võib-olla sattusin valesse kohta ent siin tundus olevat siiski õige koht vähemalt alustada.
Tahan jagada üht lugu, mida pühapäeval kuulama juhtusin. Nimelt sattusin nädalavahetusel ühele Tallinnas Keskaja päevade raames toimunud venekeelsele ekskursioonile. Muidu polnud väga vigagi aga kõrvu jäi üks imelik lugu. Nimelt kinnitas ekskursioonijuht, et kui viimases ilmasõjas mehed otsa hakkasid saama, siis võeti Eestis palju 14-15 aastaseid poisse sõjaväkke, keda siis Kiek in de Kök-i torni juures maaalustes bastionikäikudes pikemalt kinni hoiti (mingi närvide tugevdamise treening vms) ja – pange nüüd tähele – seal tunnelites olevat „fašistid“ mootorratastega mööda tunneleid ringi kihutanud !!??!!
Olen ise neis käikudes paaril korral käinud ja ausalt öeldes kahtlen väga, et seal tsikliga kihutada saaks: pime, kitsad kohad kambrite vahel, ebatasane pinnas ja nii edasi. Külgkorviga masin jääks kohe kinni, tavalise „soolo“masinaga ehk tasa ja targu põristades saab mõõduka vaevaga bastioni ühest otsast teise. Ja miks peaks tunnelis veel heitgaasidega hakkama õhku mürgitama?
Loomulikult naljakas lugu ja kõigil kuulajail suud kõrvuni peas (kujutage ise ette, kuidas pimedast tunnelisügavusest lendab mootorimürinal välja kuulipildujaga mootorratas, peal „fritsud“ kellel kiivrid peas ja käised üles kääritud, ning tuiskab siis edasi) … aga minu meelest puhas fantaasia.
See, et nii poisikesed kui täismehed võisid naljaviluks igasugu suuremaid või väiksemaid lollusi teha (sh käikudes tsikliga pläristamist) on iseasi aga ma väga kahtlen, et seal sõjaajal mingi tsiklitega edasi-tagasi sõitmine toimus.
Mulle tundub see paras naljanumber olevat … aga igaks juhuks mõtlesin targemate käest üle küsida

PS: ka käikudes näha peldikud olevat selle ekskursioonijuhi jutu järgi „fašistide“ ehitatud (tegelikult pärinevad aga nõukogude ajast, mil seal oli tsiviilkaitsevarjend).