Pealkirja pole, on vaid ängistav sisu

Ideoloogiline sõda, ajupesu...
Heal lapsel mitu nime!
A4
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

See, et põhi- ja keskkooli ajalooõpikutes ei ole sees Rebast, Maitlat, Riipalu ja Nugiseksi, tuleneb minu hinnangul mitte kellegi kurjast ja vabamüürlikust kavatsusest, õppekavade koostajate punameelsusest vms vandenõust, vaid ajsaolust, et üldhariduskoolide ajalooprogramm ongi selline, mis peaks noortele andma üldised teadmised Eesti ajaloost ja ühiskonna arenemisest.

Praegu on põhi- ja keskkoolis nädalas kaks tundi ajalugu. Minu (ja ilmselt suure osa selle foorumi liikmete jaoks) on seda tegelikult vähe, me suudame õpetatava aine omandada hindele 5+ (mina vähemalt küll suutsin), aga igasugused õppeprogrammid ja -kavad on suunatud n-ö harju keskmistele. Haridusministeeriumi onud ja tädid loodavad sellele, et ajalooõpikud oleksid sellised, et nendest saab kõige elementaarsemad teadmised kätte ka kõige juhmim õpilane. Praktikas on olukord muidugi kurvem - suurem osa noortest unustab aasta jooksul pea kõik, mis talle keskkoolis pähe taoti.

Kui praegustele ajaloo õppekavadele lisada suur hulk konkreetsete ajalooliste kangelaste biograafiat, siis ma kardan, et suurema osa noorte ajaloolised teadmiseks mitte ei paraneks, vaid muutuksid veelgi halvemaks, sest kõik muutub ühtseks seagpudruks.

Kes tõepoolest tunneb huvi Saksa poolel sõdinud kangelaste vastu, sellel ei ole abosluutselt mingeid raskuseid astuda sisse lähimasse külaraamatukogusse ja laenutada sealt nt Voldemar Pinni ülistavaid raamatuid Riipalu, Maitla või Rebase kohta.

Teisest küljest võiksid ajalooõpikud üksikisikute elulugusid muidugi rohkem kajastada. On selge, et algselt ükskõiksetele noortele läheb rohkem korda ajaloo selgitamine läbi üksikisikute (nt Nugiseks) saatuste, kui läbi üldise historigraafia.

Eesti õpikute õigustamiseks peab ütlema, et minu keskkooli ajalooõpikus (lõpetasin kooli 2001. aastal) oli küll sees tuntud foto sellest, kuidas nahkmantlis Haarald Riipalu Tartu tollasel linnapeal kätt surub.
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

ka minul on tunne,et riikliku öppekavade koostajad on meelega lohakad vöi on kusagilt tulnud käsk inimesed ajaloost n.ö libisemisi üle viia.kurb kogu teema juures on see,et eesti ajalugu ei öpetata,sealt joostakse üle,räägitakse mönest tähtsamast lahingust,mönest vabadusliikumisest,suurmehest ja köik.kui ei teaks selle riigi ajalugu ja loeks,siis arvaks,et vapsee hea ajalugu on olnud sellel riigil.
mul endal on selline konspiratiivne tunne jälle peal,et mönel on nagu vaja seda,et meie noored teaksid sellest vähe.et nad üldse teaksid TÖELISTEST asjadest vähe.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Oma_Mees
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Oma_Mees »

Küsisin oma ajalooõpetaja käest eile, et kas te teate, kes Alfons Rebane oli?
Tema vastas: "Eemm, ta oli vist.. - Aa, kommunistid ajasid teda vahepeal taga."

See jutt oli minu kirjutatud. Ning tõesti on minu vanustel noortel silmapiiril vaid rate-d, msn-id. Patrioodid naerdakse välja oma maailmavaadete pärast -tihti peetakse mind näiteks koomikuks.
Põhiline asi on ainult vene keele tuupimine, sest nende arvates on ilma selleta tänapäeval võimatu hakkama saada. Kurb, aga tõsi.
Kasutaja avatar
Kuperjanov
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kuperjanov »

Mina olen ajaloo õpetajale silma jäänud kui nats :? Ka koolis mõned arvavad, et ma olen neonats, kuna huvitun militarismist, ajaloost, sakslastest (rohkem eestlastest saksa mundris), II maailmasõjast ja vihkan ti***si :? Patriotism ei ole natsism! Aga mõni mees ei saa sellest siiamaani aru.
Lennart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lennart »

Kuperjanov kirjutas:Mina olen ajaloo õpetajale silma jäänud kui nats :? Ka koolis mõned arvavad, et ma olen neonats, kuna huvitun militarismist, ajaloost, sakslastest (rohkem eestlastest saksa mundris), II maailmasõjast ja vihkan ti***si :? Patriotism ei ole natsism! Aga mõni mees ei saa sellest siiamaani aru.
Mul väga paljud sõbrad norivad mind mu hobi ja huvi pärast :)
Eriti efektne uus hüüdnimi on ka antud-Füürer :D
Kasutaja avatar
harri13
Liige
Kontakt:

hirmus ants

Postitus Postitas harri13 »

meil on räägitud ainult hans kaljurannast
Elagu Eesti Wabariik!
Peaasi et oleksime iseseisvad ja juhid oleks õiged!
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kuperjanov kirjutas:Mina olen ajaloo õpetajale silma jäänud kui nats :? Ka koolis mõned arvavad, et ma olen neonats, kuna huvitun militarismist, ajaloost, sakslastest (rohkem eestlastest saksa mundris), II maailmasõjast ja vihkan ti***si :? Patriotism ei ole natsism! Aga mõni mees ei saa sellest siiamaani aru.
Once again, junge kameraden -
ärge halage rohkem, kui asi väärt on. Jääge alati oma tõekspidamiste ja arusaamade juurde ning, belive me - varem või hiljem hakkab iseendaks jäämine teile kapitali tagasi tooma!
Pubekatesisene populaarsus kaob kiiremini, kui kevadine lumi - fundamentaalsed tõekspidamised jäävad terveks eluks (aga sellest ei saa aru enne, kui 30-40 täis).

Ühesõnaga - jääge iseendaks - olge midagi (ja mitte hall mõttetu manipuleeritav mass).
Vähemalt on siis enne enne surma mida meenutada.
kamerade
Liige
Kontakt:

Re: hirmus ants

Postitus Postitas kamerade »

harri13 kirjutas:meil on räägitud ainult hans kaljurannast
OT: Ilmselt ikka Ants Kaljurannast
tundub et ei räägitud piisavalt põhjalikult :evil:
"If the tanks succeed, then victory follows." Guderian, 1937
Kasutaja avatar
Tundmatu Sõdur nr. 5
Liige

Postitus Postitas Tundmatu Sõdur nr. 5 »

Meil pole ajaloo tunnis mitte juttugi olnud Rebasest,Maitlast;Nugiseksist ja Riipalust :? .Kõik mis ma olen nende kohta teada saanud on raamatutest
zombelius
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas zombelius »

kurvaks teeb asjaolu, et minagi pean oma lastele ise neid asju seletama, kuigi on nad veel liiga noored selleks aga eks olin minagi pisike plika kui mulle need asjad kodus ja salaja selgeks tehti, jah käes on ajad, mil peab vaikima ja nugiseks jäi isegi ordenist ilma, sünnipäev oli hiljuti teisel, sai siiski omale kingiks sõrmuse aga ometi mitte riigilt, seda tegid inimesed omal algatusel, tahaks nii rääkida, aga see teemagi olla tabu, et tegelikult ei lagunenudki n liit 1987 vaid pandi käima perestroika e ja n liitude kooskõlastatud leppel....
Kasutaja avatar
Basilio
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Basilio »

Häbi küll, aga olen nii laisk olnud et pole viitsinud härra Nugiseksile külla minna. Ta vist tolleaegsetest kangelastest viimane elusolev ja juhtumisi oma küla mees. Peaks minema jutte kuulama, sest keegi meist ei ole igavene...
Nimi on Basilio, kõuts Basilio!
gruppen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gruppen »

jah.. eks ta ole. aga mõelge tõesti sellele, et maht on ette antud kui palju tuleb õpetada. Ei saa ju anda näiteks terve veerandi süvendatult Eestit II ms-i ajal ja siis üeljäänud ajaga sujuvalt ülelibiseda ülejäänud perioodidest: rahvuslik ärkamisaeg, vabadussõda, Eesti Wabariik jne. kuigi jah libisetakse igaljuhul. Ning veel, kui sa taod raamatuga kellegile pähe nimesid Maitla, Rebane, Riipalu, Nugiseks, Ruus, Sooden - mis effekti see annab? ongi nii, et aasta pärast teavad asjast vaid need kes varem juba teadsid. ülejäänutele kellele huvi ei paku on see kõik juba kahe kõrva vahelt sääred teinud!
+ läbisin riigikaitsekursused veel vana õpikuga (uut ei ole näinud) ja seal oli ilusti kirjas sees kes sai rüütliristi ja mille eest. samuti räägiti ka kursustel ise sõja-ajaloost - kallakuga eestlased saksa sõjaväes - punaarmeest ei kuulnud küll miskit, ning vabadussõjast. minu hinnangul ei tohiks ajalootunnist nüüd sõja-ajalootundi ikka päris teha. ära mainima loomulikult peaks!!! aga mitte nii, et see enamuse ära tüütab seal tunnis. sest siis ei huvita neid enam see absoluutselt. Ja olgem ausad - enamust ei koti see niikuinii absoluutselt mis siin II ms-i ajal toimus!!! kes tahab see leiab ise endale infot täiesti vabalt. Läheb raamatukokku ja otsib (kui ta oskab ajusid kasutada). Ja arvata, et läbi ainult ajalootunni on võimalik kasvatad patriootiliselt meelestatud isikuid (selliseid kes läeksid nagu IIms-is venelase vastu rindele) on täiesti naeruväärne...
Kasutaja avatar
Coger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Coger »

Minul on gümnaasiumi lõpetamisest möödas 11 aastat. Peab tõdema, et toonane ajaloo õpetamine oli suhtkoht nadi. Militaarajaloohuvi gümnaasiumi aegsed ajalootunnid kindlasti ei kannustanud, pigem vastupidi. Tuim tampimine, mis võttis õppimisisu ära. Õnneks sattusin ülikoolis õppides sellise toreda toanaabri otsa, kes selle huvi minus üles äratas ning tänu kellele ma tean nüüd üht-teist 2. MS-st, Eesti kangelastest jne. Poleks toanaabriga (kes on praeguseks ka parimaid sõpru) niimoodi vedanud, teaksin ilmselt endiselt ainult fakte 2. MS algusest ja lõpust ning seda, et Alfons Rebane oli mingi Eesti nats, keda kommunistid taga ajasid:). Igatahes on tõepoolest hea teada üht-teist, mis EV kodanikule oluline peaks olema ning tänastelõpilastel soovitaks ka ise rohkem huvi tunda ja oma passiivseid ajalooõpetajaid ka ärgitada vastavatel teemadel diskuteerima.
et see vana nodi maamunalt ja maamunast veel niipea ei lõppeks!
Kasutaja avatar
istorik
Liige
Kontakt:

ajalugu koolis

Postitus Postitas istorik »

Tänases Eesti koolis õpetatakse poliitiliselt "korrektset" võitjariikide ajalugu ehk seda, mida aksepteerib EL. Riiklik õppekava kui alusdokument on samuti koostatud eelpoolnimetatud nõudmisest lähtuvalt. Ja selle koostajad on inimesed kes alluvad teatud mõjudele. Nii lihtne see ongi!
Maitlast, Rebasest, Ruusist ja teistest saab rohkem aimu erikursusi külastades, riigikaitse tundides osalemisel või pädevate ajalooõpetajatega suheldes. Saksa vormi kandnud võitlejad on meie koolides ikkagi põlatud samal ajal kui Tallinna vene koolides töötavad edasi ajaloo õpetajad kes omi õpilasi saatsid aprillirahutustele!
stilett
Liige
Kontakt:

...

Postitus Postitas stilett »

Kooliprogrammid kooliprogrammideks. Toon veel ühe näite sellest, kui "palju" teevad meie maakonna koolid selleks, et noored teaksid ja mäletaksid ajalugu.
Nagu paljud foorumlased teavad, oli hiljaaegu Vabadussõja kuu. Maakonnas on koole päris palju- telefoniraamatus lausa mitmel lehel. Mis te arvate, mitu kooli pöördus kaitseliidu poole, et malev aitaks koolis läbi viia Vabadussõjale pühendatud üritusi? Pole mõtet pead vaevata. Õige vastus on: üks kool. Ja seegi vene gümnaasium, ehk uue nimetusega linna üldgümnaasium. Saigi päris tore ja kõigile huvitav üritus läbi viidud. Paar päeva aega vabariigi aastapäevani. Ja nagu me teame, pole tegemist tavalise aastapäeva, vaid 90.aastapäevaga. Mitu kooli on maleva poole pöördunud: "Tulge meie juurde, esinege, tehke näitus.....". Vastus-üks ainuke tibatilluke valla põhikool. Sai seegi üritus läbi viidud. Kas koolides midagi ei tehta. Ikka tehakse. Nagu mulle on rääkinud vanemad noorkotkad, piirdutakse koolides lühikese aktusega, kus direktor vuristab kiiruga maha oma standartse kõne (tavaliselt on erinevatel aastatel üks ja sama tekst, muutub ainult-87;88;89;90. aastapäev), koor laulab ühe laulu, keegi mängib klaveril väikese pala ja ongi üritus tehtud ja linnuke kirjas. Kurb. Siit tegelikult kõik hakkabki. Pärast imestame, miks noored ei tea, kes oli Maitla, Rebane. Ei tea nad ka seda, kes oli Julius Kuperjanov ja Anton Irv. Ja kahjuks iga aastaga on rohkem ja rohkem neid noori, kes ei tahagi seda teada...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline