Eesti lähiajaloo tutvustamine muule maailmale

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.

Kas Eesti on piisavlt tutvustanud oma lähiajalugu?

jah
1
2%
ei
41
98%

Hääli kokku: 42

Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Kontakt:

Eesti lähiajaloo tutvustamine muule maailmale

Postitus Postitas hugo1 »

Ühe huvitava teema tahksin algatada.
Kuidas me tutvustame oma ajalugu muule maailmale ja kas me teeme seda piisavalt :?:
Mõnele võib kindlasti tekkida küsimus, milleks seda üldse vaja on.
Nimelt palju kära tekitanud Lihula sammas võeti just maha välismaa survel, kardeti kriitikat. Jüri Luik oli pidanud vastama USA riigidepartemangu ja president Bushi nõunike häiritud toonil esitatud küsimustele. "Lahendame selle"; vastas ta.
Ameerika Ühendriigid on Lihula monumendi suhtes olnud selgel ja järjekindlal seisukohal: see mälestusmärk oli solvav, asjatut vaenu tekitav ja provokatiivne; teatas USA saatkonna pressi- ja kultuuriatašee Thomas Hodges.
Ka tollane peaminister J.Parts tunnistas, et Lihula sammas võeti maha välisriikide survel.
Hiljem valitsus otsis rahvaga lepitust ja võimalusi sammas kusagile mujale ülesse panna. Leiti Lagedi, pandi uuesti ülesse, hundid söönud, lambad terved ja lugu lõpenud.
Kuid minu teada mitte keegi ei analüüsinud, miks on lääne riigid samba vastu :?: Mitte keegi ei tõstatanud küsimust, kas me tutvustame oma ajalugu muule maailmale piisavalt :?: Selleasemel, et ajalugu seletada salgasime me selle maha. Kõige kurvem on asja juures see, et meil ei olnud ju midagi häbeneda. Sammas ei olnud natsismi ülistav. Enne selle avamist tehti ju mitu uuringut, seal ei olnud midagi, mis viitaks natsismi ülistamisele. Ei ühtegi haakristi, ega muud sümboolikat ei kahemõtelist teksti, mitte midagi.
Toonitan, et Lihulast on piisavalt juttu olnud siin foorumis ja tõin selle ainult näiteks. Ärge palun hakage siin teemas Partsi ja tollast valitsust siunama.
Toon ühe näite veel. Külastan päris tihti ka välismaiseid ajaloo foorumeid ja päris tihti võib lugeda sealt küsimusi. Kas Balti riigid astusid vabatahtlikult N-Liitu :?: , Kui me ei tahtnud sinna minna, miks me ei kaitsnud end :?: Kas Eestis ei olnud sõjaväge :?: jne...
Selliseid küsimusi ei väida ainult venelased, vaid ameeriklased, prantslased, sakslased jne... Samas ei ole ma mitte kunagi lugenud küsimust, kas Tsehhi, Taani või Norra astusid vabatahtlikult Saksamaa alla :?:
Kõigile on selge, et need riigid olid okupeeritud Saksamaa poolt. See on täiesti iseenesestmõistetav, kõigele selge. Miks siis Eesti, Läti ja Leedu puhul päris tihti seda küsitakse. :?:
Taani ja Tsehhi ei avaldanud erilist sõjalist vastupanu, nagu Eestigi. Taani on pindalalt veel väiksem, kui Eesti. Rahvaarvult pisut suurem, kuid suurrahvaste kõrval mitte oluliselt. Nii, et ei saa ka Eesti väiksuses asi olla.
Kui keegi välismaalt küsiks inglise keelset infot Eesti lähiajaloos toimunud okupatsioonide kohta, siis mina oskaks soovitada vaid Valget raamatut.
Minu arvates peaks Eesti ja teised Balti riigid palju rohkem vaeva nägema, et oma ajalugu tutvustada.
Kõige kallim, kuid lihtsam lollikindlam võimalus oleks teha üks korralik II maailmasõja teemaline film. Näitena võib tuua USA, kõik inimesed tunnevad USA kultuuri ja ajalugu just tänu nende filmidele.
Vähemalt kolm korda aastas võib näiteks Eesti telekanalitelt vaadata Reamees Ryani päästmist (ameeriklaste kangelasteod, D-day). Võis siis Me olime sõdurid, mis tutvustab Vietnami sõda, samas huvitav vaadata.
USA on vallutanud oma kultuuriga terve maailma, ning boonusena annab filmitööstus tööd tuhantetele ja toob sisse sadu miljoneid dollareid.
Selge see, et Eesti on liiga väike ja vaene, et ülesse töödata oma filmitööstus, kuid kas ühe korraliku II maailmasõjast filmi tegemine käib meile tõesti ülejõu :?: :?: :?:
Muidugi see maksaks sadu miljoneid kroone, kuid tervel riigil ei tohiks olla probleem selle raha leidmisega ja õnnestumise korral, tooks ta kümneid miljoneid ka kasumit.
Kui otsida korralik režisöör ja palgata USA-st paar staari oleks suur huvi ja edu karanteeritud. Vana tehnikat (Saksa- Vene tankid, kahurid jne...) leiaks ehk Soomest. Kindlasti oleksid soomlased nõus aitama väikese tasu eest sellist ettevõtmist. Massitseenides saaks kasutada ajateenijaid jne...
Lühidalt arvan, et üks korralik film, tutvustaks kõige paremini Eesti ajalugu.
Mida arvate :?:
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

vastuseks Hugo1 :

Sinu idee teha sellnie film on väga tähelepanu väärne..aga...initsiatiiv riigi poolt oleks sellel puhul küll null.aeg on näidanud,et meie riigil ei ole huvi oma ajaloo tutvustamisel.tagasi tulles korra lihula samba juurde,siis välismaailma negatiivne huvi oleks olematu,kui ei oleks meie tollane välisminister Ojuland ise välislehtedes kisama hakanud lihula teema kohalt.sealt ka teiste riikide huvi.
seega peaks tulema initsiatiiv ja algatus just eraisikute poolt,kellel on raha ja vöimu.selles ongi kogu möte.
Oled sa möelnud,et miks usas nii palju selliseid heroilisi söjafilem tehakse.esiteks on sinu mainitud usa kultuuri ja ajaloo tutvustamise tahe.teiseks - usa kaitseministeerium tellib igal aastal hollywoodilt paar söjafilmi,kus näidatakse usa södurit ülla ja vöitmatuna.näituseks tellitud filmid ( Rambo 2,reamees ryan, tuulte keel, me olime södurid ).neid on rohkemgi veel,kui jöuan nimetada.sellest tellimisest rääkis kunagi ajaleht eesti ekspress.
Ka väike soome on oma talve-ja jätkusöjast suutnud filmid (ja veel missugused) vändata otsese riigi toetusega.ja siit ka küsimus meie riigi kapsaaeda - kas neil seal üleval pole huvi ja/vöi julgust millegi taolisega hakkama saada ?
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Kontakt:

Selline projekt on liiga kallis, et ainult era initsatiivile ootama jääda. Kuid kui siin kividest ja kapsaaiast rääkidas, siis võiks juba näpuga näidata, kes on selles süüdi, et meie ajalugu ebapiisavalt tutvustatakse :?:
Õpetaja

Postitus Postitas Õpetaja »

Huvitav ja üsnagi valuline teema

Kirjutad järgmist:
Minu arvates peaks Eesti ja teised Balti riigid palju rohkem vaeva nägema, et oma ajalugu tutvustada.
Kõige kallim, kuid lihtsam lollikindlam võimalus oleks teha üks korralik II maailmasõja teemaline film.

Samas oled iseendaga vastuolus:
Kui keegi välismaalt küsiks inglise keelset infot Eesti lähiajaloos toimunud okupatsioonide kohta, siis mina oskaks soovitada vaid Valget raamatut.
Räägid filmist ja raamatust ... kumb oleks siis lahenduseks ?

Tegelikult on probleemistik palju laiem ja sügavam. Küsimus ei olegi niivõrd rahas kui kõiges muus. Alates küsimuse viimisest otsustajate tasandile (mõtlesin: probleemi mitmekülgset selgitamist) jne jne. Kuni selleni välja, et puudub kaader vastavate toimingute teostamiseks.

Maakeeli: isegi kui keegi eraldab raha ja langetab poliitilise otsuse teha film, siis ei pruugi leiduda stsenaariumi kirjutajat või mida iganes.
Ka on meil juba kogemus Vabadussõja kajastamisega filmilinal. Milline oli selle mõju ? Ametlikud andmed puuduvad või on lihtsalt kellegi lauasahtlis.

Peale Lihula sündmusi moodustati üks komisjon (mis ka meil siin aruteluks oli) - kuhu see jõudis ?

Tundub jälle nagu eestlastel kombeks: luik - haug - ja vähk ...

õ
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Kontakt:

Õpetaja

Mõistisd mind pisut valesti.
Kui keegi PRAEGU küsib minult infot Eesti lähiajaloo kohta, siis oskaksin soovitada vaid valget raamatut.
Film oleks loomulikult palju mõjuvõimsam tutvustus vahend. Arvestades veel seda, et tänapäeval noored ei viitsi enam lugeda. Ja üks pilt on tuhat sõna. Filmiga saaksime rohkem edasi anda, kui raamatuga.
Raamatut ei viitsi paljud lugeda ajaviiteks, filmi aga, kus peaosas mõni staar viitsitakse vaadata küll.
Tegelikult on probleemistik palju laiem ja sügavam. Küsimus ei olegi niivõrd rahas kui kõiges muus. Alates küsimuse viimisest otsustajate tasandile (mõtlesin: probleemi mitmekülgset selgitamist) jne jne. Kuni selleni välja, et puudub kaader vastavate toimingute teostamiseks.
Loomulikult ei ole küsimus rahas, Eesti riik ei ole nii vaene, et ei suudaks rahastada ühte filmi. Eriti, kui on lootust, et see raha kasumiga tagasi tuleb. Kaadri saaks ja tõenäoliselt ka tuleks nii suure projekti puhul sisse osta.
Räägid filmist ja raamatust ... kumb oleks siis lahenduseks ?
Iga kell film. Raamat ei saavutaks kunagi nii suurt kuulsust. Filme vaadatakse tihti ainult näitlejate pärast. Ainuüksi kuuldus, et seal mõni tõeline staar mängib teeb filmi kuulsaks ennem, kui see jõuab välja tulla.
Ka on meil juba kogemus Vabadussõja kajastamisega filmilinal. Milline oli selle mõju ? Ametlikud andmed puuduvad või on lihtsalt kellegi lauasahtlis.
Ma ei pidanud silmas sellist filmi. See on ikkagi rohkem Eesti vaatajatele. Ütleme 10 ameeriklasest, mis Sa arvad mitu läheks seda filmi vaatama :lol: :?: :?: :?:
Pidasin silmas tõelist tippfilmi. Tähelepanu tõmbamiseks kaasata sinna mõni kuulus staar USA-st
Õpetaja

Postitus Postitas Õpetaja »

Mis Sa arvad, kui suur protsent "maailma poliitikas" osalevatest otsustajatest teeb oma tööd näiteks Hollywoodi toodangule tuginedes ?

PS: Ma ei saanud Sinust valesti aru.

õ
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Kontakt:

Mis Sa arvad, kui suur protsent "maailma poliitikas" osalevatest otsustajatest teeb oma tööd näiteks Hollywoodi toodangule tuginedes ?
:lol: Alles siin soovitas meie eks peaminister Madisonil Schindleri nimekirja vaadata.
Kahjuks Parts ei teadnud, et Schindleri list on rohkm draama, kui tõsielufilm.
Autor Spielberg (juut), muidugi igati tasemel. Juudid oskavad oma ajalugu küll filmis hästi edasi anda, isegi nii hästi, et mõni ei saa enam aru, mis reaalsus ja mis tõsi.
Selles suhtes on nad küll eestlastele eeskujuks.
Veltu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Veltu »

Esiteks tahaksin öelda,et mind rõõmustab eestlaste poliitiline kainus,sest seni on 12nest vastanust kõik Ei poolt hääletanud.Braavo!

Vana Lõukoer

Sinu idee teha sellnie film on väga tähelepanu väärne..aga...initsiatiiv riigi poolt oleks sellel puhul küll null.aeg on näidanud,et meie riigil ei ole huvi oma ajaloo tutvustamisel.tagasi tulles korra lihula samba juurde,siis välismaailma negatiivne huvi oleks olematu,kui ei oleks meie tollane välisminister Ojuland ise välislehtedes kisama hakanud lihula teema kohalt.sealt ka teiste riikide huvi.

Olen täiesti päri! Seni,kuni meie riiki valitsevad ekskommunistid,juudisõbrad ja "10 miljoni dollari vilukslööja" sugused kaabakad,ei tule sellise filmi tegemine riigi initsiatiivil kõne allagi.Pigem peaks lootma headele metseenidele,kes meid miljonitega kostitaksid.Hea öelda,kes meid küll rahaliselt toetab?

Aga ma pakun,et Soome "Talvesõja"(1989.aasta oma) suguse väärtfilmi suudaksime me küll teha.Ja kui ikka teha,siis korralik.Mitte selline,et mõni jääb igavusest magama.Filmis peab olema ohtrasti võikust,verd,vägivalda ja iivani halvas valguses näitamist !

Hugo
Toon ühe näite veel. Külastan päris tihti ka välismaiseid ajaloo foorumeid ja päris tihti võib lugeda sealt küsimusi. Kas Balti riigid astusid vabatahtlikult N-Liitu , Kui me ei tahtnud sinna minna, miks me ei kaitsnud end Kas Eestis ei olnud sõjaväge jne...
Ah neil välismaalastel lihtsalt puudub iseseisev mõtlemine.Kui neil oleks vähegi mõtlemisvõimet ja kriitikameelt,siis nad ei kummardaks niisuguse alandlikkusega juute.

Mulle tuleb meeölde,kuidas üks ameeriklane ei saanud aru,kuidas võidi 1941.aastal eestlasi küüditada.Tema küsis,et miks me politeid ei kutsunud. :lol: See iseloomustab selgelt usalase või mõne muu suurrahva mõtlemisvõimet. :!:
Ära hirmuta!
Ära tee ulakust!
Koera, kes kogu aeg haugub, pannakse kõige vähem tähele
[img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan4.gif[/img]
Elagu sõnavabadus!
uusmario
Liige

Postitus Postitas uusmario »

Jutt käib Eesti(E-e-s-t-i) lähiajaloost, ning sa järsku teatad,et ameeriklased kummardavad alandlikult juute ja,et valitsus on juudiarmastajad.Mis see siia puutub.
Mis kasu on võikast,verisest,vägivalla rikkast ja venelasi (liigselt) halvustavast filmist(?),esiteks oleks see ebaobjektiivne.Sest sakslasedki tegid Eestis üksjägu kurja.Teiseks mis film see on kus üksosa saalist nutab,teineosa ropsib ja linastusele kogunenud skinheadide seltskond ihub nukke ja poleerib kurikaid,et pahade venelaste järeltulijatele nende poolt põhjustatud kannatuste eest kättemaksta.
Kasutaja avatar
Felix
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Felix »

Mulle tuleb meeölde,kuidas üks ameeriklane ei saanud aru,kuidas võidi 1941.aastal eestlasi küüditada.Tema küsis,et miks me politeid ei kutsunud. See iseloomustab selgelt usalase või mõne muu suurrahva mõtlemisvõimet.
Oled ikka kindel et see oli ameeriklane USA-st? Äkki hoopis rootslane Rootsist?
Eesti Ekspress 25. märts 1999
Mart Laar
Ajaloolane,
peaminister

Eesti on muutunud Lääne ühiskonnaks, kus küüditamist ei kujutata lihtsalt ette. 1940ndatel kuulasid rootslased eesti põgenike jutte ja küsisid siis kaastundlikult: "Aga miks te politseid ei kutsunud?"
Veltu
Liige
Kontakt:

Hihihhi,ma võtan uusmario juttu rohkem naljana,kui tõsiselt.
Jutt käib Eesti(E-e-s-t-i) lähiajaloost, ning sa järsku teatad,et ameeriklased kummardavad alandlikult juute ja,et valitsus on juudiarmastajad.Mis see siia puutub.
Sa ei pea mulle igat tähte rõhutama :!: Kui sa oleksid mu postitust tähelepanelikumalt lugenud,oleksid sa selle lõigu mõtttest aru saanud.Sell juudi kumardamise tõin ma kui näite,et välismaalastel puudub kriitikameel.Ütlesin seda selle mõttega,et kui nad ei saa holokaustigi objektiivselt hinnata,siis mis veel Eestimaa okupeerimisest rääkida.Ühesõnaga-ma avaldasin skeptitsimsi uskumuse üle,nagu saaks need rumalad lääneeurooplased asjast aru.Kas nüüd on asi selge? :P

Mis kasu on võikast,verisest,vägivalla rikkast ja venelasi (liigselt) halvustavast filmist(?),esiteks oleks see ebaobjektiivne.Sest sakslasedki tegid Eestis üksjägu kurja
Sellest on palju kasu :!: See ehk avab rumalate lääneeurooplaste silmad.Ehk saaksid nad aru,kuidas nende "õilis nõukogude liitlane" ( :lol: ) "vabstatud" maal käitus.Nii,et mida rohkem äktsionit,seda parem resultaat.Usu mind,tänapäeva inimesed lausa janunevad näha verd,tapmist,vägistamisi jms koledusi.
Mis puutub natsidesse,sii minugi pärast-tehke film.Kuid paregu on meie prioriteediks teha film vendadest slaavlastest.

Teiseks mis film see on kus üksosa saalist nutab,teineosa ropsib ja linastusele kogunenud skinheadide seltskond ihub nukke ja poleerib kurikaid,et pahade venelaste järeltulijatele nende poolt põhjustatud kannatuste eest kättemaksta
uusmario,ma pole ennem niisugust pessimisti näinud.Eks ole,teeme siis filmi õilsatest,lahketest ja romantilistest vene sõduritest,siis me ei traumeeri filmivaatajaid.Ei ma usu,et keegi seal nutab(võib-olla ainult need,kes neid hädasid tunda said ja nüüd kõik meelde tuleb) ,ropsib või ihub nukke.Eesti rahvas on ju selline uimane ja heasüdamlik.Ei lähe siin keegi iivane tapma.
Viimati muutis Veltu, 15 Nov, 2005 18:12, muudetud 1 kord kokku.
Ära hirmuta!
Ära tee ulakust!
Elagu sõnavabadus!
Veltu
Liige
Kontakt:

Felix
Tsiteerin::
Mulle tuleb meeölde,kuidas üks ameeriklane ei saanud aru,kuidas võidi 1941.aastal eestlasi küüditada.Tema küsis,et miks me politeid ei kutsunud. See iseloomustab selgelt usalase või mõne muu suurrahva mõtlemisvõimet.

Oled ikka kindel et see oli ameeriklane USA-st? Äkki hoopis rootslane Rootsist?
Tsiteerin::
Eesti Ekspress 25. märts 1999
Mart Laar
Ajaloolane,
peaminister

Eesti on muutunud Lääne ühiskonnaks, kus küüditamist ei kujutata lihtsalt ette. 1940ndatel kuulasid rootslased eesti põgenike jutte ja küsisid siis kaastundlikult: "Aga miks te politseid ei kutsunud?"
Vabandage kui ma eksisin.Ma ise pole seda lugenud,üks tuttav rääkis mulle selle loo.tema jutu järgi olevat see jänki murjen.
Ära hirmuta!
Ära tee ulakust!
Elagu sõnavabadus!
uusmario
Liige

Postitus Postitas uusmario »

Pahadest slaavlastest veel niipalju,kui üks viimase suurküüditamise ohver mulle rääkis,kui jutt läks pahadele vene sõdurile.
Küüditajaga,kes oli rahvuselt eestlane ja üsna kaua nendega samas piirkonnas elanud,oli kaasas seitse või kaheksa vene sõdurit (sellist täiesti umbkeelset).Samal ajal kui küüditajate rühma ainus eestlane neid sõimas ( kulakuteks,tööpõlguriteks,fashistideks jne),ajasid venelased nende asju kotti,ta ema olevat veel öelnud,et nad pole veel läinudki,aga juba varastatakse.Igal juhul,eestlane kamandas nad autokasti,kuhu soltatid tõstsid ka talveriideid täistopitud koti(sama koti mida soldatid nende silmeall enne täisladusid) ,lisades venekeeles "seal on külm".Kui üks perekonna liige(jutustaja väike õde) hakkas nuttma,et ta nukk jäi maha,tõi üks vene soldat,kes oli huvi tundnud miks väike tüdruk nutab, selle ka ära,eestlasest küüditaja räigest sõimust hoolimata,peale seda kui nende ema oli nutmise põhjust venekeeles selgitanud.Nagu papi ise ütles ,et sellest päevast meeldivad talle venelased hulga rohkem kui eestlased.
Veltu
Liige
Kontakt:

Kui me tahame filmist kasu saada,siis tuleb unustada need jutud humaansetest venelastest.Vaadake nt "Schindleri nimekirja"-vägagi brutaalne film,kus sakslasi kujutatakse verehimuliste tapjatena.Ja see film oli väga populaarne.Ameerika koolides oli selle vaatamine koguni kohustuslik.Sama joont võiksime meiegi ajada (kavalatelt juutidelt on meil nii mõndagi kõrva taha panna :wink: ).Teeme ka "Schidleri nimekirja" sarnase filmi,ekspordime selle erinevatesse riikidesse laiali ja muudame selle vaatamise koolides kohustuslikuks.Sel juhul oleks edu garanteeritud.
Ära hirmuta!
Ära tee ulakust!
Elagu sõnavabadus!
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

eheee,sul, Veltu, on üsna hea idee,kuid sa kipud paraku unustama,et ühe filmi tegi usa üks rikkamaid ja kuulsamaid rezishsööre,kelle on jubedalt pappi ja meie, me ei suudaks ealseki seda filmi euroopaski kövasti reklaamida.selles ongi see tragöödia.just nimelt tragöödia.
me ei pea oma filmi kujutama eriti verisena,piisab,kui me näitaksime,kuidas möni vasjast södur lapsele kuuli pähe kihutaks ja vanaema ja ema vägistaks.karm ja vöik,aga see paraku möjuks.ja keskenduda tuleks sellele, kuidas näidata teistele eestlaste meelsust venelaste vastu.sellise stsenaariumi peab mitu korda läbi arutama,kaasates selle aja üle elanud inimesi,veterane jne.alles siis saaks me asja tuumale pihta.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline