pm võis jääda ka üleajateenijaks (palgaliseks) isegi reamees kui ta soovi avaldas
ka prapporiks võis hakata suhteliselt lambist,mingid kursused tuli läbi teha
näiteks utsebkas avaldas üks Esstist pärist kursant (nii 2-3 kuud oli sõjaväes olnud) soovi prapporiks saada ja aetigi talle riided selga ning prapporiagunid peale
käis ringi nigu konn õhku täis
aga ühtegi ajateenijat ma ei tea kes oleks sõdurina üleajateenijaks läinud
(ju neid ikka oli aga lihtsalt nagu ümbruskonnas ei olnud)
Üleajateenijaks jäämine-saamine
....
Lipnikuks saamiseks polnudki kohustust kahte aastat täis teenida, võisid soovi avaldada ja kursustele sattuda ka varem. Mehed, kellel oli tehnikumi haridus, ei pidanud isegi olema täispikkadel ehk pooleaastastel kursustel, tulid lipniku pagunitega tagasi kuu-pooleteise pärast. Meil oli soovijaid päris mitu, kui mitte eesti-läti-leedukate hulgast. Tavaliselt valgevenelased. Poisid tahtsid lhtsalt pääseda tagasiminekust oma kolkaküladesse, kus neil puudus (nende endi sõnul) igasugune perspektiiv. Aga üleajateenijana- enam-vähem normaalne palk, Leningrad külje all, koht ohvitseride ühiselamus ja töö, mis eriti konti ei lõhu...
Meil küll üks venelane minu naboorist jäi peale kahte aastat üleajateenijaks.
Oli teine ohraanas, nii et mina teda praktiliselt ei tundnud. Nägu muidugi olin näinud, aga ei olnud kordagi isegi juttu ajanud. Leidis teine endale kohalike hulgast naise ja jäi paigale. Ega seal külakeste vahel oli armeeteenistus populaarne ja suurt muud seal eriti valida polnudki. Oli kuulda, et kavatses hiljem praporiks hakata. Aga see kõik oli just enne minu lahkumist.
Oli teine ohraanas, nii et mina teda praktiliselt ei tundnud. Nägu muidugi olin näinud, aga ei olnud kordagi isegi juttu ajanud. Leidis teine endale kohalike hulgast naise ja jäi paigale. Ega seal külakeste vahel oli armeeteenistus populaarne ja suurt muud seal eriti valida polnudki. Oli kuulda, et kavatses hiljem praporiks hakata. Aga see kõik oli just enne minu lahkumist.
Mäletan, et kui mul veel natuke alla aasta teenida jäi, tuli meie väeossa üks noorem prapor. Tema jutust sain aru, et oli aasta teeninud ja siis veel pool aastat õppinud. Ega tal vaesekesel kerge ei olnud, sest deduškad teda ei kuulanud ja siis pidi ta vahel oma võimu ka näitama. Ükskord juhtuski see, kui ta oli dežurnõi po tšašti ehk siis väeosa korrapidaja ja mõned vanemad olijad samavolkasse läksid viina järele. Ta sai sellest teada, tegi öösel podjommi ja lubas hommikul ülemale ette kanda. Ei tea, mis seal kokku räägiti, aga peale seda tekkis temal ja deduškatel temaga igatahes parem kontakt. Aga jah, ega need praporid tõesti üle aasta teenima ei pidanud, et siis mingeid kursusi läbida. Selle praporite koosseisu järgi, kes meie väeosas oli, võin küll öelda, et mõne mehe eesel oleks ka need kursused läbinud.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline