sadism (vene) sõjaväes
sadism (vene) sõjaväes
Paneb kirjutama tänane SL Õhtulehe samatemaline artikkel, kus taas juttu vene armees vohavast dedovshinast. Arvatavasti on ka siinsed liikmed vähemal või suuremal määral midagi samalaadset kogenud, eriti just lõpuaegadel teeninud härrased. Kunagi arutades seda teemat ühe nõuk. armee endise, ohvitseriga, oli tema argument: dedovshina tekkis kuskil 70 ndatel ja pärit oli see kutsekoolides vohanud süsteemist. Nende väeosas oli kombeks esimese aasta poistel kuskil rinna peal kanda ühte paela ja teise aasta meestel kahte paela - nii oli ilmselt juba kaugelt hierarhia paigas.
Ehedamaid artikkleid ilmus 21. märts 1989 Noorte Hääles ´´Lõuad pidada ja edasi teenida´´ mis rääkis samal teema eesti poistest.
Ühel filmifestivalil oli film ´´Kolm päeva ja ei kunagi enam´´ - lugu mingist vene noormehest, kes lasi automaadist paar ajateenijat ja ühe ohvitseri maha kuna lihtsalt ei suutnud taluda seda alandust ja sai selle eest eluagse.
Ise ei ole nõuk. armees käinud, aga ilmselt oskavad paljud siinkirjutajad nii mõndagi selle varjupoole pealt rääkida...
Ehedamaid artikkleid ilmus 21. märts 1989 Noorte Hääles ´´Lõuad pidada ja edasi teenida´´ mis rääkis samal teema eesti poistest.
Ühel filmifestivalil oli film ´´Kolm päeva ja ei kunagi enam´´ - lugu mingist vene noormehest, kes lasi automaadist paar ajateenijat ja ühe ohvitseri maha kuna lihtsalt ei suutnud taluda seda alandust ja sai selle eest eluagse.
Ise ei ole nõuk. armees käinud, aga ilmselt oskavad paljud siinkirjutajad nii mõndagi selle varjupoole pealt rääkida...
Re: sadism (vene) sõjaväes
dude kirjutas:... Nende väeosas oli kombeks esimese aasta poistel kuskil rinna peal kanda ühte paela ja teise aasta meestel kahte paela - nii oli ilmselt juba kaugelt hierarhia paigas.
Eksisteeris ametlik teenistusvanuse tunnus, mida kanti varukal. I kollane triip- üks aasta, 2 kollast triipu- 2 aastat. Selle kandmine keelati vist 1982.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Mul oli roodus ka mitmeid tsooni harjumustega kangelasi, kes kohe oma korda tahtsid kehtestada, aga meid oli oma 20 eestlast seal ja me hoidsime ka kokku, nii et see plaan ei läinud meie suhtes neil läbi. Üks neli-viis meest oli ka pidevalt jooksus, kuna ei kannatanud seda elu välja. Muidu oli kahe aasta jooksul kaks enesetappu, mis mõlemad lavastati õnnetusjuhtumiteks. Esimene olevat ennast õnnetu armastuse pärast ülesse poonud aga seda armastuse värkki ma ei usu, kuna teda kasutati kõvasti ära. Ilmselt sai lihtsalt elu isu otsa. Tegelikult see teine oli ikka rohkem mõrv. Nimelt oli kasahhist noormees ametliku versiooni järgi läinud sillalt vette hüppama, et demonstreerida mööduvatele tütarlastele oma ujumisoskust, aga oh õnnetust, seal oli vaid pool meetrit vett ja siis kaks meetrit kive. Juhuslikult lähedal olnud seeru oli küll keelanud ja pärast elustanud aga ei midagi. Sai veel hiljem vapruse eest kiita. Tegelikult läksid kasahh ja venelane omavahel kaklema, sest vihkasid üksteist. Kedagi kes vahele oleks võinud tulla polnud ka lähedal ja tegelased kasutasid ära unikaalse võimaluse arveteklaarimiseks. Kasahh komistas ja kukkus pea ees sillalt alla.
Muidu oli roodus selline kord, et lõunapoolseid rahvaid võis roodukomandöri teadmisel distsipliini huvides möödukalt tampida ja seda mõned tegelased ka mõnuga kasutasid. Üks seeru oli eriti värdjas, aga jäi pool aastat enne oma koju minekut vargustega vahele ja paelad võeti maha. Oh seda pidu mis siis usbekkidel-kasahhidel oli! Kõik patud tuletati meelde. Meest peksti söögi alla ja söögi peale, öösiti käis hambaharjaga platsi pesemas, päeval narjadis ja peldikus, lõpuks tahtis enesetappu teha aga ei lastud. Alles vana aasta viimasel päeval sai koju. Viimaste kuudega sai kõik oma karma võlad topelt tagasi.
Mõni kuu enne minu koju minekut tuli veel välja, et kaptenist roodukomandör oli pede kes mõnda reameest ööseti ära kasutas, sellel võeti ka pagunid maha ja rändas vist afganistaani suunas. Vaat selline elu oli.
Muidu oli roodus selline kord, et lõunapoolseid rahvaid võis roodukomandöri teadmisel distsipliini huvides möödukalt tampida ja seda mõned tegelased ka mõnuga kasutasid. Üks seeru oli eriti värdjas, aga jäi pool aastat enne oma koju minekut vargustega vahele ja paelad võeti maha. Oh seda pidu mis siis usbekkidel-kasahhidel oli! Kõik patud tuletati meelde. Meest peksti söögi alla ja söögi peale, öösiti käis hambaharjaga platsi pesemas, päeval narjadis ja peldikus, lõpuks tahtis enesetappu teha aga ei lastud. Alles vana aasta viimasel päeval sai koju. Viimaste kuudega sai kõik oma karma võlad topelt tagasi.
Mõni kuu enne minu koju minekut tuli veel välja, et kaptenist roodukomandör oli pede kes mõnda reameest ööseti ära kasutas, sellel võeti ka pagunid maha ja rändas vist afganistaani suunas. Vaat selline elu oli.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
nojah ega need kuradi tsurkad kah mingid lambukesed polnud-seo kõik ühte punti ja kivi külge
see oli siis rahvate sõprus nsvl sõbralikus peres
meil õnnes oli tsuurikuid ca 20-30 % ainult õnneks aga tüütasid ära küll
eriti kasahhid,tsetseenid,armeenlased ja grusiinid
siin ka lugejate kommentaare artiklile
http://www.sloleht.ee/index.aspx?v=komm ... &tid=14786
see oli siis rahvate sõprus nsvl sõbralikus peres

meil õnnes oli tsuurikuid ca 20-30 % ainult õnneks aga tüütasid ära küll
eriti kasahhid,tsetseenid,armeenlased ja grusiinid
siin ka lugejate kommentaare artiklile
http://www.sloleht.ee/index.aspx?v=komm ... &tid=14786
Mina sain grusiinidega alati hästi läbi ega ütle nende kohta küll midagi paha.Ja head suhted olid alati ka bandeeralastega(lääne-ukrainlased).Aserid olid ka päris normaalsed(tüli korral tülitsesid ühega,mitte kambaga nagu usbekid).Dedovštšina?Väeosas oli range struktuur teenitud aja alusel.Endast noorema seeru võisid alati na h.. saata.Auaste ei lugenud.Sõdurite vähesuse tõttu pidid meil ka vanakesed narjaadides käima.Autopargis 1 vana ja 1 noor.Magamisaeg jaotati küll pooleks,aga töö tegi noor(hommikul jäi parki ainult prapor,valvurid aga autoga lennuväljale).Köögis ainult noored.Ültse kõik raske ja must töö noortele.Loomulikult olid meil ka järgmisse teenistusjärku pühitsemised(tšerpak 12 korda kulbiga jne.)Samuti tuli vanakesi 24.00 õnnitleda läheneva käskkirja puhul(100,90,80...10,9,8,7...päeva käskkirjani).Hommiku sai noor vanakese või endale(alati anti).Kui õnnitlejaid ei olnud,korjasid vanakesed noorte või.Mõned vanakesed sundisid ka noori oma autot ja mundrit pesema.Üldiselt meil noori eriti ei kiusatud(inimesi vähe ning aega lolluste jaoks eriti ei olnud).Polnud ka mõne rahva ülekaalu ning musti meie roodus vähe.Vahepeal käis roodukas meile isegi rääkimas,et looksime tõelise dedovštšina.
Tegelikult veidi varem, kuskil 60-ndate aastate alguses, siis kui Hruštšov lühendas teenistusaega armees kolme aasta pealt kahele ja laevastikus nelja aasta pealt kolmele. Vaat see aastakäik, kes pidi viimasena kolm aastat teenima, oli tige nooremate peale, kes pidid pääsema kahe aastaga ja hakati oma tigedust nende peal välja elama. Sealt olevat dedovšina alguse saanud.wudu kirjutas:Dedovshina olevat tekkinud siis kui hakkati kroonu võtma kriminaale, kuskil 70 ndatel.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
hierarhhia
Tegelikult tekkis NA-s taoline süsteem pärast II MS, 50-ndatel, kui ajateenistusse hakati võtma kriminaalse minevikuga noori. Tingitud oli see tõsiasjast, et selleks ajaks hakkas kätte jõudma suurest sõjapidamisest ning NA elavjõuga priiskamisest tingitud meestepõud. Ja tegelikult polnudki tegemist teab mis kujunemisega, need mehed lihtsalt hakkasid elama teenistuses sama elu, nagu nad harjunud olid ja mis neile omane ja isikupärane. Kord kinnistunud tavad on aga visad kaduma, sest NA-s oli teadupärast erinevatel aastakäikudel ühine teenistus ühes üksuses. Lõpuks ei mäletanud enam keegi, et millest asi alguse sai ning võeti end lihtsalt kui ühte osa suurest juba käima aetud masinavärgist. Et nii oli ja nii läheb ka edasi. Selle fenomeni kohta on venekeelsena ilmunud ka täiesti pädevaid uurimustöid (kahjuks ei oska jälle täpset allikat nimetada, kuid lugenud ma neid olen).
Muidugi sõltus palju ka mehest endast. Ega oma lollust vaka all ei hoia, küll see ikka välja tuleb. Eriti kui selleks nii viljastavad tingimused olid.
Võib-olla ebatüüpiline, kuid mina selles jamas ei osalenud. Lihtsalt esimene aasta oli kole ja see tuli lihtsalt üle elada ja pärast elasin igati inimlikult teise aasta lõpuni. S.t., et siis jäeti mind rahule ja ka mina olin igati inimene (vähemalt omast arust). Ei pidanud kohe mitte vajalikuks üldiselt kehtivaid inimliku suhtlemise põhimõtteid teenistuses kahtluse alla seada ja oma kiskjalikke instinkte lahti päästa. Muidugi, tuleb öelda, et mida õhem on inimese aju hallaine paksus, seda enam trügivad selle alt välja ka tema varjatud loomalikku päritolu iseloomustavad instinktid. Ja kahjuks tuli nentida, et suure venemaa mõnest piirkonnast pärit inimisendite hallaine paksust iseloomustas tõepoolest selle lausa silmnähtav läbipaistvus. Sellest ka siis vastav käitumine.
Muidugi sõltus palju ka mehest endast. Ega oma lollust vaka all ei hoia, küll see ikka välja tuleb. Eriti kui selleks nii viljastavad tingimused olid.
Võib-olla ebatüüpiline, kuid mina selles jamas ei osalenud. Lihtsalt esimene aasta oli kole ja see tuli lihtsalt üle elada ja pärast elasin igati inimlikult teise aasta lõpuni. S.t., et siis jäeti mind rahule ja ka mina olin igati inimene (vähemalt omast arust). Ei pidanud kohe mitte vajalikuks üldiselt kehtivaid inimliku suhtlemise põhimõtteid teenistuses kahtluse alla seada ja oma kiskjalikke instinkte lahti päästa. Muidugi, tuleb öelda, et mida õhem on inimese aju hallaine paksus, seda enam trügivad selle alt välja ka tema varjatud loomalikku päritolu iseloomustavad instinktid. Ja kahjuks tuli nentida, et suure venemaa mõnest piirkonnast pärit inimisendite hallaine paksust iseloomustas tõepoolest selle lausa silmnähtav läbipaistvus. Sellest ka siis vastav käitumine.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)
Stellung halten und sterben!!
Stellung halten und sterben!!
sadismus
Pole ise kroonus käinud ,kuid olen selle eest kinni vanglates ja kaugel pöhjas istunud ,,, arvan et paralleeli nende vahele saab tömmata,n eriti öukogude oludes.mis puutub domineerimist ja just fyysilist aspekti
,,, paneb imestama kui kuulen kuis mehed räägivad et oluline oli esimene aasta vastu pidada mönitamisele ja peksule et siis nagu hiljem vöis elada.
Minu jaoks seostub see ikka sellega et kodanik nöustub seltskonnaga kes teda kirsa - saapaga tagumiku taob,´
Ise olen alati olnud äärmiselt nörk ja tahtejöetu ,selles osas.
puudub täielikult pinnas masohhismiks.
Nooruses tegin sporti tugevalt ja lisasin fyysisele ka aju-olluse selle mis kindlasti aitas vanglas normaalselt eksisteerida,,
eriti lendasid rihmad maha siis kui yles astusid arengu-peetusega karjakud kes pretendeerisid mingile arusaamatule fyysilisele intellektuaalsusele.
KUna nende aju oli primitiivne siis ka nende oskus psyhho-maastikul opereerida vilets ja fyysis ei kompenseeri mitte alati head kiiret aju-tööd,kuigi esimesed 10 sekki aitab ringis vastu pidada.
,,, minu hea ja kauaegne söber noorusest kes teenis Riia mingis lennuväljal oli seal midagi valvamas ,,, oli yks esimesi karatee poisse eestis ,peksis noid teise aasta poisse pundis,mille löpp tulemusena talle kroonust kinga anti läbi hulluka,
See enda eest seismine oli meie jöugus nagu nooruses pöhimötteks,
Selline teema siin annaks ka psyhholoogidele leiba mulle tundub.
Arvan kaitsevöime psyhholoogilist aspekti arvestades oleks see teema käsitlus kasuks eestile, sest sama kohtlemine mingis gradatsioonis laieneb ka vangilangenutele osaks söjas ja muis olukordades ,
Nyyd vist asusin liiga laiaks teemat rebima kuid point jääb samaks.
,,, paneb imestama kui kuulen kuis mehed räägivad et oluline oli esimene aasta vastu pidada mönitamisele ja peksule et siis nagu hiljem vöis elada.
Minu jaoks seostub see ikka sellega et kodanik nöustub seltskonnaga kes teda kirsa - saapaga tagumiku taob,´
Ise olen alati olnud äärmiselt nörk ja tahtejöetu ,selles osas.
puudub täielikult pinnas masohhismiks.
Nooruses tegin sporti tugevalt ja lisasin fyysisele ka aju-olluse selle mis kindlasti aitas vanglas normaalselt eksisteerida,,
eriti lendasid rihmad maha siis kui yles astusid arengu-peetusega karjakud kes pretendeerisid mingile arusaamatule fyysilisele intellektuaalsusele.
KUna nende aju oli primitiivne siis ka nende oskus psyhho-maastikul opereerida vilets ja fyysis ei kompenseeri mitte alati head kiiret aju-tööd,kuigi esimesed 10 sekki aitab ringis vastu pidada.
,,, minu hea ja kauaegne söber noorusest kes teenis Riia mingis lennuväljal oli seal midagi valvamas ,,, oli yks esimesi karatee poisse eestis ,peksis noid teise aasta poisse pundis,mille löpp tulemusena talle kroonust kinga anti läbi hulluka,
See enda eest seismine oli meie jöugus nagu nooruses pöhimötteks,
Selline teema siin annaks ka psyhholoogidele leiba mulle tundub.
Arvan kaitsevöime psyhholoogilist aspekti arvestades oleks see teema käsitlus kasuks eestile, sest sama kohtlemine mingis gradatsioonis laieneb ka vangilangenutele osaks söjas ja muis olukordades ,
Nyyd vist asusin liiga laiaks teemat rebima kuid point jääb samaks.
100% nõus!Troll kirjutas: Tegelikult veidi varem, kuskil 60-ndate aastate alguses, siis kui Hruštšov lühendas teenistusaega armees kolme aasta pealt kahele ja laevastikus nelja aasta pealt kolmele. Vaat see aastakäik, kes pidi viimasena kolm aastat teenima, oli tige nooremate peale, kes pidid pääsema kahe aastaga ja hakati oma tigedust nende peal välja elama. Sealt olevat dedovšina alguse saanud.
Lisaks sellele levib visalt veel variant, et oma suure panuse Dedovtšinale andis ohvitseride lahkumine kasurmutest u selsamal ajajärgul. Kui enne elasid ohv-d-sõdurid päevad-ööd külgipidi koos, siis väljakolimine kasarmuist andis sõdurielule hoopis teise varjundi. Ohvitseride teenistusülesanded läksid üle prapporitele, need aga suunasid oma uued kohustused sujuvalt üle seersandikoosseisule ja vanemaile ajateenijaile.
Tekkis uus kord:
ohvitserid kaotasid suht. lähedased suhted soldatidega ega teadnud enam mis toimub õhtuti kasarmuis. Ajateenijate omavahelistes 'karjasuhetes' aga võtsid kindlalt valitseja-koha sisse vanemad sõdurid....

TÕDEONAJATÜTAR
Ded....
Tere kõigile.Mitmed kolleegid on D.tekkimise põhjuseks toonud kriminaalide osakaalu suurenemist.Mingi aeg tagasi kuulasin ühte telesaadet Vene pealt kus sõjaajaloolased väitsid , et tegelikult tekkisid alged kohe pärast Suure Isamaasõja lõppu.põhitekitajateks tuuakse neid ajateenijaid, kes käisid läbi terve sõja,mõned olid veel ka Talvesõja üle elanud ,seega olid ajateenistusse kutsutud veel 30-te lõpus, ja kellel "staaž"kroonus oli 7-8 ja enamgi aastat....Ja ega pärast sõda demoppi kõigi jaoks korraga ei tehtud.Vanadel tegijatel (keda ei olnud küll palju) oli igav ja leidsidki endale väljundi.......
Re: Ded....
Kas see nüüd igavusest tekkis ? Rohkem oli ikkagi asi selles Vene rahvuslikus iseloomus , mina valasin sinu eest verd jne. Teine aspekt on tavaline hundimoraal , inimene tahab ikka mugavamalt , paremini jne. ära elada , see pole kuhugi kadunud ka tänapäeval . ( Kes on valmis tunnistama , et tema pole selline ?)stilett kirjutas:Tere kõigile.Mitmed kolleegid on D.tekkimise põhjuseks toonud kriminaalide osakaalu suurenemist.Mingi aeg tagasi kuulasin ühte telesaadet Vene pealt kus sõjaajaloolased väitsid , et tegelikult tekkisid alged kohe pärast Suure Isamaasõja lõppu.põhitekitajateks tuuakse neid ajateenijaid, kes käisid läbi terve sõja,mõned olid veel ka Talvesõja üle elanud ,seega olid ajateenistusse kutsutud veel 30-te lõpus, ja kellel "staaž"kroonus oli 7-8 ja enamgi aastat....Ja ega pärast sõda demoppi kõigi jaoks korraga ei tehtud.Vanadel tegijatel (keda ei olnud küll palju) oli igav ja leidsidki endale väljundi.......
???
"Rohkem oli ikkagi asi selles Vene rahvuslikus iseloomus". Selle väitega ei saa küll päris nõus olla. Eks kaabakaid on igas rahvusest. Kui sind oleks kottinud leedukast või tatarlasest vanake, kas siis oleks ka kirjutanud "vene rahvuslikust iseloomust"
.
Oma kogemustest võin kirjutada, et kõik sõltus ikkagi "teenistusstaažist", mitte aga rahvusest.

Oma kogemustest võin kirjutada, et kõik sõltus ikkagi "teenistusstaažist", mitte aga rahvusest.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline