi eeskujul IMHO. rämbo-stiilis noad on muidugi omaette naljanumber.
ekacariya
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ekacariya »

Mis tähtsust sellel nimel on? Kui inimene usub et tal võiks sellist komplekti vaja minna, kas ta peaks ainuüksi sellepärast mõttest loobuma, et asjal on "kõlav nimi" ja et "tõelisele Mehele piisaks ainult noast ja tikkudest".
Ma ei tea, mida selle rambo stiilis noa all mõeldakse, minul on näiteks selline- http://www.nuga.ee/products/ka-bar/kb1244.htm
Väga hea tööriist.

Andke nõu, kust leida head keeratava kaanega plekk karpi sellise "ellujäämiskomplekti" ümbriseks?
allatah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas allatah »

Olen ka mina mõelnud, et Eestis pole võimalik metsas üle 10 minuti eksinud olla. Aga kui üks hetk ei saa isegi sellest aru, kust sa kahe minuti eest tulid, siis tuleb külla meie suurim sõber PAANIKA. Tookord seisnes paanika selles, et ma pettusin endas tohutult, aga kui oleks hakanud veel uisapäisa ringi tormama, siis oleks ikka kohe palju suuremas supis olnud.

Aga minu ellujäämispakett on selline, et üritan oma käike paar päeva ette planeerida ja baasist (kodunt) lahkudes mõtlen, mis võib juhtuda ning mis lihtsad vahendid mind sel puhul aitaks.
Hommikul tööle minnes ja õhtul koju jõudes pole muud, kui üks multitööriist vööl rippumas. Talvel või metsa minnes lisandub auto pagasnikusse labidas. Kui on lootust lumetormi kätte jääda, siis on autos ka magamiskott. Kui päev otsa maanteedel kulgeda, siis kipun nagunii vahepeal söögipausi tegema ning suvise joogi asendab talvel soe jook termoses.
Tikke proovin kah endaga kaasas hoida, aga kahjuks pole suitsumees ja unustan tihtipeale ära :D
Muidu kui teil auto peaks lumetormis kinni jääma (Padorg), kas ei ole töötava mootori korral seda ohtu, et tuiskab auto tagaosa kinni ja mõni ohtlik suits salongi tungib? Et kas peaks aegajalt kaevamas käima või pole mõtet?
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

On omalgi selline kotike olemas , kus kõik vajalik igaks elujuhtumiks sees. inglis keeles on sellise asja nimi Bug Out Bag (BOB).
Kui peaks tekkima vajadus kriisiolukorras kiiresti kodust lahkuda , siis kotis oleva varustusega saab näiteks metsas mõnda aega muretult hakkama. sees on seal korralik magamiskott, magamismatt,telkmantel, gore-tex vihmariided, paar taskulampi, korralik nuga, multitööriist, esmaabikotike, hügieenitarvete kott, söögivalmistamis tarbed,tuletegemis vahendid, soe kampsun, sooja pesu komplekt, tagavara sokid-püksid,korralikud kindad, nööri ja veel igast vajalikku pudi-padi.
Tähelepanu on pööratud just sellele et jääda kuivaks ja soojaks. Selleks et ajutegevus normaalselt toimiks ja energijat oleks on kiireid süsivesikuid sisaldavad snäksid ( rosinad, kuivatatud puuviljade ja pähkli segu, energiabatoonid, shokolaad).
Paar aastakest on selle asjaga vaikselt tegeldud aga päris valmis veel ei ole saanud.
seiklus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas seiklus »

OnuEnn kirjutas: räägi oma komplektidest, mis neisse kuuluvad ja kus/millal neid kasutad?
Iga päev kannan kaasas oma märkmiku taskut. Lisaks märkmikule panin taskusse veel mõningaid vajaminevaid asju.

Pilt

Suur pilt http://static3.album.ee/files/1095/87/o ... 9_LWdp.jpg
allatah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas allatah »

On omalgi selline kotike olemas , kus kõik vajalik igaks elujuhtumiks sees. inglis keeles on sellise asja nimi Bug Out Bag (BOB).
Kui peaks tekkima vajadus kriisiolukorras kiiresti kodust lahkuda , siis kotis oleva varustusega saab näiteks metsas mõnda aega muretult hakkama...........
Kas seda asja võib lühidalt nimetada ka pakitud välivarustuseks. Ehk siis vormikomplekt number mis-ta-nüüd-oligi (4 äkki)
Ma taipasin seda Ludvigi Bug Out Bagi kirjeldust lugedes, et selle sisu vastab hämmastavalt palju sellele, mis on iga kaitseliitlase seljakotis ja rakmetes peidus (eeldatavasti on kogu see kraam rahuajal kokku pakitud ning ootab vaid selgapanekut).
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
OnuEnn
Liige
Kontakt:

mhm. seiklus-e EDC-kit meenutab mulle teiselt poolt seda, mis mul igapäevaselt peal ja ümber on:

mobiiltelefon (vööl) mis toimib kui
-foto-videokaamera
-televiisor (m.err.ee)
-raadio (tunein)
-videomakk-muusikakestus
-raamatukogu
-veebibrauser
-kirjakast
-taskulamp
-eesti ja lähinaabrite kaardid
-läänemere kaart
-telefon
tagavaraaku mobiilile (koos luubiga ühes püksitaskus)
mälupulk (koos kompassiga paelaga kaelas)
kompass
kirjutusvahend (rinnataskus)
id kaart (koos teiste kaartide ja rahaga mobiilikoti taskus)
pangakaart ja veidi sularaha
mõned kliendi- ja sooduskaardid
multitöörist (vööl) mis sisaldab
-nuga (sile)
-nuga (sakiline)
-käärid ("ehtne fiskars")
-kruvikeerajad (rist, lai ja kitsas lapik)
-saag
-näpitsad
-traadilõikajad
-konserviavaja
-pudeliavaja
võtmed (karabiiniga vööl)
tulemasin (võtmekimbus)
luup (juhuks kui prille pole või tulesüütamiseks jne)

nimekiri on pikk, nagu ma tassiks seda kõike kotiga seljas, tegelikult on asjad väga kompaktselt kaelas-vööl-taskus. ja nagu ma kirjutasin eelnevalt, mul ei tule seda mõttessegi kuidagi eriliselt nimetada, neid on mul igapäevaselt vaja ning nimetatud mõne eseme kaasaskandmine on üsna loomulik olek. mul on taskunuga olnud suht varajasest lapsepõlvest ja tikke mulle samuti pole kunagi keelatud, seega ma olen nendega harjunud ning ma oskan neid vajadusel kasutada.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

allatah kirjutas: Muidu kui teil auto peaks lumetormis kinni jääma (Padorg), kas ei ole töötava mootori korral seda ohtu, et tuiskab auto tagaosa kinni ja mõni ohtlik suits salongi tungib? Et kas peaks aegajalt kaevamas käima või pole mõtet?
Ühest sarnasest loost olen kunagi kuulnud. Nimelt, millalgi nõukaaja lõpul läinud kaks meest tuttuue null-kaheksaga metsa jahile. Talvine aeg, eks meestel hakanud jahe ja nii nad otsustasid autosse sooja minna. Istunud autosse ja pannud mootori käima... Mis täpselt edasi sai, ei tea keegi. Kas üritasid kuhugi sõita ja jäid lumme kinni? Otsustasid enne abi otsima minekut veidi puhata? Igatahes leitud nad alles kevadel. Auto ostnud lõpuks keegi 700 rutsiga ära. Absoluutselt kogu salongi sisustus olevat tulnud välja vahetada, ja sellest hoolimata laibahais veel päris lõplikult ei kadunud.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
ludvig
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ludvig »

Enamusel tänapäeva autodest tuleb sumpsist puhtamat õhku kui Tallinna kesklinnas tipptunni ajal....
See sama kord kui padaorus kinni oldi, istusin samuti öö otsa autos lumevangis, mootor käis hommikuni ja supsi otsa lumest välja rookimas ma ei käinud. Kusjuures olin ka keset lagedat välja kus tuiskas ikka väga julmalt.
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

ludvig kirjutas:Enamusel tänapäeva autodest tuleb sumpsist puhtamat õhku kui Tallinna kesklinnas tipptunni ajal....
See sama kord kui padaorus kinni oldi, istusin samuti öö otsa autos lumevangis, mootor käis hommikuni ja supsi otsa lumest välja rookimas ma ei käinud. Kusjuures olin ka keset lagedat välja kus tuiskas ikka väga julmalt.
IRW, see on küll väga teaduslik väide :).
Üldiselt sulle teadmiseks, et "õhku" sumpsist ei tule grammigi.
Mis tuleb sumpsi otsast: süsivesinikud + lämmastikoksiidid + süsinik dioksiid + süsinikoksiid + vesi. Millist sa neist gaasidest hingamiseks kasutad võid sa ka meile teada anda.

Ütleme nii sinu kaasuse kohta, et seekord läks lihtsalt hästi ja võid jätkata oma elu järgmiste "teaduslike" eksperimentideni.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline