Isamaasõja orden- sõjaaegne või 1985 aasta juubelivariant?

Märgid, medalid, ordenid, embleemid, mis tahes muud märgid, mis Sinu vormile ei teki iseenesest... Nendega seonduvad dokumendid. Muud sõjaväeteenistuse ja lahinguautasud.
Vasta
OveT.
Liige
Kontakt:

Isamaasõja orden- sõjaaegne või 1985 aasta juubelivariant?

Postitus Postitas OveT. »

Kuna see teema tõuseb tihti päevakorda ja 1985 aasta ordeneid liigub palju, siis on mõistlik näitlik õppevahend luua.
Kõige lihtsam on vahet teha tagakülje järgi. Nimelt on nii I kui II klassi sõjaaegsel ordenitel sirp ja vasar eraldi detailina peale needitud.
I klasside vahel vahet teha pole keeruline, kusjuures peab arvestama sellega, et sõjaaegse I klassi ordeni alustäht on valmistatud kullast, nagu on kullast valmistatud ka mõlemate sõjaaegsete järkude sirbid ja vasarad. Ülejäänud detailid ja samuti mõlemad 1985 aasta järgud on valmistatud hõbedast.
On veel palju muid erinevusi, kuid kiirmääramiseks on see parim variant.
Ülemises reas siis sõjaaegsed ja alumises 1985 aasta ordenid.
Pilt
Viimati muutis OveT., 03 Apr, 2007 20:43, muudetud 1 kord kokku.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
canislupus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas canislupus »

Ma lisaks seda, et "Monetnõi dvor" on erinev - 85 aasta omal on see väljapoole ulatuv, vanadel sissepoole pressitud. Samas pole seda ka eriti vaja vaadata, saab aru niigi.
tossom
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tossom »

Tere,

Isamaasõja I ja II klassi ordeneid võib ette tulla ka rauast sirbi ja vasaraga. Kullast Sirp ja vasar on sõjatingimustes kaduma läinud ja asendatud on ta vana kaheosalise mütsimärgi pealt võetud sirbi ja vasaraga. Tänapäeval seda keegi ei tee, sest kaheosaline vana mütsimärk on ise juba paras haruldus.

Mõned eksemplarid siin:

http://s25.photobucket.com/albums/c91/tossom/otechka/

ja veel, on üsna mitmeid erinevaid väga haruldasi variante II klassi ordenitest, kus Monetnõi Dvor tagaküljelt üldse puudub, venelased kutsuvad piltidel näha olevat varianti Kanava, ameeriklased Trench reverse.

üks eksemplar siin:

http://s25.photobucket.com/albums/c91/t ... ka/Kanava/

:roll:
OveT.
Liige
Kontakt:

Just nimelt seetõttu ongi kõige kindlam eristamiseks vaadata, kas sirp ja vasar on eraldi detailina peale kinnitatud või mitte.
Ülejäänu on juba sügavama huviga kodanike jaoks :)
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
elis
Uudistaja
Kontakt:

isamaasõja orden

Postitus Postitas elis »

Kui keegi oskab aidata, siis oleksin väga tänulik :) sest ma eriti ei tea sellest teemast midagi, aga oleks hädasti vaja teada..
Mul on üks isamaasõja orden (5812106), 2.klassi oma nagu ma aru saan, ning ma sooviksin teada selle kohta järgmist infot - kes tegi, milleks, millal, kellele või kelle käsul, on see unikaalne, mis tähendus oli sel omas ajas, mis tähendus on sel nüüd.

Ette tänades! :)
[/img]
OveT.
Liige
Kontakt:

Re: isamaasõja orden

elis kirjutas:Kui keegi oskab aidata, siis oleksin väga tänulik :) sest ma eriti ei tea sellest teemast midagi, aga oleks hädasti vaja teada..
Mul on üks isamaasõja orden (5812106), 2.klassi oma nagu ma aru saan, ning ma sooviksin teada selle kohta järgmist infot - kes tegi, milleks, millal, kellele või kelle käsul, on see unikaalne, mis tähendus oli sel omas ajas, mis tähendus on sel nüüd.

Ette tänades! :)
[/img]

Näed siis, midagi on loodud teemast ka kasu, sest sellest, et tegemist on II klassi ordeniga, said sa juba ise aru.
Number üle 5 miljoni näitab, et orden on nn. juubelivariant, ehk siis aastast 1985. Seda jagati NSVL ÜN Presiidiumi nimel kõigile veel elusolevatele veteranidele. Seega pole tegemist haruldusega ega ka vaprusautasuga. Unikaalne on ta teatud mõttes küll, kuna iga orden omab erinevat numbrit :)
Valmistatud erinevates NL vabrikutes ja materjaliks hõbe.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline