Alumiiniumtraat

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Olen näinud mingeid keraamilistele "junnidele" kinnitatud punutud juhtmeid, siis need rõvedad plekkümbrises soolikad, kus vist kah alumiiniumi sees polnud (varasematel vähemalt), no ja siis tulevad juba need plastikkattega alumiiniumjuhtmed.
Kas mitte mingil ajal ei eksisteerinud ka mingis mustas või vähemalt tumedas punutises alumiiniumjuhtmed :roll: . Vähemasti seondub selline asi kombinatsioonis mustade bakeliitlüliti korpustega, kust kas kahe või nelja pulknupuga puna-mustad nupud vastu vaatasid. Mu meelest ennesõjaaegne kraam, vähemalt enne alumiiniumkorpuses kulojuhtmete laiemat levikut.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Olen kindel, et õhuliini juhtme kiud olid jämedamad, ikka 2 ja rohkem mm. Majasisesed montaazijuhtmed on olnud ikka ühe jämeda kiuga, küll vasest, küll alumiiniumist, küll tekstiiliga üle punutud, küll praguneva kummiga.
Samas õhuliini juhtmeid tehti ka mitmes kaalus ja jämeduses, mõnel oli terasest kandetraat ka sees.
Õhuliinid enne sõda olid siinkandis küll kõik vasest, tatikast peast sai lammutatavatelt majadelt isolaatoreid maha keeratud, neil olid alati ennesõjaaegsel isolaatoril vasktraadid ümber, pärast sõda pandutel alumiiniumtrossi jäänused küljes. Erandiks on vaid telefoniliinid, mida armastati raudtraatidega teha.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

püha taevas ja jumalime! kus on nüüd raske probleem välja imetud :shock: aga võta traat kätte ja mine küsi mõnest teatavast asutusest, mis siinmail aastakümneid juhtmeid vedanud on. neid ei ole just kuigi palju nii, et õigele pihta saamisega ei tohiks probleemi olla.
Frundsberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Kas traadijupp on seotud põranda alt leitud luumehega? Kontide järgi peaks ju spetsialistid enam-vähem täpselt ära ütlema, millal mees tapeti.
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Traat on seotud pealevalatud betooniga. Huvitav, kust on tulnud arvamine, et luude pealt saab öelda kas inimene on surnud 50, 70, 100 aastat tagasi? Nonsenss! Saab öelda surmaaegset vanust pluss-miinus mõned aastad ja kõik! Tehnilised vahendid võimaldavad eristada vaid sellistes suurusjärkudes nagu 2000 ja 4000 aastat pluss-miinus 150-200 aastat. Elu ei ole CSI, reaalses elus müttab ringi eesti politsei.
asjaajaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas asjaajaja »

Satakas kirjutas:püha taevas ja jumalime! kus on nüüd raske probleem välja imetud :shock: aga võta traat kätte ja mine küsi mõnest teatavast asutusest, mis siinmail aastakümneid juhtmeid vedanud on. neid ei ole just kuigi palju nii, et õigele pihta saamisega ei tohiks probleemi olla.
Paraku on vanema generatsiooni mehed nendest asutustest enamjaolt ära koondatud või pensile saadetud. Ja need PR ja IT ja ei-tea-mis-veel asjapulgad, kes seal arvutite taga nüüd istuvad, ei tea aastakümnete tagustest asjadest mitte halligi.
Kõik, mis toimub praegu, on minuti pärast juba ajalugu
Kasutaja avatar
VanaUnt
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas VanaUnt »

Peenike alumiinumtraat(umbes 1mm läbimõõdus) oli vanasti ka punutuna ja siis puuvillanööridega isoleeritud ja lõpuks tõrvatud see puuvillanöör. Vanaisa sepikojas vedeles teda ka meetrite viisi, mulle meeldis see peenike traat rohkem, kui jämedam lahtine alumiinium elektriliin, sai sellest peenikesest traadist igasugu asju teha, ainuke häda oli see isolatsioon, mis määris käsi ikka suvel jubedalt. Kasutati teda isoleeritud kaablite vedamiseks lautades ja tööstusruumides.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

asjaajaja kirjutas:
Satakas kirjutas:püha taevas ja jumalime! kus on nüüd raske probleem välja imetud :shock: aga võta traat kätte ja mine küsi mõnest teatavast asutusest, mis siinmail aastakümneid juhtmeid vedanud on. neid ei ole just kuigi palju nii, et õigele pihta saamisega ei tohiks probleemi olla.
Paraku on vanema generatsiooni mehed nendest asutustest enamjaolt ära koondatud või pensile saadetud. Ja need PR ja IT ja ei-tea-mis-veel asjapulgad, kes seal arvutite taga nüüd istuvad, ei tea aastakümnete tagustest asjadest mitte halligi.
EE's on kindlasti selliseid raudvaratüüpi vanamehi, kes teavad kõigest kõike. kui ikka vajadus infot saada piisavalt suur on, küll siis nad üles leiab. teine variant, kust küsida võib, oleks TTÜ energeetika- vmt osakonna hallihabemelised ja tudisevad professorid. sellised vanad on sageli erakordsed maniakid, kes, kui nad juhtumisi ise ei teagi, tuhnivad selle kuskilt tarkadest raamatutest välja. olen seda lähenemist korduvalt proovinud ja julgen soovitada.
Shiim
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Shiim »

Vaatasin, et kartulikorv on osaliselt sellisest traadist, korvi valmistamise aega ei oska aga kahjuks öelda.
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
andy00
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas andy00 »

Lammutasin vanast majast välja metallümbrisega juhtmed ja mälu järgi olid seal sees ca 1mm läbimõõduga alumiiniumtraadid.
Täpset paigaldusaega ei ole kahjuks enam kellegi käest küsida, kuid kindlustuspoliisil on elektrisüsteemide renoveerimisajaks juba aastaid märgitud 1957. Kas see ka õige daatum on... ei oska öelda. :dont_know:

Ma tean, et kuskil on mul paar meetrit analoogset juhet veel ka alles (metalliümbrisega). See on veel täiesti uus ja kasutamata :D
Vajadusel saan proovida, kas leian selle veel võrdluseesmärgil üles või mitte, kuid pead ei julge siiski anda.

NB. Traadi läbimõõt on mälu järgi öeldud ja silma järgi mõõdetud.
mart69x
Liige

Postitus Postitas mart69x »

Arnold kirjutas:
Silmaga hinnates, pigem vist ikka 1,5 mm kui 1.
tsipa üle 1 mm
:write: "Tsipa" on vist võru keeles, ehk siis natuke üle 1 mm, mitte 1 mm :wink:
"Tsipa võtnud" on minu teada võru keeles, ehk võtnud natuke üle 1 liitri , mitte 1 liiter
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist