Kruuda kirjutas:...
Lp. propatria see sinu tuttav pidi siis ohvitser olema. Sõduritel ei lastud laibaärist osa saada ja muud mille eest kulda oleks saanud ei tea...
Polnud ohvitser, vaid tavalise kutsealusena sellesse sõtta sattunud Tartu poiss.
Sõdis soomuki meeskonna liikmena.
Osales oma tehnikaga rahumeelsete külade hävitamises ja tsiviilisikute tapmises, samuti tegelikus võitluses vabadusvõitlejatega, isegi paar välismaalast saatis kuulipidujast teise ilma...
Nendest ühel oli valagu tulemusel vist laskemoonakotis granaat või isegi mitu plahvatanud ja laibast ei jäänud palju järgi, ega lahingu ajal olnudki isu soomukist välja ronida asja uurima.
Teise mehe küljest sai hiljem kullatud (või isegi läbinisti kullast???) kapsliga käekella (numbrilaud kaunistatud vääriskividega) ja kaelast kullast risti...
Viimased esemed said ka Eestisse toodud, lisaks sellele õnnetule AK-74 padrunile.
Ülejäänud kulla päritolu pole enam meeles, kuid ähmaselt meenub midagi kusagilt röövimisest???
Kõik selle inimesega seonduv oleks päris põnev lugemine, kuid aeg on mu mälus teinud erootiliste üksiasjade osas oma töö ja
vaevalt see kõik kedagi huvitab?
Inimese jutus ma ei kahtle, sest tundsin teda piisavalt hästi ja eespoolmainitud juttu kinnitasid kaasatoodud esemed.
Lisaks amatöörfotod, mida postiga koju saatis. Pooled kirjad muide olevat kaduma läinud.
Aga needki vähesed selle sõja algusaastate fotod olid väga masendavad.
Kahjuks ei ole mul enam nimetatud isikuga paarkümmend aastat mingit sidet olnud. Ei teagi, kas ta üldse elus on - peale sellest neetud sõjast koju saabumist oli inimene justkui äravahetatud - vaikne elektroonikafriik oli muutunud äärmiselt verejanuliseks, kes ei osanud enam ilma tapmise, vägistamise ja röövimiseta elada.
Püüdis tulutult miilitsast saada relvaluba, seda talle millegipärast ei antud.
Siis püüdis vabatahtlikuna naasta Afganistani, et peidetud kuld ära tuua, ka see üritus läks untsu...
Langes asjade sellisest käigust tingitult masendusse ja hakkas ennastunustavalt jooma.
ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...