Tasub ikka aeg-ajalt oma seisukorda kontrollida erinevates meediumites
Tankidest ja ratsionaalsusest - ehk siis mulle isiklikult tankid väga meeldivad, suured võimsad ja millise psühholoogilise efektiga! Kuid ma kahtlen nende ratsionaalsuses meie rahakotti ja võimalikku vastast silmas pidades. Esiteks on tank kui üks ostuartikkel vaid jäämäepealne tipukene kulutuste ahelas, mis sellega kaasneb. Lisame vajaliku infra (garaazid, remondibaas), teenindustehnika, recovery tehnika, harjutusalad, laskeväljade kulud (tõenäoliselt tuleb Adazis käima hakata), treilerid tankide transpordiks, kütuseautod jm rahuaegsed vidinad. Lisaks toetav personal (peale tankistide) on ligikaudu 6 isikut ühe tankisti kohta (planeerimisandmed vastavalt NATO väevõime planeerimismaatrixile). Ja see on vaid tankid iseenesest. Tankid ilma õhutõrjeta on jällegi nagu lennuvõimetud pardid järvel jahimehe jaoks, ehk siis vastase lendava koosseisu rõõmuks. Reegel on, et lahingutoetust tegev üksus peab olema sama mobiilne ja soovitavalt ka sama vastupidav kui toetatav üksus. Seega vajab tankipataljon soomuspaltvormil õhutõrjet. Hmm, mis see küll maksab? Ma küsisin kolleegilt, Norra õhutõrjujalt, kes on olnud seotud selliste hangetega. Peale kiiret kritseldamist ja arvutamist arvas ta, et miinimum summa, millega arvestada on ca 10 mil Eur. Et siis kasutatud soomusel õhutõrjesüsteem, et katta ühte tankipataljoni (kui see võitleb pataljonina!) Ehk siis numbrid, mis hakkavad ületama tõenäoliselt meie ostuvõimet isegi pikas perspektiivis.
Ratsionaalsusest.
Mis ma oma artiklis tegelikult ütlen, ei ole ju midagi seotud tankide vastu või poolt olemisega (see on ju silmatorkavalt selge ridade vahel

Ma küsin, kas kuidagi uutmoodi ei saaks sama efekti, kuid lihtsamalt ja odavamalt. Lihtne on öelda, et ei saa, kuid kas me analüüsime seda? Nii palju on uusi teooriaid meie oma silma all, kuid kus on meie debatt? Teine aspekt: isegi NATO on loobunud (loobumas) platvormil (nagu tank näiteks) põhinevalt võimeid küsimast. Lähenemine on eesmärgipärane, ehk siis "mis effekt on vaja saavutada", mitte "millega seda tegema peab". Kui tank on platvorm, mille peamine ülesanne on hävitada vastase tanke, siis kas on veel midagi nii tõhusat relva, tehnikat ja taktikat (ehk siis kombineeringut neist), millega sama tulemi saaks?
Kolmas aspekt: nagu ma artikli lõpus endnote's märgin, tankide kasutamiseks on väga piiratud maa-ala juba taktialiselt normiks. Lisaks, meie maastik ei paku eelist kummagi poole rasketehnikale. Ja jällegi taktikaline küsimus - kui vastane tahab võidelda avatud maastikul, siis ei peaks me talle seda rõõmu kohe kindlasti mitte tegema (ründa alati nõrkust, mitte tugevust). Siit ka argument kerge ja soomuskaitseta platvormi jaoks (nagu ATV vms). Vaja on rünnata positsioonilt, kust saab minema enne kui vastane reageerib. Selles mõttes ei ole ju vahet - kui tank läheb tankiga laup lauba vastu, siis augu keresse saab see, kes on aeglasem. Ehk siis võitlustaktika tuleks üle vaadata.
Ja kaks viimast asja:
Kui me oma veendumustele tuginedes hakkame teisiti arutlejaid halvustama, rääkimata konstruktiivsest oma seisukoha põhjendamisest, siis nii me surumegi maha võimalikud arendusideed. On ütlus, et midagi ei ole uus siin päikese all, kuid samas ei ole ka midagi lõplikult selge või valmis siin ilmas. Debatt olgu arukal argumentasioonil põhinev, mitte emotsioonil.
Ja viimaks: mina esinen siin ja mujal ainult oma nime all. Eesti ohvitseril peab olema julgus ja autunne oma nime all oma seisukohti välja öelda.
Ilusat päeva kõigile.