Kas mitte mingil ajal ei eksisteerinud ka mingis mustas või vähemalt tumedas punutises alumiiniumjuhtmedOlen näinud mingeid keraamilistele "junnidele" kinnitatud punutud juhtmeid, siis need rõvedad plekkümbrises soolikad, kus vist kah alumiiniumi sees polnud (varasematel vähemalt), no ja siis tulevad juba need plastikkattega alumiiniumjuhtmed.
Alumiiniumtraat
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Olen kindel, et õhuliini juhtme kiud olid jämedamad, ikka 2 ja rohkem mm. Majasisesed montaazijuhtmed on olnud ikka ühe jämeda kiuga, küll vasest, küll alumiiniumist, küll tekstiiliga üle punutud, küll praguneva kummiga.
Samas õhuliini juhtmeid tehti ka mitmes kaalus ja jämeduses, mõnel oli terasest kandetraat ka sees.
Õhuliinid enne sõda olid siinkandis küll kõik vasest, tatikast peast sai lammutatavatelt majadelt isolaatoreid maha keeratud, neil olid alati ennesõjaaegsel isolaatoril vasktraadid ümber, pärast sõda pandutel alumiiniumtrossi jäänused küljes. Erandiks on vaid telefoniliinid, mida armastati raudtraatidega teha.
Samas õhuliini juhtmeid tehti ka mitmes kaalus ja jämeduses, mõnel oli terasest kandetraat ka sees.
Õhuliinid enne sõda olid siinkandis küll kõik vasest, tatikast peast sai lammutatavatelt majadelt isolaatoreid maha keeratud, neil olid alati ennesõjaaegsel isolaatoril vasktraadid ümber, pärast sõda pandutel alumiiniumtrossi jäänused küljes. Erandiks on vaid telefoniliinid, mida armastati raudtraatidega teha.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
-
Frundsberg
- Liige
- Kontakt:
Traat on seotud pealevalatud betooniga. Huvitav, kust on tulnud arvamine, et luude pealt saab öelda kas inimene on surnud 50, 70, 100 aastat tagasi? Nonsenss! Saab öelda surmaaegset vanust pluss-miinus mõned aastad ja kõik! Tehnilised vahendid võimaldavad eristada vaid sellistes suurusjärkudes nagu 2000 ja 4000 aastat pluss-miinus 150-200 aastat. Elu ei ole CSI, reaalses elus müttab ringi eesti politsei.
Paraku on vanema generatsiooni mehed nendest asutustest enamjaolt ära koondatud või pensile saadetud. Ja need PR ja IT ja ei-tea-mis-veel asjapulgad, kes seal arvutite taga nüüd istuvad, ei tea aastakümnete tagustest asjadest mitte halligi.Satakas kirjutas:püha taevas ja jumalime! kus on nüüd raske probleem välja imetudaga võta traat kätte ja mine küsi mõnest teatavast asutusest, mis siinmail aastakümneid juhtmeid vedanud on. neid ei ole just kuigi palju nii, et õigele pihta saamisega ei tohiks probleemi olla.
Kõik, mis toimub praegu, on minuti pärast juba ajalugu
Peenike alumiinumtraat(umbes 1mm läbimõõdus) oli vanasti ka punutuna ja siis puuvillanööridega isoleeritud ja lõpuks tõrvatud see puuvillanöör. Vanaisa sepikojas vedeles teda ka meetrite viisi, mulle meeldis see peenike traat rohkem, kui jämedam lahtine alumiinium elektriliin, sai sellest peenikesest traadist igasugu asju teha, ainuke häda oli see isolatsioon, mis määris käsi ikka suvel jubedalt. Kasutati teda isoleeritud kaablite vedamiseks lautades ja tööstusruumides.
EE's on kindlasti selliseid raudvaratüüpi vanamehi, kes teavad kõigest kõike. kui ikka vajadus infot saada piisavalt suur on, küll siis nad üles leiab. teine variant, kust küsida võib, oleks TTÜ energeetika- vmt osakonna hallihabemelised ja tudisevad professorid. sellised vanad on sageli erakordsed maniakid, kes, kui nad juhtumisi ise ei teagi, tuhnivad selle kuskilt tarkadest raamatutest välja. olen seda lähenemist korduvalt proovinud ja julgen soovitada.asjaajaja kirjutas:Paraku on vanema generatsiooni mehed nendest asutustest enamjaolt ära koondatud või pensile saadetud. Ja need PR ja IT ja ei-tea-mis-veel asjapulgad, kes seal arvutite taga nüüd istuvad, ei tea aastakümnete tagustest asjadest mitte halligi.Satakas kirjutas:püha taevas ja jumalime! kus on nüüd raske probleem välja imetudaga võta traat kätte ja mine küsi mõnest teatavast asutusest, mis siinmail aastakümneid juhtmeid vedanud on. neid ei ole just kuigi palju nii, et õigele pihta saamisega ei tohiks probleemi olla.
Vaatasin, et kartulikorv on osaliselt sellisest traadist, korvi valmistamise aega ei oska aga kahjuks öelda.
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan3.gif[/img][/url]
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
Summeri pirisemisel on metsavennal aega hüpata laskepessa ja oodata mis sünnib - kas tegemist on inimese, looma või linnuga, või hoopis UFO-ga kirsavoi saabastes, automaat kaelas. Viimasel juhul kohe tuli peale.
Lammutasin vanast majast välja metallümbrisega juhtmed ja mälu järgi olid seal sees ca 1mm läbimõõduga alumiiniumtraadid.
Täpset paigaldusaega ei ole kahjuks enam kellegi käest küsida, kuid kindlustuspoliisil on elektrisüsteemide renoveerimisajaks juba aastaid märgitud 1957. Kas see ka õige daatum on... ei oska öelda.
Ma tean, et kuskil on mul paar meetrit analoogset juhet veel ka alles (metalliümbrisega). See on veel täiesti uus ja kasutamata
Vajadusel saan proovida, kas leian selle veel võrdluseesmärgil üles või mitte, kuid pead ei julge siiski anda.
NB. Traadi läbimõõt on mälu järgi öeldud ja silma järgi mõõdetud.
Täpset paigaldusaega ei ole kahjuks enam kellegi käest küsida, kuid kindlustuspoliisil on elektrisüsteemide renoveerimisajaks juba aastaid märgitud 1957. Kas see ka õige daatum on... ei oska öelda.
Ma tean, et kuskil on mul paar meetrit analoogset juhet veel ka alles (metalliümbrisega). See on veel täiesti uus ja kasutamata
Vajadusel saan proovida, kas leian selle veel võrdluseesmärgil üles või mitte, kuid pead ei julge siiski anda.
NB. Traadi läbimõõt on mälu järgi öeldud ja silma järgi mõõdetud.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Madis Reivik ja 3 külalist