Ahoi!
Maalt lumiste laante keskelt tagasi tsivilisatsiooni rüpes
Tänud kaasamõtlejatele. Alustame siis algusest: tõesti, mõte sellist teemat valida tekkis M. Laari raamatut lugedes. Ei oska kommenteerida, kuidas ta jõudis sellise mõttekäiguni...peaks vist temalt endalt küsima

äkki saaks ka vastuse, loodetavasti on tal mingid märkmed raamatu koostamise ajast olemas.
Mulle on jäänud kusagilt meelde, et just laskemoona säilitamise ja hoidmisega oli suuri raskusi ja see tingiski muutused relvastuses, mitte relvade endi puudus...muidugi ei ole see "kusagilt meelde jäänud" eriline argument, vähemalt mitte teaduslikus töös
Siin soovitati uurida 1941 a suvesõda, kardan, et selle kohta on veelgi vähem materjale. Tundub, et see aeg oli palju segasem ja ilmselt materjale veelgi napimalt. Vähemalt ma eeldan seda, arvestades, kui kaootiline 1941. a suvi oli.
Kui nüüd tagasi teema juurde, siis kui püstitan eesmärgi uurida, kas M.Laari hüpotees peab paika, siis ei saa ju eksida: uurimistöö õnnestub ka siis kui saab tõestatud, et lugupeetud ajaloolase väide oli ekslik. Siinkohal ei tohiks näha soovi, mingile "ärapanemisele", lihtsalt see teema meeldiks mulle, hoolimata sellest, kas relvastuses toimusid
muutused või kasutati sel perioodil kättesaadavat relvastust. Samas annaks see ka teistele huvilistele väärt uurimismaterjali, et mis relvi kasutati jne...
Kui tõesti õnnestub tõestada see, et relvastuses toimus nihe saksa relvadelt vene relvade poole, siis saaks selle töö lõppsõnas siduda äkki ka tänapäevaga, kui meie riigikaitsedogmad näevad ette sissivõitlust peale vaenlase kallaletungi. Siis saaks äkki ennustada, millise aja jooksul peaks tänapäeval toimuma relvastuse vahetus, võttes arvesse, et osa tänapäevast relvastust on sootuks keerulisem ja hoolduse suhtes kapriissem, kui 2MMs aegne.
Kõige raskem mulle endale, et mulle see teema väga meeldib.

Kuid tänud kaasamõtlemast ja palun jätkame teemaga. Kui siit muud põnevat välja ei kooru, siis vähemalt kaasfoorumlased saavad miskit uut ja huvitavat siit lugeda.