Aga me peaksime endid vaatama suurema pildi osana! Kultuuriväärtuste salakaubandus on jõudsalt astunud narkootikumide ja relvade salakaubandusele kandadele, üheks otseseks põhjuseks ka sõjategevus inimkonna kultuuri "hällides". Paari aasta eest toimus Tallinnas esinduslik rahvusvaheline konverents "Kultuuriväärtuste kaitse relvakonflikti korral..." Leidsin tõlgitud materjalid ja tundub, et militaarnetis pole sellest veel kirjutatud? (vähemalt ei leidnud otsinguga ) Aga lugeda tasub, eriti neil, kes lõunapool sõda pidamas käivad.
Endale jättis kustumatu mulje merejalaväe reservkoloneli Matthew Bogdanos´e esinemine - (eks)sõjaväelase kohta harjumatult intelligentne tüüp

Kultuuriväärtuste salakaubandus ei leia kunagi samasugust tähelepanu ja ressursse nagu terrorism,
narkootikumid, inimkaubandus või vägivaldne tänavakuritegevus. Aga see väärib vähemalt samas
nimekirjas olemist. Nii valitsuskoridorides, politseiringkondade peakorterites ja meedia uudistetoimetustes
kui teaduskondade kuluaarides, muuseumide nõupidamissaalides ja Madisoni avenüü galeriides
peab sellele kultuurilisele katastroofile vastu astuma ning selle üle õiglaselt ja ausalt arutlema, ilma
salavihata, erapooletult. Me peame paljastama ebaseadusliku kaubitsemisega tegelejad, sest nad on
kurjategijad.
Minu esimesel missioonil Iraagis oli meie ülesanne tabada ebaseaduslikke relvi ning terroristide
võrgustikke. Minu otsust laiendada missiooni Iraagi Muuseumi rüüstamise uurimisele ning varastatud
muististe otsimisele käsitlesid paljud kui kõrvalist meelelahutust. Mul on kahju, et ma selle kõrvalise
meelelahutusega veelgi põhjalikumalt ei tegelenud.
M.Bogdanos
http://www.muinsuskaitse.ee/failid/157_ ... nvents.pdf