Riiulilt alla

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Vasta
Kasutaja avatar
Markko
Liige
Kontakt:

Riiulilt alla

Postitus Postitas Markko »

Kui andrusan tuli siin üks kord sahtlist välja, siis mina mõtlesin oma tagasihoidliku mudelikoguga riiulilt alla tulla.

Mudeliobsessiooni süüdlaseks pean ma seda sama foorumit, kus ma teiste mudeleid käisin mitu head kuud piidlemas. Lõpuks ei pidanud närvikava vastu ning oma esimese mudeli läksin ostsin Jukust. Tegu oli Zvezda GAZ-AAA-ga. Mudeli sain peale pikka vaeva kokku, paraku fotosüüdistusi ta enam ei talu, kuna tema kallal olen ma hiljem proovinud erinevaid värvi- ning keemiatestimisi.

Kui GAZ-AAA kokku sai pandud seadsin juba julgemad sammud Meka poole ning peale mõningat ahhetamist ning ohhetamist sai ostetud omale Italeri Panther ausf A. Sai too suuremate muredeta kokku pandud. Värvi ning tähistuse osas ajaloolist tõde päris taga otsida ei saa. Kummilindist roomikud jätsin ka nii nagu karbist tulid.

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Järgmisena soetasin omale Italeri Sd Kfz 10, mille sai suhteliselt lihtsalt kokku laotud. Ainukesena valmistas raskusi roomikud, mis koosnevad ühest, kahest ja enamast koosnevast juba ühendatud lülide kooslusest. Seega nende kokkumonteerimisel tuli abiks võtta Super Attack, mis paratamatult tähendas ka kokkukleebitud sõrmi ja mida kõike veel. Üks dekaal sai ka nende pealekleepimisel pöördumatud vigastusi, mistõttu esi- ja tagaosa markeeringud päris üks ühele ei klapi. Praeguse seisuga ootab ta keemikute päeva, kus kavas on tõsisemalt proovida pesusid.

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Järgmiseks projektiks oli juba keerulisem mudel – Dragoni Sd Kfz 251/7 ausf D. Sellega sai juba vett ja vilet nähtud. Esiteks suutsin ma koostamisjuhendi põlema panna. Tänu sellele suutsin ka fossiili südamerabanduse veerele viia, kuna oma valesti väljendamise tõttu sai tema aru, et suutsin päris masina manuaali ära põletada. Siin kohal suured tänud välihallile, kellelt sain uue originaaljuhendi.

Sd Kfz 251 peal üritasin esimest korda rakendada ka teatud kulutamistehnikaid. Üritasin väheke värvide abiga pori imiteerida ning pastellide kaasabil tolmutada. Antud masina juures ei tasu samuti ajaloolist tõde taga ajada. Esiteks, nii palju kui ma tausta uuringut tegin, suutsin ma tuvastada ainult ühe internetilehekülje, kus mainitakse, et üht 251/7 on pildistatud 28mm Panzerbüchse-ga. Pilti ega rohkemat informatsiooni ma leidnud pole, seega olen siiani kahtleval seisukohal, kas selline masin on ka eksisteerinud. Teiseks on värvi- ning markeeringu valik minu enda suva järgi, kuna instruktsioonis toodu, kas ei meeldinud mulle või oleks pintsliga värvimisel osutunud vägagi keeruliseks. Kuna mingi hetk on plaanis masinale kaaslaseks ehitada ka alus, on puudu üks kaasaskantav sild ning üks luuk on avatud. Mudeli transpordi käigus on kahjuks murdunud ka üks sillakinnitus, kuid seda peaks ideaalis olema võimalik peita näiteks kiivri või muu taolisega.

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Praeguseks olen peaaegu lõpetanud Dragoni Panzer II ausf F koostamisega. Hetkel ootab ta alla rattaid ning roomikuid, seejärel on temalgi saatus langeda mingil määral keemiarünnaku ohvriks (pesu ja pastelle). Kokku läks masin ilma suuremate ekstsessideta. Ainukeseks kurioosumiks oli tema parem poritiib. Karpi avades vaatas mulle vastu murdunud kohaga poritiib. St Dragon oli vist ise juba üritanud imiteerida tanki lahingu- vms vigastusi. Erinevaid netilehti tuulates pole siiamaani sarnast poritiiba mina üheski karbis näinud. Niisamuti on näiteks von mansteini siin eksponeeritud Panzer II poritiib täies koosseisus. Seetõttu olin sunnitud proovima ka poritiival asuvat kasti kahjustada.

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Roomikute valmimise vahepeal jäi aega paratamatult üle ning tänu sellele jõudsin pea et nädalaga kokku panna ka Italeri Crusader Mk III baasile ehitatud õhutõrjeliikuri. Temagi ootab rattaid ning roomikuid ning ühtlasi paari värvikihti eneselegi peale.

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Kokkuvõttes, mudelistide haigus „karbid-kapi-otsas-virnas“ on mulgi, hoolimata enesele antud lubadustest, külge hakanud. Järge ootavad Sd Kfz 253, Sd Kfz 251/3 ausf B ja samasugune Flakpanzer nagu Siimulgi kunagi kokku pandud. Aga mina ei kurda :)

Ette ja taha vabandan piltide eest, kuna olen täna vist üks väheseid indiviide, kes ise ei oma digikaamerat ning paari õhtuga ei olnud ma võimeline ka teda päris kodustada, et korralikumaid pilte valmis treida. Kokkuvõttes, eks vaadake ja kritiseerige (konstruktiivselt).
von manstein
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas von manstein »

Tere Markko.
Olgu tervitatud julgus, et oma saanid rahva ette tõid. Näha, et võtad asja ikka täitsa tõsiselt. Kuna PII on sul parasjagu käsil, ei saa mainimata jätta, et kui ma teda omal ajal kokku panin, oli karbis sama defektiga raam. Kuna ostsin asja Kullost, oli Rein lahkesti nõus praagi välja vahetama.Väga võimalik, et see vigane raam sattus sinu karpi. Igal juhul aplaus leidlikuse eest, millega tootja praaki maskeerid.
Pildid on jah tükati udused. Kui tõesti kaameraga pildistasid, siis on ju olemas makroreziim. Juhul kui valgust väheks jääb, võib hädapärast välku kasutada, kuigi see rikub värve.
Torkab silma, et värvid pintsliga. Kui vähesed meistrid (nt. Vaoinas) välja arvata, siis head nahka sellest ei tule. Nii et muretse endale aerograaf. Näiteks kõlbab ka Revelli primitiivprits, millega hea suuri pindu katta.
asjaajaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas asjaajaja »

Mnjah... Sul tuleb vist ikka veel paar õhtut kulutada, et kaameraga sina peale saada. Varieerida tuleks nii valgusega, säritusrežiimi, kui ka pildistamiskaugusega. Praegustel piltidel läheb suurem osa näputööst lihtsalt kaduma, seepärast on raske ka kiita või kritiseerida.
Aga julge pealehakkamine ise on juba pool võitu ja siin foorumis pole üldiselt kombeks esmaüritajaid kohe maha lasta. 8)
Pusi siis selle pildimasinaga veel ja püüa veidi paremat kvaliteeti saavutada, eks siis saab ka masinate kohta rohkem kommenteerida.
Kõik, mis toimub praegu, on minuti pärast juba ajalugu
Kasutaja avatar
Markko
Liige
Kontakt:

Pildistamisest niipalju, et sai proovitud erinevaid valgustusi ja ka makrorežiimi. Probleem jäi minugi meelest just valgustuse taha kui ka selle, et teatud nurkade all pildistamisel jääb statiivist puudu. Kuna nädalavahetusel on plaanis pildistamine asisemalt ette võtta, nuputan juba praegu kuidas kodustest vahenditest midagi statiivi moodi välja mõelda. Aga nende piltide osas, mis praegu on siin, noh, edevus oli piisavalt suur, et ei saanud avalikustamata jätta :)
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vaoinas »

Terv

Kaamera kohta on siin juba jutud räägitud ja eks sa saad seda erinevate valguste käes katsetada ka.

Ka minu poolt kiitus, et julged oma mudeleid näidata. ma ei hakka siin teisi kordama, vaid ütlen ainult, et tee julgemini erinevaid pesusid, ja pintsliga värvides katsu õhem kiht peale kanda. Mina näiteks värvin niiviisi, et mul on lahusti potsik kohe kõrval ja selles pesen pintsli iga paari tõmbe järel puhtaks - nii jääb pealekantav värv piisavalt vedel - loomulikult ühekordsest katmisest sageli ei piisa.

Eedaspidi kui mudeleid ehitad, võiksid tööprotsessi ühtlasi siin ka kajastada - meil on siis hea kaasa elada:)

Kristjan
Kasutaja avatar
Markko
Liige
Kontakt:

Tegelikult tahaks teadjamatelt meestelt pärida üht asja. Lähtudes enda näitest, fotokaga pildistan resolutsioonis a'la 2048x1080. Kuna enamiku inimeste arvutiekraanide jaoks on selle formaadiga pildid liiga suured, on paratamatus see, et need tuleb väiksemaks teha. Kas siis 800x600 või 1024x768 formaati. Loogiliselt võttes sööb see vähendamine vist pildikvaliteeti ka ära? Seega kas oleks mõttekam kohe fotosid kas siis 800x600 või 1024x768 teha või mitte?
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vaoinas »

No põhimõtteliselt kvaliteedilist vahet ei ole, kas pildistad kohe väikselt, või teed hiljem pildid väkseks. Mina isiklikult eelistan pildistada suureformaadiliselt ja pildid hiljem väikseks töödelda, kuna vaatan oma pildid alati üle ja suur pilt lihtsalt näitab endale nii mõndagi.
Kasutaja avatar
medal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas medal »

Pole küll mudelimees aga olen pildistanud näiteks oma medalikogu ja siis ka samamoodi, et algul suurelt ja hiljem väikseks teinud.

Kui sa pildistad oma mudeleid heas päikesevalguses (ennelõunane on kõige parem :D) siis pole statiivi vajagi.
andrusan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas andrusan »

Algaja fotograaf saab päris head infot siit http://fotokala.ee/fiki/index.php/Algajale
Kuigi fotod on pisut udused, tunduvad mudelid päris head ja arengut on iga järgneva masina puhul hästi näha. Egas muud, kui anna aga minna ja katseta julgesti erinevaid koostamistehnikaid.
Jään huviga järge ootama.
Tervitused
fossiil
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas fossiil »

Kohe kena vaadata, et mudelifoorumist saadud nakkus on nii heale kasvupinnasele juhtunud... :wink: Igas mõttes tublid tegemised - braavo!
Kui nüüd pildimasinaga kah "sina" peale saad, siis paistavad tulemused ka palju paremad - udusevõitu fotolt on detaile tõesti kehva jälgida. Aga usun, et see on vaid veel aja küsimus.
Pesude ja muu sarnase, viimistlust puudutava koha pealt on juba asjalikku nõu antud, ise soovitaksin mõnd masinat kokku panema hakates sellest ka kohe foorumisse teema teha - siis on meil kõigil ka huvitav protsessi kulgu jälgida ja ehk oskame nii mõnegi küsitavuse puhul kamba peale midagi välja mõelda. Lappasin kiiruga kataloogis olevad 251 ajaloolised fotod läbi (kuna kaust on seni sorteerimata, tuli üle 500 pildi silme eest läbi lasta), kuid 251/7 tankitõrjpüss kukil ei kohanud. Kuid peale kõige muu on veel paras ports raamatuid, mida oleks vaja puistata, nii et hetkel jääb küsimus "oli või ei olnud" vastuseta. Kuigi kahtlemata võis olla, olgugi ehk vähe.
Panzer II juures oled tõepoolest hea lahenduse välja mõelnud, nagu von manstein juba märkis, rebend tundub üsna realistlik.
Nii et jõudu ja edu pildimasina kallal nõidumisel! Ise kasutan küll tihti statiivi, kuid ega iga kord kah ei viitsi - käest või mõne paksema raamatu toel pilte tehes teen igast kaadrist kolm-neli duublit, tavaliselt tuleb nendest üks ikka normaalne. Ja pildid teen algselt nii suured, kui aparaat võimaldab - pärast kadreerin kas terve mudeli või mõne detaili välja ja ajan seejärel sobivasse mõõtu. Enne veebi üles panemist vaatan, kui "raske" iga pilt on - vajadusel salvestan "lahjemaks", nii 70 kuin 90 kilo, muidu ajab serveriruumi kiiresti täis.

Urmas.

Urmas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist