Hjalmar Nelk kirjutas:See ajateenistuse asi ei anna ikka rahu. Ehk siis Trummi väitel need va "ministeeriumitegelased" tahavad seda palga-armeed, kuid Kunnas mitte. Ehk kunagi võis ju paika pidada, et peale osade poliitikute (ja erakondade) pooldasid ka kaitseministeeriumis paljud ametnikud ajateenistuse kaotamist, aga ega see ju enam ammu paika ei pea või saan ma millestki valesti aru?
Selge on see, et palgaarmee tellimus ei ole tulnud KV poolt ja minu isikliku sisetunde põhjal 95% kaadrisõjaväelastest seda ideed ka täna ei toeta. Vähemalt ma pole kohanud, kes toetaks.
Kes määrab ajateenistusse kutsutavate arvud? Kaitseminister. Kes on ministrile ligemal, kas sõjaväelased või need pahad ministeeriumitegelased? No ikka vist need tegelased. Palju "Kunnase ajal" ajateenistusse kutsuti? See kaitseressursside amet loodi ca 10 aastat tagasi ehk? Ja just vaatasin järgi, siis Kunnase "hiilgeajal" 2006-2007 kutsuti ca 2300-2400 ajateenijat. Praegu?
Rahalised ja materiaalsed võimalused pole jäänud ka samaks....
Aastate jooksul on ajateenijate arv järjest kasvanud ja nüüd on ka uue arengukavaga jäänud sinna 3200 kanti. See on ju pea 50% rohkem, kui selle Kunnase ajal!!! Kaitseminister pasundab igal pool ajateenijate inimväärsetest tingimustest ja arvu suurendatakse (võta veel arvesse vähenenud aastakäike), aga mingid umbmäärased ministeeriumitegelased ikka süüdi?
Kes seda väitis? Palgaarmee teema on täna kalevi all, latentses staadiumis. Pole välistatud ka selle uuesti üles tõstmine.
Kus see loogika on? Äkki tahtis hoopis Kunnas ajateenistusele käru panna oma imeväikeste kutsumistega, mikroväeosadega ja muu riigikaitsevastase tegevusega?
Väär on ühele kolonelleitnandile omistada mõjuvõimet, mis võimaldab nipsuga muuta kutsete arvu, väeosade asukohti jne.
Kui KV sabotöör Kunnase isikus teeb ettepaneku kutsuda 15 000 meest ja ministeerium nõus pole, siis neid ei kutsuta.
Sest kutse suuruse kinnitab VV KM ettepanekul. Kui KM seda ettepanekut ei toeta, siis vastavat määrust VV istungi päevakorda ka ei esitata.
KV ja veelvähem ühe KJPS osakonna ülem seda väärata ei saa.
Pealegi pole juba ammust ajast KV käsutanud senti ehitusraha.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.