No esmalt pean Teid muidugi tänama et mind juba klassikuks ülendate
Enamik tapmisi tehakse siiski .25 ja .32 kaliibris, mitte niiväga .22
Aga jah, kui võrrelda nö. "tavatsiviilkäibe" kaliibritega nagu 9x19 või .45 ja .38/.357, on väiksemate kaliibrite ülekaal ilmne. Eestis muidugi see ei kehti, siin teevad ilma reeglina TT, sileraudne püss, vene vint ja AK, vahel mõni Makarov. Aga mida aastad edasi, seda vähem. Ei mäletagi millal viimane kuritegelik tapmine tulirelvaga Eestis sooritati, see aeg jäänud ikka möödunud aastakümnesse...
Mis aga DE-sse puutub, siis kui kõva pauku tahate, julgen soovitada

Endal on mul DE matt kroom, kaliibris .50AE. Suudmeleek on ca 1 m, läbimõõdult nii 30-40 cm. Hetkeks lööb toa valgeks küll. Milleks ta leiutatud - raske öelda esimese hooga. Samas - Männiku tiirus katsetasime Jahipaunas müüdavate originaal 300grs kuuliga paukudega. 300 meetri peal sisuliselt kuuli langemist ei toimu- lendab otse sinna, kuhu sihid. Ise kasutan küll omalaetud padruneid - tasub ära - hinnavõit ca 2/3. Ja kvaliteet vähemalt sama hea, kui mitte asjalikumgi - teed just sellise paugu sellise kuuliga nagu soovid. Ehk et jahipidamiseks on see kaliiber igati ok - grizzly, jääkaru, vesipühvel... Euroopas küll illegaalne sedapidine jahipidamine, kuid ega neid loomi siinkandis ka eriti liigu. Tallinna Loomaaia action a la Jääkaru Franz eelmine aasta välja arvatud... kahju muidugi et nii läks selle karuga. Ma ise nimelt 0 jahimees.
Sõber mul Soomes kannab sama püstolit kui oma koera viib kesk-soome suvilas metsavahele jalutama. Ütles, et seal kõvasti karusid, ja vintpüssi ei viitsi kaasa vedada. DE .50 palju mugavam. Ja laks oluliselt kõvem kui Nato .308.
Ise tellisin USAst Magnum Research veebist kaenlaaluse kabuuri. Ma pole mingi jämm vend, täiesti tavaline tüüp. Minu DE on tühjalt 2 kilo. See kabuur peitis relva ideaalselt teksatagi alla, ja päev otsa kandmist ei olnud sugugi koormav. Ainuke takistus mida ma näen DE töökindluse probleemina on tema salvede kvaliteet. Kasutage VAID originaalsalvesid, kõik muud peale Magnum Researchi toodete on saast - testitud asi. Püstolist pole tühjagi kasu, kui ta salv ei anna paduneid ette.
Või hankige endale Glock. Või STI .45 - see viimane minu igapäevapüstoli valik
Ehk parafraseerides iseennast - tabamus .22 on alati efektiivsem kui click .50 DE