Sõjatehnika päästmised Eesti metsades

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
ASuur
Liige
Kontakt:

Sõjatehnika päästmised Eesti metsades

Postitus Postitas ASuur »

Nädalavahetusel avanes järjekordne meeldiv võimalus kaasa lüüa kamraadide poolt organiseeritud tehnika päästmise aktsioonis.
Seekord oli siis sihikul lennuki jäänuste välja toomine soisest metsast.
Peale koha ülevaatamist tõdesime,et tõenäoliselt on tegemist vene pommitaja Pe-2 jäänustega.Lennuk peaks välja nägema nii:

Pilt

Kahjuks ei olnud metallikrattide käest pääsenud palju - alumiinium oli tükikeste haaval ilmselt näpitsatega enamuses lahti murtud kotikestega seljas minema tassitud.Meie suutsime ajaloo jaoks päästa
teliku
Pilt

ja väntvõlli
Pilt

Samuti ühe tiivaraami,millest minul kahjuks pilti pole.

Kuna osasid oli vähe, otsustasime igaks juhuks läbi traalida ka vahetus läheduses oleva veekogu.Peale pikka tragimist ja paljude pettumust valmistanus puurontide pinnaletirimist näis saatus meile lõpuks naeratavat.Pinnale tõusis hästi säilinud keerukas ja osaliselt läikiv konstruktsioon,mille peale pingsat lennuki tarvikutega seotud mõttetööd defineerisime kui lenduri kirjatuvide puuri.Millegagi ju pidi ülemustega sidet pidama! ;-)
Pilt

Tassinud õhtuks need jupid lattu muuseumile üleandmiseks kukkusime suurest väsimusest magama.Minul isiklikult oli küll väga kahju ,et õhtune vestlusring minu poolt osa võtmata jäi ,aga ega teisedki vist väga kaua üleval jäksanud olla.
Järgmisel päeval läksime vaatama kohta,kus pidi üks propaganda miin olema.Niikaua,kui nooremad ja entusiastlikumad kamraadid mööda metsa ringi tuiskasid puhusime vanemate härrastega mõnusalt juttu autode läheduses,pommilehtrite vahel.Aeg möödus kui linnutiivul.
Tundub siiski,et propaganda oli omale juba mõne ohvri leidnud,sest metsast seda enam tuvastada ei suudetud.
Sel päeval avanes meil mõneti ootamatul ülipõnev võimalus tutvuda suurte militaarajaloo/arheoloogia entusiastide tööde-tegemistega,mille kõrval meie pingutused tehnikajäänuste päästmisel tunduvad titepiuksuna.Loomulikult ei jätnud me seda võimalust kasutamata!
Silm lausa puhkas kõige selle aastatepikkuse töö tulemusena päästetud tehnika ridadel,ning peab ütlema,et ka töökoja ruumid olid muljetavaldavad - tõeliselt ruumikad angaarid koos paarikümnetonnise tõstejõuga telferiga - see teeb iga tehnikaharrastaja meele rõõmsaks!

Tanki kere on värvimiseks ette valmistatud:
Pilt

Mootor tiksub igatahes korralikult:
Pilt

Kahureid oli väga palju:
Pilt

Pilt

Mõned neist väga hästi säilinud:
Pilt

Pilt

Väga meeldis mulle ka lennukiangaar,ning plaanid - jutud toimunust ning taastamismõtetest.

Taastamist ootav IL2
Pilt
Raske ette kujutada,et selline nägi ta kunagi välja:
Pilt

Eriti meeldis mulle järvest üles tõstetud hästisäilinud IL ja tema lugu -
Pilt

Pilt

Kuuliaukude suuna ja kaliibri järgi on kindlaks tehtud,et tagant tulistas teda FW 190,sakslaste tulele on vastanud pardalaskur, kes oli oma padrunivarud lõpuni ära kulutanud,ning haavata/surma saanud.Kabiini tagaosa on samuti puruks lastud.Lendur proovis hädamaandumise sooritada järvejääle,kuid jää ei pidanud vastu.ja lennuk vajus vetevoogudesse viies endaga kaasa nii laskuri,kui piloodi.Nüüdseks on mehed kalmistule maamulda maetud ja nende võitlusvahend ootab eksponeerimiseks kordaseadmist.
Pilt

Pilt

Kahjuks ei olnud mul õiget fotokat ja seega õnnestunud mul pildid eriti.Äkki teistel kamraadidel on midagi paremat,mis nad võiksid inimestega jagada?
Kasutaja avatar
ktamm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ktamm »

Peale Valgevene reisi peame selle lennukiga edasi tegelema, kindlasti on pinnases veel suuremaid tükke.

Pilte mina seekord ei teinud. Mulle (ja mitte ainult) jättis sügava mulje läbi Volvo mootoriruumi kabiini tunginud kasekaigas. Õnneks jäid kõik terveks, hoolimata kabiinis lennelnud suurtest ja väikestest objektidest. Mõõdukalt vägisõnu tarvitades saime masina samas korda ja teekond jätkus.
canislupus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas canislupus »

See kirjatuvide puur on äkitsi kokrede püügiks tehtud mõrd?
Kasutaja avatar
desert eagle
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas desert eagle »

See kaika salongi külastus visiit oli küll muljet avaldav.Lõi teine isegi mootori mingiks ajaks rivist välja aga peale väikest remondi pausi töötas mootor jälle.Rootslased on ikka kuradi hea auto ehitanud küll.Kohe päris retke alguses vajus masin kuhugile mülkasse külili nii et minu jalad said märjaks salongi tunginud veest.Probleemi lahendas vints mis masina lihtsalt välja tiris.Ja sõit võis jätkuda.
ASuur
Liige
Kontakt:

canislupus kirjutas:See kirjatuvide puur on äkitsi kokrede püügiks tehtud mõrd?
Milleks lennukis kokrede püügi mõrda vaja? :roll:
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

See eelmine post oli küll väga maitsetu huumor! ((Edit: Kustutasin eelnenud mõttetu megatsiteeringu. Mod. Kapral Karu.))

Küsimus mul kerkis säändne: kas seda rauailu kuidagimuudu oma silmaga kah kaeda võiks?
Гив Ми Мани
Frundsberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Ma pakuks pigem ka, et see puur on hoopis kalastamisega seotud. Selliste püünistega püütakse tavaliselt elussööta. Asjaolu, et see vedeles samas kohas militaarkolaga ei muuda puuri ju automaatselt militaarseks.

Muidu aga tõesti väga huvitavad pildid!
ASuur
Liige
Kontakt:

Jumala eest inimesed!
Sa püha lihtsameelsus küll!
Ärge nüüd nii tõsiselt ka võtke!
Loomulikult on see puur mingi kalapüügi riistapuu.
Seda militaarasjadega ühte patta pannes üritasin ainult viljeleda siinse foorumi isa,hr Tyrgi poolt kirjeldatud-esiletõstetud vildakat ja kummalist huumorimeelt,mis on minumeelest siinse seltskonna üks toredamaid omapärasid.

Igal juhul tundub mulle,et siinsetest emootikonidest on puudu selline pead vastu seina taguva smaili sümbol.
Ausõna,aegajalt tahaks sellist kasutada...

Mis puutub pildistatud sõjatehnika ametlikku kaemist,siis sellega vist peab esialugu kannatama.Eksponeerimine seisab praegu, nagu enamus asju siin maailmas, rahade puudumise taga.
Samas taastamistööd tehakse ja inimestel on lootusi ka projekte taha saada.
Ilmselt on võimalik ka selline asi,et kui on piisav hulk huvilis siit foorumist olemas,siis võime proovida sellise ühiskülastuse korraldamist.Ma usun,et selle ajaloolise kogu valdajatega on võimalik entusiastide külaskäik kokku leppida.
Muuseas ,inimestel kes pildil olevat tanki taastavad oleks vaja T-34 roomikulülisid.Kui kellegi on võimalik annetada neid osasid hea asja nimel,andke teada!

P.S.kusagilt välismaalt saadeti mulle selle teemaga seoses üks link.panen selle ka siia vaatamiseks välja : http://community.webshots.com/user/p51mustang_3
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Kummaline galerii kuidagi... Ei saand aru, kus see kõik vedeleb. Kuskil teiselpool polaarjoont?
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
ASuur
Liige
Kontakt:

Mnjah,olen selle koha pealt sama tark, kui sinagi.
Lisaks lingile oli postituses veel vaid üks lause :"Lentokoneita ym sota ajan romua."
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Kummaline galerii kuidagi... Ei saand aru, kus see kõik vedeleb. Kuskil teiselpool polaarjoont?
Need on Põhja-Norra ja Lapimaa (Soome) vrakid
Anton - horridoo!
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Ühiskülastuse organiseerimine oleks väärt ettevõtmine. Kevadel sai sellistel tingimustel hr. Tammiksaare kollektsiooni keada, ühtlasi nägi ka kaasfoorumlasi (see polnud küll militaar.neti üritus, aga ikkagi). Miks mitte ka kaaluda sellele taastajale annetuste kogumist? Summa, mis foorumlastelt laekuks, poleks tõenäoliselt märkimisväärne, ent näitaks igal juhul suhtumist.

Ja küsimus veel kah: kas kogu see raud on kodumaa rabadest-laantest?
Гив Ми Мани
soadf
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas soadf »

See raud seal jah suurem osa idaplokkist.
Kui pihta ei lase,siis vähemalt mööda lased!
ASuur
Liige
Kontakt:

Jah,tõepoolest - kogu kraam on meie kuuldu põhjal pärit Eestimaa laantest,soodest ja järvedest.
Mis puutub ühiskülastust,siis eks ma küsin seda pärast meie Valgevene matka.
Nimelt lubasin omalt poolt selle tanki taastamiseks annetada komandörikupli (olemasolev on puudulik) ja mõned lindijupid.Kui neid viima lähen,eks siis võtan jutuks.

Tegelikult on veel üks variant - nagu ma aru saan peaks kogu selle kraami kogumist ja taastamist juhtiv inimene ise siin foorumis ka käima - nii et äkki ta annab oma seisukohast otse teada?!
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

ASuur kirjutas: Tegelikult on veel üks variant - nagu ma aru saan peaks kogu selle kraami kogumist ja taastamist juhtiv inimene ise siin foorumis ka käima - nii et äkki ta annab oma seisukohast otse teada?!
Kas too inimene pole äkist ka teie Valgevene invasiooni väekontingendis esindatud?
Гив Ми Мани
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist